4 metode de a schimba Masca de subrețea în Windows 10

Măștile de subrețele sunt folosite pentru a împărți adresele IP în două părți: una dintre ele îți spune adresa calculatorului sau dispozitivului, în timp ce cealaltă îți spune rețeaua de care aparține. Cu alte cuvinte, măștile de subrețea sunt utilizate pentru a împărți rețelele în subrețele, astfel încât datele transmise prin rețea să poată ajunge la destinațiile corecte. Te întrebi cum să schimbi masca de subrețea pe PC-urile tale cu Windows 10? Vrei să înveți cum schimbi masca de subrețea pentru toate calculatoarele și dispozitivele din rețeaua ta locală de acasă? Citește și află cum:

Citește înainte de a schimba Masca de subrețea în Windows 10

Înainte de a schimba masca de subrețea de pe PC-ul tău cu Windows 10, ar trebui să fii familiar deja cu ce sunt adresele IP, măștile de subrețea, dar și cum să afli care este adresa IP a calculatorului tău cu Windows 10.

Pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10, poți să schimbi masca de subrețea doar dacă folosești o adresă IP statică. Dacă așa stau lucrurile în cazul tău, sau dacă vrei să-ți schimbi și adresa IP pentru a seta una statică, citește instrucțiunile din primele trei metode ale acestui ghid.

Dacă folosești o adresă IP dinamică ce este generată automat de către serviciul DHCP de pe routerul tău, poți să schimbi masca de subrețea doar din interfața web a routerului. Citește ultima secțiune a acestui ghid pentru instrucțiuni despre cum să faci asta pe routerul de acasă.

Ar trebui să ai în vedere și faptul că, pentru a putea schimba masca de subrețea (și/sau adresa IP) în Windows 10, trebuie să te conectezi cu un cont de administrator.

1. Cum schimbi Masca de subrețea în Windows 10, din aplicația Setări

Una dintre cele mai ușoare metode de a schimba masca de subrețea în Windows 10 este oferită de aplicația Setări. Deschide-o și mergi la categoria Rețea și internet.

Setările de Rețea și internet din Windows 10

În Rețea și internet, selectează Wi-Fi sau Ethernet în bara din stânga, în funcție de tipul de adaptor de rețea pentru care vrei să schimbi masca de subrețea. Apoi, în partea dreaptă a ferestrei, apasă pe conexiunea de rețea corespunzătoare.

Deschiderea paginii de setări a unei conexiuni de rețea

Pe pagina conexiunii de rețea, derulează în jos până găsești secțiunea Setări IP. Apoi, apasă pe butonul Editare.

Editarea setărilor IP pentru o conexiune de rețea

Această acțiune deschide un dialog numit "Editare setări IP" unde poți să schimbi adresa IP, masca de subrețea, gateway-ul și serverele DNS folosite de conexiunea de rețea selectată, atât pentru Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), cât și pentru Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6), în funcție de protocolul pentru care vrei să configurezi o nouă mască de subrețea.

Setarea care determină masca de subrețea este Lungime prefix subrețea, aceasta controlând dimensiunea subrețelei. De exemplu, în captura de mai jos, poți vedea că pentru protocolul IPV4 al conexiunii noastre de rețea, folosim o "Lungime prefix subrețea" de 24 (numărul de biți 1 din masca de rețea), ceea ce înseamnă că masca de subrețea este 255.255.255.0.

Setarea Lungime prefix subrețea a unei conexiuni de rețea

Pentru a îți schimba masca de subrețea, trebuie să modifici valoarea câmpului "Lungime prefix subrețea". De exemplu, deoarece noi am vrut să avem o mască de subrețea 255.255.240.0, a trebuit să schimbăm lungimea prefixului la 20. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a calcula lungimea prefixului pentru o mască de subrețea, încearcă acest IP Subnet Calculator.

Salvarea noii măști de subrețea

Apasă pe Salvare și masca de subrețea este schimbată imediat.

2. Cum schimbi Masca de subrețea în Windows 10, din Panoul de control

Windows 10 încă mai include vechiul Panou de control, care îți oferă și el opțiunea de a modifica masca de subrețea a adaptorului tău de rețea. Dacă preferi să folosești Panoul de control pentru această sarcină, deschide-l și apasă pe "Vizualizați starea și activitățile rețelei", sub Rețea și internet.

Vizualizați starea și activitățile rețelei în Panoul de control

În Centrul de rețea și partajare, apasă pe conexiunea de rețea pentru care vrei să schimbi masca de subrețea.

