Cum schimbi iconița (pictograma) unei scurtături din Windows

Toată lumea vrea să-și personalizeze calculatorul sau dispozitivul cu Windows pe care îl deține. Unii își schimbă imaginea de fundal ori tema de Windows, alții își adaugă aplicații de personalizare care de care mai interesante. Ai făcut o parte din aceste lucrurile și acum vrei și altceva. Poate unele programe au iconițe urâte, ori nu mai vrei să vezi folderele tale cel mai des folosite având aceleași pictograme plictisitoare. În acest articol îți arătăm cum să schimbi iconița oricărei scurtături, folder, fișier sau program din Windows:

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1.

Ce este o iconiță (pictogramă)?

Înainte de a începe, hai să definim corect lucrurile. Multă lume le spune iconițe dar de fapt termenul corect este de pictograme. Dacă ai nevoie să găsești pictograme care arată bine, noi avem câteva surse pentru tine:

Cel mai cunoscut format de fișiere pentru iconițe, în Windows, este "*.ico". Un fișier cu extensia ICO stochează doar o pictogramă. Însă sunt și alte tipuri de fișiere care pot stoca pictograme care pot fi folosite:

  • ".exe" - pictogramele sunt incluse în fișierele executabile ale unei aplicații desktop. Un fișier EXE poate stoca una sau mai multe pictograme.
  • ".dll" - seturi de pictograme pot fi incluse și în fișiere cu extensia DLL (Dynamic-link library). Un fișier DLL poate stoca una sau mai multe pictograme.

Doar unele fișiere ".exe" și ".dll" stochează pictograme, în funcție de cum au fost create de dezvoltatorul lor. În contrast, fișierele "*.ico" stochează mereu o pictogramă.

Cum schimbi pictograma unei scurtături către un fișier, program, aplicație sau folder

Dacă ai o scurtătură pe desktop ori în altă parte, spre un fișier, un program, o aplicație din Magazin, ori un folder, îi poți schimba iconița urmând acești pași:

După ce ai pictograma pe care vrei să o folosești, dă clic dreapta (ori apasă și ține apăsat, dacă ai ecran tactil) și alege Proprietăți (Properties).

În fila Comandă rapidă (Shortcut), apasă pe butonul "Modificare pictogramă" (Change Icon).

Se deschide fereastra "Modificare pictogramă" (Change Icon). Aici, ai o listă cu pictogramele găsite de Windows în elementul pe care-l personalizezi. Lista variază de la caz la caz.

Poți alege o altă pictogramă din lista afișată și să apeși OK. De asemenea, poți să apeși pe Răsfoire (Browse) și să navighezi la fișierul care conține pictograma pe care o vrei. După ce-l selectezi, apasă pe Deschidere (Open).

NOTĂ: Microsoft recomandă să folosești o pictogramă cu o dimensiune de 256x256 pixeli, astfel încât aceasta să arate bine când folosești vizualizarea cu pictograme foarte mari, în File Explorer. Pictogramele de dimensiuni mai mici pot fi folosite și ele dar nu arată la fel de bine.

Când ai terminat de ales, apasă OK.

Pentru a confirma schimbarea dorită, apasă OK încă o dată, de data asta în fereastra cu proprietățile comenzii rapide.

Pictograma a fost schimbată pentru scurtătura aleasă.

Cum schimbi iconița unui folder, în Windows

Scurtăturile folderelor și folderele pot fi și ele personalizate. Mergi la folderul pe care vrei să-l schimbi și dă clic dreapta pe el (ori apasă și ține apăsat, pe un ecran tactil). În meniul contextual, alege Proprietăți (Properties).

Se deschide fereastra cu proprietățile folderului. Mergi la fila Particularizare (Customize) și apasă pe butonul "Modificare pictogramă" (Change Icon).

Aici, ai o listă cu pictogramele găsite de Windows în elementul pe care-l personalizezi. Lista variază de la caz la caz. Poți alege una din lista afișată și apăsa pe OK ori poți da clic pe Răsfoire (Browse) și să navighezi la fișierul care conține pictograma pe care o vrei. După ce dai clic pe el, apasă pe Deschidere (Open).

În fereastra cu modificarea pictogramei, apasă OK și apoi același buton, dar în fereastra cu proprietățile folderului.

Pictograma este schimbată pentru folderul ales.

Cum schimbi pictograma unei scurtături către un sait web

Nu mulți utilizatori știu că poți crea scurtături (comenzi rapide) către saituri web, pe care le poți pune apoi pe desktop-ul din Windows. Acestea îți permit să accesezi rapid un sait anume. Dacă vrei să afli cum se creează astfel de scurtături, citește acest ghid: Creează scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web, în Windows.

Dacă vrei să schimbi pictograma unei scurtături către un sait web, dă clic dreapta pe ea ori apasă și ține apăsat (pe un ecran tactil). În meniul care este afișat, alege Proprietăți (Properties).

În fereastra cu proprietățile comenzii rapide, asigură-te că ești la fila Document web (Web Document). Aici, apasă pe "Modificare pictogramă" (Change Icon).

Se deschide fereastra pentru modificarea pictogramei. Dă clic pe Răsfoire (Browse), navighează până la fișierul care conține pictograma dorită, selectează-l și apasă Deschidere (Open).

Dă clic pe OK de două ori: odată în fereastra de modificare a pictogramei și a doua oară în cea cu proprietățile comenzii rapide.

De unde îți iei iconițele pe care le folosești?

Așa cum ai aflat din acest ghid, nu este dificil să schimbi pictograma unui element din Windows. Înainte de a închide articolul, spune-ne într-un comentariu de unde îți iei cele mai bune pictograme pe care le folosești. Suntem curioși ce surse ai.