6 metode de a porni Windows 10 în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică)

Mediul de lucru Safe Mode (Mod de siguranță) din Windows 10 reprezintă una dintre cele mai bune metode de a pune un diagnostic și de a repara problemele care împiedică sistemul de operare de la a porni corect. Safe Mode-ul implicit pornește Windows folosind câteva servicii de bază și drivere esențiale, astfel încât evită majoritatea problemelor ce ar putea apărea la pornire. Din păcate, Safe Mode-ul minimal înseamnă că PC-ul tău cu Windows nu primește acces la rețea sau la internet. Există însă și un Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică), pe care îl poți folosi pentru a îți porni calculatorul cu Windows folosind un set minim de servicii și drivere, dar și cu componentele de rețea incluse. Poate fi extrem de util atunci când ai nevoie să descarci instrumente de depanare de pe internet sau când calculatorul tău este infectat cu malware și ai nevoie să descarci instrumente antivirus actualizate. Iată cum poți să pornești Windows 10 în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică):

1. Folosește System Configuration (Configurare sistem)

Probabil cea mai ușoară metodă de a porni un PC cu Windows 10 în Safe Mode with Networking este să folosești instrumentul System Configuration (Configurare sistem), cunoscut și sub numele de scenă msconfig.exe.

Pentru a lansa System Configuration (Configurare sistem), începe să scrii "system configuration" în caseta de căutare de pe bara de activități. Apoi, după ce încep să apară rezultatele căutării, apasă pe System Configuration.

O metodă alternativă de a deschide System Configuration este să folosești fereastra Executare. Apasă simultan pe tastele Windows + R, scrie msconfig în câmpul Deschidere și apoi apasă pe OK sau pe tasta Enter.

În fereastra System Configuration (Configurare sistem), apasă pe fila Boot (Pornire). Apoi, bifează opțiunea Safe boot (Pornire sigură) din secțiunea Boot options (Opțiuni pornire) și alege Network (Rețea).

După ce apeși pe OK, Windows 10 va afișa o notificare în care îți spune că trebuie să îți repornească PC-ul pentru a aplica schimbările. Dacă vrei să intri în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică) chiar acum, atunci apasă pe Restart. Altfel, alege "Exit without restart" și când vei fi gata, repornește-ți PC-ul cu Windows 10 manual.

Când repornești, Windows 10 va intra automat în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică). Primul lucru pe care l-am descoperit când am făcut asta pe calculatoarele noastre de test, a fost să aflăm că Microsoft Edge nu funcționează în acest mod.

Din fericire, poți să folosești vechiul Internet Explorer pentru a naviga pe internet și pentru a descărca orice instrumente de depanare de care ai putea avea nevoie.

2. Folosește opțiunile de Recuperare din aplicația Setări

De asemenea, poți să pornești în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică) și dacă folosești setările pentru pornire din Windows 10. Prima dată trebuie să deschizi aplicația Setări și apoi trebuie să apeși pe secțiunea Actualizare și securitate.

În stânga ferestrei, apasă pe Recuperare.

În partea dreaptă a aplicației Setări, apasă pe butonul Reporniți acum din secțiunea Pornire complexă.

După un scurt timp, ar trebui să vezi un ecran albastru cu trei opțiuni: "Continue (Exit and continue to Windows 10" sau "Continuare (Închideți și continuați Windows 10)" în română, "Troubleshoot (Reset your PC or see advanced options)" sau "Depanare (Resetați PC-ul sau consultați opțiunile avansate)" în română și "Turn off your PC" sau "Închideți PC-ul" în limba română. Apasă pe Troubleshoot/Depanare.

Pe ecranul Troubleshoot (Depanare), alege "Advanced options" ("Opțiuni complexe").

Pe ecranul Advanced options (Opțiuni complexe), apasă pe "Startup Settings (Change Windows startup behavior)" ori "Setări pornire (Schimbați comportamentul de pornire Windows)".

În continuare, pe ecranul Startup Settings (Setări pornire), apasă pe butonul Restart (Repornire).

După un scurt timp, Windows 10 repornește și îți oferă un număr de opțiuni diferite pentru cum să pornească. Pentru a îl face să pornească în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică), trebuie să alegi opțiunea numărul cinci: "5) Enable Safe Mode with Networking". Pentru a o selecta, poți să apeși pe tasta 5 sau pe tasta F5 de pe tastatura ta.

Windows 10 va porni acum în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică).

3. Folosește combinația "Shift + Restart"

O altă metodă de a porni Windows 10 în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică) este să îl repornești în timp ce ții apăsată tasta Shift. Poți să faci asta din Meniul Start sau de pe ecranul de blocare. Ce contează este să ții apăsat Shift atunci când dai clic pe Restart (Repornire).

Apoi Windows 10 încarcă același ecran "Alegeți o opțiune" despre care am vorbit în metoda precedentă din acest ghid. De aici mai departe, trebuie să faci aceiași pași ca mai devreme: urmează calea "Troubleshoot (Depanare) -> Advanced options (Opțiuni complexe) -> Startup Settings (Setări pornire) -> Restart (Repornire) -> Enable Safe Mode with Networking" (apasă pe tasta 5 sau pe tasta F5).

4. Folosește un disc sau un stick de memorie USB de instalare a Windows 10, împreună cu Linia de comandă

Dacă PC-ul tău nu pornește deloc Windows 10, dar ai acces la un alt calculator, îl poți folosi pe cel funcțional pentru a crea un DVD sau un stick de memorie cu un kit de instalare Windows 10. Urmează pașii din acest tutorial: Cum descarci Windows 10 Creators Update și creezi un stick USB sau un DVD de instalare. Apoi, introdu DVD-ul sau stick-ul de memorie USB în calculatorul cu Windows 10 care nu mai merge și pornește de pe el. Așteaptă ca expertul de instalare pentru Windows 10 să se încarce și alege limba și tastatura pe care o preferi. Apoi, apasă pe Next (Următorul).

Pe ecranul următor, nu apăsa pe Install (Instalare). În schimb, uită-te în partea stânga jos a expertului și apasă pe "Repair your computer" ("Depanare calculator").

Se va încărca ecranul "Choose an option" ("Alegeți o opțiune"). Pe el, apasă pe Troubleshoot (Depanare).

Apoi se încarcă un ecran numit "Advanced options" (Opțiuni complexe). Apasă pe "Command Prompt (Use the Command Prompt for advanced troubleshooting)", ori "Linie de comandă (Utilizează Linia de comandă pentru depanare complexă)" în limba română.

După ce se încarcă Linia de comandă, folosește-o pentru a executa această comandă: bcdedit /set {default} safeboot network.

Apasă Enter pe tastatură. Linia de comandă ar trebui să spună acum că "The operation completed successfully" (Operația a fost realizată cu succes).

Închide Linia de comandă și apoi apasă pe "Continue (Exit and continue to Windows 10)", ori "Continuă (Ieșire și continuare la Windows 10)".

După ce repornește PC-ul, Windows 10 va intra direct în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică).

5. Folosește o unitate (disc sau stick USB) de recuperare cu Windows 10

Dacă deja ai o unitate de recuperare sau dacă poți să creezi una pe un alt calculator cu Windows 10, o poți apoi folosi pentru a îți porni PC-ul care nu mai merge în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică). Pentru ajutor cu procedura de creare a unei unități de recuperare, citește acest tutorial: Cum creezi o unitate media de recuperare în Windows 10.

Conectează unitatea de recuperare la PC-ul cu Windows 10 și folosește-o pentru a porni de pe ea. Primul ecran pe care îl vei vedea te va întreba ce tastatură preferi să folosești. Apasă pe cea pe care o vrei.

Apoi, pe ecranul "Choose an option" (Alegeți o opțiune), apasă pe "Troubleshoot (Reset your PC or see advanced options)" sau "Depanare (Repornește PC-ul sau vezi opțiuni complexe)" în limba română.

Pașii pe care va trebui să îi faci de aici mai departe sunt identici cu cei pe care ți i-am arătat în cea de-a doua metodă din acest ghid. Pe scurt, trebuie să urmezi această cale: "Troubleshoot (Depanare) -> Advanced options (Opțiuni complexe) -> Startup Settings (Setări pornire) -> Restart (Repornire) -> Enable Safe Mode with Networking" (apasă pe tasta 5 sau pe tasta F5).

6. Întrerupe procesul de pornire normală a PC-ului tău cu Windows 10

Dacă Windows 10 nu reușește să pornească normal de trei ori la rând, data viitoare când vei încerca să îl pornești, va intra automat în modul Automatic Repair (Reparare automată), iar de acolo poți să accesezi Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică). Dacă nu reușești să intri în Safe Mode with Networking în niciun alt fel, poți să declanșezi modul Automatic Repair (Reparare automată) întrerupând pornirea normală a sistemului de trei ori la rând: folosește butonul de resetare sau butonul de pornire de pe calculatorul tău cu Windows 10 pentru a îl opri în timp ce pornește. Notează faptul că dacă folosești butonul de pornire, este posibil să trebuiască să îl ții apăsat cel puțin 4 secunde pentru a forța oprirea PC-ului. După ce calculatorul cu Windows 10 intră în modul Automatic Repair (Reparare automată), primul lucru pe care îl vei vedea este un ecran care îți spune că sistemul de operare se pregătește de repararea automată ("Preparing Automatic Repair").

După un scurt timp, repararea automată va încerca să pună un diagnostic pentru problemele care împiedică PC-ul tău cu Windows 10 să pornească.

După ce se încarcă ecranul "Automatic Repair" (Reparare automată), apasă pe butonul "Advanced options" (Opțiuni complexe).

Apoi se încarcă ecranul "Choose an option" (Alegeți o opțiune): apasă pe Troubleshoot (Depanare).

Apoi urmează aceiași pași ca cei pe care ți i-am arătat în cea de-a doua metodă din acest ghid. Pe scurt, urmează această cale: "Troubleshoot (Depanare) -> Advanced options (Opțiuni complexe) -> Startup Settings (Setări pornire) -> Restart (Repornire) -> Enable Safe Mode with Networking" (apasă pe tasta 5 sau pe tasta F5).

Concluzie

Acestea sunt toate metodele pe care le știm pentru a porni Windows 10 în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică). Dacă vrei să știi cum să pornești Windows 10 în mediul Safe Mode standard, citește acest ghid: 4 metode de a porni în Safe Mode (Mod de siguranță), în Windows 10. Dacă știi și alte metode de a intra în Safe Mode with Networking (Mod de siguranță cu rețelistică), împărtășește-le și cu noi în comentariile de mai jos. Iar dacă ai nevoie de ajutor pe această temă, nu ezita să îl ceri.