Trei moduri în care schimbi tipul unui cont de utilizator (standard sau administrator), în Windows

Ai nevoie să limitezi permisiunile unui cont de utilizator care este administrator pe calculatorul tău cu Windows, astfel încât să funcționeze ca un cont standard? Sau, poate că ai nevoie să oferi permisiuni de administrator unei alte persoane, fără a avea acces la contul tău? Indiferent de motiv, iată cum schimbi tipul unui cont de utilizator în Windows, de la Administrator la Standard și invers:

Citește această secțiune înainte de a merge mai departe!

Sunt câteva lucruri foarte importante de luat în considerare înainte de a schimba tipul unui cont de utilizator, în Windows. În primul rând, această schimbare poate fi efectuată doar de pe un cont diferit de cel pentru care schimbi tipul. Utilizatorul de unde faci schimbarea trebuie să fie un administrator pe sistemul tău cu Windows. De asemenea, înainte de a trece la acțiune, este bine să înțelegi diferențele dintre diversele tipuri de conturi disponibile în Windows. De aceea, îți recomandăm să citești următoarele ghiduri:

Acum știi mai multe despre conturile de utilizator din Windows și știi mai bine consecințele a ceea ce urmează să faci. Iată cum se schimbă tipul unui cont de utilizator în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1:

1. Schimbă tipul unui cont de utilizator din aplicația Setări/Setări PC (Windows 10 și Windows 8.1)

În această secțiune îți vom arăta întâi cum se fac lucrurile în Windows 10 și apoi în Windows 8.1. Dacă ai Windows 10, deschide aplicația Setări. Apoi, apasă pe Conturi (Accounts).

În coloana din stânga, apasă pe "Familiei și alte persoane" (Family & other people). În partea dreaptă, vezi conturile de utilizator care există pe dispozitivul tău cu Windows 10, în afara contului pe care-l folosești acum. Apasă pe numele utilizatorului pe care vrei să-l modifici și apoi pe butonul "Modificați tipul de cont" (Change account type).

Se deschide fereastra "Modificați tipul de cont" (Change account type). Aici poți vedea numele contului de utilizator ales și tipul său curent. Apasă pe numele tipului de cont curent și se deschide o listă cu alte tipuri de cont. Alege tipul de cont dorit: Administrator sau Utilizator standard. Apoi, apasă pe OK și închide aplicația Setări.

Dacă ai Windows 8.1, deschide aplicația Setări PC. În coloana din stânga, alege Conturi (Accounts) și apoi Alte conturi (Other accounts). Pe partea din dreapta, poți vedea conturile de utilizator care există pe dispozitivul tău cu Windows 8.1, în afară de cel folosit acum. Alege utilizatorul pe care vrei să-l modifici dând clic pe numele lui. Apoi, apasă pe Editare (Edit).

Se deschide fereastra "Editare cont" (Edit account). Aici vezi numele utilizatorului și tipul său. Apasă pe lista unde vezi tipul contului și alege ce tip vrei să folosești: Administrator, Utilizator standard sau Copil. Apoi, apasă pe OK și închide aplicația Setări PC.

2. Schimbă tipul contului de utilizator din Panoul de Control (merge în toate versiunile de Windows)

Instrucțiunile din această secțiune merg în Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Dar, există câteva diferențe minore între cele trei sisteme de operare iar noi le vom sublinia. Citește cu atenție pașii descriși și totul va merge bine din prima încercare:

Deschide Panoul de Control. Dacă ai Windows 10 sau Windows 8.1, caută o legătură care spune "Modificare tip cont" (Change account type), în secțiunea Conturi de utilizator (User Accounts) și apasă pe ea. Această legătură nu există în Windows 7.

Dacă ai Windows 7, apasă pe "Conturi utilizator și siguranța familiei -> Conturi utilizator -> Gestionare alt cont" ("User accounts and Family Safety -> User accounts -> Manage another account").

De acum înainte, procedura este identică indiferent de versiunea de Windows pe care o folosești. Ți se afișează o listă cu conturile de utilizator de pe calculatorul tău cu Windows. Apasă pe contul pe care vrei să-l schimbi.

Acum vezi o listă cu opțiuni de modificare a contului ales. Apasă pe legătura "Modificare tip cont" (Change the account type).

În fereastra următoare poți alege tipul de cont pe care vrei să-l folosești pentru utilizatorul ales: Administrator sau Standard. Alege tipul dorit și apasă pe "Modificare tip cont" (Change Account Type).

Acum, poți închide Panoul de Control.

3. Modifică tipul contului de utilizator din Gestionare computer (merge în toate versiunile de Windows)

O altă metodă care merge la fel în toate versiunile de Windows, implică utilizarea aplicației Gestionare Computer (Computer Management). În coloana din stânga a aplicației, dă clic pe "Local Users and Groups" (Conturi și grupuri de utilizator locale) și apoi pe Users (Utilizatori). În mijlocul ferestrei, dă dublu clic pe numele contului pe care vrei să-l modifici.

Se deschide fereastra cu proprietățile acelui cont. Mergi la fila "Member Of" (Membru al), unde poți vedea toate grupurile de utilizator din care face parte contul respectiv. Dacă ai nevoie să afli mai multe despre ce sunt grupurile de utilizator, citește acest ghid: Ce este un grup de utilizatori în Windows și ce face el?

Ideea de bază este că, dacă vrei ca un cont să fie administrator, trebuie să facă parte din grupul de utilizatori Administrators. Dacă vrei să fie un cont standard, NU trebuie să facă parte din grupul de utilizatori Administrators, ci doar din grupul Users. Dacă vrei ca un cont care este administrator să devină utilizator standard, trebuie să alegi grupul Administrators din listă și să apeși butonul Remove (Șterge).

Dacă vrei ca un cont standard să devină administrator, apasă butonul Add (Adăugare). În fereastra "Selectare Grupuri" (Select Groups), introdu textul Administrators în singurul câmp de text disponibil, apasă "Verificare nume" (Check Names) și apoi OK.

Contul respectiv de utilizator este acum membru al grupului Administrators. Închide fereastra de proprietăți a contului respectiv și apoi închide și Gestionare Computer.

Concluzie

Acum știi câteva metode prin care poți să configurezi tipul unui cont de utilizator în orice versiune modernă de Windows. Alege metoda care-ți place mai mult și folosește-o. La final spune-ne ce metodă ți se potrivește mai bine și de ce.