Blochează temporar notificările din Windows 10 cu Asistență pentru Concentrare (Perioada de liniște)

Asistență pentru Concentrare (cunoscută în trecut și drept Perioada de Liniște) este o caracteristică care te ajută să blochezi notificările în timpul unor intervale de timp, pe parcursul prezentărilor ori atunci când joci jocuri pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10. O poți configura și activa, astfel încât să te bucuri de liniște, fără notificări care să te întrerupă și să-ți distragă atenția de la ceea ce faci. Află cum se folosește și cum se configurează Asistență pentru Concentrare (Focus Assist) în Windows 10:

Ce este Asistență pentru Concentrare (Focus Assist) în Windows 10?

Asistență pentru Concentrare (Focus Assist) este o caracteristică a Windows 10 care te ajută să alegi ce tipuri de notificări vrei să primești și să auzi, plus când anume, astfel încât să poți rămâne concentrat(ă) la ce este important pentru tine. Este o versiune îmbunătățită a Perioadei de Liniște (Quiet Hours), care a existat până în Windows 10 Fall Creators Update. În Windows 10 April 2018 Update, Perioada de liniște a fost îmbunătățită masiv și redenumită în Asistență pentru Concentrare. Această caracteristică are trei stări de funcționare:

  • Dezactivat (Off) - este oprită și nu face nimic.
  • Doar prioritate (Priority only) - afișează doar anumite notificări, folosind o listă de priorități care poate fi personalizată de utilizator. Alte notificări sunt ascunse în Centrul de Acțiuni.
  • Doar alarme (Alarms only) - ascunde toate notificările din Windows 10, exceptând alarmele.

Asistență pentru Concentrare poate fi activată automat pe parcursul anumitor intervale orare, sau în timpul unor activități precum susținerea de prezentări ori atunci când te joci, pe baza unui set de reguli create de utilizator. De asemenea, poate fi activată manual, oricând este necesar.

NOTĂ: Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, citește acest articol: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

Unde configurezi Asistență pentru Concentrare (Perioada de Liniște) în Windows 10?

Asistență pentru Concentrare poate fi configurată doar din aplicația Setări (Settings). Deschide Setări și mergi la Sistem (System), urmat de Asistență pentru Concentrare (Focus Assist). Aici vezi toate setările aceste caracteristici, în partea dreaptă.

Cum personalizezi lista de priorități pentru Asistență pentru Concentrare

Dacă vrei să setezi lista de priorități, apasă pe legătura care spune "Particularizați lista de priorități" ("Customize your priority list") de sub setarea Doar prioritate. Nu este nevoie să activezi caseta Doar prioritate (Priority only), deoarece va activa Asistență pentru Concentrare, chiar acum. Se deschide o listă lungă, care conține diverse setări pentru lista de priorități.

Mai întâi, ai priorități pentru apeluri, mesaje texte și mementouri. Acestea sunt interesante doar dacă ți-ai asociat smartphone-ul cu PC-ul cu Windows. Dacă ai făcut asta, bifează ce notificări vrei să vezi și debifează-le pe cele pe care nu vrei să le vezi:

  • Afișați apelurile primite, inclusiv prin VoIP (aici sunt incluse și apelurile prin Skype)
  • Afișați mementouri, indiferent de aplicația utilizată

Derulează în jos până la Persoane (People) și poți seta dacă vrei să vezi notificări de la anumite persoane din lista ta de contacte. Dacă nu vrei să vezi notificări de la contactele pe care le-ai fixat la bara de activități, debifează setarea care spune: "Afișați notificări de la persoanele de contact fixate în bara de activități" (Show notifications from pinned contacts on taskbar). Dacă vrei să vezi notificări doar de la câteva persoane importante, apasă pe "Adăugare persoane de contact" ("Add contacts") și alege persoanele respective din lista de contacte.

NOTĂ: Dacă ai adăugat persoane în această listă și vrei să le ștergi, dă clic pe numele lor în secțiunea Persoane (People) și apasă pe butonul de Eliminare (Remove).

Derulează mai jos și vezi o listă de aplicații care pot afișa notificări atunci când Asistență pentru Concentrare este activată, folosind lista de priorități. În mod implicit, sunt afișate notificări doar de la aplicațiile Xbox și Xbox gaming overlay (adică Bara de Jocuri). Poți să le ștergi dacă vrei, selectându-le și apăsând Eliminare (Remove).

Dacă vrei să vezi notificări de la o altă aplicație, dă clic pe "Adăugați aplicație" (Add an app) și alege aplicația din lista care este afișată.

Din păcate nu poți alege aplicații care nu sunt afișate în acestă listă. Când ai terminat de configurat lista de priorități pentru Asistență pentru Concentrare, apasă săgeata Înapoi din colțul stânga-sus și apoi setează regulile automate.

Cum setezi reguli automate pentru Asistență pentru Concentrare

Este o idee bună să configurezi regulile automate pentru activarea Asistență pentru Concentrare. Mai întâi poți alege dacă vrei să fie activată automat pe parcursul unor anumite intervale orare, în fiecare zi. Activează comutatorul "În timpul acestei perioade" ("During these times") și dă clic pe textul de lângă acesta.

Alege timpul de început și sfârșit pentru folosirea Asistență pentru Concentrare. După aceea, alege cât de des vrei să se repete această activare: zilnic, în weekend ori doar în timpul săptămânii. De asemenea, alege și nivelul de concentrare dorit: Doar prioritate sau Doar alarme. Poți alege să se afișeze o notificare în Acțiuni (Action Center) atunci când este activată Asistență pentru Concentrare.

Apasă pe săgeata Înapoi din colțul stânga-sus. Apoi, setează comutatorul pentru "Atunci când dublez ecranul" (When i'm duplicating my display) pe poziția Activat (On) sau Dezactivat (Off), în funcție de ceea ce dorești. Dacă lucrezi pe un laptop ori o tabletă, să pornești Asistență pentru Concentrare în acest scenariu este o idee bună, deoarece duplicarea ecranului presupune, de obicei, susținerea unei prezentări care nu ar trebui să fie întreruptă de notificări. Dacă vrei asta, apasă pe "Atunci când dublez ecranul" și alege cum să funcționeze Asistență pentru Concentrare: nivelul de concentrare pe care-l vrei și dacă să afișeze notificare automată în Acțiuni (Action Center) atunci când este activată Asistență pentru Concentrare.

Apasă pe săgeata Înapoi din colțul stânga-sus. Dacă te joci pe PC, setează comutatorul "Atunci când joc un joc" (Playing a game full screen), pe poziția Activat (On) și dă clic pe textul de lângă el. Alege nivelul de concentrare dorit și dacă vrei notificare automată în Acțiuni (Action Center) atunci când este activată Asistență pentru Concentrare pentru că te joci un joc.

IMPORTANT: Reține faptul că această setare funcționează doar pentru jocurile DirectX și nu cele OpenGL.

Cum pornești ori oprești manual Asistență pentru Concentrare (Perioada de Liniște) în Windows 10

Dacă ai configurat regulile pentru Asistență pentru Concentrare, acestea sunt aplicate automat de Windows 10 și această caracteristică este pornită doar când dorești, cum dorești. Dar, sunt momente când ai nevoie să o activezi manual pentru ca apoi să o dezactivezi când nu mai ai nevoie de ea. Dacă vrei să activezi Asistență pentru Concentrare, cea mai rapidă metodă de a o face este să apelezi la Centrul Acțiuni. Apasă pe pictograma sa din capătul din dreapta al barei de activități.

În partea de jos a Centrului Acțiuni vezi câteva acțiuni rapide. Dacă vezi doar un rând cu astfel de acțiuni, apasă pe Extindere (Expand).

Printre acțiunile rapide, vei găsi și Asistență pentru Concentrare. Pentru a o activa, apasă pe butonul său.

Asistență pentru Concentrare este activată în modul Doar prioritate.

Dacă apeși pe același buton încă odată, atunci se trece la modul Doar alarme.

 

Apasă încă odată și Asistență pentru Concentrare este dezactivată.

O altă metodă pentru a porni sau opri Asistență pentru Concentrare este să faci clic dreapta (ori să apeși și să ții apăsat) pe pictograma Centrului de Acțiuni din colțul-dreapta jos. În meniul afișat, alege Asistență pentru Concentrare (Focus Assist) și apoi modul de funcționare dorit.

O altă metodă de a porni manual Asistență pentru Concentrare este să deschizi aplicația Setări. Apoi mergi la Sistem, urmat de Asistență pentru Concentrare. În partea dreaptă, alege modul de funcționare dorit: Dezactivat, Doar prioritate sau Doar alarme.

Îți place Asistență pentru Concentrare?

Perioade liniște avea o utilitate relativ redusă și ne bucurăm să vedem că a fost îmbunătățită în Windows 10 April 2018 Update. Configurează noul Asistență pentru Concentrare și vezi cum funcționează. Apoi, lasă un comentariu și spune-ne cum îți place. Ai vrea ca Microsoft să facă și alte îmbunătățiri? Dacă da, care sunt acelea? Comentează mai jos și hai să discutăm.