Linia de comandă - Patru comenzi de rețelistică pe care ar trebui să le știi

Într-unul din tutorialele anterioare, ai văzut cum se folosesc comenzile de bază în Linia de comandă . Acum este timpul să trecem la nivelul următor și să vedem cum se folosesc comenzi ceva mai avansate. Astăzi ne vom orienta către câteva comenzi de rețelistică foarte utile. Vom învăța cum să vezi informații despre dispozitivele de rețea și conexiunile tale sau despre cum să verifici disponibilitatea unui dispozitiv din rețea ori a unui sait web:

NOTĂ: Informațiile din acest tutorial se aplică pentru Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Pentru simplitate, vom folosi capturi de ecran realizate în Windows 10.

1. Află informații despre conexiunile tale de rețea

Pentru a obține informații detaliate despre conexiunea la rețea, folosește comanda ipconfig . Deschide Linia de comandă , scrie ipconfig și apasă pe Enter . După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, când rulezi această comandă, Windows afișează o listă cu toate adaptoarele de rețea disponibile pe sistemul tău, precum și adresele lor IP. De asemenea, vei vedea detalii precum gateway-ul implicit, masca de subrețea sau starea adaptorului de rețea.

Dacă adaugi și parametrul /all la comanda ipconfig , vei primi informații la un nivel și mai detaliat: informații despre DNS , adresele MAC (Media Acces Control) (în câmpul Physical Adress ) și alte informații despre fiecare componentă de rețea. În imaginea de mai jos poți să vezi un exemplu al rezultatelor comenzii "ipconfig /all" .

Merită menționat și faptul că ipconfig ne permite efectuarea și a altor operații, folosind alți parametri. De exemplu, comenzile "ipconfig /release" și "ipconfig /renew" forțează adaptorul de rețea să reînnoiască adresa IP. Acești parametri sunt utili pentru rețelele care utilizează DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) pentru distribuirea automată a adreselor IP. Spus simplu, sistemul renunță la adresa sa curentă și cere una nouă de la serverul DHCP. Lucru care poate fi util la depanarea anumitor probleme de rețelistică.

2. Află adresa MAC a plăcii tale de rețea

O altă metodă pentru a găsi adresele MAC ale plăcilor tale de rețea este să folosești comanda getmac . În Linia de comandă , scrie getmac și apasă pe Enter , ca în imaginea de mai jos.

3. Testează conexiunea cu un sait web sau cu o locație de rețea

Pentru a testa conexiunea la un anumit sait web sau la o locație de pe internet, poți să folosești comanda de rețea ping , urmată de adresa de internet sau adresa IP. De exemplu, dacă vrei să testezi conexiunea cu Digital Citizen , fără a deschide un browser web, tastează comanda "ping www.digitalcitizen.ro" și apoi apasă tasta Enter .

Comanda ping îți permite să folosești și parametrul foarte util "-t" , care îți dă posibilitatea de a da ping la o anumită adresă continuu, până când o oprești manual.

De exemplu, am tastat "ping –t www.digitalcitizen.ro" . După o perioadă de timp am vrut să văd câteva statistici ale conexiunii și am folosit combinația de taste "CTRL + Break" . Aceasta afișează mediile aritmetice ale rezultatelor comenzilor ping de până atunci.

La final, am oprit comanda prin folosirea combinației de taste "CTRL + C" . Aceasta oprește ciclul infinit de comenzi ping către adresa specificată.

4. Verifică-ți conexiunile de rețea și porturile deschise

Comanda netstat te ajută să vezi care sunt conexiunile active între sistemul tău și alte sisteme din rețea sau de pe internet.

Dacă adaugi parametrul -a la comanda netstat , vei vedea o listă cu toate conexiunile și porturile, la fel ca în imaginea de mai jos.

Concluzii

Comenzile de rețea pe care le poți executa în Linia de comandă pot fi utile atunci când îți trebuie informații despre dispozitivele conectate la rețeaua ta sau atunci când vrei să testezi starea conexiunilor tale la rețea. De asemenea, sunt foarte utile și atunci când ai probleme cu rețeaua și încerci să o depanezi singur. Dacă ai întrebări legate de aceste comenzi de rețea, sau dacă ai nevoie de ajutor cu vreuna dintre ele, nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.