Blochează temporar notificările din Windows 10 cu ajutorul Perioadei de liniște

Perioada de liniște este o caracteristică pe care o putem folosi de ceva vreme, încă de la lansarea Windows 8. Este prezentă și în Windows 10, blocând toate notificările de pe PC-ul tău cu Windows 10, care ar putea să te deranjeze noaptea, când (teoretic) dormi. :) Perioada de liniște blochează toate notificările pe care le primești, de la email-uri la mesaje Facebook și la orice alte tipuri de alerte care te-ar putea deranja atunci când nu vrei altceva decât liniște și pace. Iată cum se folosește Perioada de liniște în Windows 10:

Cum folosești Perioada de liniște în Windows 10

Pe vremea Windows 8 și Windows 8.1, Perioada de liniște putea fi setată în orice interval de timp îți doreai. Din păcate, în Windows 10 nu mai poți să faci acest lucru. Dacă activezi Perioada de liniște în Windows 10, ea va fi activă între 10 seara și 6 dimineata. Acest lucru înseamnă că poți să folosești Perioada de liniște doar noaptea, astfel ca notificările pe care le primești pe PC-urile și dispozitivele tale cu Windows 10 să nu te deranjeze atunci când dormi. Cel puțin pentru moment, nu poți să modifici această perioadă predefinită, chiar dacă poate ți-ai dori. Suntem convinși însă că aceasta este o opțiune de configurare care va fi adăugată foarte curând în Windows 10.

Dacă vrei să activezi Perioada de liniște , cea mai rapidă metodă de a o face este să apelezi la Centrul Acțiuni. Apasă pe iconița sa din capătul din dreapta al barei de activități.

În partea de jos a Centrului Acțiuni , vei vedea lista de Acțiuni rapide. Dacă vezi o singură linie de acțiuni, apasă pe Extindere.

Printre Acțiunile rapide , vei găsi și Perioada de liniște. Pentru a o activa, apasă pe butonul ei.

Atunci când vrei să activezi Perioada de liniște , repetă aceeași pași și apasă din nou pe butonul Perioadei de liniște.

O altă metodă de a activa sau dezactiva Perioada de liniște este să dai clic dreapta (sau să apeși lung) pe iconița Centrului de acțiune din dreapta barei de activități.

În meniu, apasă pe opțiunea ”Activați perioada de liniște” sau pe ”Dezactivați perioada de liniște” , în funcție de starea curentă a calculatorului tău și în funcție de ceea ce dorești.

Nu uita că Perioada de liniște este configurată implicit să funcționeze în intervalul 10 seara - 6 dimineața și nu poți să schimbi acest lucru în Windows 10, cel puțin nu pentru moment. În al doilea rând, este bine să reții și faptul că pe timpul Perioadei de liniște , nu va ajunge nicio notificare la tine, indiferent de unde vine. În viitor, acest lucru probabil că se va schimba și Windows 10 va oferi o metodă de a exclude setările Perioadei de liniște în cazul notificărilor pe care le specifici manual.

Trebuie să știi și că activarea manuală a Perioadei de liniște nu înseamnă că nu vei mai primi notificări imediat. Înseamnă că notificările vor fi blocate în perioada de timp pe care tocmai am menționat-o: 10 seara până la 6 dimineața.

Când este util să activezi Perioada de liniște?

Dacă ar fi puțin mai avansată, caracteristica de Perioadă de liniște de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, ar putea fi foarte utilă în multe situații. Din păcate, pentru moment, Perioada de liniște nu poate fi configurată așa cum îți dorești, ea putând fi activată doar în perioada implicită 10 seara - 6 dimineața. Acest lucru înseamnă că aceste ore de liniște îți vor fi utile doar dacă dormi în aceeași cameră cu calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 și nu vrei ca notificările să îți strice somnul.

Dacă Perioada de liniște va primi mai multe opțiuni, inclusiv posibilitatea de a seta orice perioadă de timp vrei, s-ar putea să fie mult mai utilă. Ai putea, de exemplu, să blochezi orice notificări care ți-ar distrage atenția de la munca pe care o faci, sau ai putea să blochezi toate notificările atunci când ești în vacanță, între anumite ore. Orice interval de timp în care știi că vei face ceva de la care nu vrei să fii distras, este un bun exemplu de utilizare pentru Perioada de liniște.

Concluzie

Perioada de liniște poate fi foarte utilă atunci când trebuie să faci ceva anume și nu vrei să fii distras și poate fi la fel de utilă, dacă nu chiar mai utilă, atunci când vrei să dormi liniștit, fără întreruperi. Pariem că știi și tu cum sună Facebook la 3 noaptea, când un prieten nu are somn… :) Acum știi cum să folosești Perioada de liniște pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Vei folosi această caracteristică? Spune-ne ce părere ai, în secțiunea de comentarii de mai jos.