
Unii utilizatori vor ca ceasul lor din Windows 11 să afișeze și secundele, nu doar orele și minutele, așa cum se întâmplă în mod implicit. Această opțiune nu era disponibilă în versiunea inițială de Windows 11, dar Microsoft a adăugat această caracteristică într-o actualizare apărută în iulie 2023. Apoi, compania a schimbat metoda prin care poți adăuga secundele la ceasul din Windows, când a apărut Windows 11 versiunea 24H2. Iată cum poți vedea ora exactă în timp real, direct pe bara de activități din Windows 11:
Ceasul implicit din bara de activități a Windows 11
În mod implicit, bara de activități din Windows 11 afișează ora și data în colțul din dreapta, ca în imaginea de mai jos. Ceasul include doar ora și minutele.

Ceasul din Windows 11 nu afișează secundele în mod implicit
Însă, începând cu 11 iulie 2023, dacă instalezi actualizarea KB5028185, poți seta Windows 11 să includă și secundele în ceasul din bara de activități, ca în imaginea de mai jos. Observă cum ceasul din bara de activități a Windows 11 afișează acum în timp real orele, minutele și secundele care trec.

Poți seta Windows 11 să adauge secunde la ceasul său
Potrivit PC World, au existat multe dezbateri în jurul introducerii acestei modificări, deoarece ceva atât de banal precum afișarea secundelor pe ceasul din bara de activități a Windows 11 necesită mai multe resurse. Când activezi această setare, chiar vezi un mic avertisment că PC-ul tău va consuma mai multă energie electrică. Această caracteristică a fost apoi copiată în Windows 11 versiunea 24H2, unde Microsoft a schimbat metoda prin care utilizatorii pot seta ceasul din Windows 11 să afișeze secundele.
SUGESTIE: Știai că poți adăuga și alte ceasuri în bara de activități din Windows, pentru a vedea ora în mai multe locuri din întreaga lume?
Cum afișezi secundele în ceasul de pe bara de activități din Windows 11
Dacă vrei să adaugi secundele la ceasul din Windows 11, deschide Setări (Windows + I) și accesează Timp și limbă. În partea dreaptă a ferestrei Setări, apare ora curentă, fără secunde incluse. Apasă pe Dată și oră pentru a adăuga secundele la ceasul din Windows.

În Setările din Windows 11, accesează Timp și limbă > Dată și oră
Dacă nu este deja activat, apasă pe comutatorul de lângă „Afișați ora și data în bara de sistem”. Astfel, ceasul este adăugat la bara de activități din Windows 11.
Apoi, apasă pe secțiunea „Afișați ora și data în bara de sistem”, nu pe comutatorul său, pentru a o extinde. Poți, în sfârșit, să vezi setarea „Afișați secundele în ceasul din bara de sistem (utilizează mai multă energie)”. Apasă pe caseta din dreptul acesteia pentru a o bifa.

Adaugă secunde la ceasul din Windows 11
Secundele sunt adăugate imediat la ceasul din bara de activități a Windows 11. Închide fereastra aplicației Setări și ai terminat.🙂
SUGESTIE: Dacă setarea „Afișați secundele în ceasul din bara de sistem” lipsește, trebuie să actualizezi Windows 11 și să instalezi ultimele actualizări disponibile. Pentru a te ajuta, iată ghidul complet pentru actualizările de Windows 11.
Cum dezactivezi afișarea secundelor în ceasul din Windows 11
Să presupunem că vezi secundele pe ceasul afișat în bara de activități din Windows 11 și că vrei să le elimini, deoarece această informație nu-ți mai este utilă sau consumă prea multă baterie. În acest caz, poți dezactiva această setare folosind pași similari cu cei prezentați mai sus: deschide Setări și accesează Timp și limbă > Dată și oră. Apoi, apasă pe secțiunea „Afișați ora și data în bara de sistem” pentru a o extinde și debifează caseta de lângă „Afișați secundele în ceasul din bara de sistem (utilizează mai multă energie)”.

Elimină secundele din ceasul din Windows 11
Secundele sunt eliminate din ora afișată de Windows 11 în bara de activități.
SUGESTIE: Dacă-ți place cum este aliniată bara de activități în partea stângă a ecranului în Windows 10 și vrei să fie la fel și în Windows 11, iată cum o muți la stânga, împreună cu Meniul Start.
Ai observat vreun efect asupra performanței sau a autonomiei bateriei?
Este amuzant că Microsoft a amânat atât de mult timp introducerea acestei mici caracteristici din considerente de performanță. Calculatoarele cu Windows sunt foarte puternice în zilele noastre, iar o schimbare atât de mică nu ar trebui să le afecteze funcționarea. Dar cine știe, poate că Microsoft are niște date pe care eu nu le am și există un impact real de luat în considerare. Ai observat vreunul? A ținut bateria laptopului tău mai puțin decât înainte de a activa această modificare? I-a scăzut performanța în vreun mod sesizabil? Ar trebui să rulez niște benchmarkuri pe un laptop cu Windows 11 ca să văd dacă această setare are un efect negativ? Comentează mai jos și spune-mi.