Review ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023): Putere absolută!

Review ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023): Putere absolută!
Rating

În cadrul CES 2023, ASUS a prezentat o nouă gamă de laptopuri de gaming puternice, dotate cu cele mai noi echipamente hardware. Unul dintre cele mai impresionante modele este ASUS ROG Strix SCAR 18, care dispune de cel mai nou procesor de înaltă performanță de la Intel și de cea mai puternică placă video mobilă de la NVIDIA. Doar privindu-l, este clar că acest laptop își propune să fie un înlocuitor de calculator desktop pentru persoanele care vor performanțe maxime într-un format mobil. Dacă vrei să afli mai multe despre ASUS ROG Strix SCAR 18, citește această recenzie:

Reclamă

ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023): Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest laptop este o alegere excelentă pentru:

 • Jocuri, editare video și design asistat de calculator (CAD)
 • Utilizatorii care au nevoie de performanțe ridicate, comparabile cu cele ale unui calculator desktop
 • Cei care-și doresc pe laptop conectivitate rapidă la rețeaua Wi-Fi sau Ethernet

Pro și contra

Sunt multe lucruri bune de spus despre ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023):

Vezi prețul:
 • Un nivel incredibil de performanță
 • Ecran mare, de înaltă calitate
 • Iluminare RGB frumoasă
 • Silențios la utilizarea graficii integrate
 • Opțiuni de conectivitate excelente, inclusiv Wi-Fi 6E și Ethernet de 2,5 Gbps
 • Aspect și construcție robuste

Există și unele dezavantaje de luat în considerare:

 • Plasticul translucid nu arată prea bine
 • Devine zgomotos atunci când rulează sarcini solicitante
 • Greu și cu autonomie limitată
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

ASUS ROG Strix SCAR 18 este un laptop incredibil de puternic, care dispune un procesor și placă video de ultimă generație, la un preț pe măsură. Este mare și greu; are un ecran de înaltă calitate și o iluminare RGB foarte plăcută ochiului. Oferă, de asemenea, unele dintre cele mai rapide opțiuni de conectare la rețea disponibile pentru un laptop, ceea ce este un avantaj pentru mine. Chiar dacă ASUS folosește foarte mult plastic translucid pe ROG Strix SCAR 18, calitatea construcției este solidă, iar laptopul pare rezistent. Dacă ți-l poți permite și ești pasionat de jocuri de înaltă performanță, editare video sau design asistat de calculator (CAD), acest laptop este un înlocuitor excelent pentru un calculator desktop.

Despachetarea lui ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023)

ASUS ROG Strix SCAR 18 sosește într-o cutie mare de carton gri, similară cu cea de mai jos. Numele produsului este scris cu litere mari și îngroșate, iar logoul Republic of Gamers este proeminent.

Ambalajul lui ASUS ROG Strix SCAR 18

Ambalajul lui ASUS ROG Strix SCAR 18

Pe partea din spate, există câteva desene inspirate din anime și un abțibild cu un rezumat al componentelor hardware din interiorul laptopului pe care tocmai l-ai cumpărat. Modelul pe care l-am primit pentru testare este etichetat G834JY, cel mai puternic disponibil. Însă voi oferi mai multe detalii pe această temă mai târziu în această recenzie. În interiorul cutiei, găsești laptopul în sine, adaptorul său de alimentare de 330W, pliante cu informații despre produsul pe care l-ai achiziționat și informații despre garanție.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

În plus, în funcție de țara de unde-l cumperi și de ofertele disponibile, poți primi, pe lângă laptop, și un rucsac ASUS ROG, o pereche de căști de gaming ASUS ROG Fusion II 300 și un mouse ASUS ROG Gladius III.

Despachetarea laptopului de gaming ASUS ROG Strix SCAR 18 este o experiență plăcută. Ambalajul său este funcțional, iar elementele sunt ușor de despachetat. În funcție de piață și de ofertele disponibile, cutia poate include și câteva accesorii de gaming interesante, perfecte pentru un gamer care își dorește cea mai bună experiență.

Reclamă

Design și specificații hardware

ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) este un laptop foarte mare și greu. Acesta are o dimensiune de 39,9 x 29,4 x 2,31 ~ 3,08 cm în lățime x adâncime x înălțime și cântărește 3,10 kg. Este destul de mult, dar nu este surprinzător, având în vedere hardware-ul puternic al laptopului și cerințele ridicate de răcire. Observi logoul Republic of Gamers pe capac, care este iluminat RGB și arată foarte bine atunci când este pornit.

ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023)

ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023)

Înainte de a deschide capacul, poți observa că ASUS ROG Strix SCAR 18 are laturi translucide la bază și un sistem de ventilație puternic.

Observă marginile translucide

Observă marginile translucide

După ce-l deschizi, observi că panoul tastaturii se întrepătrunde între negru opac și plastic semitransparent. Din păcate, nu arată grozav, iar această alegere de design ar putea descuraja unele persoane. Cu toate acestea, obiectivul principal aici este de a face ca iluminarea RGB să arate foarte bine; după cum urmează să vezi în imaginile din acest articol, aceasta este foarte reușită.

