Întrebări simple: Ce este Night light (Lumina de noapte) în Windows 10 și cum o folosești?

Fie pentru că ne uităm la ele prea mult, fie pentru că radiază prea multă lumină albastră, ecranele sunt cunoscute pentru că ne cauzează probleme cu ochii. Astăzi, este aproape imposibil să eviți să le folosești. De asemenea, sunt mulți "lilieci" ca noi, care ne uităm la ecranele calculatoarelor noaptea, în mod regulat. O veste bună este că, începând cu actualizarea Creators Update, Windows 10 include Night light (Lumină de noapte), un mod de afișaj care este gândit să reducă solicitarea ochilor prin reducerea luminii albastre emise de ecranul PC-ului tău. În acest articol îți vom arăta ce face și cum o activezi:

NOTĂ: Acest ghid este creat pentru Windows 10 Creators Update, actualizare ce va fi disponibilă pentru toți utilizatorii de Windows 10, în mod gratuit, în primăvara lui 2017. Versiunile anterioare de Windows 10, de dinainte de 2017, nu au inclus această caracteristică.

Ce este "Night light" (Lumină de noapte) în Windows 10?

Dacă ți se întâmplă să lucrezi des în fața calculatorului sau laptopului la ore înaintate din noapte, pui prea multă presiune pe ochii tăi. După ce te uiți un timp la monitor, noaptea, ochii încep să se închidă pentru a face față la discrepanța dintre lumina puternică din fața ta și mediul întunecat din jurul tău. Apoi, după încă un timp, încep să îți curgă lacrimile, capul începe să te doară și somnul pare să fugă de tine. Dacă ești o pasăre de noapte, probabil că aceste simptome îți sunt foarte familiare.

În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe dovezi că oboseala ochilor pe care o resimți atunci când te uiți la un ecran în timpul nopții, precum și o serie de alte probleme de sănătate, sunt cauzate de către expunerea la lumina albastră. Ea este cea care te ține treaz și tot ea este cea care îți chinuie ochii.

Din fericire, numele mari din lumea tehnologiei, inclusiv Microsoft, au început să observe această problemă. Soluția companiei se numește Night light (Lumină de noapte): un mod de afișare special, în care culorile afișate pe ecran sunt schimbate în versiuni mai calde ale lor. Cu alte cuvinte, Night light (Lumină de noapte) elimină parțial lumina albastră de pe ecranul tău. Citește următoarea secțiune pentru a vedea cum se activează această caracteristică.

Cum activezi Night light (Lumină de noapte) în Windows 10

Primul pas este să deschizi aplicația Settings (Setări). O metodă rapidă de a face acest lucru este să deschizi Meniul Start și apoi să apeși pe iconița în formă de rotiță dințată din stânga.

În aplicația Settings (Setări), deschide categoria System (Sistem).

În coloana din stânga ferestrei, mergi la secțiunea numită Display (Afișare).

În dreapta ferestrei Settings (Setări), găsește secțiunea numită Color (Culoare) și activează comutatorul Night light (Lumină de noapte).

În mod implicit, modul Night light (Lumină de noapte) va fi programat pentru activare în timpul nopții, între apus și răsărit. Vei vedea că următorul eveniment, atunci când Night light (Lumină de noapte) va fi activată ori dezactivată, este afișat în dreapta, între paranteze.

Asta nu este totul: poți să personalizezi intensitatea modului Night light (Lumină de noapte) și poți și să îi modifici programarea dacă vrei. Citește următoarele secțiuni ale acestui tutorial pentru a vedea care sunt modificările pe care le poți face.

Cum ajustezi temperatura culorilor folosite de Night light (Lumină de noapte) în Windows 10

Pentru a face modificări la modul în care funcționează Night light (Lumină de noapte) pe PC-ul tău cu Windows 10, trebuie să apeși pe Night light settings (Setări lumină de noapte), imediat sub comutatorul de activare sau dezactivare.

În setările sale, vei primi o scurtă explicație pentru faptul că ecranele emit lumină albastră care te poate ține treaz noaptea, iar modul Night light (Lumină de noapte) afișează culori mai calde care te ajută să dormi. Apoi, ai un comutator care face același lucru ca cel de mai înainte: activează sau dezactivează Night light (Lumină de noapte).

Mai departe, vei vedea un cursor numit "Color temperature at night" (Temperatura culorii pe timp de noapte). Dacă vei trage cursorul spre stânga și spre dreapta vei vedea că el va face ca ecranul tău să afișeze culori mai calde și mai galbene, pentru a reduce solicitarea ochilor, sau culori mai reci și mai albastre. Joacă-te puțin cu acest cursor și vezi care este temperatura culorilor care ți se potrivește cel mai bine noaptea. Dacă vei face acest lucru chiar în timpul nopții, nu ar trebui să fie prea greu să găsești setarea corectă. Este cea care îți face ochii să se relaxeze puțin.

Cum alegi când să fie activat automat modul Night light (Lumină de noapte)?

În aceeași fereastră de Night light settings (Setări pentru lumina nocturnă), imediat după cursorul "Color temperature at night" (Temperatura culorii pe timp de noapte), vei găsi o secțiune numită Schedule (Program). Dacă ai activat Night light (Lumină de noapte), comutatorul Schedule Night light (Programare lumină de noapte) va fi și el activat și configurat să fie aplicat automat între Sunset to sunrise (Apus până la răsărit). Ora exactă a apusului și a răsăritului este calculată automat de către Windows 10 în funcție de locația ta.

Dacă vrei să programezi Night light (Lumină de noapte) să fie aplicat automat între anumite ore ale zilei, apasă pe opțiunea "Set hours" (Setați orele) și selectează manual când să fie pornit și când să fie oprit acest mod.

Asta a fost tot ce poți să configurezi la modul Night light (Lumină de noapte) din Windows 10.

Metoda rapidă de a activa sau dezactiva Night light (Lumină de noapte)

Există o metodă mai rapidă de a activa Night light (Lumină de noapte) în Windows 10, care nu implică folosirea aplicației Settings (Setări). Deschide Action Center (Centrul de acțiuni) apăsând pe iconița sa din colțul dreapta jos al ecranului tău, sau trăgând cu degetul dinspre partea dreaptă a ecranului, dacă ai un dispozitiv cu ecran tactil. De asemenea, poți să apeși pe Windows + A pe tastatură.

Apoi apasă pe Expand (Extindere) pentru a vedea toate acțiunile rapide disponibile.

Apoi, în secțiunea de acțiuni rapide, apasă pe butonul Night light (Lumină de noapte) pentru a îl activa sau dezactiva.

Concluzie

Chiar dacă lucrezi mult și lucrezi și noaptea, asta nu înseamnă că nu poți să ai grijă de sănătatea ta, inclusiv de ochii tăi și de somnul tău. Reducerea luminii albastre pare să fie de ajutor din acest punct de vedere, așa că Microsoft a decis să ne dea un instrument care să facă exact acest lucru. Încearcă-l și vezi dacă îți place. Apoi, spune-ne dacă te-a ajutat să îți relaxezi ochii și dacă ai reușit să dormi mai bine.