14 metode de a deschide Panoul de control în Windows (toate versiunile)

Care sunt toate metodele de a deschide Panoul de control, începând cu cele mai evidente și terminând cu cele mai complicate? Pentru a răspunde acestei întrebări, am făcut câteva teste și experimente. A trebuit să facem asta pentru că, în Windows 10 și Windows 8.1, Panoul de control este ascuns față de Windows 7. La final, am reușit să compilăm o listă cu paisprezece metode de a deschide Panoul de control, în toate versiunile moderne de Windows. Hai să începem:

NOTĂ: Acest ghid acoperă Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele metode funcționează în toate trei versiunile de Windows, altele doar în una sau două. Pentru fiecare metodă, am menționat versiunea de Windows în care funcționează. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citește acest tutorial: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

1. Folosește căutarea (toate versiunile de Windows)

Una dintre cele mai rapide metode de a porni orice în Windows, este să folosești funcția de căutare. În Windows 10, apasă în interiorul casetei de căutare de pe bara de activități. Apoi scrie "panou de control" și apoi apasă pe rezultatul căutării Panou de control.

În Windows 7, deschide Meniul Start și tastează "panou de control" în caseta de căutare. Apoi, dă clic pe scurtătura Panou de control din lista de rezultate Programe.

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și începe să scrii "panou de control". Înainte să termini de scris ultimul cuvânt, rezultatul Panou de control ar trebui să fie deja afișat. Apasă pe el.

2. Folosește Cortana (doar în Windows 10)

În Windows 10, poți să îi vorbești Cortanei, dacă folosești sistemul de operare în una din limbile suportate de ea. În partea dreaptă a casetei de căutare de pe bara de activități, apasă pe iconița microfon pentru a o face să te asculte. Alternativ, poți să îți folosești vocea pentru a spune "Hey Cortana", dacă ai activat această caracteristică a Windows 10. Apoi, spune "Launch Control Panel".

S-ar putea să fii tentat să folosești și alte comenzi similare, precum "Open Control Panel" ori "Start Control Panel". În testele noastre, ele nu au funcționat cum ne așteptam, adică au oferit rezultate diferite dar niciodată nu au deschis Panoul de control. Singura comandă care funcționează este cea pe care am menționat-o mai devreme: "Launch Control Panel".

3. Folosește scurtătura Panoului de control din Meniul Start sau de pe ecranul Start (în toate versiunile de Windows)

O metodă ceva mai lentă de a porni Panoul de control în Windows 10 este să o faci din Meniul Start. Apasă pe butonul Start și, în Meniul Start, derulează în jos până ajungi la folderul Sistem Windows. Acolo vei găsi o scurtătură pentru Panoul de control.

În Windows 7, poți să găsești o legătură rapidă pentru Panoul de control direct în Meniul Start, în partea dreaptă a sa.

Alternativ, poți să navighezi prin "Toate programele" și să deschizi folderul "Instrumente de sistem". În el, găsești o altă scurtătură pentru Panoul de control.

În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start și deschide vizualizarea aplicații, apăsând pe mica săgeată din partea de jos a ecranului. În folderul "Sistem Windows" se află o scurtătură pentru Panoul de control.

4. Creează o scurtătură și fixeaz-o pe desktop (în toate versiunile de Windows)

De asemenea, poți să creezi o scurtătură pentru Panoul de control și fixeaz-o pe desktop. Dacă nu știi cum să faci asta, citește acest ghid: Cum personalizăm Desktop-ul: Adaugă sau elimină scurtăturile standard.

5. Fixează Panoul de control pe bara de activități, în Meniul Start sau pe ecranul Start (în Windows 10 și Windows 8.1)

Pentru a putea accesa Panoul de control rapid, poate vrei să fixezi o scurtătură pentru el, într-un loc unde îl poți vedea ușor. Câteva locuri unde ai putea să vrei să îl fixezi sunt bara de activități sau Meniul Start.

Pentru a face asta în Windows 10, caută Panoul de control așa cum am arătat în prima metodă. În lista de rezultate, dă clic dreapta sau apasă lung pe rezultatul Panou de control și apoi apasă pe "Fixare în bara de activități" sau pe "Fixare la Start", în funcție de ce preferi.

În Windows 8.1, caută Panoul de control așa cum am arătat în prima metodă din acest ghid. Apoi, în lista de rezultate, dă clic dreapta sau apasă lung pe Panoul de control și alege "Fixare în bara de activități" ori "Fixare la Start", în funcție de ce preferi.

6. Folosește scurtătura Panoului de control din colecția noastră (în toate versiunile de Windows)

Am creat o colecție mare de scurtături pentru Windows. Descarc-o și extrage-o și, înăuntru, vei găsi o scurtătură pentru Panoul de control în sub-folderul Instrumente de administrare pentru versiunea ta de Windows.

7. Folosește fereastra Executare (în toate versiunile de Windows)

Apasă pe tastele Win + R de pe tastatură, pentru a deschide fereastra Executare. Apoi, tastează "control panel" și apasă pe Enter sau pe OK.

8. Folosește Linia de comandă sau PowerShell (toate versiunile de Windows)

Dacă îți place Linia de comandă sau PowerShell, ar trebui să știi că poți să pornești Panoul de control folosind comanda "control panel".

Tastează această comandă într-o fereastră de Linie de comandă sau de PowerShell și apoi apasă pe tasta Enter. Imediat, se deschide Panoul de control.

9. Folosește Managerul de activități (în toate versiunile de Windows)

O altă metodă de a deschide Panoul de control este să folosești Managerul de activități. Deschide-l (o metodă rapidă este să apeși pe tastele Ctrl + Shift + Esc). Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1 și Managerul de activități se deschide în modul său compact, apasă pe "Mai multe detalii". Apoi, în toate versiunile de Windows, deschide meniul Fișier și apasă pe "Rulare activitate nouă".

În fereastra "Creare activitate nouă", scrie "control panel" și apasă pe Enter sau pe OK.

10. Pornește Panoul de control din Windows Explorer sau File Explorer (Windows 7 și Windows 8.1)

O metodă ingenioasă de a porni Panoul de control în Windows 7, este să folosești Windows Explorer. Mergi la Computer și apoi apasă pe butonul "Deschidere Panou de control" din partea de sus a ferestrei.

Similar, în Windows 8.1, deschide File Explorer și selectează "Acest PC" în stânga. Apoi deschide fila Computer din meniul panglică din partea de sus a ferestrei și apasă pe butonul "Deschidere Panou de control".

11. Execută control.exe (în toate versiunile de Windows)

Fișierul executabil pentru Panoul de control este control.exe. Îl poți găsi în folderul Windows, în sub-folderul System32. Dă dublu clic pe el și Panoul de control se deschide imediat.

12. Folosește meniul WinX (doar în Windows 8.1)

Această metodă funcționează bine pentru majoritatea utilizatorilor de PC-uri cu Windows 8.1: apasă pe tastele Win + X de pe tastatură și apoi dă clic pe scurtătura Panou de control din acest meniu.

NOTĂ: Această metodă obișnuia să funcționeze și în primele versiuni de Windows 10, dar acest lucru s-a schimbat după Windows 10 Creators Update. Înainte, meniul WinX includea și o scurtătură pentru Panoul de control. Dacă o vrei înapoi, poți să urmezi pașii din acest tutorial: Adaugă Panoul de control și Linia de comandă la meniul WinX, în Windows 10.

13. Folosește butonul special Setări (doar în Windows 8.1)

O altă metodă de a deschide Panoul de control, în Windows 8.1, este să folosești butoanele speciale. Apasă pe tastele Windows + I pentru a vedea butoanele speciale Setări. Pe un dispozitiv cu ecran tactil, trage cu degetul dinspre partea dreaptă a ecranului și apasă pe Setări. În panoul de Setări vei găsi mai multe intrări, inclusiv o scurtătură pentru Panoul de control.

14. Adaugă bara de instrumente Desktop la bara de activități (în toate versiunile de Windows)

Această ultimă metodă este mai puțin intuitivă, dar rezultatul final s-ar putea să placă multor oameni. Mergi pe Desktop și dă clic dreapta sau apasă lung pe un spațiu gol de pe bara de activități. Apoi, mergi la Bare de instrumente și selectează Desktop.

Astfel, adaugi o bară de instrumente numită Desktop în partea dreaptă a barei de activități. Apasă pe ea și apoi mergi la Panoul de control.

Ce este tare la această bară de instrumente este faptul că ea afișează principalele secțiuni și scurtături din Panoul de control. Poate fi un instrument care să crească productivitatea multor utilizatori.

Tu ce metodă preferi?

Acestea sunt toate metodele pe care le știm pentru deschiderea Panoului de control în Windows. Unele dintre ele sunt ușoare, iar altele sunt complicat de urmărit. Sperăm că această listă îți este utilă și, dacă știi și alte metode, nu ezita să le împărtășești în secțiunea de comentarii de mai jos. Promitem să actualizăm această listă cât mai curând posibil.