Cum faci capturi de ecran pe Mac, cu aplicația Captură de ecran

MacOS Mojave și versiunile mai noi includ o aplicație pentru realizarea de capturi de ecran, numită Captură de ecran. Această aplicație unifică funcțiile de captură de ecran și de înregistrare a ecranului de pe Mac, oferindu-ți acces rapid la toate opțiunile tradiționale de captură de ecran, fără să memorezi combinații complicate de taste. În acest ghid, îți arătăm cum merge și cum o folosești pentru a face capturi de ecran pe Mac. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid se aplică pentru macOS Mojave sau versiuni mai noi. Funcțiile din acest ghid nu merg pe versiuni mai vechi ale macOS.

Cum accesezi aplicația Captură de ecran pe Mac OS

Există multe moduri în care poți accesa aplicația Captură de ecran pe MacOS. Cel mai ușor este să folosești scurtătura de tastatură implicită: Command (⌘)-Shift-5.

Scurtătura de tastatură pentru a face capturi de ecran pe Mac

Alt mod este să deschizi dosarul Aplicații. Apasă tasta F4 ca să faci asta. Apoi, apasă pe Other (Altele).

Dosarul Other pe Mac

Acum vezi o listă de aplicații de sistem. Apasă pe scurtătura Captură de ecran, evidențiată mai jos.

Aplicația Captură de ecran pe Mac

Poți, de asemenea, să cauți aplicația Captură de ecran cu Spotlight și să o deschizi de acolo, ca pe orice altă aplicație, dând clic pe rezultatul corespunzător al căutării.

Căutarea aplicației Captură de ecran pe Mac

Oricare dintre aceste metode ar trebui să deschidă aplicația Captură de ecran. Când aplicația este deschisă, poți vedea în partea de jos a ecranului o bară de unelte cu opțiunile pentru a face o captură de ecran. Dacă ții cursorul deasupra butoanelor din bara de unelte, poți vedea o scurtă descriere a ce face fiecare.

Bara de unelte a aplicației Captură de ecran

Dacă poziția barei de unelte este incomodă, o poți lua (partea din stânga permite cea mai bună prindere) și trage în altă parte a ecranului. Ca să ieși din aplicația Captură de ecran și să renunți la a face o captură de ecran, apasă tasta esc sau apasă pe butonul x de pe bara de unelte a aplicației.

Cum faci o captură a întregului ecran al unui Mac

Dacă apeși butonul Capturează ecranul complet, cursorul tău se transformă într-un mic aparat foto. Următorul pas este să apeși fie butonul Return de pe tastatură, fie Capturează pe bara de unelte sau oriunde pe ecran, pentru a face o captură a întregului ecran.

Capturează ecranul complet al unui Mac

Dacă folosești mai multe monitoare, poți da clic într-unul dintre ecrane pentru a-l captura. Astfel poți face o captură de ecran doar a unuia dintre ecranele tale. Dacă folosești mai multe monitoare și apeși Capturează, vor rezulta mai multe capturi de ecran, una pentru fiecare monitor.

Cum capturezi fereastra unei aplicații pe un Mac

Dacă apeși butonul Capturează fereastra selectată, cursorul tău se transformă într-un mic aparat foto.

Capturează fereastra selectată pe Mac

În continuare, diferite ferestre și meniuri (inclusiv dock-ul) devin evidențiate când ții cursorul deasupra lor. Dă clic pe fereastra dorită pentru a o captura.

Alegerea ferestrei dorite pentru captura de ecran

Captura de ecran rezultată va include umbra ferestrei. Pentru a face o captură de ecran fără umbră, ține apăsată tasta Option de pe tastatură în timp ce dai clic pentru a captura fereastra dorită.

Tasta Option pe tastatura unui Mac

Asta îți permite să scapi de spațiul din jurul imaginii și poate fi folositor dacă urci imaginile pe anumite saituri web. Pentru a înțelege mai bine, vezi comparația de mai jos, unde poți vedea aceeași captură de ecran cu și fără umbră în jurul ei.

Captură de ecran cu și fără umbră

Cum faci o captură a unei porțiuni de ecran

Dacă apeși pe butonul Capturează porțiunea selectată poți trasa o selecție pe ecran și poți captura doar ce este încadrat în acea selecție. Dacă selecția nu este vizibilă, cursorul se va transforma într-o țintă, permițându-ți să selectezi o zonă de pe ecran. Această acțiune va crea automat o selecție în jurul acelei porțiuni. În interiorul selecției, cursorul se transformă într-o mică mână și poți să tragi zona selectată în altă parte a ecranului. Dacă duci cursorul la marginile selecției, se transformă în săgeți și poți să ajustezi mărimea zonei selectate pentru captura de ecran.

Când ești mulțumit(ă) de selecția ta, apasă fie butonul Return de pe tastatură, fie Capturează pe bara de unelte, pentru a face o captură de ecran a zonei din ramă.

Cum capturezi o porțiune de ecran pe Mac

PONT: Dacă apeși Spațiu pe tastatură în timp ce bara de unelte a aplicației Captură de ecran este activată, poți alterna între Capturează fereastra selectată și Capturează porțiunea selectată.

Cum personalizezi modul în care sunt realizate capturile de ecran

Capturile de ecran făcute pe Mac sunt salvate automat ca fișiere PNG cu formatul „Captură de ecran din data la ora.png”. De exemplu, vezi un fișier numit „Captură de ecran din 2019-02-06 la 13.07.25.png”, ceea ce înseamnă o captură de ecran făcută pe 6 februarie 2019, la ora 13:07:25. Dacă vrei să schimbi modul în care se realizează capturile de ecran pe Mac, apasă butonul Opțiuni al aplicației Captură de ecran și se deschide un meniu care îți permite să schimbi anumite setări. Să le explicăm pe rând:

Personalizează modul în care sunt realizate capturile de ecran pe Mac
  • Salvează în – poți alege unde se salvează capturile tale de ecran. Implicit, toate capturile de ecran sunt salvate pe Desktop, dar poți alege Documente sau un dosar ales de tine. Alte locuri de salvare folositoare includ păstrarea capturii de ecran în clipboard sau în aplicații ca Mail și Mesaje, astfel încât să o poți trimite repede altcuiva. Poți, de asemenea, să păstrezi captura de ecran în clipboard oricând, fără ca aceasta să fie opțiunea implicită selectată, dacă ții apăsată tasta Control pe tastatură în timp ce dai clic să capturezi ecranul. Dacă selectezi Previzualizare, captura de imagine se deschide în aplicația Previzualizare și de acolo poți accesa alte opțiuni.
  • Temporizator – aceasta secțiune îți permite să setezi o întârziere pentru capturile tale de ecran. Poți selecta Nimic pentru a face captura de ecran imediat sau poți alege o întârziere de 5 sau 10 secunde după ce apeși butonul Capturează. După ce apeși să capturezi, apare o numărătoare inversă și captura de ecran se face la sfârșitul numărătorii. Dacă ții cursorul deasupra casetei cu numărătoarea înainte de a se termina, ai opțiunea Renunță.

Ultima secțiune se numește Opțiuni și include trei setări:

  • Afișează miniatura flotantă – când această opțiune este selectată, o miniatură a capturii de ecran, pe care tocmai ai făcut-o, apare pentru câteva secunde în partea din dreapta jos a ecranului. Aceasta poate fi o mică previzualizare, folositoare dacă încerci să capturezi un eveniment specific, dar poate deveni o problemă dacă ai nevoie să faci capturi de ecran succesive. Poți glisa la dreapta miniatura flotantă dacă vrei să dispară de pe ecran mai repede sau o poți trage pentru a muta captura de ecran respectivă în alt loc. Poți, de asemenea, să dai clic pe miniatură pentru a o deschide și edita.
  • Reține ultima selecție – când este activată, această opțiune ține minte zona exactă selectată la ultima captură de ecran la care ai folosit Capturează porțiunea selectată. Este folositoare dacă ai nevoie să faci capturi de ecran aceleiași zone dinamice, cum ar fi un videoclip YouTube sau o transmisie de la o cameră web. Dacă această opțiune este dezactivată, selecția nu este vizibilă când apeși pe butonul Capturează porțiunea selectată.
  • Afișează cursorul mausului – dacă această opțiune este activată, cursorul devine vizibil în capturile tale de imagini.

PONT: Dacă vrei să înregistrezi ecranul Mac-ului tău, ar trebui să citești Cum înregistrezi ecranul Mac-ului tău, cu aplicația Captură de ecran.

Recunoști filmul din capturile noastre de ecran?

Dacă ai rămas cu noi și ai avut răbdare să citești acest tutorial până la capăt, îți mulțumim! Sperăm că ți-a plăcut. De asemenea, este posibil cumva să ne ajuți cu un pariu prietenesc? Editorului meu șef Ciprian îi place imaginea mea de pe desktop, dar nu crede că o va recunoaște multă lume. Eu am impresia că filmul pe baza căruia a fost făcută, este destul de popular. Dacă ai o secundă în plus, lasă un comentariu scurt în care să ne spui dacă știi filmul. Aș aprecia mult efortul tău, plus că așa câștig și eu un ceai gratis. 🙂