Întrebări simple: Ce este Telnet & la ce poate fi folosit?

Este posibil să vă fi întâlnit cu termenul Telnet. Este la fel de posibil ca oamenii să fi spus glume pe seama lui, în timp ce alții chiar îl folosesc pentru că sunt nostalgici și își amintesc cu plăcere de zilele de demult. Pentru aceia dintre voi ce nu știu ce este Telnet și "relevanța" sa pentru Internetul modern, citiți acest articol. Vom spune câteva lucruri despre istoria Telnet, ce implicații are folosirea sa asupra securității, precum și câteva utilizări actuale ale acestui bătrân al Internetului.

Ce este Telnet?

Telnet este un protocol de rețea simplu, bazat pe text, ce este folosit pentru accesarea de la distanță a calculatoarelor, folosind rețele bazate pe TCP/IP precum internetul. Telnet a fost creat și lansat în 1969 și, istoric vorbind, putem spune că a fost primul internet.

În zilele de demult, trebuia să te deplasezi fizic la locația unui server pentru a-i accesa datele. Acest lucru însemna, printre altele, că trebuia să petreci timp sosind la locația lui și apoi trebuia să aștepți să îți vină rândul să lucrezi cu serverul. Chiar dacă serverul avea puterea hardware să facă mai multe lucruri în același timp, nu puteai să îl folosești la maximum pentru că trebuia să aștepți ca ceilalți să își termine munca mai întâi. În multe circumstanțe nu puteai nici măcar să atingi serverul propriu-zis. Trebuia să înmânezi cererea ta unui lucrător și apoi să revii pentru a ridica informațiile cerute după ce au fost imprimate pe hârtie.

Telnet a adus schimbări importante. Folosirea sa însemna că erau posibilă conectarea simultană la server a mai multor utilizatori. Pentru a se conecta la server, utilizatorii aveau nevoie doar de un terminal, care putea fi cel mai simplu și mai ieftin calculator disponibil. Acest calculator nu avea nevoie de hardware puternic, avea nevoie numai de o conexiune la rețea și o interfață text. Pe scurt, Clientul Telnet era un fel de Linie de comandă pe care oamenii îl puteau folosi pentru a lucra cu serverele. Acest lucru a adus o creștere foarte mare a productivității.

Ce sunt Clientul Telnet & Serverul Telnet din Windows?

În Windows, putem adăuga două caracteristici Telnet:

  • Server Telnet – dacă instalați această caracteristică, veți putea să configurați calculatorul cu Windows să ruleze ca un server Telnet. Acest lucru înseamnă că PC-ul va asculta după conexiuni de intrare și va permite altora să îl folosească. Dacă nu vă aflați în spatele unui firewall și aveți o adresă IP publică, oricine din lume vă poate controla calculatorul de la distanță, folosind un Client Telnet.

  • Client Telnet – acesta vă va permite să vă conectați prin Telnet la orice server de acest tip, folosind doar o fereastră de Linie de comandă. Veți afla mai multe despre Clientul Telnet în acest articol: Cum instalezi & folosești Clientul Telnet în Windows 7 & Windows 8.1.

Puteți afla mai multe informații despre toate Caracteristicile Windows ce pot fi adăugate sau eliminate, din acest ghid: Ce sunt caracteristicile Windows ce pot fi adăugate sau eliminate?.

Care sunt implicațiile dolosirii Telnet asupra securității?

Chiar dacă Telnet a reprezentat ceva extraordinar la momentul în care a fost inventat și a revoluționat modul de utilizare al tehnologiei, el are totuși punctele sale slabe. Cel mai rău este faptul că nu este deloc sigur. Telnet transmite și recepționează date în mod text, fără a folosi niciun fel de criptare. Acest lucru înseamnă că ori de câte ori vă conectați la un server Telnet, datele personale precum contul de utilizator și parola vor fi transmise ca un simplu text. Oricine știe cum să folosească o aplicație de urmărire a conexiunilor de rețea, va putea să vadă toate datele transmise.

Pe scurt, oricine încearcă să folosească Telnet pentru lucruri serioase precum transferul de informații valoroase sau pentru administrarea de servere de serviciu, este pur și simplu nebun.

Când a fost inventat acest protocol, nu aveam la dispoziție internet la conexiuni de mare viteză, nici prea mulți hackeri, malware ș.a.m.d. La început era folosit de către instituții ce aveau rețele închise și ofereau acces controlat la serverele lor prin Telnet. În acele timpuri, criptarea nu era pe lista de necesități.

Dar astăzi, Telnet este cel mai nesigur protocol pe care ați putea să îl folosiți pentru a transfera informații și date.

De ce ai vrea să folosești Telnet în 2014?

Acum că știm puțină din istoria Telnet-ului și faptul că este un protocol foarte nesigur, haideți să vedem și pentru ce mai este încă folosit în 2014:

  • Accesarea serverelor vechi, ce încă insistă să folosească acest protocol pentru conexiunile la distanță. Suntem siguri că, undeva, încă mai există câteva servere UNIX vechi. Și mai sunt încă oameni ce lucrează cu Telnet pentru a le accesa. Sună nebunește, nu-i așa?
  • Unele dispozitive de rețea precum unele rutere Cisco vechi, permit conexiuni Telnet spre ele. Cu ajutorul unui Client Telnet este posibilă configurarea lor.
  • Principalul motiv pentru care oamenii încă folosesc Telnet-ul în ziua de astăzi este distracția. Puteți urmări filme în mod text, juca jocuri, verifica prognoza meteo și altele. De fapt, am descoperit cinci moduri amuzante de folosire a Telnet-ului pe care le puteți vedea în acest articol: 5 Lucruri amuzante pe care le poți face cu Clientul Telnet.
    Telnet, intrebari, simplu
  • Unii oameni încă mai folosesc Telnet-ul pentru a administra și a se conecta la sisteme de informare și discuții bazate pe text. Doar forumurile nu înseamnă altceva decât text. Chiar nu sunt necesare imagini sau o grafică drăguță. De aceea, încă mai există destule comunități active pe Internet. Veți găsi o listă aici: The BBS Corner.
    Telnet, intrebari, simplu

Concluzie

Sperăm că v-a plăcut să citiți despre Telnet – acest protocol este un fel de dinozaur încă în viață, într-o lume ce s-a schimbat radical de la nașterea sa. Nouă ne-a făcut plăcere să aflăm mai multe despre el, să ne jucăm cu el și să scriem despre el.

Dacă știți și alte utilizări pentru Telnet, în lumea Internetului de astăzi, nu ezitați să le împărtășiți și cu noi. Suntem curioși să aflăm de ce îl mai folosesc oamenii și în 2014.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Rețea și Internet Windows