Review Lenovo Legion Pro 7: Monstru puternic și portabil

Review Lenovo Legion Pro 7: Monstru puternic și portabil
Rating

Performanța în benchmarkuri

Hardware-ul din Lenovo Legion Pro 7 este cu siguranță puternic și mai mult decât suficient pentru a oferi performanțe excelente în orice tip de joc, precum și în sarcini creative sau de productivitate. Dar cum se traduce asta în cifre? Pentru această sarcină, am folosit câteva benchmarkuri și jocuri și le-am comparat, de asemenea, cu rezultatele obținute cu alte dispozitive. În unele dintre graficele de mai jos, am inclus rezultatele pentru:

  • Un laptop ASUS ROG Strix SCAR 18 (Intel Core i9-13980HX CPU, NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU, 32GB DDR5 RAM)
  • Un Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit (Intel Core i7-12700H CPU, Intel Arc A770M GPU, 12GB DDR4 RAM)
  • Un ASUS ROG Strix G17 (AMD Ryzen 7 5800H CPU, NVIDIA GeForce RTX 3050 GPU, 16GB DDR4 RAM). Reține că nu toate graficele includ toate aceste dispozitive, deoarece testele pe care eu și colegii mei le-am efectuat în trecut au fost diferite de la un dispozitiv la altul.
Reclamă

Am început testele prin măsurarea timpului de pornire a laptopului. Pentru aceasta, am folosit BootRacer, care a raportat un timp de pornire de 36 de secunde. Asta înseamnă ceva mai mult decât timpul necesar laptopului mai puternic ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) sau unui mai vechi ASUS ROG Strix G17, care au nevoie de câteva secunde mai puțin pentru a termina procesul de boot. Totuși, nu este un rezultat rău, deoarece se pare că majoritatea laptopurilor moderne au această tendință de a necesita ceva timp pentru a porni.

Perioada de boot, măsurată cu BootRacer

Perioada de boot, măsurată cu BootRacer

Am continuat să testez Lenovo Legion Pro 7 cu CPU-Z. În testul Single Thread, procesorul său a obținut un scor uriaș de 852 de puncte, ceea ce înseamnă o performanță cu 17,84% mai mare decât cea oferită de procesorul Intel NUC 12 Enthusiast Kit.

Rezultate în CPU-Z Single Thread

Rezultate în CPU-Z Single Thread

În testul Multi-Thread din CPU-Z, Lenovo Legion Pro 7 oferă o viteză cu 77,36% mai mare decât procesorul Intel din generația 12 de pe mini PC-ul NUC 12! Comparativ cu mai vechiul meu laptop ASUS ROG Strix G17, creșterea a fost și mai uimitoare: 141!

Rezultate în CPU-Z Multi Thread

Rezultate în CPU-Z Multi Thread

În continuare, am rulat benchmarkul Cinebench R23 pentru a măsura viteza de randare a laptopului de gaming. Am obținut un scor de 27494 de puncte în testul multi-thread pentru procesor, ceea ce reprezintă o creștere de 73,08% față de rezultatul procesorului din mini PC. Comparativ cu vechiul meu laptop de gaming, Legion Pro 7 este de peste o dată și jumătate mai rapid... 🙂 .

Rezultate în Cinebench R23

Rezultate în Cinebench R23

7-Zip este o aplicație de comprimare a fișierelor, care poate fi folosită și pentru a verifica viteza unui procesor. Testul de compresie a arătat că procesorul de pe Lenovo Legion Pro 7 este incredibil de rapid și în acest domeniu. Îți poți imagina o creștere a performanței de 375% în comparație cu Intel Core i7-12700H din generația 12, care alimentează mini PC-ul Intel NUC 12? Wow!

Rezultate în 7-Zip Compression

Rezultate în 7-Zip Compression

Rezultatele testului de decompresie au fost, de asemenea, senzaționale, arătând o creștere a performanței de aproape 85%.

Rezultate în 7-Zip Decompression

Rezultate în 7-Zip Decompression

Am continuat cu PCMark 10, o aplicație care măsoară performanța în sarcinile obișnuite de productivitate, cum ar fi utilizarea aplicațiilor Office, conferințele video, navigarea pe internet sau crearea de conținut digital. În acest benchmark, Lenovo Legion Pro 7 a obținut un scor de 7846 de puncte, ceea ce-l plasează în cele mai bune 5% rezultate măsurate de PCMark 10. Singurul dispozitiv mobil testat aici, la Digital Citizen, care l-a depășit, a fost ASUS ROG Strix SCAR 18, ce are un procesor și o placă video și mai puternice.

Rezultate în PCMark 10

Rezultate în PCMark 10

În aceeași idee de utilizare zilnică, am verificat și cât de rapid este Lenovo Legion Pro 7 atunci când navighează pe internet. Pentru asta, am folosit benchmarkul JetStream 2 din Google Chrome. Lenovo Legion Pro 7 a obținut un scor excelent de 308 puncte, ceea ce înseamnă că a fost, de asemenea, cu aproximativ 11% mai rapid decât mini PC-ul Intel NUC 12 și cu aproape 28% mai rapid decât vechiul meu dispozitiv de gaming.

Rezultate în JetStream 2

Rezultate în JetStream 2

Toate testele pe care le-am rulat până acum arată același lucru: Lenovo Legion Pro 7 este un dispozitiv mobil extrem de puternic, care poate face față chiar și celor mai solicitante sarcini.

Reclamă

Performanță în jocuri

În primul rând, am rulat testul 3DMark Speed Way. Lenovo Legion Pro 7 a obținut un scor de 4766 de puncte, care este unul dintre cele mai bune scoruri pe care le poți obține pe un laptop de gaming. Mi se pare, de asemenea, destul de impresionant că, prin comparație cu o placă video Nvidia GeForce RTX 4070 Ti pentru desktop, scăderea de performanță este de numai 13%.

Rezultate în 3DMark Speed Way

Rezultate în 3DMark Speed Way

În continuare, am testat Lenovo Legion Pro 7 în câteva jocuri, pentru a vedea ce poate face. Am început cu CyberPunk 2077, unul dintre cele mai frumoase jocuri din ziua de azi, dar și unul care cere multă performanță din partea plăcii video. Setat la o rezoluție de 1080p și pe setarea High, Lenovo Legion Pro 7 și GPU-ul său Nvidia GeForce RTX 4080 au reușit să redea o medie de 117 cadre pe secundă, ceea ce reprezintă un rezultat excelent! Deși graficul de mai jos nu o arată (deoarece nu am teste similare pentru celelalte dispozitive incluse), să știi că am testat acest joc și folosind rezoluția nativă a laptopului (2560 x 1600) și am obținut niște rezultate impresionante: 35 fps folosind setarea predefinită Ultra Ray Tracing și fără DLSS, 109 cu DLSS setat la Balanced și 111 fps cu DLSS setat la High!

Rezultate în Cyberpunk 2077

Rezultate în Cyberpunk 2077

Următorul joc testat a fost Total War WARHAMMER III, un joc de strategie turn-based în timp real. Lenovo Legion Pro 7 a redat o medie de 179 de cadre pe secundă la o rezoluție de 1080p și calitatea vizuală setată pe High. Este un rezultat uluitor, care confirmă performanța de top a laptopului în jocuri.

Rezultate în Total War WARHAMMER III

Rezultate în Total War WARHAMMER III

Al treilea și ultimul joc pe care l-am testat a fost F1 22. Am setat acest joc de curse auto să ruleze la rezoluție 1080p și pe setările grafice High, iar Lenovo Legion Pro 7 nu a dezamăgit: numărul de fps (cadre pe secundă) măsurate a fost uriaș: 237! Din nou, este un rezultat care dovedește că laptopul poate rula orice joc la calitate vizuală maximă și la o rezoluție ridicată fără niciun fel de probleme.

Rezultate în F1 22

Rezultate în F1 22

Rezultatele din benchmarkurile de gaming dovedesc că Lenovo Legion Pro 7 merită din plin să fie numit un dispozitiv de gaming. Hardware-ul său este extrem de puternic și poate rula fără efort orice joc la setări vizuale maxime și la rezoluție mare.

Reclamă

Temperaturi, consum de energie și autonomie

În timpul benchmarkurilor, am urmărit și temperaturile și necesarul de energie al procesorului. Cea mai mare temperatură pe care am văzut-o pentru Intel Core i9-13900HX a fost de 95 de grade Celsius, ceea ce poate părea ridicat, dar este absolut în conformitate cu specificațiile sale de funcționare.

Temperatura procesorului în condiții de stres

Temperatura procesorului în condiții de stres

În timp ce-l folosești pentru sarcinile zilnice, Lenovo Legion Pro 7 rămâne rece și silențios, ceea ce este minunat. Însă, atunci când joci jocuri sau rulezi software solicitant, ventilatoarele încep să se rotească din ce în ce mai repede și devin considerabil mai zgomotoase. Totuși, sistemul de răcire reușește să mențină temperaturile scăzute, iar acesta este un lucru bun. După câteva minute de joc, am folosit camera mea termică Topdon TC001 pentru a verifica ce zone ale dispozitivului se încălzesc mai mult. După cum poți vedea mai jos, temperaturile cresc chiar sub ecran și sub partea centrală a tastaturii, precum și în partea de jos a laptopului. Totuși, laptopul nu se încălzește atât de tare încât să fie incomod de folosit și, ceea ce este mai important, zona din jurul tastelor WASD (folosite foarte mult în jocuri) pare să fie cu câteva grade mai rece decât restul tastaturii.

Temperaturile suprafețelor în timpul jocurilor

Temperaturile suprafețelor în timpul jocurilor

Pentru Lenovo Legion Pro 7, am măsurat un consum maxim de energie de 328 de wați. Asta este aproape de valoarea maximă a adaptorului de alimentare și, deși este destul de mult, performanțele atinse de laptop justifică acest consum. Cel puțin, în opinia mea. 🙂

Consumul maxim de energie electrică

Consumul maxim de energie electrică

După cum ai văzut mai devreme în această recenzie, singurul aspect care nu m-a impresionat la acest laptop a fost autonomia bateriei. Totuși, aceasta a fost doar o părere subiectivă. Pentru un punct de vedere obiectiv despre cât de mult rezistă bateria laptopului, am folosit testele de baterie din PCMark 10: Modern Office și Gaming.

În testul Modern Office, care simulează lucrul cu aplicațiile Office pe baterie, laptopul a reușit să funcționeze timp de trei ore și șase minute. Nu este mult, deși poți spune că este un rezultat decent pentru un dispozitiv de gaming.

Autonomia în PCMark 10 Modern Office

Autonomia în PCMark 10 Modern Office

Însă, în testul Gaming, bateria a reușit să mențină Legion Pro 7 în funcțiune doar 50 de minute. Este mai puțin decât mă așteptam și mai puțin decât multe laptopuri de gaming similare. Poate că unele optimizări de firmware ar putea îmbunătăți autonomia lui Legion Pro 7?

Autonomia în PCMark 10 Gaming

Autonomia în PCMark 10 Gaming

Deși căldura este ținută în frâu de sistemul de răcire, performanțele excelente oferite de Lenovo Legion Pro 7 vin la pachet cu cerințe energetice ridicate. Pe lângă un consum mare de energie electrică de la priză, laptopul are și o autonomie destul de limitată pe baterie, mai ales atunci când este vorba de gaming.

Reclamă

Aplicații preinstalate pe Lenovo Legion Pro 7

Dispozitivul Lenovo Legion Pro 7 testat de mine avea Windows 11 Home preinstalat, dar îl poți găsi și cu Windows 11 Pro. În afară de aplicațiile implicite ale sistemului de operare, Lenovo oferă la pachet și niște software adițional. Acestea sunt aplicațiile pe care le-am găsit pe laptopul de gaming Legion Pro 7:

  • Lenovo Vantage: o aplicație care acționează ca un hub central pentru a controla toate intrările și ieșirile laptopului. De exemplu, aceasta afișează detalii despre utilizarea hardware-ului (precum nivelul de utilizare a procesorului, a plăcii video și a SSD-ului), dar îți oferă, de asemenea, acces rapid la o serie de instrumente de sistem (System Tools). Printre acestea, se numără instrumente care-ți permit să actualizezi software-ul esențial al sistemului, să controlezi setările de alimentare și ale bateriei, utilizarea touchpadului și a tastaturii, setările audio și să setezi profilurile de culoare ale ecranului. Nu în ultimul rând, aplicația îți permite și să configurezi soluția de urmărire a privirii Tobii, care folosește camera web a laptopului la urmărirea mișcărilor ochilor și ale capului în timpul jocurilor, pentru a oferi o experiență de joc mai captivantă.
  • McAfee LiveSafe: o versiune de probă a produsului de securitate dezvoltat de McAfee. Perioada de evaluare este de 30 de zile, după care va trebui să cumperi un abonament dacă vrei să continui să-l folosești. Din experiența mea, există produse de securitate mai bune, așa că ar fi bine să analizezi celelalte opțiuni înainte de a lua o decizie.

Lenovo Vantage

Lenovo Vantage

Lenovo Legion Pro 7 este dotat din fabrică cu sistemul de operare Windows 11 de la Microsoft. Software-ul suplimentar inclus în pachet include instrumente utile, de care vei avea nevoie pentru a configura acest laptop de gaming să meargă exact așa cum vrei.

Ce părere ai despre Lenovo Legion Pro 7?

Acum știi care sunt specificațiile hardware ale laptopului Lenovo Legion Pro 7, cum arată, cum te simți când îl folosești zilnic și cum se descurcă în jocuri. Care este părerea ta despre el? Crezi că Lenovo Legion Pro 7 este un laptop de gaming excelent? Te gândești să-l cumperi? Spune-mi părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows