Cum faci upgrade de la Windows 7 sau Windows 8.1 la Windows 10

Windows 10 este cel mai folosit sistem de operare Windows. Dar, încă mai sunt mulți oameni care folosesc Windows 7 sau Windows 8.1 pe calculatoarele și dispozitivele lor. Dacă și tu ești unul dintre ei, este posibil să vrei să faci upgrade la Windows 10, astfel încât să primești tot ce are Microsoft de oferit mai bun și mai nou pentru tine. Dacă ai o cheie de licență pentru Windows 10, poți să faci upgrade-ul imediat, cu ajutorul unei mici aplicații numite Media Creation Tool, dezvoltată de Microsoft. Iată cum o folosești pentru a îți face upgrade la calculatorul tău cu Windows 7 sau Windows 8.1 la Windows 10, astăzi:

Pasul 1. Documentează-te înainte de a începe upgrade-ul la Windows 10

Înainte să te decizi dacă să instalezi Windows 10 sau nu, citește specificațiile Windows 10 oficiale și asigură-te că PC-ul tău cu Windows 7 sau Windows 8.1 îndeplinește toate cerințele de sistem pentru Windows 10. Acesta are nevoie de următoarele:

  • Procesor sau SoC: 1 GHz sau mai rapid
  • RAM: 1 GO pentru versiunea pe 32 de biți sau 2GO pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe disc: 16 GO pentru versiunea pe 32 de biți și 20 de GO pentru cea pe 64 de biți
  • Placă grafică: cu suport Microsoft DirectX 9 și driver WDDM 1.0
  • Ecran: cu rezoluție minimă de 800×600 de pixeli

În timpul upgrade-ului, Windows 10 îți cere automat cheia de licenţă pe care o ai, aşa că ține-o aproape. Dacă ai mai făcut înainte upgrade la calculatorul tău de la Windows 7 sau 8.1 la Windows 10, în timpul programului de actualizare gratuită, nu mai ai nevoie de un cod serial (cheie produs) pentru Windows 10. În acest caz, licența de Windows 10 este asociată automat calculatorului tău, ea activându-se automat la instalarea sistemului. De asemenea, ai nevoie de o conexiune de internet funcțională, astfel încât să poți să descarci datele necesare pentru instalare, de pe serverele Microsoft.

Pasul 2. Descarcă și execută Media Creation Tool

Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce te-ai decis să faci upgrade la Windows 10, este să descarci Media Creation Tool. Este un fișier executabil mic, dezvoltat de Microsoft, cu care poți să descarci Windows 10 și să creezi un mediu de instalare sau să faci direct upgrade calculatorului tău cu Windows 7 sau Windows 8.1, la ultima versiune de Windows 10.

Pentru a obține Media Creation Tool, deschide orice browser web și mergi la acest sait: Download Windows 10. Derulează până găsești butonul „Download tool now” („Descărcați instrumentul acum”) și apasă pe el. Se găsește în secțiunea numită „Create Windows 10 installation media” („Doriți să instalați Windows 10 pe PC”).

upgrade la Windows 10

Apoi, descarci fișierul executabil MediaCreationTool.exe, cu o dimensiune de 17,8 MO. Apasă pe butonul Run (Executați), sau salvează-l undeva pe PC și apoi dă dublu clic pe el.

upgrade la Windows 10

Pentru a rula Media Creation Tool, trebuie să fii conectat ca administrator pe calculatorul tău cu Windows 7 sau Windows 8.1. Când te întreabă Control Cont Utilizator dacă ești sigur că vrei să rulezi această aplicație, apasă pe Yes (Da).

upgrade la Windows 10

Pasul 3. Folosește Media creation Tool pentru a descărca Windows 10 și a personaliza upgrade-ul

Primul lucru pe care ți-l cere Media Creation Tool este să accepți termenii de licențiere. Citește cu atenție și, dacă ești de acord, apasă pe Accept.

upgrade la Windows 10

Selectează opțiunea care spune „Upgrade this PC now” („Faceți upgrade acum acestui PC”) și apasă pe Next (Următorul).

upgrade la Windows 10

Apoi, Media Creation Tool începe să descarce fișierele de instalare pentru Windows 10. Acest pas poate să dureze ceva timp, în funcție de cât de rapidă este conexiunea ta la internet.

upgrade la Windows 10

Acum trebuie să aștepți ca Media Creation Tool să pregătească fișierele de instalare pentru Windows 10. Și acest pas poate să dureze destul de mult timp, în funcție de cât de rapid este calculatorul tău.

upgrade la Windows 10

Apoi Media Creation Tool face încă o verificare după actualizările disponibile. Trebuie menționat faptul că de aici mai departe, procesul de upgrade la Windows 10 se desfășoară în limba engleză, chiar dacă l-ai început în limba română.

upgrade la Windows 10

Când termină, trebuie să accepți încă o dată termenii de licență.

upgrade la Windows 10

În mod implicit, Media Creation Tool alege să îți păstreze fișierele și aplicațiile înainte de instalarea Windows 10. Dacă vrei acest lucru, apasă direct pe butonul Install (Instalare).

upgrade la Windows 10

Dacă vrei să modifici această setare, apasă pe „Change what to keep” („Modifică ce păstrezi”) și vei avea de ales între „Keep personal files and apps” („Păstrează fișierele personale și aplicațiile”), „Keep personal files only” („Păstrează doar aplicațiile personale”) sau păstrează Nothing (Nimic). Alege opțiunea pe care o preferi și apasă pe Next (Următorul).

upgrade la Windows 10

Expertul de instalare Windows 10 îți arată acum ce ai ales să păstrezi la pasul anterior. Apasă pe Install (Instalare) pentru a continua, ori pe „Change what to keep” („Alege ce păstrezi”) dacă vrei să alegi iarăși, în cazul în care te-ai răzgândit din nou. 🙂

upgrade la Windows 10

Pasul 4. Fă upgrade-ul calculatorului tău cu Windows 7 ori Windows 8.1 la Windows 10

Instalarea Windows 10 începe și ești informat că procesul poate să dureze un timp, iar calculatorul sau dispozitivul tău se poate reporni de câteva ori. Acesta este timpul perfect să te bucuri de o cafea și să te pregătești pentru Windows 10.

upgrade la Windows 10

După prima repornire, upgrade-ul poate urma una din două căi:

  1. Dacă ai ales să nu îți păstrezi fișierele și setările, urmează instrucțiunile din Pasul 5 al acestui ghid;
  2. Dacă ai ales să îți păstrezi fișierele și setările, urmează instrucțiunile din Pasul 6 al acestui ghid.

Pasul 5. Cum îți personalizezi instalarea de Windows 10 dacă ai ales să nu îți păstrezi fișierele și setările

Dacă ai decis să nu îți păstrezi fișierele personale și setările, expertul de instalare începe instalarea Windows 10 ca și cum ar fi o instalare „pe curat”. Vei vedea un mesaj „Installing Windows” („Instalare Windows”) și poți să urmărești progresul ei. Apoi, pașii finali de personalizare sunt aceiași ca cei descriși pe pagina doi a acestui tutorial: Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO.

upgrade la Windows 10

Pasul 6. Cum îți personalizezi instalarea de Windows 10 dacă ai ales să îți păstrezi fișierele și setările

Dacă ai decis să îți păstrezi fișierele și setările, după prima repornire vei vedea un ecran albastru cu mesajul „Working on updates” („Se lucrează la actualizări”) și un procent care îți spune progresul. Așteaptă ca upgrade-ul să se realizeze și nu îți opri calculatorul. Este posibil să se mai și repornească de câteva ori.

upgrade la Windows 10

După ce s-a finalizat upgrade-ul, este afișat numele tău de utilizator. Dacă ai folosit o parolă pentru contul tău, scrie-o. Dacă preferi să te conectezi folosind un alt cont pe care îl aveai pe calculatorul cu Windows 7 sau 8.1, apasă pe „I’m not [username]” („Nu sunt [nume utilizator]”) și introdu detaliile acelui cont. Oricum ai alege, după ce termini, apasă pe butonul Next (Următorul). De menționat este și faptul că, începând cu acest pas, unele informații sunt afișate de expertul de instalare în limba română dacă inițial ai avut sistemul de operare Windows 7 sau 8.1 tot în română.

upgrade la Windows 10

Apoi, poți să configurezi setările de confidențialitate pentru calculatorul tău. Windows 10 te întreabă dacă ești de acord să îți folosească locația, să activezi recunoașterea vocală, să trimiți informații de diagnostic către Microsoft și să lași aplicațiile să afișeze reclame personalizate comportamentului tău. Pentru fiecare tip de informații, poți să folosești comutatorul corespunzător lui pentru a le activa sau nu. Când ai terminat, apasă pe Accept.

upgrade la Windows 10

Apoi, poți să alegi dacă vrei să activezi și să folosești Cortana în Windows 10. Dacă vei folosi sistemul în una dintre limbile suportate, apasă pe „Use Cortana” („Utilizare Cortana”). Dacă nu ești hotărât sau dacă nu vrei să o activezi, alege Not now (Nu acum).

upgrade la Windows 10

Expertul de instalare Windows 10 îți arată un rezumat cu câteva aplicații standard care fac parte din sistem și care sunt noi față de versiunile anterioare de Windows. După ce ai terminat de citit ce este nou, apasă pe Next (Următorul) pentru a continua.

upgrade la Windows 10

Acum că totul a fost setat, Windows 10 va avea nevoie de puțin timp pentru a îți pregăti calculatorul sau dispozitivul, aplicațiile și toate setările. Procesul poate să includă și o repornire.

upgrade la Windows 10

Când este gata, ești conectat la Windows 10 și poți să vezi desktop-ul și o pagină în Microsoft Edge cu un mesaj de bun venit: „Welcome to the best Windows ever” („Descoperiți cel mai bun Windows”).

upgrade la Windows 10

Felicitări, ai terminat upgrade-ul la Windows 10!

Concluzie

După cum vezi, upgrade-ul de la Windows 7 sau Windows 8.1 la Windows 10 nu este complicat. Sperăm că ghidul nostru a reușit să te conducă prin tot procesul, cu ușurință și fără probleme semnificative. Totuși, dacă ai probleme sau întrebări, nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos. Vom face tot ce putem să te ajutăm.