Deschiderea detaliilor unei conexiuni de rețea

Acțiunea anterioară deschide fereastra de Stare a acelei conexiuni de rețea. În ea, apasă pe butonul Proprietăți.

Fereastra Stare a unei conexiuni de rețea

În fereastra de Proprietăți a conexiunii de rețea, selectează Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) sau Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6), în funcție de masca de subrețea pe care vrei să o schimbi. Dacă vrei să le schimbi pe ambele, repetă pașii următori pentru fiecare din ele.

Deschiderea ferestrei de Proprietăți pentru IPv4

Dacă vrei să schimbi masca de subrețea pentru Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), în fereastra sa de Proprietăți, scrie noua mască de subrețea în câmpul cu același nume.

De exemplu, noi am vrut să schimbăm masca de subrețea în 255.255.240.0, după cum poți vedea în următoarea captură de ecran.

Schimbarea măștii de subrețea pentru o conexiune de rețea

După ce ai terminat de făcut toate modificările, apasă pe OK și închide toate ferestrele deschise. Noua mască de subrețea pe care ai ales-o este acum funcțională.

3. Cum schimbi Masca de subrețea în Windows 10, folosind PowerShell

Dacă preferi să folosești un mediu de lucru în linie de comandă, poți să schimbi masca de subrețea în Windows 10 și din PowerShell. Deschide Powershell ca admin și rulează următoarea comandă: Get-NetAdapter -physical. Această comandă îți arată toate adaptoarele de rețea instalate pe calculatorul tău cu Windows 10. Identifică-l pe ce cel pentru care vrei să schimbi masca de subrețea și notează-i valoarea ifIndex. Aceasta reprezintă numărul index interface pe care îl poți folosi pentru a selecta adaptorul de rețea în următoarea comandă PowerShell.

Get-NetAdapter -physical

Pentru a schimba masca de subrețea, rulează acum această comandă: Set-NetIPAddress -InterfaceIndex [valoarea ifIndex] -PrefixLength [lungime prefix subrețea]. Înlocuiește [valoarea ifIndex] cu valoarea interface index pe care ai identificat-o la comanda anterioară și înlocuiește [lungime prefix subrețea] cu valoarea nouă pe care o vrei.

De exemplu, noi am vrut să setăm o mască de subrețea 255.255.255.0, așa că am rulat această comandă: Set-NetIPAddress -InterfaceIndex 7 -PrefixLength 24.

Set-NetIPAddress -InterfaceIndex

Noua mască de subrețea este aplicată imediat, așa că acum poți să închizi PowerShell.

4. Cum schimbi Masca de subrețea din interfața routerului, într-o rețea locală cu DHCP

Dacă folosești DHCP pentru a aloca automat adrese IP calculatoarelor și dispozitivelor din casa ta, poți să schimbi masca de subrețea pentru toate, din interfața de administrare a routerului. Folosește un browser web pe PC-ul tău pentru a accesa interfața routerului. Pentru asta, trebuie să mergi la adresa routerului și să te conectezi cu contul de utilizator și parola sa. Pe majoritatea routerelor, adresa este 192.168.0.1 sau 192.168.1.1, dar poate să difere. Dacă nu știi cum să afli adresa IP a routerului, citește 5 metode de a afla adresa IP locală a routerului tău wireless.

Deschiderea interfeței web a unui router

Pe pagina de admin a routerului, caută o categorie de setări avansate numită LAN. În ea, mergi la secțiunea sau fila de setări IP LAN și schimbă valoarea pentru Mască subrețea cu cea pe care o vrei. Apasă pe Aplicare, Salvare sau OK. După ce faci asta, noua mască de subrețea este aplicată tuturor calculatoarelor și dispozitivelor din rețeaua ta care folosesc adrese IP automate. Reține că routerul tău s-ar putea să aibă nevoie de o repornire pentru a aplica această schimbare.

Schimbarea măștii de subrețea pe un router

Asta a fost tot!

De ce ai vrut să schimbi masca de subrețea pe PC-ul tău cu Windows 10?

Acum știi cum să schimbi masca de subrețea pe PC-ul tău cu Windows 10 sau chiar în întreaga rețea de acasă. Suntem curioși: de ce ai avut nevoie de aceste informații? A fost pentru muncă sau pentru acasă? De asemenea, dacă ai ceva de adăugat la acest ghid, nu ezita să să scrii un comentariu în secțiunea dedicată de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Rețea și Internet Windows Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează