Cum faci o captură de ecran pe Mac: Tot ce trebuie să știi

Cum faci o captură de ecran pe Mac: Tot ce trebuie să știi

Nu este evident cum faci o captură de ecran sau un screenshot pe Mac, deoarece mulți utilizatori noi sunt derutați de absența butonului Print Screen. Apple se revanșează pentru asta oferind multe instrumente ușor de utilizat pentru a face un screenshot pe Mac, de la combinații de taste la aplicații încorporate. Indiferent dacă salvezi chitanțe sau reacția unui prieten într-un apel video, dacă te întrebi cum capturezi ecranul pe Mac, acest ghid are toate răspunsurile pe care le cauți. Citește mai departe pentru a afla cum faci capturi de ecran în macOS folosind toate opțiunile disponibile și a descoperi pe care le preferi:

Reclamă

Folosește o combinație de taste pentru a captura orice vrei pe Mac

Dacă vrei să știi cum faci o captură de ecran pe Mac cât se poate de repede, trucul este să memorezi câteva combinații de taste. Nu te îngrijora; toate sunt similare și ușor de reținut. Poți folosi o combinație de taste pe Mac pentru a salva tot ecranul, una pentru a captura o anumită porțiune sau fereastră, și există o altă scurtătură pentru a crea o imagine cu ce vezi pe Touch Bar (dacă ai unul). Cu ajutorul câtorva taste rapide, poți captura exact ce vrei pe orice dispozitiv cu macOS, indiferent cât de vechi sau de nou este.

NOTĂ: Pe Mac, capturile de ecran sunt salvate automat pe Desktop, dar există și anumite combinații de taste care te ajută să le copiezi în Clipboard. Dacă nu găsești un screenshot pe Mac, ghidul nostru despre locațiile capturilor de ecran oferă mai multe detalii.

Cum capturezi ecranul complet pe Mac

După cum am zis, nu există un buton Print Screen în macOS, dar dacă vrei să capturezi întregul ecran, poți folosi combinația de taste: Command (⌘) + Shift + 3.

Ține apăsate simultan tastele evidențiate pentru a face o captură de ecran pe Mac

Ține apăsate simultan tastele evidențiate pentru a face o captură de ecran pe Mac

Această scurtătură salvează imediat o imagine cu tot ce este pe ecranul tău. Dacă folosești mai multe monitoare, sunt create mai multe screenshoturi, una pentru fiecare ecran din macOS.

Poate vrei să copiezi rezultatul în Clipboard în loc de a-l salva automat. În acel caz, combinația de taste pe care trebuie s-o folosești este puțin diferită: Command (⌘) + Control + Shift + 3.

Cum faci o captură de ecran pe care o copiezi în Clipboard pe Mac

Cum faci o captură de ecran pe care o copiezi în Clipboard pe Mac

Deoarece nu poți avea mai mult de un screenshot în Clipboard, atunci când folosești mai multe monitoare pe Mac, doar ecranul tău principal este capturat.

Reclamă

PONT: Dacă te întrebi cum lipești o captură de ecran de pe Mac într-alt document sau aplicație, folosește scurtătura Command (⌘) + V sau verifică ghidul nostru pentru mai multe moduri de a tăia, copia și lipi.

Cum capturezi o poțiune selectată a ecranului

Când faci un screenshot pe Mac, nu ai mereu nevoie de tot ce vezi pe ecranul tău. Dacă vrei o captură ce arată doar o parte de ecran, folosește combinația de taste: Command (⌘) + Shift + 4.

Folosește această scurtătură pentru a captura o parte din ecran pe Mac

Folosește această scurtătură pentru a captura o parte din ecran pe Mac

De îndată ce apeși scurtătura, cursorul tău se transformă într-o țintă. Dă clic și menține apăsat, iar apoi trage cursorul pentru a crea o selecție dreptunghiulară în jurul zonei pe care vrei s-o capturezi. Lățimea și înălțimea imaginii capturate sunt indicate în pixeli în dreptul cursorului.

Verifică dimensiunea imaginii tale în timp ce faci un screenshot pe Mac

Verifică dimensiunea imaginii tale în timp ce faci un screenshot pe Mac

Când dai drumul butonului, captura ta de ecran este salvată. Poți apăsa Esc (Escape) pe tastatură pentru a anula capturarea ecranului dacă ai greșit selecția, dar atunci trebuie să o iei de la capăt. Dacă ai evidențiat o zonă și realizezi că nu cuprinde ce vrei, apasă și ține apăsată tasta Spațiu fără a da drumul butonului de mouse. Asta îți permite să muți selecția. Când ai dus-o în poziția bună, dă drumul tastei Spațiu pentru a continua să ajustezi zona evidențiată. În timp ce faci o selecție, apasă și menține apăsată tasta Option, iar apoi mută cursorul țintă. Asta face selecția să se mărească sau să se micșoreze, păstrând raportul de aspect.

PONT: Dacă ai nevoie de o anumită dimensiune când capturezi ecranul cu această comandă, poți folosi tasta Shift în același mod pentru a alterna între a ajusta selecția pe verticală sau orizontală (fără a schimba cealaltă dimensiune). Cu toate astea, este mai simplu să folosești aplicația Captură de ecran, pe care o discutăm în următorul capitol, pentru a obține o imagine de o anumită dimensiune.

Dacă vrei ca rezultatul capturii să fie salvat în Clipboard, folosește combinația de taste similară: Command (⌘) + Control + Shift + 4.

Cum faci un screenshot pe Mac salvând zona evidențiată în Clipboard

Cum faci un screenshot pe Mac salvând zona evidențiată în Clipboard

Combină instrucțiunile și tastele rapide explicate în acest subcapitol pentru a-ți ajusta selecția. Când ai reușit să încadrezi perfect datele de care ai nevoie, dă drumul butonului de mouse sau trackpadului, iar captura de ecran este salvată în Clipboard.

Cum capturezi o fereastră sau un meniu evidențiat în macOS

Când capturezi un meniu sau fereastra unei aplicații, sunt folosite aceleași combinații de taste, dar instrucțiunile de urmat sunt puțin diferite. Mai întâi, folosește scurtătura Command (⌘) + Shift + 4 pentru a obține cursorul țintă. Apoi, apasă tasta Spațiu.

Combinația de taste pentru a captura orice element evidențiat

Combinația de taste pentru a captura orice element evidențiat

Cursorul tău arată acum ca un mic aparat foto. Când îl muți deasupra unei ferestre, unui meniu deschis sau chiar deasupra dock-ului, acestea devin evidențiate. Când dai clic pe un element, chiar dacă acesta nu este complet vizibil, conținutul său este salvat imediat într-o captură de ecran.

Capturează o fereastră sau un meniu din macOS în screenshotul tău

Capturează o fereastră sau un meniu din macOS în screenshotul tău

Când folosești această comandă pentru a face o captură de ecran, imaginea care rezultă include umbra elementului - o ramă întunecată în jurul screenshotului. Pentru a face o captură de ecran fără umbră, apasă și menține apăsată tasta Option în timp ce dai clic pentru a captura o fereastră sau un meniu.

Reclamă

PONT: Dacă te răzgândești, apasă din nou pe Spațiu, iar cursorul devine o țintă. Asta își permite să comuți oricând între a captura o zonă sau fereastra unei aplicații.

La fel ca mai sus, dacă vrei ca screenshotul să fie copiat în Clipboard, folosește: Command (⌘) + Control + Shift + 4, urmat de Spacebar.

Folosește această scurtătură, iar rezultatul este copiat în Clipboard

Folosește această scurtătură, iar rezultatul este copiat în Clipboard

PONT: Dacă faci capturi de ecran din filmele și videoclipurile tale favorite, este posibil să fie mai simplu să folosești ghidul nostru despre cum salvezi cadre video cu VLC.

Capturează ce vezi pe Touch Bar (dacă MacBook-ul tău are unul)

Dacă ai un ecran tactil subțire OLED pe tastatura MacBook-ului tău, acela se numește Touch Bar. Apple a creat o scurtătură în caz că vrei să arăți cuiva ce vezi tu pe Touch Bar. Apasă simultan: Command (⌘) + Shift + 6.

Creează o captură de ecran a ecranului OLED Touch Bar pe Mac

Creează o captură de ecran a ecranului OLED Touch Bar pe Mac

Asta salvează imediat o imagine lungă și îngustă a ecranului Touch Bar.

Cum faci o captură de ecran pe Mac cu aplicația Captură de ecran

Prima oară când am dat peste diferitele combinații de taste din macOS, m-am întrebat „Cum fac o captură de ecran fără să țin minte scurtături complicate?”. Dacă și ție ți se par greu de învățat, nu-ți face griji! Acum câțiva ani, Apple a introdus aplicația Captură de ecran și a creat astfel o interfață vizuală care face capturarea ecranului distractivă și ușor de folosit. Însă aplicația este disponibilă numai pe macOS Mojave sau versiuni mai noi, deci verifică versiunea ta de macOS pentru a te asigura că ai această aplicație.

Cel mai comod mod de a deschide aplicația Captură de ecran în macOS este să apeși simultan tastele: Command (⌘) + Shift + 5.

Scurtătura pentru a lansa aplicația Captură de ecran

Scurtătura pentru a lansa aplicația Captură de ecran

Apare o bară de unelte simplă, ce include toate opțiunile de care ai nevoie, inclusiv un temporizator și un mod de a schimba unde salvezi o captură de ecran în macOS. Am explorat deja în detaliu aplicația Captură de ecran și opțiunile sale de a face screenshoturi pe Mac, dacă vrei să înveți mai multe despre ce are de oferit.

Folosește aplicația Captură de ecran de pe Mac pentru a obține imaginea pe care o vrei

Folosește aplicația Captură de ecran de pe Mac pentru a obține imaginea pe care o vrei

Pe lângă screenshoturi, aplicația poate fi folosită și pentru a înregistra ecranul Mac-ului tău.

Cum faci o captură de ecran pe Mac cu aplicația Previzualizare

Nu toată lumea știe asta, dar poți folosi și aplicația Previzualizare pentru a face capturi de ecran pe Mac. Asta este util dacă vrei să editezi imediat screenshotul tău din macOS. Deschide dosarul Aplicații apăsând tasta F4 și dă clic pe Previzualizare. Poți folosi și bara de căutare de deasupra pentru a găsi aplicația.

Creează și editează capturi de ecran pe Mac cu Previzualizare

Creează și editează capturi de ecran pe Mac cu Previzualizare

În bara de meniu, dă clic pe Fișier și ține cursorul pe „Realizează o captură de ecran” pentru a descoperi trei opțiuni:

Previzualizare oferă trei moduri de a face screenshoturi pe Mac

Previzualizare oferă trei moduri de a face screenshoturi pe Mac

  • Din selecție - îți permite să capturezi o zonă dreptunghiulară de pe ecran apăsând și trăgând pentru a crea o selecție. Pentru a folosi această opțiune la întregul său potențial, derulează în sus în acest ghid până la subcapitolul despre Cum capturezi o poțiune selectată a ecranului folosind combinații de taste. Instrucțiunile și tastele rapide detaliate acolo pot fi folosite și când folosești această opțiune din Previzualizare.
  • Din fereastră - îți permite să capturezi o fereastră deschisă a unei aplicații. Apasă pe Option în timp ce dai clic pe fereastră pentru a-i scoate umbra.
  • Din întregul ecran - declanșează o numărătoare inversă, dându-ți timp să accesezi ce vrei să capturezi, iar, apoi, creează o imagine a întregului afișaj

Când apeși pe o opțiune, aplicația Previzualizare afișează pe ecran instrucțiuni pentru a o folosi. Capturile de ecran pe care le faci sunt deschise imediat. Le poți edita și salva apoi în formatul și locația dorite.

Tu cum faci screenshoturi pe Mac?

Scurtăturile sunt modul de încredere pentru a face screenshoturi pe Mac, dar aplicația Captură de ecran este mai distractivă și mai flexibilă, în timp ce Previzualizare te lasă să editezi imediat rezultatele. Pe care o preferi? Indiferent dacă folosești un iMac sau un MacBook Pro, spune-ne ce ți se pare mai util când faci capturi de ecran pe Mac.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri macOS Programe Recomandate