Cum ștergi unitățile de disc din rețea în Windows (5 metode)

Cum ștergi unitățile de disc din rețea în Windows (5 metode)

Maparea unităților de disc din rețea și a altor locații pe laptopul tău cu Windows reprezintă o modalitate bună de a avea tot timpul la îndemână datele stocate pe dispozitive din rețeaua ta locală. Totuși, la un moment dat, s-ar putea să vrei să și ștergi unele dintre aceste locații de rețea și să le păstrezi doar pe acelea pe care le folosești în mod regulat. În acest articol, îți arătăm exact cum faci acest lucru. Iată cinci metode de a șterge unitățile de disc și locațiile din rețea în Windows 10 sau Windows 11:

Reclamă

1. Cum ștergi o unitate de disc din rețea în Windows 10 folosind File Explorer

Dacă folosești Windows 10 și trebuie să ștergi o unitate de disc din rețea pe care ai creat-o anterior, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi File Explorer. Apoi, în partea stângă a ferestrei, selectează Acest PC. Toate unitățile de disc din rețea sunt disponibile în grupul Locații în rețea, imediat sub SSD-urile, hard-diskurile tale și celelalte dispozitive similare, precum unități CD/DVD sau stickuri de memorie USB.

Unitățile de disc din rețea sunt afișate în File Explorer

Unitățile de disc din rețea sunt afișate în File Explorer

Pentru a șterge o unitate de disc din rețea, dă clic dreapta (sau apasă și menține apăsat) pe ea și selectează Deconectare.

Deconectează o unitate de disc din rețea în Windows 10

Deconectează o unitate de disc din rețea în Windows 10

Pentru a șterge o locație din rețea care duce la un folder din rețea sau la un site FTP, selecteaz-o și apasă Delete pe tastatură. Alternativ, poți să dai clic dreapta (sau să apeși și să menții apăsat) pe ea și să alegi Ștergere în meniul contextual.

Ștergerea unei locații din rețea în Windows 10

Ștergerea unei locații din rețea în Windows 10

Apoi, unitățile de disc din rețea șterse nu mai sunt afișate. Dacă vrei să le vezi din nou, trebuie să le recreezi folosind acest ghid: Cum te conectezi la locații FTP, unități de stocare din rețea ori partajări web în Windows 10.

Reclamă

2. Cum ștergi o unitate de disc din rețea în Windows 11 folosind File Explorer

Pașii pentru a elimina o unitate din rețea în Windows 11 folosind File Explorer sunt similari cu cei din Windows 10. Începe prin a deschide File Explorer (Windows + E) și, în secțiunea de navigare din stânga ferestrei, selectează Acest PC. Apoi, poți vedea toate unitățile tale de disc din rețea afișate sub Locații în rețea.

Unitățile de disc din rețea sunt afișate în File Explorer în Windows 11

Unitățile de disc din rețea sunt afișate în File Explorer în Windows 11

Pentru a elimina o unitate din rețea în Windows 11, selecteaz-o, apasă pe butonul … (Vedeți mai multe) din bara de instrumente de sus și apoi pe „Deconectare unitate de rețea” din meniul afișat.

Cum elimini o unitate de disc din rețea în Windows 11

Cum elimini o unitate de disc din rețea în Windows 11

Alternativ, poți folosi și meniurile contextuale din File Explorer pentru a elimina o unitate din rețea în Windows 11. Mai întâi, dă clic dreapta sau apasă și menține apăsat pe unitatea din rețea pe care vrei s-o deconectezi și selectează „Afișați mai multe opțiuni”.

Afișați mai multe opțiuni în meniul contextual

Afișați mai multe opțiuni în meniul contextual

Apoi, în meniul contextual extins afișat, selectează Deconectare pentru a elimina unitatea de disc din rețea.

Deconectează o unitate de disc din rețea în Windows 11

Deconectează o unitate de disc din rețea în Windows 11

Dacă-ți dorești să ștergi o locație din rețea către un folder din rețea sau un site FTP, lucrurile sunt foarte simple. Selecteaz-o și fie apasă Delete pe tastatură, fie pe butonul Ștergere din bara de unelte de sus din File Explorer. Alternativ, poți, de asemenea, să dai clic dreapta (sau să apeși și să menții apăsat) pe locația din rețea și să apeși pe Ștergere în meniul contextual.

Cum elimini o locație din rețea în Windows 11

Cum elimini o locație din rețea în Windows 11

Odată ce ai șters o unitate de disc sau o locație din rețea, File Explorer nu o mai afișează. Dacă le vrei înapoi, va trebui să le recreezi folosind acest tutorial: Cum conectezi unități din rețea și cum adaugi locații FTP în Windows 11.

3. Cum ștergi o unitate din rețea în Linia de comandă, PowerShell sau Terminal folosind comanda „net use /delete”

Dacă preferi mediile de lucru în linie de comandă, poți folosi comanda net use pentru a șterge unități de disc în rețea. Net use merge în Linia de comandă, PowerShell și, de asemenea, în noua aplicație Terminal, atât în Windows 10, cât și în Windows 11. Deschide CMD sau interfața în linie de comandă care-ți place cel mai mult și rulează această comandă:

net use [literă unitate de disc din rețea] /delete

De exemplu, aveam o unitate de disc în rețea cu litera Z, deci comanda pe care trebuia să- rulez pentru a șterge unitatea din rețea a fost:

net use Z: /delete

Folosirea comenzii net use /delete pentru a șterge o unitate de disc din rețea

Folosirea comenzii net use /delete pentru a șterge o unitate de disc din rețea

Odată ce rulezi comanda net use /delete, ești informat că unitatea de disc din rețea a fost eliminată cu succes, iar aceasta dispare imediat din File Explorer.

IMPORTANT: Comanda net use /delete merge doar pentru unitățile de disc din rețea care au asociată o literă. Nu funcționează pentru locațiile din rețea precum servere FTP sau servere web.

Reclamă

4. Cum ștergi toate unitățile de disc din rețea folosind comanda „net use /delete”

Dacă ai configurat mai multe unități de disc în rețea și vrei să le ștergi pe toate odată, poți folosi aceeași comandă net use pentru a le deconecta. Deschide Powershell, Windows Terminal sau Linia de comandă și rulează următoarea comandă:

net use * /delete

Executarea comenzii net use * /delete șterge toate unitățile mapate din rețea

Executarea comenzii net use * /delete șterge toate unitățile mapate din rețea

CMD (sau, în funcție de ce folosești, Windows Terminal sau PowerShell) îți arată apoi toate conexiunile de rețea active ce urmează a fi eliminate. S-ar putea să te întrebe și dacă ești sigur că vrei să continui. tastează Y dacă vrei, sau N dacă nu.

Tastează Y pentru a confirma eliminarea tuturor unităților de disc mapate din rețea

Tastează Y pentru a confirma eliminarea tuturor unităților de disc mapate din rețea

SFAT: Dacă vrei să folosești comanda net use pentru a șterge toate unitățile de disc din rețea și vrei să forțezi continuarea procesului fără să-ți mai fie cerută vreo confirmare, adaugă parametru /y la comandă astfel:

net use * /delete /y

5. Cum elimini o locație din rețea (FTP, server web) în Windows ștergându-i scurtătura

O locație din rețea este de fapt o scurtătură stocată sub forma unui fișier pe calculatorul tău cu Windows. Dacă nu o poți șterge folosind prima metodă pe care ți-am arătat-o, poți încerca altele. Una dintre ele este să folosești File Explorer pentru șterge scurtătura. Deschide File Explorer și navighează la

%appdata%\Microsoft\Windows\Network Shortcuts

care este același lucru ca

C:\Users\Numele_tău_de_utilizator\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Network Shortcuts

… unde Numele_tău_de_utilizator este numele contului tău de utilizator din Windows.

Folderul din Windows unde sunt salvate scurtături pentru locații din rețea

Folderul din Windows unde sunt salvate scurtături pentru locații din rețea

În folderul Network Shortcuts, găsești toate locațiile mapate din rețea. Selectează-le pe cele pe care nu mai vrei să le folosești. Apoi, dacă folosești Windows 10, dă clic dreapta (sau apasă și menține apăsat) pe ele și selectează Delete sau apasă pe tasta Delete de pe tastatura ta.

Cum elimini o locație din rețea ștergându-i scurtătura din Windows 10

Cum elimini o locație din rețea ștergându-i scurtătura din Windows 10

În cazul în care folosești Windows 11, selectează locația sau locațiile pe care vrei să le elimini, iar apoi apasă Delete pe tastatură. Alternativ, poți să dai clic dreapta (sau să apeși și să menții apăsat) pe locațiile din rețea și să selectezi Ștergere în meniul contextual.

Cum elimini o locație din rețea ștergându-i scurtătura din Windows 11

Cum elimini o locație din rețea ștergându-i scurtătura din Windows 11

Indiferent dacă folosești Windows 11 sau Windows 10, unitățile de disc din rețea selectate sunt șterse imediat, fără vreo confirmare suplimentară.

Depanează unitățile de disc și locațiile din rețea care nu vor să dispară

Există situații când poate nici una dintre metodele pe care le-am descris în acest articol nu funcționează cum ar trebui. Dar dacă nu poți elimina o unitate din rețea deconectată în Windows 10 sau Windows 11? Cum ștergi o unitate de rețea din Windows într-o astfel de situație? Ei bine, dacă dai peste o astfel de problemă, iată câteva lucruri pe care le poți încerca pentru a deconecta și șterge unitățile din rețea:

  • Dacă deconectezi o unitate de disc sau ștergi o locație din rețea, dar ea nu dispare din File Explorer, motivul poate fi că File Explorer nu e reușit să-și reîmprospăteze conținutul. Încearcă să apeși tasta F5 de pe tastatura ta sau apasă pe Reîmprospătare în meniul clic dreapta din File Explorer.
  • Dacă ai încercat să elimini o locație din rețea de pe PC-ul tău cu Windows 10 sau Windows 11, dar primești o eroare că acea locație nu mai este disponibilă, este foarte probabil ca sistemul tău de operare Windows să fie nu fie actualizat. Am testat să vedem ce se întâmplă atunci când PC-ul cu unitățile de disc și locațiile din rețea este deconectat de la rețea sau când resursele din rețea nu mai sunt disponibile (dispozitivele țintă sunt oprite sau nu mai fac parte din rețea) și toate metodele descrise în acest articol au funcționat corect.
  • Uneori, Sometimes, deși ai deconectat sau ai șters o unitate de disc sau o locație din rețea pe PC-ul tău cu Windows, sistemul de operare rămâne agățat și nu elimină imediat aceste linkuri. Într-o astfel de situație, ar fi o idee bună să repornești Windows. Poți, de asemenea să repornești procesul explorer.exe folosind Terminal, Powershell sau Command Prompt pentru a rula aceste două comenzi, una după cealaltă:

taskkill /f /IM explorer.exe

explorer.exe

Folosește taskkill pentru a opri și apoi reporni procesul explorer.exe

Folosește taskkill pentru a opri și apoi reporni procesul explorer.exe

Ai reușit să elimini toate unitățile de disc din rețea de care ai vrut să scapi?

După cum poți vedea în acest articol, există destule alternative pentru a șterge unitățile de disc sau locațiile din rețea. Instrucțiunile de mai sus funcționează pe orice calculator sau dispozitiv cu Windows. Ai reușit să elimini toate unitățile de disc din rețea de care ai vrut să scapi? Dacă ai ceva de adăugat la articolul nostru, nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smarthome Accesibilitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows