Cum schimbi locația rețelei din Windows 10, în Public sau Privat

Versiuni mai vechi de Windows, precum Windows 7, îți ofereau opțiunea de a seta o locație de rețea specifică precum Publică sau Privată. Dacă dorești ca alte calculatoare și dispozitive din rețea să-ți descopere calculatorul și să acceseze ce partajezi cu rețeaua, atunci locația trebuie setată drept Privată. Dacă nu vrei asta, atunci o setezi drept Publică. În Windows 10, procesul pentru schimbarea locației de rețea este diferit și implică folosirea unui comutator care-ți spune “Faceți ca acest PC să poată fi descoperit”. În acest ghid îți vom arăta unde se găsește această setare și cum să o configurezi în Windows 10, atunci când te conectezi la rețele wireless, cât și la rețele cu fir. Să începem:

NOTĂ: Opțiunile despre care discutăm în acest articol sunt disponibile în Windows 10 cu Anniversary Update sau în Windows 10 Insider Preview Build 14367 sau mai nou. Windows 10 cu Anniversary Update va fi disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 august 2016.

IMPORTANT: Pentru a putea efectua cu succes pașii din acest ghid, trebuie să te autentifici pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 folosind un cont de utilizator care are drepturi de administrator. Dacă vrei să afli mai multe despre locațiile de rețea din Windows și rolul lor, citește acest ghid: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?.

Pasul 1: Deschide aplicația Setări (Settings)

Dacă vrei să schimbi locația setată pentru conexiunea la rețea pe care o ai activă, mai întâi trebuie să deschizi aplicația Setări din Windows 10. Cel mai simplu mod este să apeși pe butonul Start din Windows 10 și apoi pe Setări (Settings).

Pasul 2: Găsește setările conexiunii active la rețea

Acum trebuie să deschizi setările conexiunii la rețea. În aplicația Setări , dă clic pe Rețea și internet (Network & Internet).

Dacă ești conectat la o rețea wireless (fără fir), apasă pe Wi-Fi în coloana din stânga și vei vedea rețeaua la care ești conectat(ă). Apasă pe numele rețelei la care ești conectat(ă).

Dacă ești conectat(ă) la o rețea cu fir, în coloana din stânga, apasă pe Ethernet. Apoi, dă clic ori apasă pe numele rețelei.

Pasul 3: Schimbă setarea pentru ca PC-ul tău să poată fi descoperit

Dacă ești conectat(ă) la o rețea wireless, acum vei vedea o listă de setări și comutatoare pentru conexiunea respectivă.

Dacă ești conectat(ă) folosind un cablu Ethernet, vei vedea un singur comutator urmat de proprietățile conexiunii active.

Setarea care schimbă locația de rețea din Privată în Publică și invers se numește “Faceți ca acest PC să poată fi descoperit (“Make this PC discoverable ). Dacă acest comutator este pus pe poziția Dezactivat (Off) , locația rețelei este Publică. Dacă este pus pe Activat (On) , locatia rețelei este Privată.

Închide aplicația Setări (Settings) când ai terminat de făcut modificarea.

Bonus: Cum verifici ce locație de rețea este setată pentru conexiunea activă?

Dacă vrei să verifici că locația rețelei a fost schimbată așa cum vrei tu, deschide Centrul rețea și partajare. Acolo poți vedea locația setată pentru fiecare conexiune la rețea, fix sub numele conexiunii, așa cum se poate observa în captura de ecran de mai jos.

Concluzie

După cum vezi, pașii din acest ghid nu sunt greu de urmat și se realizează destul de repede. Dacă ai nevoie să schimbi locația rețelei din Publică în Privată sau invers, urmează ghidul nostru și termini în câteva secunde. Pentru alte ghiduri de rețelistică, citește articolele recomandate mai jos.