Review Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-7200 32GB C34

Review Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-7200 32GB C34
Rating

Cele mai recente generații de procesoare desktop Intel și AMD pot profita de memoria DDR5 mai rapidă. Deși prețurile unor astfel de kituri de memorie sunt încă destul de ridicate, performanța obținută cu acestea este de incontestabilă. Și, mai devreme sau mai târziu, pe măsură ce apar mai multe opțiuni pe piață, prețurile ar trebui, treptat, să scadă. În ultimele două săptămâni, am avut ocazia să testez unul dintre cele mai rapide kituri de memorie pe care le-am văzut vreodată, mai precis Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34. Iată ce am descoperit și ce ar trebui să știi despre acest kit de memorie:

Reclamă

Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-7200 32GB C34: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest kit de memorie Corsair DDR5-7200 este o alegere excelentă pentru:

  • Cei ce-și doresc o memorie RAM performantă pentru procesorul lor Intel Core din a 13-a generație
  • Gamerii și profesioniștii care au nevoie de un calculator foarte puternic

Pro și contra

Acestea sunt cele mai bune aspecte ale lui Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 RAM:

Vezi prețul:
  • Este un kit de memorie extrem de rapid, care funcționează la nici mai mult, nici mai puțin de 7200 MHz
  • Este compatibil cu profilurile Intel XMP 3, astfel încât este ușor să le setezi să ruleze la viteză maximă
  • Modulele au lumini RGB, care arată foarte bine
  • Radiatoarele din aluminiu sunt solide și eficiente
  • Garanție pe viață

Pe de altă parte, acest kit de memorie:

  • Nu este compatibil cu profilurile AMD EXPO pentru noile procesoare AMD Ryzen 7000
  • Are un preț ridicat, care nu este pentru toată lumea
Notă produs 5/5
Verdict

Verdict

Dacă-ți construiești un calculator desktop puternic, bazat pe o placă de bază Intel seria 700 și un procesor Intel Core de ultimă generație (a 13-a), Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face în materie de memorie RAM. Aceasta oferă viteze și performanțe uimitoare în orice tip de activitate, inclusiv în jocuri și în programe solicitante, precum aplicațiile CAD sau editoarele video. Dacă prețul nu te intimidează, atunci ar trebui cu siguranță să te gândești să achiziționezi acest kit de memorie. Din partea mea, primește cinci stele și verdictul Produs High-End.

Despachetarea modulelor de memorie Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-7200 32GB C34

Kitul de memorie Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 este livrat într-o cutie mică din carton negru mat. Pe partea superioară a acesteia, se află o ilustrație lucioasă a unui modul de memorie cu luminile RGB aprinse și câteva detalii despre modelul exact pe care l-ai cumpărat.

Ambalajul este simplu

Ambalajul este simplu

Pe spatele cutiei, găsești mai multe detalii despre kitul de memorie, inclusiv numărul de serie al acestuia. Nu există însă nicio informație referitoare la timingurile sau voltajul memoriei, de exemplu.

Partea din spate a cutiei

Partea din spate a cutiei

În interiorul cutiei, găsești doar strictul necesar: cele două module de memorie (într-un suport protector din plastic și spumă), însoțite de ghidul de utilizare și de o broșură cu informații de siguranță.

Ce se află în interiorul cutiei pentru Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34

Ce se află în interiorul cutiei pentru Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34

Despachetarea kitului Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 este rapidă și simplă.

Reclamă

Design și specificații hardware

Kitul de memorie Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 este compus din două module de 16 GB. Viteza lor SPD (viteza implicită) este de 4800 MHz, dar viteza maximă (testată) atinge amețitoarea valoare de 7200 MHz! În plus, deși latența crește odată cu creșterea frecvenței, această memorie RAM reușește să ofere timinguri bune: CL34-44-44-96. Reține că există mai multe alternative în seria Corsair Dominator Platinum RGB, cu kituri RAM care oferă viteze mai mici (începând de la 4800 MHz), dar latențe mai mici, precum și unul care are o viteză mai mare (7600 MHz), dar o latență și mai mare.

Specificații și timinguri afișate în CPU-Z

Specificații și timinguri afișate în CPU-Z

Memoria Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 este compatibilă cu profilurile Intel XMP 3.0, dar, din fabrică, nu oferă compatibilitate cu profilurile AMD EXPO. Compania spune că memoria este compatibilă cu procesoarele Intel Core din generația a 13-a, așadar, dacă instalezi aceste module pe o placă de bază din seria Intel 700, ar trebui să fie simplu să le setezi să ruleze la viteză maximă (7200 MHz), intrând în UEFI și alegând să folosești profilul lor XMP.

Kitul de memorie este compatibil cu profilurile Intel XMP 3

Kitul de memorie este compatibil cu profilurile Intel XMP 3

Modulele de memorie Corsair arată foarte bine, așa cum te-ai aștepta. Modulele de memorie Dominator Platinum RGB sunt acoperite de radiatoare mari, care nu sunt acolo doar pentru a arăta bine, ci fac o treabă excelentă la răcirea DRAM-ului. Asta se observă cu ușurință dacă iei un modul de memorie în mână: este greu, ceea ce înseamnă că radiatoarele din aluminiu sunt solide. Când vine vorba de aspect, ar trebui să menționez și că luminile RGB de pe modulele Dominator Platinum RGB arată, de asemenea, frumos.

