4 metode de a șterge unitățile de disc din rețea în Windows 10

Maparea unităților de disc din rețea (drive mapping) și a altor locații din rețea reprezintă o metodă foarte bună de a avea tot timpul la îndemână datele stocate pe dispozitive din rețeaua locală. Totuși, la un moment dat, s-ar putea să vrei să și ștergi unele dintre aceste locații de rețea și să le păstrezi doar pe acelea pe care chiar le folosești zilnic. În acest articol, îți arătăm cum să faci acest lucru. Iată patru metode de a șterge unitățile de disc și locațiile din rețea, în Windows 10:

NOTĂ: Dacă ai ajuns aici căutând metode de a crea unități de disc din rețea în Windows 10, nu metode de a le șterge, citește: Cum te conectezi la locații FTP, unități de rețea ori partajări web, în Windows 10 și Windows 8.1. Am creat acest ghid pentru Windows 10, dar metodele ilustrate funcționează și în versiunile mai vechi de Windows.

1. Folosește Explorer pentru a șterge o unitate de disc din rețea, în Windows 10

Dacă trebuie să ștergi o unitate de disc din rețea pe care ai creat-o anterior, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi Explorer. Apoi, în partea stângă a ferestrei, selectează Acest PC. Toate unitățile de disc de rețea sunt disponibile în grupul Locații în rețea, imediat sub SSD-urile, hard-disk-urile tale și celelalte dispozitive similare, precum unitățile CD/DVD sau stick-urile de memorie USB.

Unitățile de disc din rețea sunt afișate în Explorer

Pentru a șterge o unitate de disc din rețea, dă clic dreapta (sau menține apăsat) pe ea și selectează Deconectare.

Ștergerea unei unități de disc din rețea activă

Pentru a șterge o locație din rețea care duce la un folder din rețea sau la un site FTP, dă clic dreapta (sau menține apăsat) pe ea și selectează Ștergere.

Ștergerea unei locații din rețea activă

Apoi, unitățile de disc din rețea deconectate nu mai apar în Explorer. Dacă vrei să le restaurezi, trebuie să le recreezi.

2. Rulează "net use /delete" în Linia de comandă sau în PowerShell pentru a șterge o unitate de disc din rețea

Dacă preferi mediile de lucru în linie de comandă, poți folosi comanda net use pentru a șterge unități de disc în rețea din Linia de comandă sau din PowerShell. Deschide aplicația care îți place mai mult și rulează această comandă: net use [literă unitate de disc din rețea] /delete. Apoi, apasă pe Enter. De exemplu, noi avem o unitate de disc din rețea cu litera Z, așa că trebuie să tastăm net use Z: /delete.

Executarea comenzii net use /delete pentru a șterge o unitate de disc din rețea

Ești informat că unitatea de disc din rețea a fost eliminată cu succes, aceasta dispărând imediat din Explorer.

NOTĂ: Un lucru de avut în vedere este faptul că această metodă dă rezultate doar pentru unitățile de disc din rețea care au asociată o literă. Pentru locațiile din rețea precum servere FTP sau servere web, această comandă nu funcționează.

3. Rulează "net use * /delete" în Linia de comandă sau în PowerShell pentru a șterge toate unitățile de disc din rețea

Dacă ai configurate mai multe unități de disc din rețea și vrei să le ștergi pe toate odată, poți folosi aceeași comandă net use. Deschide PowerShell sau pornește Linia de comandă și rulează următoarea comandă: net use * /delete.

Executarea comenzii net use * /delete șterge toate unitățile mapate din rețea

Apoi, PowerShell sau Linia de comandă îți arată toate conexiunile de rețea active ce urmează a fi eliminate. S-ar putea să te întrebe și dacă ești sigur că vrei să continui. Apasă pe Y dacă vrei, sau pe N dacă nu.

Tasta Y confirmă eliminarea tuturor unităților de disc mapate din rețea

PONT: Dacă vrei să folosești comanda net use pentru a șterge toate unitățile de disc din rețea și vrei să forțezi continuarea procesului fără să îți mai fie cerută vreo confirmare, adaugă parametrul /y la comandă: net use * /delete /y.

4. Folosește Explorer pentru a elimina o locație din rețea, ștergându-i scurtătura de pe PC-ul tău

O locație din rețea este de fapt o scurtătură stocată sub forma unui fișier, pe PC-ul tău cu Windows. Dacă nu o poți șterge folosind prima metodă pe care ți-am arătat-o, poți să încerci și altfel: folosește Explorer pentru a îi șterge scurtătura. Deschide Explorer și navighează la "C:\Utilizatori\Numele_tău_de_utilizator\AppData\Roaming\Microsoft'Windows\Network Shortcuts". Numele_tău_de_utilizator este numele contului tău de utilizator din Windows.

În folderul Network Shortcuts, găsești toate locațiile din rețea pe care le-ai configurat. Selectează-le pe cele pe care nu mai vrei să le folosești și șterge-le dând clic dreapta (sau menținând apăsat) și selectând Ștergere, ori apăsând pe tasta Delete.

Eliminarea unei locații din rețea prin ștergerea scurtăturii din Network Shortcuts

Toate unitățile de disc din rețea selectate sunt șterse imediat, fără vreo confirmare suplimentară.

Depanează unitățile de disc și locațiile din rețea care nu vor să dispară

Există situații când poate nici una dintre metodele pe care le-am descris în acest articol nu funcționează cum trebuie. Când se întâmplă asta, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le încerci:

  • Dacă deconectezi o unitate de disc din rețea sau dacă ștergi o locație din rețea, dar ea nu dispare din Explorer, motivul poate să fie că Explorer nu a reușit să își reîmprospăteze conținutul. Încearcă să apeși pe tasta F5 sau pe opțiunea Reîmprospătare din meniul clic-dreapta din Explorer.
  • Dacă ai încercat să elimini o locație din rețea de pe PC-ul tău cu Windows, dar primești o eroare care îți spune că acea locație nu mai este disponibilă, este foarte probabil ca sistemul tău de operare Windows să fie neactualizat. Noi am testat să vedem ce se întâmplă atunci când PC-ul cu unitățile de disc și locațiile din rețea este deconectat de la rețea sau când resursele din rețea nu mai sunt disponibile (dispozitivele țintă sunt oprite sau nu mai fac parte din rețea) și toate metodele descrise în acest articol au funcționat corect.
  • Uneori, se poate întâmpla ca sistemul de operare să rămână agățat, deși ai reușit să deconectezi sau să ștergi o locație din rețea și să nu reușească să facă să dispară imediat scurtăturile lor. O idee bună într-o astfel de situație este să îți repornești calculatorul. De asemenea, poți să repornești doar procesul explorer.exe folosind PowerShell sau Linia de comandă pentru a rula aceste două comenzi: taskkill /f /IM explorer.exe and explorer.exe.
Executarea taskkill pentru a opri și apoi reporni procesul explorer.exe

Ai reușit să elimini toate unitățile de disc din rețea de care ai vrut să scapi?

După cum vezi, există destule alternative pentru a șterge unitățile de disc sau locațiile din rețea. Instrucțiunile de mai sus funcționează pe orice calculator sau dispozitiv cu Windows 10. Dacă ai ceva de adăugat la articolul nostru, nu ezita să ne spui în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează