Ce înseamnă rezoluțiile 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K și 8K? Ce sunt raportul de aspect și orientarea?

Pe vremuri, rezoluția ecranului (sau rezoluția monitorului) nu era un concept deosebit. Windows venea cu un set de câteva opțiuni implicite și pentru a schimba rezoluția într-una mai mare sau cu mai multe culori, trebuia să instalezi un driver pentru placa video. Pe măsura trecerii timpului, puteai cumpăra o placă video mai bună sau un monitor mai bun. Iar astăzi avem o mulțime de opțiuni în ceea ce privește achiziția unui monitor, calitatea sa și rezoluțiile pe care le suportă. În acest articol, parcurgem puțină istorie și îți explicăm principalele concepte, inclusiv acronime comune precum 1080p sau 4K. Hai să începem:

Totul a început cu IBM și CGA

Tehnologia monitoarelor color a fost dezvoltată inițial de către IBM. Prima dată a fost CGA, apoi EGA și apoi VGA - "color graphics adapter" sau "adaptor grafic color", "enhanced graphics adapter" sau "adaptor grafic îmbunătățit" și "video graphics array" sau "matrice grafică video". Indiferent de capacitățile monitorului tău, puteai să alegi una dintre opțiunile de imagine disponibile datorită driverelor plăcii video. De dragul nostalgiei, uite cum arătau lucrurile pe un monitor CGA:

Cum arăta o imagine randată pe un ecran CGA

Sursa imaginii: Wikipedia

Odată cu dezvoltarea imaginii video de înaltă definiție și creșterea în popularitate a aspectului de imagine de 16:9 (vom vorbi mai mult despre aspectele de imagine puțin mai târziu), selectarea unei rezoluții pentru ecran nu a mai fost un lucru la fel de simplu. Asta înseamnă și că ai mult mai multe opțiuni din care să alegi, astfel încât fiecare utilizator poate să găsească ce își dorește. Hai să ne uităm la terminologiile de astăzi și la ce înseamnă ele:

Ecranul are o rezoluție de cât pe cât?

Suntem convinși că sunt unii voi deja știți că termenul de "rezoluție" nu este corect atunci când te referi la numărul de pixeli de pe ecran. Asta nu îți spune absolut nimic despre cât de mulți pixeli ai pe o anumită suprafață. "Rezoluția" este, tehnic, numărul de pixeli pe unitatea de suprafață, nu este numărul total de pixeli. Deși nu este tocmai corect și noi vom folosi acest termen așa cum este el înțeles în mod obișnuit.

Încă de la începuturi, rezoluția a fost descrisă (mai mult sau mai puțin corect) prin numărul de pixeli aranjați orizontal și vertical pe un monitor, de exemplu 640 x 480 = 307200 de pixeli. Opțiunile disponibile au fost determinate de caracteristicile plăcii video și au diferit de la producător la producător.

Rezoluțiile implicite din Windows erau foarte limitate, așa că dacă nu aveai un driver pentru placa video, trebuia să te descurci cu rezoluția minimă oferită de Windows. Dacă te-ai uitat vreodată la o instalare Windows sau dacă ai instalat o versiune mai nouă a unui driver video, probabil că ai văzut cum arată un ecran cu o rezoluție 640 x 480 de pixeli, măcar pentru câteva clipe. Era ceva urât chiar și pe monitoarele CGA, dar era opțiunea implicită din Windows.

Pe măsură ce calitatea monitoarelor a crescut, Windows a început să ofere mai multe opțiuni implicite, dar greul a rămas în continuare pe seama producătorilor de hardware video, mai ales dacă doreai o rezoluție mare. Cele mai recente versiuni de Windows pot să detecteze automat rezoluția implicită a monitorului și rezoluția maximă pe care o suportă placa ta video și ele pot fi ajustate corespunzător. Asta nu înseamnă însă că ce alege Windows este întotdeauna cea mai bună opțiune, deși va funcționa și poți să schimbi rezoluția oricând după aceea, dacă nu îți place. Dacă ai nevoie de ajutor pentru asta, citește:

Setarea rezoluției ecranului pe un laptop cu Windows 10

De asemenea, dacă ești curios să afli ce rezoluție are ecranul tău, ar trebui să citești și aceste articole:

Atenție la P-urile și la I-urile rezoluțiilor ecranelor

Poate ai văzut că unele rezoluții pentru ecrane sunt descrise prin valori precum 720p sau 1080i. Ce înseamnă asta? Pentru început, literele îți spun cum este "desenată" imaginea pe monitor. Litera "p" înseamnă progresiv, iar litera "i" înseamnă întrețesut.

Un monitor cu imagine întrețesută este un urmaș al începuturilor televiziunii și al monitoarelor CRT vechi. Orice monitor sau ecran TV are o serie de linii de pixeli aranjați orizontal pe el. Aceste linii erau relativ ușor de văzut atunci când te apropiai destul de un monitor sau de un televizor vechi, dar în prezent, pixelii de pe ecran sunt atât de mici încât sunt foarte greu de văzut fără o lupă sau ceva similar. Electronica monitorului "desenează" ecranul linie cu linie, mult prea rapid pentru ca ochii noștri să observe acest lucru. Un ecran întrețesut afișează pe rând liniile de pixeli impare, apoi pe cele pare.

Din moment ce ecranul desenează liniile de pixeli alternativ, tremuratul imaginii a fost întotdeauna o problemă pentru monitoarele cu imagine întrețesută. Producătorii au tot încercat să rezolve problema în diferite moduri. Cea mai comună metodă este să crești numărul de afișări ale unui ecran complet într-o secundă, așa numita rată de reîmprospătare. Cea mai obișnuită rată de reîmprospătare era de 60 de afișări pe secundă, un nivel acceptabil pentru majoritatea oamenilor, dar care putea fi crescută puțin mai mult pentru a scăpa de tremuratul imaginii, care era vizibil pentru unii oameni.

Cum este randată o imagine pe un ecran cu tehnologie progresivă față de întrețesută

Pe măsură ce am renunțat la vechile monitoare CRT, terminologia s-a schimbat din rata de reîmprospătare a imaginii la numărul de cadre pe secundă, datorită modului diferit de lucru al monitoarelor LED. Rata de cadre pe secundă este viteza cu care monitorul afișează fiecare cadru diferit. Cele mai recente versiuni de Windows setează o rată de 60 de Herți, sau de 60 de cicluri pe secundă, iar ecranelor LED nu le tremură imaginea. Sistemul de afișare s-a schimbat din întrețesut în progresiv deoarece noile monitoare sunt mult mai rapide. La o imagine progresivă, liniile sunt desenate pe ecran unele după altele, secvențial. Dacă, de exemplu, vrei să traduci 1080p, această rezoluție este folosită de ecrane caracterizate prin 1080 de linii de pixeli orizontale și de o imagine afișată progresiv.

Ce înseamnă numerele: 720p, 1080p, 1440p, 2K, 4K și 8K?

Atunci când televizoarele de înaltă definiție au devenit ceva normal, producătorii au inventat o scară de valori pentru explica rezoluțiile ecranelor. Cele mai comune numere pe care le vezi sunt 720p, 1080p și 2160p sau 4K. După cum am văzut, "p" și "i" îți spun dacă este vorba despre un ecran cu afișare progresivă sau întrețesută. Iar numerele sunt folosite uneori pentru a descrie și monitoarele calculatoarelor deși, în general, un monitor este capabil de rezoluții mai mari decât cele disponibile pe televizoare. Numerele se referă întotdeauna la numărul de linii orizontale de pixeli ale ecranului.

Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste valori comune:

  • 720p = 1280 x 720 - este o rezoluție cunoscută în mod obișnuit ca HD sau "HD Ready"
  • 1080p = 1920 x 1080 - este o rezoluție cunoscută și ca FHD sau "Full HD"
  • 2K = 2048 x 1080 - se referă la ecrane care o o rezoluție orizontală de aproximativ 2000 de pixeli. Deși este apropiată de 1080p, este considerată a fi un standard diferit de rezoluție.
  • 1440p = 2560 x 1440 - rezoluție cunoscută în mod obișnuit ca QHD ori Quad HD, disponibilă în general pe monitoarele de gaming și pe smartphone-urile premium. 1440p este o rezoluție de patru ori mai mare decât 720p HD sau "HD ready".
  • 4K sau 2160p = 3840 x 2160 - rezoluție cunoscută sub numele de 4K, UHD ori Ultra HD. Este o rezoluție foarte mare și este întâlnită pe televizoarele și monitoarele premium. 2160p este numită 4K deoarece lățimea sa este apropiată de 4000 de pixeli. Cu alte cuvinte, ea oferă de patru ori mai mulți pixeli decât 1080p FHD ori "Full HD".
  • 8K sau 4320p = 7680 x 4320 - este rezoluția 8K și îți oferă o imagine cu de 16 ori numărul de pixeli de pe un ecran cu o rezoluție 1080p FHD ori "Full HD". Pentru moment, poți să găsești 8K doar pe televizoare foarte scumpe de la Samsung sau LG. Totuși, poți să testezi dacă PC-ul tău poate să randeze o imagine cu atât de multă informație folosind acest exemplu de clip video filmat la rezoluție 8K:
Un video cu Patagonia disponibil în rezoluție 8K

Poți să vezi videoclipuri cu rezoluție mare pe ecrane cu rezoluție mică?

Poate te întrebi dacă poți să vezi un clip cu o rezoluție mare pe un ecran cu o rezoluție mai mică. De exemplu, este posibil să folosești un televizor 720p pentru a urmări un clip video la 1080p? Răspunsul este da! Indiferent ce rezoluție are ecranul tău, poți să vezi orice clip video pe el, chiar dacă rezoluția clipului este alta (mai mare sau mai mică). Însă, dacă videoclipul pe care vrei să îl vezi are o rezoluție mai mare decât cea a ecranului tău, dispozitivul convertește rezoluția clipului video la una care să se potrivească ecranului tău. Acest lucru se numește downsampling (sub-eșantionare).

De exemplu, dacă vrei să vezi un videoclip cu o rezoluție 4K pe un ecran cu rezoluție 720p, acel clip video este afișat la 720p, deoarece asta este tot ce poate să îți ofere ecranul tău.

Ce este aspectul de imagine?

La începutul articolului, am menționat termenul de aspect de imagine. Acesta a fost folosit inițial în filme, pentru a indica lățimea imaginii față de înălțimea ei. Filmele aveau inițial un aspect de imagine de 4:3, iar această valoare a fost adoptată și de televiziune și de vechile monitoare. Aspectul de imagine folosit în filme a evoluat rapid în unul mult mai lat, ceea ce a însemnat că atunci când filmele erau difuzate la televizor, ele trebuiau să fie decupate sau imaginea trebuia manipulată în așa fel încât să se încadreze pe ecran.

Aceeași imagine la un raport de aspect de 16:9 vs 4:3

Pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit, producătorii de televizoare și de monitoare au început să creeze și ei ecrane late. Inițial, un ecran lat ("widescreen") se referea la orice era mai lat decât un ecran clasic 4:3, dar foarte curând a ajuns să fie înțeles ca un ecran cu un aspect al imaginii de 16:10 și mai târziu de 16:9. În prezent, aproape toate monitoarele de calculator și aproape toate televizoarele au ecrane late, iar emisiunile TV și saiturile web s-au adaptat la această schimbare.

Până în 2010, 16:10 era cel mai popular aspect de imagine pentru monitoarele de calculator. Dar, odată cu creșterea în popularitate a televiziunilor de înaltă definiție, care foloseau rezoluții de afișare precum 720p sau 1080p și care au transformat aceste standarde în sinonimul imaginii de înaltă definiție, 16:9 a devenit raportul de aspect standard pentru imaginea de înaltă definiție.

În funcție de aspectul de imagine al ecranului tău, poți să folosești doar rezoluțiile care sunt specifice lățimii și înălțimii sale. Unele dintre cele mai comune rezoluții care pot fi folosite pentru fiecare aspect de imagine sunt următoarele:

  • Rezoluții cu aspect de imagine de 4:3: 640×480, 800×600, 960×720, 1024×768, 1280×960, 1400×1050, 1440×1080, 1600×1200, 1856×1392, 1920×1440 și 2048×1536.
  • Rezoluții cu aspect de imagine de 16:10: 1280×800, 1440×900, 1680×1050, 1920×1200 și 2560×1600.
  • Rezoluții cu aspect de imagine de 16:9: 1024×576, 1152×648, 1280×720 (HD), 1366×768, 1600×900, 1920×1080 (FHD), 2560×1440, 3840×2160 (4K) și 7680 x 4320 (8K).

Există vreo legătură între raportul de aspect al imaginii și orientarea ecranului?

Orientarea ecranului se referă la modul în care te uiți la un ecran: cele mai comune orientări ale ecranului sunt landscape (peisaj) și portrait (portret). Orientarea landscape (peisaj) înseamnă că lățimea ecranului este mai mare decât înălțimea lui, iar orientarea portret este exact opusul.

Majoritatea ecranelor mari precum cele de pe calculatoare, laptopuri sau televizoare folosesc orientarea landscape (peisaj). Ecranele mai mici precum cele de pe smartphone-uri sunt folosite de obicei în modul portret, dar pentru că dimensiunile lor îți permit să le rotești cu ușurință, ele pot fi folosite și în modul landscape (peisaj).

Raportul de aspect al unui ecran definește rația părții mai lungi față de partea sa mai scurtă. Drept urmare, asta înseamnă că raportul de aspect al unui ecran îți spune rația dintre lățime și înălțime atunci când te uiți la ecran în modul landscape (peisaj). Raportul de aspect nu este folosit pentru a descrie ecranele (sau orice forme rectangulare) în modul portret.

Ecrane diferite cu orientări diferite

Cu alte cuvinte, ai putea spune că un raport de aspect 16x9 este același lucru cu 9x16, dar a doua versiune nu este o formă acceptată atunci când te referi la raportul de aspect.

Totuși, poți să te referi la rezoluția ecranului în ambele forme. De exemplu, o rezoluție de 1920x1080 de pixeli este același lucru ca 1080x1920 de pixeli; doar că diferă orientarea.

Ce efect are dimensiunea ecranului asupra rezoluției?

Deși un ecran de televizor 4:3 poate fi ajustat să afișeze bare negre în partea de sus și în cea de jos a ecranului atunci când afișează un film sau o emisiune filmată în aspect lat, asta nu are sens la un monitor, așa că nu vei vedea ca Windows să îți ofere opțiuni diferite pentru rezoluții late. Poți să vizionezi filme cu barele acelea negre la fel ca pe televizor, dacă este cazul, dar afișarea lor este făcută de către aplicația cu care te uiți la film, nu de către Windows.

Cel mai important lucru nu este dimensiunea monitorului, ci abilitatea sa de a afișa imagini cu rezoluție mare. Cu cât setezi o rezoluție mai mare, cu atât vor fi mai mici imaginile de pe ecran, și vine un moment când textul de pe ecran s-ar putea să fie prea mic pentru a mai fi lizibil. Pe un monitor mare este posibil să crești rezoluția foarte mult, dar dacă densitatea pixelilor nu se ridică la același nivel, nu vei obține rezoluția maximă posibilă înainte ca imaginea să devină ilizibilă. În multe cazuri, monitorul nu va mai afișa nimic dacă îi ceri Windows-ului să folosească o rezoluție pe care nu o suportă. Cu alte cuvinte, nu te aștepta la miracole de la un monitor ieftin. Când vine vorba despre ecranele de înaltă definiție, este clar că primești ce plătești.

Ai și alte întrebări despre rezoluțiile ecranelor?

Dacă nu ești o persoană foarte tehnică, este posibil să devii confuz de la atâtea detalii despre ecrane și rezoluții. Sperăm că acest articol a reușit să te ajute să înțelegi cele mai importante caracteristici ale unui ecran: aspectul de imagine, rezoluțiile sau tipul său. Dacă ai întrebări pe marginea acestui subiect, nu ezita să ne întrebi în secțiunea de comentarii de mai jos.