Kitul de memorie montat într-un PC

Kitul de memorie montat într-un PC

Pentru mai multe detalii despre specificațiile tehnice ale acestui kit de memorie, accesează această pagină web: DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB (2x16GB) DDR5 DRAM 7200MHz C34.

Reclamă

Experiența de utilizare a modulelor de memorie Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-7200 32GB C34

Am folosit și am testat modulele de memorie Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 pe un calculator desktop cu următoarea configurație:

Iată mai multe detalii despre hardware-ul din calculatorul meu de test:

Specificațiile PC-ului de test

Specificațiile PC-ului de test

Deși sistemele de operare moderne, jocurile și aplicațiile de tot felul au nevoi mai mari de memorie decât acum câțiva ani, 32 GB sunt în continuare mai mult decât suficienți pentru aproape orice. Poate cu excepția unor ocupații de nișă, precum editarea video sau lucrul cu proiecte mari în aplicații CAD. Activitățile mele obișnuite, însă, includ doar navigarea pe internet, scrisul, jocurile, redarea de muzică și vizionarea de videoclipuri. Pentru toate acestea, cei 32 GB din acest kit de memorie au fost mai mult decât suficienți: doar aproximativ 10 GB din cei 32 au fost de fapt folosiți frecvent.

Utilizarea memoriei afișată de Task Manager în Windows 11

Utilizarea memoriei afișată de Task Manager în Windows 11

Cel mai solicitant lucru pe care îl fac pe PC-ul meu este să mă joc. Și chiar și atunci, cei 32 GB de memorie au fost mai mult decât am avut nevoie, cel puțin pentru moment. De exemplu, Assassin’s Creed Valhalla a folosit doar aproximativ 38% din memoria RAM.

Utilizarea RAM în Assassin’s Creed Valhalla

Utilizarea RAM în Assassin’s Creed Valhalla

Kitul de memorie Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 s-a comportat excelent pe calculatorul meu de test, indiferent dacă îmi îndeplineam sarcinile zilnice sau mă jucam jocuri cu pretenții.

Performanțe în benchmarkuri

Pentru o imagine mai clară a performanțelor oferite de kitul de memorie Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34, am rulat o serie de teste de referință:

Mai întâi, am lansat Cache & Memory Benchmark din AIDA64. Rezultatele acestuia au arătat că modulele de memorie pot susține viteze de citire de 108 GB/s, viteze de scriere de 94 GB/s și viteze de copiere de 99 GB/s. Toate acestea cu o latență de 65,7 nanosecunde, care este mai mică (mai bună) decât mă așteptam de fapt. Per total, dacă mă uit la vitezele atinse cu o altă memorie RAM DDR5 rapidă, și anume Kingston Fury Beast DDR5-6000 32GB, kitul de memorie Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 oferă o creștere a performanței cuprinsă între aproximativ 13 și 16 procente, depinzând dacă mă uit la vitezele de citire, scriere sau copiere.

Rezultate benchmark în AIDA64

Rezultate benchmark în AIDA64

Al doilea benchmark a fost PassMark PerformanceTest. În testele Memory Mark, Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 a obținut un scor de 4150 puncte, mai bun decât 99% din toate memoriile RAM testate cu această aplicație. Comparativ cu Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB, testat acum ceva timp, această memorie Corsair oferă o creștere de 4,4% a performanței.

Rezultate benchmark în PassMark PerformanceTest

Rezultate benchmark în PassMark PerformanceTest

Al treilea benchmark pe care l-am ales a fost UserBenchmark. Așa cum era de așteptat, memoria RAM de la Corsair a primit un verdict excepțional (Outstanding).

Rezultate benchmark în UserBenchmark

Rezultate benchmark în UserBenchmark

Nu în ultimul rând, am rulat PCMark 10, un benchmark care măsoară performanța generală a computerului în activități standard, precum navigarea pe internet, editarea fotografiilor, conferințele video și lucrul cu aplicațiile de birou. PC-ul de test în care am montat modulele de memorie Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 a obținut un scor spectaculos de nici mai mult, nici mai puțin de 10240 puncte. Acesta este un scor pe care PCMark 10 îl consideră mai bun decât 99% din toate rezultatele („Better than 99% of all results!”).

Rezultate benchmark în PCMark10

Rezultate benchmark în PCMark10

Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 este un kit de memorie construit pentru și capabil să ofere performanțe de vârf. Este cu siguranță una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face dacă îți dorești viteză maximă în orice tip de activitate, inclusiv în jocuri sau aplicații solicitante.

Intenționezi să cumperi modulele Corsair Dominator Platinum RGB DDR5-7200 32GB C34?

Acum știi mai multe despre Corsair Dominator Platinum RGB 32GB DDR5 DRAM 7200MHz C34 RAM. Știi că oferă performanțe remarcabile și că este o alegere excelentă pentru orice calculator desktop de ultimă generație cu procesor Intel. Te gândești să-ți cumperi un kit? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows