Întrebări simple: Ce este adresa IP și cum o poți schimba în Windows?

Adresele IP stau la baza rețelelor de calculatoare folosite astăzi. Conceptul în sine nu este unul foarte ușor de înțeles, în special pentru persoanele care nu au înclinații tehnice. Dar, cu puțin ajutor, oricine poate înțelege câteva aspecte de bază legate de adresele IP, la ce sunt folosite și de ce sunt utile. Te invităm să citești acest articol pentru a înțelege mai multe despre acest concept dar și cum se poate schimba o adresă IP, la nevoie, în Windows.

Ce este adresa IP și cum funcționează?

Vom face o descriere a adresei IP folosind o analogie cu o situație din viața de zi cu zi:

Să spunem că vrei să îi trimiți o scrisoare bunicii tale. Ai scris scrisoarea dar, înainte de a o trimite, trebuie să cunoști adresa bunicii tale: numele și numărul străzii, localitatea și codul poștal. Altfel, scrisoarea nu va ajunge unde trebuie.

Acum încearcă să te gândești la o adresă IP ca la adresa unui calculator în cadrul unei rețele. Cu alte cuvinte, este identificatorul unic al unui dispozitiv aflat în rețea și este folosită pentru a stabili un canal de comunicare între mai multe calculatoare sau dispozitive aflate ori în aceeași rețea ori pe internet.

La momentul scrierii acestui articol, există două standarde importante care guvernează folosirea adreselor IP:

  • IP versiunea 4 (IPv4) - Cel mai folosit standard la momentul scrierii acestui articol. O adresă de tip IPv4 este compusă din patru numere separate de câte un punct. Fiecare dintre aceste patru numere conțin între una și trei cifre, și fiecare trebuie să se încadreze în intervalul 0 - 255. De exemplu, o adresă IPv4 poate arăta așa: 89.44.0.241. Standardul IPv4 devine rapid unul învechit, din cauza epuizării adreselor disponibile. Ca să îți faci o idee asupra numărului de dispozitive conectate la internet în jurul lumii, gândește-te că IPv4 poate genera 2^32 (4.294.967.296) adrese. Și da, sunt aproape pe terminate. Drept pentru care, pentru a putea fi adăugate mai multe dispozitive, va trebui să trecem la standardul IPv6, care poate genera mult mai multe adrese.
  • IPversiunea6 (IPv6) - Un standard nou care nu este încă foarte răspândit, dar va fi de îndată ce adresele IPv4 vor fi utilizate în întregime. Adresele IPv6 sunt compuse din opt grupuri de caractere separate prin ":". Spre deosebire de adresele IPv4, acestea pot conține și litere de la a la f. O adresă IPv6 poate foarte bine să arate așa: 1203:acdb:0020:3461:0000:9425:3547:8123. Comparativ cu IPv4, acest standard poate gestiona 2^128 adrese. Numărul maxim de adrese este uriaș, având 39 de cifre. Ar trebui să asigure necesarul de adrese pentru următoarele câteva decenii.

O adresă IP poate fi statică sau dinamică. O adresă IP statică este una pe care trebuie să o configurezi manual prin intermediul setărilor de rețea din Windows. O adresă dinamică este alocată de către Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) - un serviciu care rulează pe servere dedicate din rețea sau pe dispozitive speciale destinate rețelelor, cum ar fi routerele wireless.

Adresele dinamice sunt cele mai folosite, deoarece adresele statice pot cauza probleme în rețea dacă sunt utilizate neatent. De asemenea cele statice sunt mai dificil de gestionat, întrucât necesită intervenție manuală. Într-o rețea casnică sau o rețea de firmă mică, adresele IP sunt alocate și gestionate automat de către un router.

Cum schimbi adresa IP (IPv4) în Windows

În funcție de configurația rețelei din care face parte calculatorul tău cu Windows, s-ar putea să fie necesar să schimi adresa IP a calculatorului. Din fericire, nu este un proces prea complicat.

Prima dată trebuie să deschizi fereastra Centru rețea și partajare. Dacă nu știți cum să faceți asta, aruncați o privire peste articolul nostru dedicate acestei secțiuni: Întrebări simple: Ce este Centrul de rețea și partajare?. Ca să te ajutăm puțin, o cale rapidă de a ajunge la ea, este: “Panoul de control -> Rețea și internet -> Centru rețea și partajare.

Odată deschisă fereastra Centru rețea și partajare, poți vedea informații despre conexiunile la rețea active, puteți configura noi conexiuni, modifica setările plăcii de rețea sau rezolva diferite probleme de conectare.

Apoi, apasă pe opțiunea “Modificare setări adaptor” din partea stângă a ferestrei.

Acum poți vedea toate plăcile de rețea disponibile, inclusiv conexiunile virtuale sau dispozitivele Bluetooth.

Pe unele calculatoare și dispozitive cu Windows este posibil să vezi doar o singură placă sau interfață de rețea deoarece doar una este disponibilă.

Dă clic dreapta sau ține degetul apăsat pe pictograma plăcii de rețea a cărei adresă IP dorești să o schimbi și apasă pe Proprietăți în meniul contextual.

Fereastra Proprietăți oferă informații despre protocoalele de rețea folosite de conexiunea respectivă și îți permite să le modifici sau să instalezi unele noi. Pentru a schimba adresa IP, navighează prin lista de protocoale și fă dublu clic pe Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4). Alternativ, poți face clic pe el, după care apeși butonul Proprietăți.

Fereastra Proprietăți Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) conține fila General în care poți alege ca adresa IP să fie obținută automat sau o poți configura manual. Pentru a o configura manual, bifează opțiunea “Se utilizează următoarea adresă IP” și introdu valorile necesare în câmpurile adresă IP, Mască subrețea și Gateway implicit.

Dacă dorești să shimbi adresele pentru Server DNS preferat și Server DNS alternativ, poți face și acest lucru. Reține însă că acest lucru nu este tot timpul necesar și poți schimba adresa IP fără să schimbi și aceste adrese. Poți, de asemenea, bifa opțiunea “Validare setări la ieșire”, pentru a valida noile setări imediat ce apeși butonul OK. Asta va porni expertul pentru depanare Diagnostic rețea Windows care validează dacă merge conexiunea la rețea după schimbarea adresei IP.

Dacă folosești calculatorul sau dispozitivul cu Windows în mai multe rețele, s-ar putea să fie nevoie să configurezi o adresă alternativă pentru anumite rețele. Pentru a face asta fără a schimba adresa IP obținută automat, apasă pe fila Configurație alternativă din fereastra Proprietăți Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4).

Important: Fila Configurație alternativă este disponibilă doar dacă ai selectat opțiunea “Se obține automat o adresă IP” în fila General. Apoi, selectează opțiunea “Configurată de utilizator” și introdu setările necesare. Atunci când utilizezi această filă de configurare, vei forța placa de rețea să folosească configurația alternativă atunci când nu este capabilă să primească o adresă IP de la rețea. Apasă butonul OK pentru a salva setările.

Mască subrețea, DNS, Gateway implicit, WINS - Poftim?

Ne dăm seama că acest subiect este ceva mai tehnic decât altele, așa că vom încerca să oferim și varianta scurtă și ușor de înțeles a acestor noțiuni complementare, pentru că toate acestea lucrează împreună pentru a stabili comunicarea între calculatoarele și dispozitivele conectate într-o rețea.

Iată o scurtă descriere:

  • Masca subrețea - o subrețea este o diviziune a unei rețele IP. Gândește-te la ea ca la prefixul numărului tău de telefon. Subrețeaua este, de regulă, folosită în rețele mari, pentru a le împărți în rețele mai mici și ușor de gestionat. În cadrul rețelelor casnice sau ale companiilor mici, toate calculatoarele vor fi în aceeași subrețea și toate calculatoarele și dispozitivele din aceeași subrețea vor avea aceeași mască de subrețea.
  • Gateway implicit - un gateway (uneori numit și pasarelă) este, de regulă, un router situat în rețea, care funcționează ca și punct de acces către alte rețele și către internet. De exemplu, furnizorul de internet are unul sau mai multe astfel de gateway-uri prin care calculatoarele din rețea se conectează la internet. În rețele mari din cadrul companiilor, gateway-urile sunt folosite pentru a conecta și diferite subrețele din cadrul companiei.
  • Server DNS - vine de la Domain Name System (Sistem de nume de domeniu) și este un sistem de numire al calculatoarelor conectate la internet care practic asociază adrese ușor de memorat, cum ar fi www.digitalcitizen.ro cu adresele lor IP. Dacă serverul DNS nu funcționează, nu vei putea naviga pe internet folosind adresele obișnuite. Serverul DNS este de regulă furnizat de către furnizorul de internet. Poți găsi o explicație mai detaliată a acestui concept, în acest articol: Ce înseamnă DNS? Cum văd ce setări DNS am în Windows?
  • Server WINS - vine de la Windows Internet Name Service și este un sistem învechit de numire care a fost folosit pe calculatoare și sisteme de operare Microsoft mai vechi, precum Windows 98 sau Windows 2000. Se folosea pentru a asocia în mod dinamic adresele IP cu numele calculatoarelor. Astăzi se folosesc serverele DNS pentru acest proces, ele fiind mai eficiente.

Concluzie

Acum că ai dobândit o serie de noțiuni de bază despre adresele IP și cum le poți schimba, n-ar trebui să ai probleme în a schimba setările de rețea ale calculatoarelor sau dispozitivelor tale cu Windows. Am vrea să știm dacă ai întâmpinat probleme în schimbarea adresei IP. Povestește-ne în formularul de comentarii de mai jos și vom răspunde cât de repede putem.