Cum găsești rapid orice setare în aplicația Setări din Windows 10

Unul dintre cele mai importante lucruri la toate sistemele de operare Windows este faptul că poți să modifici setările care guvernează felul în care lucrează calculatorul sau dispozitivul tău. Iar Windows 10 nu este nici el diferit, deși noua aplicație Setări este: au apărut noi setări, noi categorii de setări, o metodă mai bună de navigare și o nouă cale de a căuta setările pe care vrei să le schimbi. În acest articol, îți vom spune cum este organizată noua aplicație de Setări din Windows 10 și cum navighezi prin ea mai rapid, astfel încât să găsești ceea ce cauți cât mai rapid cu putință. Avem destule de văzut, așa că hai să începem:

NOTĂ: Opțiunile despre care vom discuta în acest articol sunt disponibile în Windows 10 cu Anniversary Update sau în Windows 10 Insider Preview Build 14367 sau mai nou. Windows 10 cu Anniversary Update va fi disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu luna iulie 2016.

Ce vei găsi în noua aplicație Setări din Windows 10

În primul rând, iată toate metodele de a deschide aplicația Setări în Windows 10. Atunci când o vei deschide, vei vedea asta:

Aplicația Setări din Windows 10 conține aproape toate setările care guvernează modul în care funcționează calculatorul sau dispozitivul tău. Metoda tradițională de a ajunge la o anumită setare este să deschizi categoria de setări corespunzătoare și să navighezi printre ele până găsești ceea ce cauți.

Și asta este OK, deoarece aplicația Setări din Windows 10 este foarte bine organizată, mai bine decât era vechiul Panou de control. Înăuntru, vei găsi categorii separate pentru:

  • System (Sistem) - setări ce îți oferă controlul asupra opțiunilor de afișare, configurare a notificărilor, administrarea aplicațiilor și gestionarea opțiunilor de alimentare.
  • Devices (Dispozitive) - îți permite să schimbi setările legate de dispozitivele pe care le ai conectate la calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, inclusiv dispozitivele Bluetooth, imprimantele, scanerele, mouse-ul, tastatura ș.a.m.d.
  • Network & Internet (Rețea și internet) - aceste setări îți oferă posibilitatea de a configura adaptoarele tale de rețea cu fir și wireless. De asemenea, ai la dispoziție setări pentru rețelele virtuale private și pentru proxy-uri.
  • Personalization (Personalizare) - de aici poți să schimbi fundalul folosit pentru Desktop, ecranul de blocare, bara de activități, culorile utilizate de Windows 10, precum și modul în care arată și funcționează Meniul Start.
  • Accounts (Conturi) - are toate setările legate de contul tău și de informațiile tale personale, opțiunile de conectare și setările de sincronizare.
  • Time & Language (Timp și limbă) - este locul unde poți să schimbi data și ora, regiunea în care locuiești și limba pe care o vorbești. Este și locul unde poți să setezi opțiunile de vorbire.
  • Ease of Access (Accesibilitate) - controlează instrumentele Narator și Lupă , precum și alte opțiuni precum contrastul înalt sau setările de subtitrare.
  • Privacy (Confidențialitate) - îți dă posibilitatea de a seta ce informații pot fi folosite de Windows 10, aplicații sau alte terțe servicii.
  • Update & Security (Actualizare și securitate) - îți dă acces la setările care guvernează modul în care Windows 10 se auto-actualizează, îți dă control la modul în care te protejează Windows Defender și îți dă acces la opțiunile de backup și de recuperare din Windows 10.

Cum cauți setări în noua aplicație Setări din Windows 10

După cum am văzut, aplicația Setări este foarte bine organizată în diferite categorii și este ușor să găsești ceea ce vrei. Însă există o metodă și mai rapidă de a găsi ceea ce cauți, dacă știi ce cauți: opțiunea de căutare din aplicația Setări.

Dacă tocmai ai deschis aplciația Setări și ești pe ecranul său principal, vei observa imediat câmpul mare de căutare "Find a setting" ("Căutați o setare") din mijlocul ferestrei.

Începe să tastezi în câmpul "Find a setting" ("Căutați o setare") ce setare vrei să schimbi. Imediat, aplciația Setări va începe să îți ofere rezultate cu setări care corespund. Dacă cea pe care o cauți se află printre ele, apasă pe ea și aplicația te va duce direct la ea.

Dacă sunt multe rezultate pentru căutare, atunci poți să apeși pe tasta Enter sau poți să apeși pe opțiunea "Show all results" ("Afișează toate rezultatele").

Aplicația Setări va afișa toate rezultatele într-o vizualizare separată. Apasă pe setarea care te interesează sau folosește câmpul din colțul dreapta sus pentru a începe o nouă căutare.

Chiar dacă intri într-o categorie de setări din aplicația Setări , tot poți să folosești câmpul "Find a setting" ("Găsește o setare") pentru a găsi setarea pe care o cauți. Acest câmp este acum localizat în partea stângă a ferestrei.

Încearcă să folosești căutarea de câteva ori și vei afla că este o metodă foarte rapidă de a naviga prin aplicația setări și toate opțiunile de configurare din ea.

Cum navighezi rapid prin noua aplicație Setări

Un lucru care face ca navigarea prin aplicația Setări din Windows 10 să fie o experiență rapidă și fluidă este butonul Înapoi. Butonul Înapoi este prezent peste tot în Setări , ajutându-te să ajungi repede la setările precedente pe care le-ai vizualizat. Nu contează dacă folosești aplicația Setări în modul pe tot ecranul sau dacă ai redimensionat fereastra la cele mai mici dimensiuni posibile, butonul Înapoi este afișat întotdeauna în colțul din stânga sus. Bineînțeles, cu excepția cazului în care te afli pe ecranul Acasă , caz în care nu ai unde să te întorci înapoi.

Dacă folosești Windows 10 în Modul tabletă , butonul Înapoi este în continuare prezent, dar în acest caz este afișat pe bara de jos, în loc să fie afișat în colțul din stânga sus al aplicației Setări.

Butonul Home (Acasă) este un alt element care face ca navigarea prin aplicația Setări să fie rapidă.

Ori de câte ori intri mult în ecranele de setări și vrei o metodă rapidă de a o lua de la început, apasă pe butonul Home (Acasă) din colțul stânga sus al ferestrei și vei fi adus imediat pe ecranul principal al Setărilor.

Concluzie

Ușor și rapid - așa am caracteriza noi modul în care Windows 10 îți dă posibilitatea de a găsi setările pe care vrei să le modifici. Întrebarea care se pune acum este dacă și ție îți place la fel de mult ca nouă. Ți se pare ușor să cauți setările cu care vrei să te joci? Sau preferi să navighezi prin aplicația Setări ca să ajungi acolo unde vrei? Spune-ne ce impresii ai, în secțiunea de comentarii de mai jos.