Ce este și cum instalezi un profil de culori pentru monitor, în Windows

Un element foarte important atunci când lucrezi cu imagini, video și jocuri este culoarea. Fiecare monitor are un profil de culoare diferit, ceea ce îl face să fie destul de diferit față de alte monitoare. Este important să te asiguri că monitorul tău afișează culori cât mai apropiate de realitate. De aceea ar trebui să instalezi profilul de culoare corect pentru monitorul tău. În acest tutorial vom explica ce sunt profilurile de culoare, de ce contează și cum le instalăm pe un calculator cu Windows. Dacă vrei să afli mai multe, nu ezita să citești acest articol.

Ce este un profil de culoare?

Profilurile de culoare sunt destul de greu de definit, mai ales de către oameni care nu lucrează foarte des cu editarea de fotografii sau clipuri video. Drept urmare, vom încerca să le definim cât de bine putem:

Un profil de culori este un set de date care definesc modul lucrul cu culorile și modul în care sunt afișate culorile de către un dispozitiv. Profilurile de culori comunică caracteristicile culorilor dispozitivului pe care îl folosești către sistemul de operare. Dacă dispozitivele pe care le ai folosesc profiluri de culori corecte, atunci vei vedea culori naturale pe dispozitivele tale.

Camerele foto, monitoarele, imprimantele, scanerele sunt toate dispozitive pe care le folosim zilnic. Și pentru că fiecare dintre aceste dispozitive are propriul lui mod de a afișa culorile, dacă nu au un profil corect de culori instalat, imaginea pe care o vezi pe monitor va fi foarte diferită de cea pe care o vei vedea atunci când o vei imprima pe hârtie.

Pentru a te asigura că astfel de diferențe nu apar și că vei vedea culorile reale ale imaginilor, trebuie să instalezi profilurile de culoare ale dispozitivelor care folosesc culori pe calculatorul tău.

Imprimantele și scanerele își instalează singure profilurile de culoare corecte odată cu driverele lor oficiale. De aceea, singura componentă importantă de care trebuie să ai grijă este monitorul tău. Oamenii arareori instalează driverele pentru ele și asta înseamnă că au monitoare care nu folosesc profiluri de culoare corecte. Drept urmare vei întâlni diferențe de culori, așa cum am menționat mai devreme.

Imaginează-ți de exemplu, că ai o fotografie portret foarte faină cu iubita sau iubitul tău. Și vrei să te uiți la ea pe monitor. Dar, pentru că nu ai instalat profilul corect de culori pentru monitor, fotografia arată total diferit față de realitate. Iubita ta este palidă în loc să fie roșie în obraji, ochii ei sunt gri în loc să fie albaștri și așa mai departe. Și poate fi și mai rău dacă acea fotografie este alb negru. Un profil de culori greșit al monitorului poate să transforme nuanțele de gri în negru sau, dimpotrivă, în alb. Rezultatul probabil va fi o fotografie care zici că ai scanat-o dintr-un ziar: fără nici un detaliu și fără nuanțe.

Instalarea profilului de culori corect poate fi utilă de asemenea și pentru jocuri, ele asigurându-te că vei vedea exact culorile pe care producătorii au intenționat să le folosească. Un profil de culori greșit îți poate face inamicii invizibili chiar dacă te uiți direct la ei, pur și simplu pentru că ei pot fi la fel de gri ca și pereții din spatele lor.

Acum ar trebui să ai o idee de bază despre ce sunt profilurile de culori și de ce sunt ele utile. Însă abia dacă am atins subiectul, așa că dacă vrei să afli mai multe detalii despre profilurile de culoare și importanța lor, îți recomandăm să citești acest ghid: Overview of Color Management. Din păcate este disponibil numai în limba engleză.

Cum găsești profilul de culori correct?

În general, cel mai bun loc pentru a găsi profilul de culoare corect (în cazul în care nu ai un dispozitiv de calibrare a culorilor prin apropiere), este producătorul monitorului tău. De obicei, aceste fișiere se găsesc fie pe un CD care a venit cu monitorul ori sunt disponibile pentru descărcare de pe pagina de suport a producătorului. În cazul nostru, monitorul pe care îl folosim pentru calculatorul de teste este un LG Flatron IPS234. Un alt lucru de reținut este faptul că, dacă o să cauți "profil culori" și vei specifica modelul monitorului, sunt foarte mari șansele să nu găsești nimic util. Profilurile de culori sunt în general numite drivere de către producători. Cel mai bine este să cauți descărcările disponibile pentru monitorul tău și apoi să descarci driverele sale.

Am mers pe pagina de suport a LG și am scris IPS234 în câmpul de căutare.

Căutarea a returnat mai multe variante ale acestui monitor, așa că am ales pe cea potrivită..

Am descărcat ultimul driver disponibil, el venind sub forma unei arhive. În funcție de producător, el poate fi o arhivă executabilă cu extensia ".exe", sau un fișier de tip ".zip" sau ".rar".

Extrage fișierele din interiorul arhivei. Printre ele, vei găsi printre ele un fișier cu extensia ".icm".

Cum instalezi un profil de culori în Windows

Odată ce ai descărcat și extras profilul de culori, este timpul să îl aplici.

În Windows 10, folosește câmpul de căutare de pe bara de activități, pentru a scrie cuvântul "color". Apoi, apasă pe scurtătura numită "Color Management".

Dacă folosești Windows 7, deschide Meniul Start sau Panoul de control și caută "administrare culori". Apoi, dă clic pe scurtătura "Modificarea setărilor de administrare complexă a culorilor pentru ecran".

În cazul în care ești pe Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și începe să scrii "administrare culori". Apoi, apasă pe rezultatul "Modificarea setărilor de administrare complexă a culorilor ecranului".

Indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești, fereastra Gestionare culori arată la fel și oferă aceleași opțiuni. Pentru simplitate, capturi de ecran pe care le vom folosi de aici înainte sunt realizate numai în Windows 10.

În fereastra Gestionare culori, caută fila Dispozitive și deschide-o. În meniul de selecție Dispozitiv vei găsi o listă cu dispozitivele instalate pe calculatorul tău, începând cu monitorul (monitoarele). Dacă ai mai multe monitoare, selectează monitorul pentru care ai descărcat profilul de culori. Butonul Identificare monitoare îți poate fi de ajutor aici, deoarece el îți arată fiecare monitor cu numărul lui: ecran 1, ecran 2, etc.

După ce ai selectat monitorul corect, apasă pe Adăugaredin partea stânga jos a ferestrei. Dacă un profil de culori este deja instalat pentru monitorul selectat, se poate întâmpla ca butonul Adăugare să fie dezactivat. În acest caz, dacă totuși vrei să înlocuiești profilul de culori existent cu cel nou pe care l-ai descărcat, asigură-te că ai bifat caseta care spune "Utilizează setările personale pentru acest dispozitiv". Apoi vei putea să apeși butonul Adăugare.

Acum se va deschide fereastra Asociere profil culoare, unde poți să vezi lista cu toate profilurile de culoare instalate. Aceste profile pot fi instalate și folosite și de alte dispozitive, precum imprimante sau scanere, sau de aplicații software de editare imagine precum Adobe Photoshop. Apasă pe Răsfoire pentru a găsi locația profilului de culoare pe care l-ai descărcat.

Selectează fișierul și apasă pe Adăugare.

E posibil să observi că ecranul și-a schimbat culorile imediat ce noul profil este aplicat. Apasă Închidere și ai terminat.

Dacă ai mai multe monitoare, ar trebui să repeți procedura pentru fiecare monitor în parte și să descarci și să instalezi profilurile de culoare specifice fiecărui monitor.

Concluzie

Suntem destul de siguri că mulți dintre cititorii noștri nu știau despre importanța profilurilor de culoare și a driverelor corecte pentru monitoarele lor. Sperăm că acest tutorial v-a convins să instalați profilul de culori corect pentru monitorul tău. După cum ai văzut, procedura nu este foarte complexă și cu siguranță te va ajuta atunci când lucrezi cu aplicații de editare de imagini sau video, precum și în jocuri.