6 lucruri pe care nu le poți face cu bara de activități din Windows 11

6 lucruri pe care nu le poți face cu bara de activități din Windows 11

Are Windows 11 o bară de activități? Da, are, însă este foarte diferită de cea din Windows 10. Îmi place cum arată și mi se pare mai frumoasă decât bara de activități din Windows 10. Îmi place, de asemenea, cum se comportă pe dispozitivele cu ecran tactil. Cu toate acestea, bara de activități din Windows 11 este mai simplă decât în versiunile mai vechi de Windows. De fapt, există mai multe limitări care-i vor frustra pe unii utilizatori. Iată cele mai importante lucruri pe care nu le poți face cu bara de activități din Windows 11:

Reclamă

1. Nu poți schimba poziția barei de activități din Windows 11

Bara de activități din Windows 10 este mobilă. Îi poți schimba locul pe ecran. Dacă vrei, o poți muta în partea de sus a ecranului, în stânga sau în dreapta acestuia. Pentru unii, a putea avea o bară de activități verticală în stânga ecranului este unul din cele mai bune aspecte ale lui Windows 10. Îți permite să obții spațiu suplimentar pe ecran, disponibil în orice moment. Asta în cazul în care ai un monitor normal, în poziție de „peisaj” sau dacă folosești un laptop. Personal, eu sunt un mare fan al filelor verticale din Microsoft Edge, din același motiv. Deci îți poți imagina cât de dezamăgiți sunt mulți utilizatori că bara de activități din Windows 11 nu te lasă să-i schimbi locația: rămâne întotdeauna în partea de jos a ecranului.

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi mutată în partea de sus sau pe lateralele ecranului

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi mutată în partea de sus sau pe lateralele ecranului

Nu poți muta bara de activități în partea de sus sau în părțile laterale ale ecranului. Singurul lucru pe care-l poți face este să ascunzi bara de activități sau să aliniezi la stânga pictogramele de pe ea, precum și Meniul Start. Iată cum muți Meniul Start din Windows 11 la stânga.

2. Nu poți opri gruparea pictogramelor de pe bara de activități din Windows 11

În Windows 11, la fel ca în Windows 10, atunci când deschizi aplicații, pictogramele acestora apar implicit în bara de activități. Apoi, poți apăsa pe ele pentru a comuta între ferestrele aplicațiilor. Totuși, poți seta Windows 10 să nu grupeze mai multe ferestre deschise ale aceleiași aplicații sub aceeași pictogramă din bara de activități. Dacă accesezi setările barei de activități, poți seta Windows 10 să nu facă niciodată asta.

Din păcate, în Windows 11, această setare nu există. Prin urmare, pictogramele din bara de activități sunt întotdeauna grupate, iar mai multe ferestre ale aceleiași aplicații sunt reprezentate în bara de activități din Windows 11 printr-o singură pictogramă, în loc de mai multe. Poți vedea o comparație în imaginea de mai jos: în Windows 10, am deschis trei ferestre diferite de Microsoft Edge, fiecare dintre ele având încărcată o altă pagină web. Observă cum pictogramele din bara de activități sunt separate. Aceleași trei ferestre Microsoft Edge, cu aceleași pagini web încărcate, sunt grupate sub aceeași pictogramă în Windows 11.

Windows 10 (sus) îți permite să ai pictograme separate în bara de activități, în timp ce Windows 11 (jos) nu

Windows 10 (sus) îți permite să ai pictograme separate în bara de activități, în timp ce Windows 11 (jos) nu

Această limitare nu este pe placul multor utilizatori. Dacă nu ești de acord cu ea și vrei să te faci auzit, votează această problemă în Centrul de feedback. Cu cât votează și comentează mai multă lume, cu atât cresc șansele ca Microsoft să rezolve această problemă într-o actualizare viitoare pentru Windows 11.

SUGESTIE: Iată cum cum oferi feedback către Microsoft.

Reclamă

3. Poți trage și plasa doar fișiere .exe sau scurtături pe bara de activități din Windows 11

În Windows 10 și în toate versiunile anterioare de Windows, puteai să tragi un fișier de pe desktop sau din File Explorer pe o aplicație fixată la bara de activități pentru a-l deschide rapid cu acea aplicație. Astfel, de exemplu, puteam trage un fișier .docx pe scurtătura Word din bara de activități pentru a-l deschide și edita. Din păcate, bara de activități din Windows 11 nu mai oferă această funcție. Dacă încerci, apare doar un semn de stop, indicând faptul că nu este posibil să faci acest lucru.

Nu poți să tragi documentele în bara de activități pentru a le deschide

Nu poți să tragi documentele în bara de activități pentru a le deschide

Din fericire, în Windows 11 versiunea 22H2 (prima actualizare majoră pentru Windows 11), poți trage și plasa scurtături și fișiere .exe pe bara de activități pentru a crea în bara de activități scurtături/pictograme către aplicațiile sau programele respective.

Poți trage scurtături sau fișiere .exe pe bara de activități

Poți trage scurtături sau fișiere .exe pe bara de activități

Dacă vrei ca bara de activități din Windows 11 să poată permite deschiderea de fișiere, votează această sugestie în Centrul de feedback și oferă-le feedback constructiv celor de la Microsoft.

4. Bara de activități din Windows 11 nu poate fi setată să afișeze pictograme mai mici

În sistemele de operare Windows mai vechi, precum Windows 10 sau Windows 7, poți seta bara de activități să afișeze pictograme mai mici. Aceasta era una din cele mai bune metode de a face bara de activități mai îngustă și de a mai câștiga încă puțin spațiu pe ecran, lucru folositor mai ales utilizatorilor de PC-uri desktop. Din păcate, bara de activități din Windows 11 nu permite afișarea de pictograme mai mici. Așa că ești blocat cu dimensiunile standard, care sunt destul de mari.

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi setată să afișeze pictograme mai mici

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi setată să afișeze pictograme mai mici

Începând cu Windows 11 2022 Update, bara de activități a fost îmbunătățită pentru a afișa pictograme cu spațiere mai bună pe tabletă sau atunci când folosești ecranul tactil al unui dispozitiv hibrid. Dacă această limitare te deranjează, nu uita să votezi această problemă în Centrul de feedback. Mai multe voturi înseamnă că este mai probabil ca Microsoft să readucă această funcție în viitoarele actualizări pentru Windows 11.

Reclamă

5. Bara de activități din Windows 11 nu poate fi redimensionată

O limitare minoră a barei de activități din Windows 11, care s-ar putea să nu fie pe placul unora, este că nu îi poți schimba dimensiunea. Deși mie nu-mi lipsește această opțiune, cunosc câteva persoane cărora nu le convine această restricție.

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi redimensionată

Bara de activități din Windows 11 nu poate fi redimensionată

Deși bara de activități redimensionată din Windows 10 nu arată grozav, este totuși un lucru pe care-l poți face la nevoie. Din păcate, în Windows 11, nu ai această opțiune și ești blocat cu o bară de activități de dimensiuni fixe.

6. Nu poți adăuga bare de unelte suplimentare la bara de activități din Windows 11

Nu în ultimul rând, un lucru care i-ar putea dezamăgi pe unii utilizatori este lipsa opțiunii de a adăuga bare de unelte suplimentare la bara de activități din Windows 11. În Windows 10, unii utilizatori sunt obișnuiți să aibă bara de unelte Desktop adăugată în dreapta barei de activități, deoarece le oferă acces rapid la vechiul Panou de control.

Nu poți adăuga bare de unelte suplimentare la bara de activități din Windows 11

Nu poți adăuga bare de unelte suplimentare la bara de activități din Windows 11

În Windows 11, n-o mai poți avea, deoarece Microsoft a decis să elimine opțiunea. Totuși, aceasta este un fel de scurtătură de productivitate, iar unii utilizatori îi vor simți lipsa în Windows 11. Dacă o vrei înapoi, votează această sugestie în Centrul de feedback și fă-ți auzită vocea.

BONUS: Limitări ale barei de activități din versiunile mai vechi de Windows 11

Bara de activități din Windows 11 evoluează, iar Microsoft adaugă îmbunătățiri de-a lungul timpului. În versiunea inițială a Windows 11, bara de activități afișa data și ora doar pe ecranul principal. Pe oricare dintre monitoarele tale secundare, ceasul lipsea. Însă, asta s-a schimbat odată cu versiunea 22H2 a Windows 11.

Data și ora nu erau afișate pe monitoarele secundare

Data și ora nu erau afișate pe monitoarele secundare

Bara de activități din Windows 11 afișează acum aceleași informații pe toate monitoarele tale.

Ție ce nu-ți place la bara de activități din Windows 11?

Există multe lucruri de apreciat la bara de activități din Windows 11, dar unele limitări vor frustra inevitabil pe unii utilizatori. De exemplu, profesioniștii din domeniul IT și utilizatorii experimentați vor simți lipsa unor lucruri pe care le puteai face în Windows 10, precum tragerea fișierelor pe bara de activități pentru a le deschide într-o anumită aplicație sau pictogramele separate pentru ferestrele diferite ale unei aplicații. Tu ce părere ai? Sunt și alte lucruri care nu-ți plac la bara de activități din Windows 11? Comentează folosind opțiunile disponibile mai jos și spune-ne punctul tău de vedere.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Aspect și Personalizare Blog Recomandate Windows