Cum schimbi locația rețelei din Public în Privat, în Windows 10

Versiunile mai vechi de Windows îți oferă opțiunea de a seta o locație de rețea specifică, precum Publică sau Privată, atunci când te conectezi la o nouă rețea. Dacă dorești ca alte calculatoare și dispozitive din rețea să-ți descopere calculatorul și să acceseze ce partajezi, atunci locația trebuie setată drept Privată. Dacă nu vrei asta, atunci setezi rețeaua drept Publică. În Windows 10, procesul pentru schimbarea locației de rețea este diferit. În acest ghid îți arătăm tot procesul pentru schimbarea locației rețelei, astfel încât să-ți faci PC-ul cu Windows 10 ușor de descoperit în rețea sau invers, în funcție de nevoile tale:

IMPORTANT: Pentru a putea efectua cu succes pașii din acest ghid, trebuie să te autentifici pe PC-ul tău cu Windows 10 folosind un cont de utilizator care are drepturi de administrator. Dacă vrei să afli mai multe despre locațiile de rețea din Windows și rolul lor, citește acest ghid: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?.

Pasul 1: Deschide aplicația Setări (Settings)

Dacă vrei să schimbi locația setată pentru conexiunea la rețea pe care o ai activă, mai întâi trebuie să deschizi aplicația Setări din Windows 10. Cel mai simplu mod este să apeși pe butonul Start din Windows 10 și apoi pe Setări (Settings).

Pasul 2: Găsește setările conexiunii active la rețea

Acum trebuie să deschizi setările conexiunii la rețea. Pașii diferă puțin, în funcție de tipul de conexiune pe care o ai: conexiune la o rețea WiFi ori conexiune la rețea prin cablu Ethernet. În aplicația Setări, dă clic pe Rețea și internet (Network & Internet).

Dacă ești conectat(ă) la o rețea wireless (fără fir), apasă pe Wi-Fi în coloana din stânga și vei vedea rețeaua la care ești conectat(ă). Dă clic sau apasă pe numele rețelei la care ești conectat(ă).

Dacă ești conectat(ă) la o rețea cu fir, în coloana din stânga, alege Ethernet. Apoi, apasă pe numele rețelei.

Pasul 3: Setează rețeaua ca Publică ori Privată, în funcție de ce vrei, pentru conexiuni WiFi sau Ethernet

Dacă ești conectat(ă) la o rețea wireless, acum vezi o listă de setări și proprietăți pentru conexiunea respectivă. Dacă folosești Windows 10 Fall Creators Update (lansat în Octombrie 2017) sau mai nou, caută o secțiune numită Profil de rețea (Network Profile). Apoi, alege Public sau Privat, în funcție de ce dorești. Dacă vrei să-ți faci calculatorul ușor de descoperit în rețea, trebuie să alegi Privat.

Dacă folosești o versiune mai veche de Windows 10, precum Windows 10 Creators Update sau Windows 10 Anniversary Update, caută o secțiune care spune: "Faceți ca acest PC să poată fi descoperit" ("Make this PC discoverable").

Dacă acest comutator este pus pe poziția Dezactivat (Off), locația rețelei este Publică. Dacă este pus pe Activat (On), locatia rețelei este Privată.

Dacă ești conectat(ă) la rețea folosind un cablu Ethernet, vezi un singur comutator urmat de proprietățile conexiunii active. Dacă folosești Windows 10 Fall Creators Update (lansat în Octombrie 2017) sau mai nou, vezi secțiunea numită Profil de rețea (Network Profile). Alege Public sau Privat, în funcție de ce dorești. Dacă vrei să-ți faci calculatorul ușor de descoperit în rețea, alege Privat.

Dacă folosești o versiune mai veche de Windows 10, precum Windows 10 Creators Update sau Windows 10 Anniversary Update, caută o secțiune care spune: "Faceți ca acest PC să poată fi descoperit" ("Make this PC discoverable"). Dacă acest comutator este pus pe poziția Dezactivat (Off), locația rețelei este Publică. Dacă este pus pe Activat (On), locatia rețelei este Privată. Alege ceea ce dorești.

Închide aplicația Setări (Settings) când ai terminat de făcut modificarea.

Bonus: Cum verifici ce locație de rețea este setată pentru conexiunea activă?

Dacă folosești o versiune de Windows 10 de dinainte de Fall Creators Update și vrei să verifici dacă locația rețelei a fost schimbată așa cum vrei, deschide Centrul rețea și partajare. Acolo poți vedea locația setată pentru fiecare conexiune la rețea, sub numele conexiunii, așa cum se poate observa în captura de ecran de mai jos.

Concluzie

După cum vezi, pașii din acest ghid nu sunt greu de urmat și se realizează destul de repede. Dacă ai nevoie să schimbi locația rețelei din Publică în Privată sau invers, în Windows 10, urmează instrucțiunile noastre și termini în câteva secunde. Pentru alte ghiduri de rețelistică, citește articolele recomandate mai jos.