Măștile de subrețele sunt folosite pentru a împărți adresele IP în două părți: una dintre ele îți spune adresa calculatorului sau dispozitivului, iar cealaltă rețeaua de care aparține. Cu alte cuvinte, măștile de subrețea sunt utilizate pentru a împărți rețelele în subrețele, astfel încât datele transmise prin rețea să poată ajunge corect la destinație. Te întrebi cum schimbi masca de subrețea pe PC-ul tău cu Windows 10 sau Windows 11 PC? Vrei să înveți cum schimbi masca de subrețea pentru toate calculatoarele și dispozitivele din rețeaua ta locală de acasă? Citește și află:
Citește asta înainte de a schimba Masca de subrețea în Windows 10 sau Windows 11
Înainte de a schimba masca de subrețea de pe un calculatorul cu Windows 10 sau Windows 11, ar trebui să fii deja familiar cu ce sunt adresele IP și măștile de subrețea. Ar trebui să știi și cum afli adresa IP a calculatorului tău cu Windows.
În plus, pe un calculator sau dispozitiv cu Windows, poți schimba masca de subrețea doar dacă folosești o adresă IP statică. Dacă așa stau lucrurile în cazul tău, sau dacă vrei să-ți schimbi și adresa IP pentru a seta una statică, urmează instrucțiunile din oricare din primele patru metode ale acestui ghid.
Dacă folosești o adresă IP dinamică, generată automat de către serviciul DHCP de pe routerul tău, poți schimba masca de subrețea doar din interfața web a routerului. Citește ultima secțiune a acestui ghid pentru instrucțiuni despre cum faci asta pe routerul tău de acasă.
Reține că trebuie să te conectezi folosind un cont de administrator pentru a putea modifica masca de subrețea (și/sau adresa IP) în Windows.
1. Cum schimbi Masca de subrețea în Windows 10 folosind Setări
Una dintre cele mai ușoare metode de a schimba masca de subrețea în Windows 10 este oferită de aplicația Setări. Începe prin lansarea aplicației Setări și accesarea categoriei Rețea și internet.
În Rețea și internet, selectează Wi-Fi sau Ethernet în bara din stânga, în funcție de tipul de adaptor de rețea pentru care vrei să schimbi masca de subrețea. Apoi, în partea dreaptă a ferestrei, apasă pe conexiunea de rețea corespunzătoare.
Pe pagina conexiunii de rețea, derulează în jos până găsești secțiunea Setări IP. Apoi, apasă pe butonul Editare.
Asta deschide o fereastră numită „Editare setări IP”, unde poți schimba adresa IP, masca de subrețea, gateway-ul și serverele DNS folosite de conexiunea de rețea selectată, atât pentru Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), cât și pentru Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6). Derulează la secțiunea IPv4 sau IPv6, în funcție de protocolul pentru care vrei să configurezi o nouă mască de subrețea.
Setarea care determină masca de subrețea este Lungime prefix subrețea. Pentru a-ți schimba masca de subrețea, modifică valoarea câmpului „Lungime prefix subrețea” în cea pe care o vrei, iar apoi apasă pe Salvare pentru a aplica modificarea.
Ce este lungimea prefix subrețea?
Una e să-ți arătăm ce trebuie să schimbi pentru a seta o nouă mască de subrețea, alta e să explicăm lungimea prefixului subrețea, așa că eu cred că este nevoie de un mic subcapitol dedicat acestui aspect.
Vezi tu, în majoritatea sistemelor de operare Windows, masca de subrețea este specificată de către utilizator, la fel ca o adresă IP. Asta înseamnă că majoritatea utilizatorilor sunt obișnuiți să se gândească la măștile de subrețea ca la o serie de patru grupuri de numere. Ca, de exemplu, 255.255.255.0, care este cea mai frecvent utilizată mască de subrețea pe calculatoarele Windows de acasă.
Cu toate acestea, cineva de la Microsoft a decis că Windows 10 ar trebui să utilizeze un alt tip de notație pentru masca de subrețea. Acest tip diferit de notație se numește CIDR sau Classless Inter-Domain Routing notation și, în loc de patru grupuri de numere, le cere utilizatorilor de Windows 10 să introducă așa-numita Lungime prefix subrețea.
Lungimea prefix subrețea controlează dimensiunea subrețelei și îi spune lui Windows 10 câți biți de 1 se găsesc în masca de rețea. De exemplu, în imaginea de mai jos, poți vedea că, pentru conexiunea mea de rețea cu protocolul IPv4, folosesc o „Lungime prefix subrețea” de 24, ceea ce înseamnă că masca de subrețea este 255.255.255.0.
Să luăm un alt exemplu și să ne imaginăm că vrei să folosești o mască de subrețea cu o valoare de 255.255.0.0. În acest caz, lungimea prefixului de subrețea ar fi 16. Sau, dacă dorești o mască de subrețea cu valoarea 255.0.0.0.0, lungimea prefixului de subrețea este 8. Vezi modelul? Fiecare grup de numere „255” din masca de subrețea se traduce printr-o lungime a prefixului de subrețea de 8:
- Atunci când primul grup este 255 și celelalte sunt 0 (255.0.0.0.0), lungimea prefixului de subrețea este 8;
- Atunci când primele două grupuri sunt 255 și celelalte sunt 0 (255.255.0.0.0), lungimea prefixului de subrețea este 16;
- Atunci când primele trei grupuri sunt 255, iar celelalte sunt 0 (255.255.255.255.0), lungimea prefixului de subrețea este 24.
Acestea sunt cele mai comune tipuri de măști de subrețea. Însă poți folosi și altele, așa că, dacă ai nevoie de ajutor pentru a calcula lungimea prefixului pentru o anumită mască de subrețea, încearcă acest IP Subnet Calculator.
SFAT: Asigură-te întotdeauna că setezi masca de subrețea corectă pentru rețeaua ta. Dacă introduci o lungime greșită a prefixului de subrețea și, prin urmare, este folosită o mască de subrețea greșită, iar celelalte calculatoare și dispozitive din rețeaua ta sunt încă setate să utilizeze masca de subrețea implicită, acestea nu vor putea comunica. De exemplu, poți pierde accesul la imprimanta ta Wi-Fi sau la NAS-ul tău local (Network Attached Storage).
2. Cum schimbi Masca de subrețea în Windows 11 folosind Setări
Dacă folosești Windows 11, deschide aplicația Setări și selectează Rețea și internet în bara laterală din stânga.
În secțiunea Rețea și internet, apasă pe Wi-Fi sau pe Ethernet în partea dreaptă a ferestrei. Alege pe ce apeși în funcție de tipul de adaptor de rețea pentru care vrei să schimbi masca de subrețea.
Apoi, apasă pe rubrica de Proprietăți ale conexiunii de rețea.
Asta deschide pagina de detalii a conexiunii de rețea respective. În aceasta, apasă pe butonul Editare din dreptul Atribuire IP.
Apoi, Windows 11 deschide o fereastră numită „Editați setările IP ale rețelei”. În ea, poți seta Adresa IP, Masca subrețea, Gateway-ul și serverele DNS folosite de conexiunea de rețea. Aceste setări pot fi modificate atât pentru Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), cât și pentru Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6).
Alege Manual în caseta „Editați setările IP ale rețelei” și activează comutatorul pentru IPv4 sau IPv6 (în funcție de cel pentru care vrei să configurezi o nouă mască de subrețea).
Setarea care determină masca de subrețea are un nume similar: Mască subrețea. De exemplu, în imaginea de mai jos, poți vedea că, pentru conexiunea mea de rețea cu protocolul IPv4, folosesc o mască de subrețea 255.255.255.0.
Acum poți seta orice mască de subrețea dorești, introducând valoarea acesteia în câmpul Mască subrețea. De exemplu, dacă vrei ca PC-ul tău cu Windows 11 să folosească o mască de subrețea de 255.255.240.0, introdu-o exact așa.
Apasă pe Salvați în partea de jos a ferestrei, iar noua mască de subrețea este setată imediat.
3. Cum schimbi Masca de subrețea în Windows din Panoul de control
Windows 10 și Windows 11 includ încă vechiul Panou de control, care-ți permite, de asemenea, să modifici masca de subrețea a adaptorului tău de rețea. Dacă preferi să folosești Panoul de control pentru această sarcină, deschide-l și apasă pe linkul „Vizualizați starea și activitățile rețelei” din secțiunea Rețea și internet.
În Centru rețea și partajare, apasă pe conexiunea de rețea pentru care vrei să schimbi masca de subrețea.
Acțiunea anterioară deschide fereastra de Stare a acelei conexiuni de rețea. În ea, apasă pe butonul Proprietăți.
În fereastra de Proprietăți a conexiunii de rețea, selectează Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) sau Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6), în funcție de masca de subrețea pe care vrei să o schimbi. Dacă vrei să le schimbi pe ambele, repetă pașii următori pentru fiecare din ele.
Dacă vrei să schimbi masca de subrețea pentru Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), în fereastra sa de Proprietăți, scrie noua mască de subrețea în câmpul cu același nume. De exemplu, eu am vrut să-mi schimb masca de subrețea în 255.255.240.0, după cum poți vedea în următoarea captură de ecran.
După ce ai terminat de făcut toate modificările, apasă pe OK și închide toate ferestrele deschise. Noua mască de subrețea pe care ai setat-o este acum funcțională.
4. Cum schimbi Masca de subrețea în Windows folosind PowerShell
Dacă preferi să folosești un mediu de lucru în linie de comandă, poți să schimbi masca de subrețea în Windows 10 sau Windows 11 și din PowerShell. Deschide PowerShell ca admin sau deschide o filă PowerShell în Terminal și rulează următoarea comandă:
Această comandă îți arată toate adaptoarele de rețea instalate pe calculatorul tău cu Windows 10 sau Windows 11. Identifică-l pe ce cel pentru care vrei să schimbi masca de subrețea și notează valoarea sa ifIndex. Poți folosi numărul interface index pentru a selecta adaptorul de rețea în următoarea comandă PowerShell.
Pentru a schimba masca de subrețea, rulează acum această comandă:
Înlocuiește [valoarea ifIndex] with the interface index cu valoarea interface index identificată la comanda anterioară și înlocuiește [lungime prefix subrețea] cu noua lungime prefix subrețea pe care o vrei.
De exemplu, eu am vrut să setez o mască de subrețea 255.255.255.0, așa că am rulat această comandă:
Noua mască de subrețea este aplicată imediat, așa că poți închide PowerShell.
5. Cum schimbi Masca de subrețea din interfața routerului, într-o rețea locală cu DHCP
Dacă folosești DHCP pentru a aloca automat adrese IP calculatoarelor și dispozitivelor din locuința ta, poți schimba masca de subrețea pentru toate acestea din interfața de administrare a routerului. Folosește un browser web pe PC-ul tău pentru a accesa interfața routerului. Pentru asta, trebuie să mergi la adresa routerului și să te conectezi folosind contul de utilizator și parola sa. Pe majoritatea routerelor, adresa este 192.168.0.1, 192.168.1.1 sau 192.168.50.1, dar poate să difere. Dacă nu știi adresa IP a routerului tău, citește acest ghid: Cum aflu adresa IP a routerului meu? Ghidul complet.
Pe pagina de admin a routerului, caută o categorie de setări avansate numită LAN. În ea, mergi la secțiunea sau fila de setări IP LAN și schimbă valoarea pentru Mască subrețea cu cea pe care o vrei. Apasă pe Aplicare, Salvare sau OK. După ce faci asta, noua mască de subrețea este aplicată tuturor calculatoarelor și dispozitivelor din rețeaua ta care folosesc adrese IP automate. Reține că routerul tău s-ar putea să aibă nevoie de o repornire pentru a aplica această schimbare.
Asta a fost tot!
De ce ai vrut să schimbi masca de subrețea pe PC-ul tău cu Windows?
Acum știi cum să schimbi masca de subrețea pe PC-ul tău cu Windows 10 sau Windows 11 PC și chiar în întreaga ta rețea de acasă. Sunt curios: de ce ai avut nevoie de această informație? A fost pentru muncă sau pentru acasă? De asemenea, dacă ai ceva de adăugat la acest ghid, nu ezita să să scrii un comentariu în secțiunea dedicată de mai jos.