6 moduri în care se comută între utilizatori, în Windows 10

Sunt situații în care mai mult de o persoană folosește același calculator sau dispozitiv cu Windows 10. De exemplu, doi frați pot folosi același calculator, la un singur birou, ori poate bunicul sau bunica se mai conectează la calculatorul părinților pentru a vorbi pe internet cu alți membri ai familiei. Se poate întâmpla și ca doi sau mai mulți angajați ai unei companii să folosească același PC cu Windows 10. Pentru astfel de situații, Windows 10 îți permite să creezi mai multe conturi de utilizator, pentru ca fișierele, aplicațiile și setările realizate să rămână separate între utilizatori. Dacă pe calculatorul tău cu Windows 10 ai mai mult de un cont de utilizator, iată cum poți comuta rapid între conturile existente:

1. Cum comuți între conturile de utilizatori, când ești pe ecranul de autentificare

Dacă tocmai ai pornit calculatorul cu Windows 10, vei ajunge cu siguranță la ecranul de autentificare (sign-in, în engleză). Dacă te-ai autentificat deja, poți apăsa Windows + L pe tastatură pentru a ajunge la Ecranul de blocare iar apoi, cu un clic sau o apăsare, se afișează ecranul de autentificare. În mod implicit, Windows 10 selectează cel mai recent cont de utilizator care a fost folosit pentru autentificare. Lista de conturi disponibile este afișată în colțul din stânga jos al ecranului.

În această listă, fă clic ori apasă pe contul de utilizator la care vrei să comuți și apoi introdu detaliile necesare pentru autentificare. În mod implicit, ți se va cere ultimul lucru folosit pentru autentificare: parola acelui cont, PIN-ul ori parola prin imagine.

Dacă vrei să schimbi metoda de autentificare, apasă pe "Opțiuni de conectare" ("Sign-in options") și alege metoda pe care o vrei. Apoi, introdu informațiile cerute pentru autentificare.

Dacă vrei să afli cum se creează un PIN ori o parolă prin imagine, citește acest ghid: Cum creezi & cum te autentifici în Windows 10 cu un cod PIN sau o Parolă prin imagine.

 

2. Cum schimbi utilizatorul folosind Meniul Start

Dacă te-ai autentificat în Windows 10, poți schimba contul de utilizator folosind Meniul Start. Apasă butonul Start, cu logoul Windows și se deschide Meniul Start.

Apoi, apasă pe poza/simbolul contului tău de utilizator și este afișat un meniu. În acest meniu, alege numele contului la care vrei să treci.

Se afișează ecranul de autentificare și utilizatorul selectat mai devreme. Introdu detaliile necesare autentificării și ai intrat. Poți schimba între opțiunile de autentificare, folosind legătura "Opțiuni de conectare" și apoi selectând metoda de autentificare dorită.

3. Cum schimbi contul de utilizator apăsând Windows + L

Dacă ești deja autentificat în Windows 10, poți schimba contul de utilizator folosit, apăsând simultan tastele Windows + L. Când faci asta, contul tău devine blocat și se afișează ecranul de blocare și fundalul pentru el.

Dă clic sau apasă oriunde pe ecranul de blocare. Apoi, alege contul la care vrei să treci și introdu detaliile de autentificare. Poți schimba între modurile de autentificare, folosind legătura "Opțiuni de conectare" și selectând metoda dorită.

4. Cum comuți între conturile de utilizator apăsând CTRL + ALT + DELETE

Această metodă merge doar dacă ești deja autentificat cu un cont și vrei să treci la un altul. Prima dată, apasă simultan tastele CTRL + ALT + Delete, de pe tastatură. Se afișează un ecran cu câteva opțiuni în centru. Alege "Comutare între utilizatori" (Switch user") și ești dus la ecranul de autentificare.

Alege contul pe care vrei să-l folosești și introdu detaliile de conectare necesare. Poți schimba între modurile de autentificare, folosind "Opțiuni de conectare" și alegând metoda dorită.

5. Cum comuți între utilizatori, folosind ALT + F4

O altă metodă care merge atunci când ești deja autentificat în Windows 10 și vrei să schimbi utilizatorul, presupune să mergi pe desktop-ul tău. Asigură-te că nu sunt deschise aplicații pe desktop. Dacă sunt deschise, atunci minimizează-le pe toate în bara de unelte. Dacă nu faci asta, metoda asta nu va funcționa și vei sfârși prin a închide aplicațiile pornite, în loc să comuți contul de utilizator. După ce toate aplicațiile sunt minimizate, apasă simultan tastele ALT + F4 pe tastatură.

Se deschide fereastra Închidere Windows (Shut Down Windows). Aici, apasă pe lista Închidere (Shut Down) și alege "Comutare între utilizatori" (Switch user). Apoi, apasă pe OK.

Este încărcat ecranul de autentificare. Aici, alege contul la care vrei să treci și introdu detaliile de conectare cerute. Poți schimba între opțiunile de autentificare, folosind legătura "Opțiuni de conectare" și selectând metoda dorită.

6. Cum comuți între utilizatori atunci când ți se cere parola prin imagine

Dacă cel mai recent cont de utilizator care s-a autentificat pe dispozitivul tău cu Windows 10 folosește o parolă prin imagine, atunci ecranul de autentificare va arăta foarte diferit de ce ai văzut în capturile de ecran de până acum: vei vedea contul de utilizator selectat și poza care este folosită drept parolă.

Sub numele utilizatorului sunt două legături: "Sign-in options" (Opțiuni de conectare), care îți permite să te autentifici folosind alte metode și "Switch user" (Comutare între utilizatori). Aceasta îți permite să schimbi contul de utilizator folosit.

Dă clic ori apasă pe "Comutare între utilizatori" și este afișată o listă cu toate conturile care există pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Alege contul pe care vrei să-l folosești.

Apoi, trebuie să introduci detaliile de autentificare care au fost folosite ultima dată pentru contul respectiv: parola, PIN-ul sau parola prin imagine.

Ai nevoie să afli mai multe despre conturile de utilizator din Windows?

Dacă vrei să afli mai multe despre conturile de utilizator din Windows, diferența dintre un cont Microsoft și unul local, cum se personalizează un cont și așa mai departe, îți recomandăm următoarele tutoriale:

Concluzie

Acestea sunt toate metodele pe care le cunoaștem pentru schimbarea contului de utilizator folosit cu un altul, în Windows 10. Încearcă-le pe toate, învață cum merg și apoi alege metodele care ți se potrivesc cel mai bine. Dacă ai întrebări, probleme sau comentarii, nu ezita să ne dai de veste mai jos.