La deschiderea capacului, sunt vizibile tastatura și ecranul

La deschiderea capacului, sunt vizibile tastatura și ecranul

În partea dreaptă a laptopului, se află două porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A de mare viteză și câteva grile de ventilație.

Porturile din partea dreaptă

Porturile din partea dreaptă

În schimb, partea stângă este destul de aglomerată. Ai portul de intrare a alimentării, un port Ethernet de 2,5 Gbps, un port HDMI 2.1, un port Thunderbolt 4 compatibil cu DisplayPort și G-SYNC, un port 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C și o mufă audio pentru conectarea căștilor.

Porturile de pe partea stângă

Porturile de pe partea stângă

Toate aceste opțiuni de conectivitate sunt completate de o placă de rețea Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, un sistem audio Dolby Atmos cu 4 difuzoare și microfoane cu anulare activă a zgomotului de fond. Există, de asemenea, o cameră web 720p fără compatibilitate cu recunoașterea facială Windows Hello.

Pe marginea superioară, observi o fantă inversată, care încorporează camera și microfoanele și acționează ca o pârghie pentru a apuca și deschide capacul laptopului.

Fanta inversată încorporează camera și microfoanele

Fanta inversată încorporează camera și microfoanele

Pe partea de jos, poți vedea multe grile de ventilație, pentru a ajuta cu răcirea hardware-ului monstruos din interior, și picioarele care țin ASUS ROG Strix SCAR 18 ferm pe poziție.

Există o mulțime de grile de ventilație în partea de jos

Există o mulțime de grile de ventilație în partea de jos

Și apropo de hardware, acest laptop are un procesor Intel Core i9-13980HX din generația 13, care rulează la 2,2 GHz (până la 5,6 GHz), cu un număr impresionant de 24 de nuclee și 32 de fire de execuție. În plus, poți echipa acest laptop cu până la 64 GB de memorie RAM DDR5 4800 MHz produsă de Hynix.

Reclamă

Exemplarul primit în teste - ROG Strix Scar 18 (2023) G834 - are 32 GB de memorie RAM. Minimul disponibil pe alte versiuni este de 16 GB. Stocarea este, de asemenea, remarcabilă, deoarece ASUS a inclus două SSD-uri de 1 TB în configurație Raid 0.

Detalii despre procesor

Detalii despre procesor

Laptopul pe care l-am primit dispune, de asemenea, de o placă video mobilă NVIDIA GeForce RTX 4090 și de una integrată Intel Iris UHD. Versiunile mai accesibile (G834 sau G834JZ) pot fi dotate cu o placă video mobilă GeForce RTX 4080. Unul dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale lui ASUS ROG Strix SCAR 18 este noul ecran IPS QHD de 18 inchi, Pantone Validated, cu un aspect de 16:10, o rată de refresh de 240 Hz, timp de răspuns de 3 ms și acoperire cromatică DCI-P3 de 100%.

ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) are un ecran IPS frumos

ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) are un ecran IPS frumos

Pentru mai multe informații despre specificațiile tehnice și diferitele versiuni ale acestui laptop, îți recomand să accesezi această pagină: ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) G834.

Experiența de utilizare a laptopului ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023)

Ecranul mare a fost primul lucru pe care l-am apreciat la ROG Strix SCAR 18. Cei 18 inci ai săi, cu aspectul 16:10, oferă un plus de spațiu vertical pe ecran. Este foarte util în jocuri, dar mai ales atunci când ai o activitate care necesită mai multe aplicații alăturate. Vizibilitatea în interior este excelentă, iar rata de refresh ridicată poate face diferența în jocuri.

M-am bucurat foarte mult de suprafața generoasă a ecranului

M-am bucurat foarte mult de suprafața generoasă a ecranului

Iluminarea RGB din jurul laptopului arată foarte bine, dar tastatura pare slab iluminată. Însă tastarea pe ea este o experiență în general plăcută. Chiar dacă ASUS a avut mult spațiu disponibil pentru tastatură, tasta Shift din dreapta este mai mică decât de obicei și înghesuită lângă tasta Săgeată sus. La tastarea unor texte, precum cel pe care-l citești acum, această alegere de design duce la salturi accidentale, la omiterea majusculelor și la selectarea eronată a textului. Touchpadul de înaltă precizie funcționează bine și acceptă gesturi, care-ți pot spori productivitatea. Cu toate acestea, este poziționat ușor spre stânga, ceea ce nu este ideal. Cred că ar fi fost mai confortabil dacă ar fi fost centrat, deoarece mâna mea dreaptă ar fi făcut mai puține mișcări.

Am apreciat placa de rețea Wi-Fi 6E și portul Ethernet de 2,5 Gbps, care m-au ajutat să mă bucur de conexiuni rapide de rețea. Am putut descărca jocuri de pe Steam sau de pe Epic Games Launcher la viteze excelente. Și având în vedere cât de mari sunt jocurile în zilele noastre, acesta este un mare avantaj. Apropo de dimensiuni, un alt aspect care ajută este stocarea generoasă disponibilă și performanța excelentă a acesteia. Dar poți găsi mai multe detalii despre asta în secțiunea de benchmarkuri din această recenzie.

Camera web 720p este adecvată. Nu va captura imagini de înaltă calitate și nici nu va crea înregistrări video extraordinare. Totuși, funcționează bine pentru conferințe pe Skype, Teams, Discord și alte platforme de comunicare.

Camera web este OK pentru apeluri video

Camera web este OK pentru apeluri video

Autonomia bateriei nu este un punct forte al lui ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023), ceea ce nu reprezintă o surpriză, având în vedere cerințele energetice ridicate ale hardware-ului puternic cu care este echipat. Poți totuși să mărești autonomia bateriei scăzând rata de refresh a ecranului la 60 Hz, alegând Eco Mode (Modul Eco) pentru placa video în aplicația Armoury Crate și folosind ca browser Microsoft Edge, în loc de Google Chrome. Iată o analiză, care arată care browsere sunt cele mai bune pentru autonomia bateriei laptopului tău.

Autonomia bateriei este limitată

Autonomia bateriei este limitată

Un alt aspect evident de îndată ce te conectezi la Windows 11 este cât de puternic și de rapid este acest laptop. Toate aplicațiile funcționează excelent pe ROG Strix SCAR 18, indiferent cât de complexe sunt. Drept urmare, poți să rulezi mașini virtuale, să faci editare video 4K și să creezi conținut digital de toate tipurile, să compilezi multe linii de cod, să lucrezi cu seturi mari de date și să te bucuri de jocuri, toate cu performanțe excelente.

Sistemul audio este un alt aspect pozitiv al acestui laptop de gaming. Sunetul este intens și puternic, ceea ce înseamnă că ascultarea muzicii sau vizionarea unui film va fi plăcută. Cu toate acestea, atunci când joci jocuri solicitante, sistemul de răcire devine atât de zgomotos încât afectează experiența audio.

Reclamă

Per total, ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) este un laptop puternic, care oferă performanțe excelente orice ai face. Datorită modului cum a fost proiectat, este o alegere foarte bună pentru jocuri, editare video și design asistat de calculator (CAD). Din nefericire, dispunerea tastaturii ar putea fi mai bună pentru utilizatorii care trebuie să tasteze mult, precum dezvoltatorii de software, creatorii de conținut sau scriitorii tehnici ca mine.

Temperaturi și zgomot

Atunci când folosești un laptop, este posibil ca încălzirea acestuia să reprezinte o problemă. Cât timp îl utilizezi pentru sarcini mai puțin solicitante, ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) rămâne rece și silențios. Însă, atunci când deschizi un joc și începi să te joci pe el, intervine sistemul de răcire, care menține temperaturile sub control. Și totuși, după câteva minute, observi că se încălzește în zona de deasupra tastaturii, iar temperaturile cresc sub ecran.

Temperaturile în timpul jocurilor

Temperaturile în timpul jocurilor

În mod similar, temperaturile cresc sub componentele principale (procesorul și placa video). Așadar, nu recomand să te joci mult timp, dacă ții laptopul în poală. Cu toate acestea, dacă-l folosești la birou, căldura nu ar trebui să fie o problemă, indiferent cât timp te joci pe el.

Temperaturile pe spatele laptopului

Temperaturile pe spatele laptopului

După ce-am jucat Assassin’s Creed Valhalla pe ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023), placa video a raportat o temperatură de 74 de grade Celsius, ceea ce se încadrează în parametrii de funcționare ai NVIDIA GeForce RTX 4090.

Am efectuat și câteva teste de stres cu AIDA64 pentru a vedea temperatura maximă atinsă de Intel Core i9-13980HX în situații solicitante. Aceasta a fost de 92 de grade Celsius, iar AIDA64 nu a raportat nicio limitare a procesorului (CPU Throttling) în minutele cât am rulat testele de stres.

Temperaturi ale procesorului în situații foarte solicitante

Temperaturi ale procesorului în situații foarte solicitante

Măsurătorile de temperatură efectuate au arătat că sistemul de răcire de pe ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) este foarte eficient. Dar asta are totuși un cost: zgomotul. Atunci când m-am jucat folosind modul Ultimatei pentru placa video și modul de procesor Performance, m-am bucurat de performanțe uimitoare, dar am îndurat zgomotul puternic cauzat de ventilatoarele care scoteau aerul fierbinte. Din acest motiv, îți recomand să folosești căști cu anulare a zgomotului, precum ASUS ROG Fusion II 300, incluse în pachet cu ROG Strix SCAR 18 în unele oferte. Astfel, îți asiguri o experiență de joc plăcută și imersivă. Dacă nu ai căști, îți recomand să folosești modul procesorului Silent și modul Standard pentru placa video. Dar pregătește-te ca laptopul să se încălzească mai mult decât a făcut-o în măsurătorile mele.

Dacă ești curios cum se comportă ASUS ROG Strix SCAR 18 (2023) în jocuri și în benchmarkuri, accesează pagina următoare a acestei recenzii.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows