Cum schimbi limitele pentru lățimea de bandă folosită de actualizările Windows 10

Cum schimbi limitele pentru lățimea de bandă folosită de actualizările Windows 10

Dacă ai o conexiune la internet lentă sau contorizată după trafic, probabil că urăști faptul că multe date sunt descărcate lunar pentru actualizările de Windows 10, precum și faptul că actualizările îți încetinesc și mai mult conexiunea la internet. Din fericire, versiunile mai noi de Windows 10 au o caracteristică numită Optimizare distribuire, ce le permite utilizatorilor să seteze limite pentru Windows Update. Cu alte cuvinte, poți alege cât de multă lățime de bandă este folosită pentru a descărca actualizări, precum și pentru a încărca actualizări către alte persoane sau dispozitive. Hai să vedem cum modifici limitele lățimii de bandă în Windows 10:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid a fost creat folosind Windows 10 cu October 2020 Update. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, citește acest ghid: Verifică versiunea de Windows 10, compilarea OS, ediția și tipul sistemului. De asemenea, dacă vrei să îți faci o idee mai clară despre ce face Windows Update și cum funcționează în Windows 10, citește și acest articol: Ghidul complet pentru actualizările de Windows 10.

Cum schimbi limitele pentru lățimea de bandă folosită de Windows Update la descărcări în Windows 10

Începe prin a deschide aplicația Setări din Windows 10 (apasă simultan pe tastele Windows + I). În fereastra Setări, mergi la Actualizare și securitate.

Mergi la Actualizare și securitate

Mergi la Actualizare și securitate

În partea din stânga ferestrei, alege Optimizare distribuire. Această caracteristică îi permite sistemului de operare Windows 10 să optimizeze lățimea de bandă pentru Windows Update. Este vorba de lățimea de bandă a conexiunii tale la internet folosită pentru descărcarea și încărcarea de actualizări, atât de la serverele Microsoft cât și de la alte PC-uri din rețeaua locală sau de pe internet. Apasă pe Opțiuni avansate.

Accesează Opțiuni avansate în Optimizare distribuire

Accesează Opțiuni avansate în Optimizare distribuire

Acum ar trebui să vezi câteva opțiuni și bife pentru Setări descărcare și Setări încărcare. În mod implicit, nicio setare nu este bifată, ceea ce înseamnă că Windows 10 folosește lățimea de bandă disponibilă așa cum crede mai bine.

Opțiuni avansate pentru controlul lățimii de bandă folosite de actualizările Windows 10

Opțiuni avansate pentru controlul lățimii de bandă folosite de actualizările Windows 10

Pentru a activa o setare, dă clic în caseta de lângă numele său și apoi mută comutatorul acesteia la valoarea dorită. Hai să vedem ce face fiecare setare în parte:

În primul rând, ai la dispoziție lista de ”Setări descărcare”, care îți permit să controlezi lățimea de bandă din Windows 10 folosită pentru descărcarea de actualizări. Aici ai două opțiuni: ”Lățime de bandă absolută” și ”Procentaj din lățimea de bandă măsurată”.

Reclamă

Ambele îți dau voie să schimbi limitele pentru lățimea de bandă din Windows 10. Totuși, acestea diferă în sensul că prima - ”Lățime de bandă absolută” – îți permite să specifici limitele lățimii de bandă folosind valori în Mbps pe care le alegi manual, în timp ce cea de-a doua - ”Procentaj din lățimea de bandă măsurată” – îți dă voie să setezi limite pentru lățimea de bandă folosind valori procentuale. Cea din urmă pune limite în funcție de lățimea totală de bandă disponibilă pe PC-ul tău, așa cum este măsurată ea de către Windows 10.

Pentru fiecare opțiune de limitare a lățimii de bandă, ai la dispoziție aceleași două opțiuni:

  • ”Limitați lățimea de bandă utilizată pentru descărcarea actualizărilor în fundal” - alege cât la sută din lățimea de bandă a conexiunii tale la internet este folosită pentru descărcarea actualizărilor de Windows 10 în fundal.
  • ”Limitați lățimea de bandă utilizată pentru descărcarea actualizărilor în prim plan” - alege cât la sută din lățimea de bandă este utilizată pentru descărcarea actualizărilor de Windows 10, atunci când fereastra Windows Update este în prim plan. Este o idee bună să alegi o valoare mai mare decât pentru setarea precedentă, deoarece înseamnă că vrei o actualizare cât mai rapidă atunci când folosești activ această fereastră.

Lățime de bandă Windows 10: Limite descărcare pentru Windows Update

Lățime de bandă Windows 10: Limite descărcare pentru Windows Update

În funcție de metoda pe care o preferi, selecteaz-o și specifică limitele pe care le preferi pentru lățimea de bandă, în Mbps sau ca procente.

NOTĂ: Știai că poți alege și când are voie Windows 10 să instaleze actualizări și să îți repornească PC-ul pentru a le instala? Citește acest ghid pentru a vedea cum configurezi aceste lucruri: Configurează programul de actualizări al Windows 10 și când repornește PC-ul.

Cum setezi o limită pentru lățimea de bandă folosită la încărcarea de actualizări de Windows 10

Dacă derulezi mai jos pe pagină, găsești secțiunea Setări încărcare pentru lățimea de bandă disponibilă Windows Update. Și acestea pot fi configurate după cum preferi:

  • ”Limitați ce lățime de bandă este utilizată pentru încărcarea actualizărilor pe alte PC-uri de pe internet” - dacă ai configurat Optimizare distribuire să descarce și să încarce actualizări de Windows 10 și pe alte PC-uri din rețea ori de pe internet, această setare controlează cât la sută din lățimea ta de bandă este folosită pentru încărcarea de date.
  • ”Limită lunară încărcare” - alege valoarea maximă pentru câte actualizări de Windows 10 vrei să încarci pe alte PC-uri. Valoarea minimă este 5 GO, iar cea maximă este 500 GO.

Lățime de bandă Windows 10: Limite de încărcare pentru Windows Update

Lățime de bandă Windows 10: Limite de încărcare pentru Windows Update

Atunci când ai terminat, poți închide aplicația Setări. De acum înainte, lățimea de bandă a conexiunii tale la internet este folosită așa cum ai specificat.

Reclamă

Cum vezi cât de multă lățime de bandă a fost folosită de Windows Update

La câteva zile după ce ai activat setările despre care am discutat, poți să te întorci la Optimizare distribuire și să verifici cum este folosită lățimea ta de bandă pentru actualizările de Windows 10. Pentru a face asta, apasă pe legătura Monitorizare activitate.

Accesare Monitorizare activitate în Optimizare distribuire

Accesare Monitorizare activitate în Optimizare distribuire

Acum vezi rapoartele cu statisticile de descărcare și încărcare a actualizărilor și câte au fost realizate în GB și MB, din diferite surse: Microsoft, alte PC-uri din rețeaua locală și alte PC-uri de pe internet. De asemenea, poți vedea și cât de multe date de actualizări au fost încărcate de pe PC-ul tău cu Windows 10 către alte dispozitive de pe internet sau din rețeaua locală.

Câte date au fost descărcate și încărcate de actualizările pentru Windows 10

Câte date au fost descărcate și încărcate de actualizările pentru Windows 10

Asta a fost tot!

Ce limite ai ales pentru actualizările de Windows 10?

Acum știi cum să limitezi cât de multă lățime de bandă este utilizată pentru descărcarea și încărcarea de actualizări pentru Windows 10. Înainte de a închide acest tutorial, lasă un comentariu mai jos și spune-ne ce limite pentru lățimea de bandă ai setat pe PC-ul, laptopul sau tableta ta cu Windows 10.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows Windows Update