Ce este Windows 10 Creators Update și de ce ar trebui să îl instalezi

Ce este Windows 10 Creators Update și de ce ar trebui să îl instalezi

Când a apărut Windows 10 pentru prima dată, Microsoft ne-a spus că acesta va fi ultimul lor sistem de operare. Până acum s-au ținut de promisiune: nu au mai dezvoltat niciun sistem de operare nou. Însă, acest lucru nu înseamnă că Windows 10 stă pe loc. Dimpotrivă, Windows 10 este probabil cel mai dinamic sistem de operare creat vreodată de Microsoft. Anul trecut, Microsoft ne-a oferit Anniversary Update, care a fost o actualizare cu multe beneficii incluse, caracteristici și instrumente noi adăugate la Windows 10. Anul acesta, pe 11 aprilie, compania revine cu Creators Update, o altă actualizare importantă pentru Windows 10. Creators Update nu doar că face sistemul de operare mai bun, ci aduce și schimbări interfeței de utilizare și o serie de noi caracteristici, pentru oamenii care crează conținut în Windows 10 cât și pentru cei care se joacă pe calculator. Iată ce este nou în Windows 10 Creators Update și de ce ar trebui să instalezi această actualziare cât mai rapid posibil:

Reclamă

NOTĂ: Conform Microsoft, Windows 10 Creators Update va fi lansat pe 11 aprilie 2017.

1. Te joci mai bine cu Modul de joc

Una dintre cele mai așteptate noi caracteristici din Windows 10 Creators Update este Modul de joc. Este vorba de o serie întreagă de îmbunătățiri, opțiuni și instrumente destinate creșterii calității experienței tale de joc. Modul de joc este o caracteristică care promite să crească performanțele în jocuri și promite să facă acest lucru indiferent de vechimea sau de puterea de procesare a calculatorului tău. Este gândit să crească numărul de cadre pe secundă pe care îl poți obține în jocurile tale favorite dar, cel mai important, spune că va face tot ce este posibil pentru a evita încetinirile extreme și scăderea foarte jos a numărului de cadre pe secundă ale jocului pe care îl joci.

Dacă vrei să știi mai multe despre această facilitate, am discutat în acest articol: Ce este Game Mode (Mod joc) și cum îl folosești în Windows 10.

2. Poți să faci streaming live, capturi de ecran din jocuri și să înregistrezi jocurile pe care le joci

În Windows 10 Creators Update, jucătorii vor putea să realizeze capturi de ecran din jocurile lor favorite; vor putea să înregistreze cum se joacă și, ce este și mai important, vor putea să facă streaming online, pentru ca oricine din lume să îi poată vedea. Acestea sunt lucruri pe care mulți jucători și le doresc și, pentru prima dată, fac parte din sistemul de operare. Nu mai este nevoie să descarci, să instalezi și să te chinui să configurezi tot felul de aplicații din terțe părți. În Creators Update, streaming-ul sau înregistrarea jocurilor tale sunt lucruri mai ușoare ca niciodată.

Windows 10 Creators Update
Windows 10 Creators Update

Am discutat despre aceste caracteristici, în acest ghid: 5 lucruri pe care le poți face cu noul Game Bar (Bara de joc) din Windows 10.

3. Paint 3D sau cum să desenezi ușor în 3D

Probabil ca oricine a folosit Windows vreodată, a folosit și Paint - cel mai simplu spațiu de creare de imagini inventat vreodată. Aceasta este moștenirea noului Paint 3D, o aplicație care face creațiile 3D să fie simple și posibile pentru oricine folosește Windows 10.

Windows 10 Creators Update
Windows 10 Creators Update

Dacă ești curios să vezi cum poți să folosești Paint 3D pentru a crea obiecte 3D, pentru a le picta și apoi pentru a le partaja cu întreaga lume, atunci citește acest ghid: 6 lucruri pe care le poți face cu Paint 3D în Windows 10.

4. Realitatea augmentată va fi accesibilă tuturor

Realitatea virtuală și realitatea "reală" se combină pentru a crea ceea ce Microsoft numește "mixed reality", sau realitate augmentată. În Windows 10 Creator Update, ne apropiem și mai mult de țelul companiei de a face realitatea augmentată disponibilă și accesibilă tuturor. Microsoft a spus că lucrează cu producătorii importanți de hardware precum HP, Dell, Lenovo, ASUS și Acer, pentru a crea căști VR (Realitate Virtuală) care să fie capabile de a oferi experiențe de realitate augmentată în Windows 10 Creators Update.

Reclamă

5. Microsoft Edge blochează conținutul Flash în mod implicit

Browser-ul web Microsoft Edge nu mai rulează conținutul Flash în mod implicit, acesta fiind un lucru foarte bun din punct de vedere al securității. Adobe Flash Player a fost ținta codului malițios prea mulți ani la rând. În Windows 10 Creators Update, Microsoft Edge blochează Flash în mod implicit și apoi te întreabă dacă vrei să execuți acel conținut. Dacă vrei să afli mai multe despre comportamentul browser-ului în aceste situații, citește acest tutorial: Cum deblochezi conținutul Flash în Microsoft Edge și schimbi modul în care este încărcat.

Windows 10 Creators Update
Windows 10 Creators Update

6. Windows Defender primește îmbunătățiri pentru experiența de utilizare

Securitatea este unul dintre lucrurile de o însemnătate majoră la care trebuie să fii atent în orice aspect al vieții; inclusiv la calculatoare. Totuși, deși eficiența antivirusului Windows Defender s-a îmbunătățit constant, interfața și experiența de utilizare nu au ținut pasul. În Windows 10 Creators Update, primim o nouă aplicație numită Centrul de securitate Windows Defender. Ea permite utilizatorilor să vadă și să controleze toate detaliile legate de securitatea calculatoarelor și dispozitivelor lor cu Windows 10. Acestea merg de la setările pentru antivirus la performanță și sănătate, reguli de firewall, control aplicații și browser, dar și opțiuni pentru familie. Toate acestea sunt prezente, ușor de găsit și de folosit. Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre această aplicație, citește acest ghid: 5 lucruri pe care le poți face cu Centrul de securitate Windows Defender.

Windows 10 Creators Update
Windows 10 Creators Update

7. Meniul Start este mai personalizabil

Meniul Start este în continuare aflat pe lista lucrurilor la care Microsoft încă lucrează, compania dorind să devină mai ușor de utilizat și mai personalizabil decât a fost vreodată. Acum, Meniul Start îți permite să grupezi aplicații și scurtături și să le organizezi mai bine, prin crearea și folosirea de foldere dinamice. Și nu doar asta, ci îți permite și să ascunzi lista cu Toate aplicațiile dacă preferi modul de afișare "metro".

Dacă ești curios să afli mai multe despre noul Meniu Start din Windows 10 Creators Update, citește aceste tutoriale:

8. Lumina de noapte este prezentă, pentru a îți proteja ochii și a te ajuta să adormi

Toate ecranele emit lumină albastră, aceasta fiind obositoare pentru ochii noștri și reușind să ne împiedice să dormim bine. Microsoft a observat acest lucru și au decis să facă ceva în această priviniță. În Windows 10 Creators Update, primim o caracteristică nouă numită Lumina de noapte, ea fiind dun mod de afișare creat să folosească culori mai calde decât normal, cu mai mult roșu și galben, ele fiind mai puțin obositoare pentru ochi deoarece scad nivelul de lumină albastră emis de ecranul calculatorului.

Windows 10 Creators Update
Windows 10 Creators Update

Dacă vrei să vezi cum se activează și cum se configurează Lumina de noapte în Windows 10 Creators Update, citește acest ghid: Întrebări simple: Ce este Night light (Lumina de noapte) în Windows 10 și cum o folosești?

9. Recuperează spațiu de disc în mod automat, cu Stocare inteligentă

O caracteristică mică dar foarte utilă din Windows 10 Creators Update este capacitatea de a îți configura calculatorul sau dispozitivul să realizeze activități de întreținere automată pentru curățarea spațiului liber de pe unitățile de stocare. Se numește Stocare inteligentă și, când este activată, va șterge fișierele nenecesare de pe PC pentru a recupera spațiu pe discuri. Dacă ai un PC, o tabletă sau un alt tip de dispozitiv cu un SSD mic pe post de unitate de sistem, vei aprecia cu siguranță acest mic instrument.

Windows 10 Creators Update
Windows 10 Creators Update

10. Apar și multe alte schimbări și îmbunătățiri mici

Windows 10 Creators Update aduce și alte schimbări și îmbunătățiri minore care nu sunt atât de ușor de observat precum cele pe care le-am menționat până acum. De exemplu:

  • Registry Editor (Editorul registru) primește o nouă bară de adresă cu care poți să navighezi rapid la o anumită cale din registru. Poți să afli mai multe despre ea aici: Cum folosești noua bară de adresă din Registry Editor, inclus în Windows 10
  • Scurtăturile pentru Linia de comandă din meniul WinX sunt înlocuite cu scurtături pentru PowerShell
  • Microsoft Edge poate să afișeze previzualizări ale filelor deschise în el
  • Vei putea să activezi "sunetul spațial" pe orice set de căști, cu Dolby Atmos
  • Cortana poate să răspundă la mai multe întrebări și poate să lucreze cu mai multe aplicații
  • Actualizările Windows pot fi puse pe pauză, iar actualizările de drivere pot fi oprite dacă folosești Windows 10 Professional, Enterprise sau Education
  • Windows 10 Creators Update poate să folosească dispozitive care sunt conectate la PC-ul tău, pentru a ști când nu îl folosești și pentru a bloca accesul la el
Windows 10 Creators Update
Windows 10 Creators Update

Concluzie

După cum poți vedea, Creators Update pentru Windows 10 este mai mult decât doar o actualizare: este un upgrade important. Aduce multe caracteristici noi, instrumente și opțiuni interesante și utile. La finalul acestui articol, vrem să știm cum vă place această actualizare pentru Windows 10 și dacă o veți instala imediat ce va fi disponibilă.

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Sistem și Securitate Windows Windows Update