8 moduri de a porni Panoul de Control în Windows 10

Windows 10 are o nouă aplicație Setări care vrea să înlocuiască vechiul Panou de Control (Control Panel). Din păcate nu reușește să facă asta cu succes deoarece sunt multe setări și unelte care există doar în Panoul de Control. Cu toate astea, Microsoft a decis să ascundă din ce în ce mai mult accesul la Panoul de Control, cu fiecare nouă actualizare pentru Windows 10. Dacă vrei să știi toate metodele prin care poate fi deschis, citește acest ghid:

1. Folosește căutarea (Cortana)

Unul dintre cele mai rapide moduri de a porni orice în Windows 10 este să folosești caseta de căutare. Dă clic înăuntrul ei și tastează cuvântul “control”. În rezultatele de căutare, apasă pe Panou de control (Control Panel).

2. Folosește scurtătura Panou de control din Meniul Start

O metodă puțin mai lentă este să apeși pe butonul Start din Windows 10, pentru a deschide Meniul Start. În lista cu toate aplicațiile, derulează în jos până la litera S, unde vei găsi folderul Sistem Windows (Windows System). Deschide-l și în el vei găsi scurtătura pentru Panou de control (Control Panel).

Apasă pe ea.

3. Folosește scurtătura Panou de control din colecția noastră

Am creat o scurtătură pentru Panoul de control în colecția noastră de scurtături pentru Windows, pe care o poți descărca aici: Descarcă cea mai mare colecție de scurtături pentru Windows. Extrage fișierele din arhiva noastră și mută scurtătura Panou de control acolo unde vrei să o ai.

4. Fixează Panoul de control la Meniul Start

Pentru a accesa cât mai rapid Panoul de control, ar trebui să-i fixezi scurtătura într-un loc unde o poți accesa fără efort. Un loc bun este Meniul Start. Pentru a face asta, caută în caseta de căutare folosind cuvântul “control” și, în lista de rezultate, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe Panou de control. În meniul contextual care se deschide, alege Fixați la Start (Pin to Start).

Scurtătura Panou de control este acum fixată la Meniul Start și o poți folosi pentru a-l accesa rapid.

5. Fixează Panoul de control la bara de activități (taskbar)

Caută cuvântul “control” și, în lista de rezultate, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe Panou de control. În meniul contextual care se deschide, alege “Fixați la bara de activități” (Pin to taskbar).

Scurtătura Panou de control se găsește acum pe bara de activități, pentru acces rapid.

6. Folosește meniul WinX

Ne place să folosim meniul WinX. Așa cum spune și numele său, scurtătura de la tastatură pentru deschiderea sa este Windows + X. De asemenea, poți da clic dreapta pe butonul Start ori poți apăsa și ține apăsat pe el. În primele versiuni de Windows 10, inclusiv Windows 10 Anniversary Update, acest buton includea și o scurtătură Panou de control, precum cea de mai jos.

Dar, începând cu Windows 10 Creators Update, această scurtătură a fost înlocuită de una pentru Setări (Settings), deoarece Microsoft vrea să promoveze această aplicație pentru administrarea Windows 10.

Dacă vrei înapoi scurtătura Panou de control, citește acest ghid: Toate metodele de a personaliza meniul WinX în Windows 10 (și în Windows 8.1).

7. Folosește fereastra Executare, Linia de Comandă ori PowerShell

Comanda pentru pornirea Panoului de Control este “control panel. Ea poate fi executată oriunde: în fereastra Executare (Run), în Linia de Comandă (Command Prompt) ori în PowerShell.

De exemplu, dacă apeși Windows + R pe tastatură, se deschide fereastra Executare. Apoi, introdu comanda “control panel și apasă Enter ori dă clic pe OK.

Dacă pornești Linia de Comandă sau PowerShell, introdu comanda “control panel” și apasă tasta Enter.

Se deschide fereastra Panou de control.

8. Adaugă o bară de instrumente Desktop și folosește scurtătura Panou de Control

Această metodă este mai greoaie decât celelalte dar va fi utilă unor utilizatori. În primul rând, trebuie adăugată o nouă bară de instrumente pe bara de activități (taskbar). Pentru a face asta, dă clic dreapta ori apasă și ține apăsat pe bara de activități (taskbar). În meniul contextual, alege “Bare de instrumente” și apoi Desktop.

Este adăugată bara de instrumente Desktop la taskbar. Dă clic pe ea și apoi apasă pe Panoul de Control. Dacă te uiți atent(ă), vei găsi două intrări cu acest nume: una este pentru fereastra Panou de Control iar alta deschide un meniu cu toate secțiunile din Panoul de Control.

Folosește intrarea care-ți place mai mult.

Ce metodă preferi?

Acestea sunt toate metodele pe care le cunoaștem pentru a porni Panoul de Control în Windows 10. Unele sunt mai simple decât altele și sperăm că lista noastră îți este utilă. Dacă știi și alte metode, nu ezita să le partajezi într-un comentariu mai jos. Vor fi apreciate cu siguranță de alți utilizatori de Windows 10.