3 metode de a schimba adresa IP în Windows 10

Te-ai întrebat vreodată cum poți să schimbi adresa IP în Windows 10? Vrei să înveți cum să faci acest lucru din aplicația Setări sau din Panoul de control din Windows 10? Poate că ești fan al Liniei de comandă și vrei să înveți cum să schimbi adresa IP în Windows 10 folosind CMD (Linia de comandă) sau PowerShell? Citește mai departe pentru a afla cum se fac toate acestea în Windows 10:

NOTĂ: Pentru a putea schimba adresa IP în Windows 10, trebuie să te autentifici cu un cont de administrator. De asemenea, înainte de a învăța cum se schimbă adresa IP, este preferabil să știi deja ce sunt adresele IP și măștile de subrețea, cum să afli care adresa ta IP și cum identifici adresa IP a routerului tău.

1. Cum schimbi adresa IP în Windows 10, folosind aplicația Setări

Deoarece se bazează pe interfața vizuală a sistemului de operare, aceasta este probabil cea mai ușoară metodă de a schimba adresa IP a calculatorului sau dispozitivului tău cu Windows 10. Iată ce trebuie să faci:

Deschide aplicația Setări: o cale rapidă de a o face este să apeși pe butonul Setări din Meniul Start ori să apeși simultan pe tastele Windows + I.

Butonul Setări din Meniul Start

În aplicația Setări, deschide categoria Rețea și internet.

Categoria de setări Rețea și internet

În bara din stânga ferestrei, selectează tipul tău de rețea. Dacă te conectezi la internet (sau la rețeaua locală) folosind o placă de rețea wireless, selectează Wi-Fi. Dacă accesezi internetul (sau LAN-ul) folosind o conexiune prin cablu, apasă pe Ethernet.

Conexiunea de rețea Wi-Fi

În partea dreaptă a ferestrei, apasă pe numele conexiunii tale la rețea.

Rețeaua la care ești conectat

Derulează în jos pe pagina de detalii a conexiunii de rețea, până când găsești secțiunea numită Setări IP. Apoi, apasă pe Editare, sub Atribuire IP.

Butonul Editare din zona Atribuire IP

Aplicația Setări îți arată acum dialogul "Editare setări IP". Aici este locul de unde poți schimba adresa IP a calculatorului sau dispozitivului tău. Dacă vrei ca adresa IP a PC-ului tău cu Windows 10 să fie alocată automat de către router, selectează Automat (DHCP). Aceasta este denumită și adresă IP dinamică.

Editare setări IP pentru a obține adresa IP în mod automat de la router

Dacă vrei să-ți setezi propria adresă IP statică, selectează Manual și apoi activează comutatoarele IPv4 și/sau IPv6, în funcție de ce protocoale de internet vrei să folosești. Reține că fiecare dintre ele are propria adresă IP, distinctă, așa că trebuie să introduci detaliile cerute atât pentru IPv4 cât și pentru IPv6, dacă alegi să le activezi pe ambele.

Editare setări IP pentru a schimba adresa IP pentru IPv4

Pentru a-ți modifica adresa IP în una statică, indiferent dacă o setezi pentru protocolul IPv4 sau IPv6, trebuie să introduci următoarele detalii:

  • Adresă IP: scrie adresa IP statică pe care vrei să o utilizezi. De exemplu, noi vrem să schimbăm adresa IP (IPv4) a PC-ului nostru cu Windows 10 în 192.168.50.10.
  • Lungime prefix subrețea: scrie lungimea prefixului ce determină dimensiunea subrețelei. De exemplu, noi ne-am configurat routerul să folosească o mască de subrețea 255.255.255.0, ceea ce înseamnă că trebuie să introducem o "Lungime prefix subrețea" de 24 (adică numărul de biți 1 din masca de subrețea). Dacă am fi setat o mască de subrețea 255.255.0.0, lungimea prefixului ar fi fost 16 ș.a.m.d. Poți găsi mai multe detalii despre subrețele aici: Ce sunt adresele IP, măștile de subrețele și cum le schimbi în Windows?.
  • Gateway: scrie adresa IP a routerului tău. În cazul nostru, aceasta este 192.168.50.1.
Configurarea unei adrese IP statice în Windows 10

Setările DNS preferat și DNS alternativ nu sunt obligatorii - dacă le lași neconfigurate, ele sunt alocate automat de către router. Însă, dacă vrei să le schimbi și pe ele, o poți face (mai multe detalii aici: Ce este DNS? Cum este util?).

După ce ai introdus toate detaliile, apasă pe Salvare pentru ca adresa IP să fie schimbată de către Windows 10.

Salvarea modificărilor

NOTĂ: Dacă ai ales să folosești o adresă IP statică, ai grijă ca toate detaliile pe care le introduci să fie corecte; altfel, PC-ul tău cu Windows 10 își pierde conexiunea la internet. În acest caz, schimbă-ți adresa IP înapoi la una Automată (DHCP) astfel încât routerul tău să îi poată aloca una care să funcționeze.

2. Cum schimbi adresa IP în Windows din Panoul de control

În Windows 10, poți să-ți schimbi adresa IP și din Panoul de control. Deschide Panoul de control și apasă pe "Vizualizați starea și activitățile rețelei", sub "Rețea și internet".

Vizualizați starea și activitățile rețelei în Panoul de control

În Centru rețea și partajare, apasă pe conexiunea ta de internet, în zona "Vizualizare rețele active".

Conexiunea de rețea activă

În fereastra de Stare a rețelei tale, apasă pe Proprietăți.

Butonul Proprietăți din fereastra de Stare a rețelei

În fereastra Proprietăți, selectează Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) sau Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6), în funcție de adresa IP pe care vrei să o modifici. Dacă vrei să le schimbi pe ambele, repetă următorii pași pentru fiecare dintre ele.

Selectare Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)

Apasă pe Proprietăți.

Deschiderea Proprietăților Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)

Acțiunea anterioară deschide o fereastră numită Proprietăți Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) Properties sau Proprietăți Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6), în funcție de ce ai ales mai devreme. Aici este locul unde poți să îți schimbi adresa IP.

Dacă vrei să folosești o adresă IP dinamică, alocată automat de router pentru PC-ul tău cu Windows 10, selectează "Se obține automat o adresă IP". Apoi, apasă pe OK și închide toate ferestrele deschise.

Se obține automat o adresă IP

Dacă vrei să setezi o adresă IP statică pentru adaptorul tău de rețea, selectează "Se utilizează următoarea adresă IP". Apoi, introdu manual detaliile necesare: Adresă IP, Mască subrețea și Gateway implicit, la fel cum ți-am arătat în metoda anterioară a acestui ghid.

Setarea unei adrese IP statice în Windows 10

Salvează noile setări pentru adresa IP, apăsând pe OK, iar apoi închide toate ferestrele pe care le-ai deschis până acum.

3. Cum schimbi adresa IP în Windows 10, folosind PowerShell sau Linia de comandă (cmd)

Dacă preferi să folosești un mediu în linie de comandă, poți să-ți schimbi adresa IP în Windows 10 și folosind PowerShell sau Linia de comandă. Indiferent de consola ta preferată, rulează comanda netsh interface ip show config. În rezultatele afișate, identifică placa de rețea pentru care vrei să schimbi adresa IP. De exemplu, numele interfeței noastre de rețea este Wi-Fi, așa cum poți vedea în captura de ecran de mai jos.

netsh interface ip show config

Dacă vrei să schimbi adresa IP în una dinamică, alocată automat de router prin DHCP, rulează următoarea comandă: netsh interface ip set address "Nume interfață rețea" dhcp. Înlocuiește "Nume interfață rețea" cu numele conexiunii tale de rețea. De exemplu, noi trebuie să rulăm netsh interface ip set address "Wi-Fi" dhcp.

netsh interface ip set address "Nume interfață rețea" dhcp

Dacă vrei să setezi o adresă IP statică, execută această comandă: netsh interface ip set address name= "Nume interfață rețea" static [Adresă IP] [Mască subrețea] [Gateway]. Înlocuiește [Adresă IP] [Mască subrețea] [Gateway] cu cele corespunzătoare rețelei tale. În exemplul nostru, dacă am vrea să schimbăm adresa IP în 192.168.50.10, ar trebui să rulăm comanda netsh interface ip set address name="Wi-Fi" static 192.168.50.10 255.255.255.0 192.168.50.1.

netsh interface ip set address name

Asta a fost tot!

Care este metoda ta preferată de a schimba adresa IP în Windows 10?

Acum știi nu doar una, ci trei metode diferite de a îți schimba adresa IP și a o seta să fie dinamică sau statică. Care este metoda ta favorită? Știi și alte metode? Dacă da, ori dacă ai ceva de adăugat la acest ghid, nu ezita să lași un comentariu.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Linia de comandă PowerShell Programe Rețea și Internet Windows Wireless
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează