Cum folosești Note adezive în Windows

Cum folosești Note adezive în Windows

Note adezive (Sticky Notes) este aplicația pentru Windows care-ți permite să creezi rapid și ușor notițe post-it. Poți să tastezi informații direct pe desktop și chiar să adaugi imagini la notițele tale. Dacă și tu, ca și mine, simți nevoia să notezi lucrurile pe care trebuie să le ții minte, atunci îți va fi cu siguranță de folos să știi cum folosești Note adezive în Windows. Iată un ghid creat special pentru asta:

Reclamă

NOTĂ: Aplicația Note adezive arată și funcționează la fel atât în Windows 10, cât și în Windows 11. Astfel, pentru a simplifica totul, majoritatea imaginilor din acest articol sunt din Windows 11.

Cum deschizi Note adezive în Windows

Una dintre cele mai simple metode de a deschide Note adezive în Windows 11 sau Windows 10 este s-o cauți. Tastează „note adezive” în caseta de căutare din bara de activități și apasă pe aplicația Note adezive din lista de rezultate.

Caută Note adezive pentru a o deschide în Windows

Caută Note adezive pentru a o deschide în Windows

Reține că există multe alte moduri de a lansa Note adezive și le poți găsi pe toate în acest articol: Cum deschizi Note adezive în Windows 10 și Windows 11.

Cum creezi o notă nouă în aplicația Note adezive din Windows

Când deschizi Note adezive pentru prima oară, aplicația îți cere să te conectezi folosind contul tău Microsoft. Astfel, Note adezive poate să facă backup și să-ți sincronizeze notițele pe toate dispozitivele tale. Pentru a te conecta, apasă pe Introducere.

Conectează-te la Note Adezive

Conectează-te la Note Adezive

După ce te-ai logat, ar trebui să vezi fereastra principală de administrare pentru Note adezive din imaginea de mai jos (în stânga). Dacă ai mai folosit Note adezive pentru a crea notițe pe oricare dintre dispozitivele tale, acestea sunt, de asemenea, încărcate automat. Dacă este prima oară când folosești Note adezive sau dacă nu ai nicio notă salvată, fereastra principală este goală, dar o nouă notă necompletată este creată automat și afișată lângă aceasta.

Deschiderea aplicației Note adezive pentru prima dată

Deschiderea aplicației Note adezive pentru prima dată

Dacă vrei să creezi note noi, apasă pe butonul + (plus) din colțul stânga sus al oricărei note deja aflate pe desktop-ul tău. Nota trebuie să fie activă, pentru a vedea butonul +, ceea ce înseamnă că trebuie să selectezi nota cu un clic sau o apăsare în interiorul notei. Același lucru este valabil și pentru fereastra principală Note adezive, cu excepția faptului că butonul + (plus) este activ tot timpul.

Crearea unei note noi cu Note adezive

Crearea unei note noi cu Note adezive

Reține faptul că nota nou creată folosește aceeași culoare ca nota pe care ai apăsat butonul +. Totuși, poți să-i schimbi culoarea mai târziu.

Reclamă

Cum să cauți note în Note adezive

Fereastra principală Note adezive îți permite să cauți printre notițele tale. Fereastra afișează toate notele tale, indiferent dacă acestea sunt deschise sau nu pe desktop.

Toate notele sunt listate în fereastra principală a aplicației Note adezive

Toate notele sunt listate în fereastra principală a aplicației Note adezive

Pentru a căuta printre notele tale, apasă pe câmpul Căutare din fereastra principală. Apoi tastează cuvântul sau cuvintele tale cheie, iar Note adezive îți va filtra instantaneu notițele în funcție de termenii tăi de căutare. Cu alte cuvinte, în fereastra principală, vor fi afișate doar notele care conțin cuvântul cheie introdus, textul respectiv fiind subliniat peste tot pe unde a fost găsit:

Caută în Note adezive

Caută în Note adezive

SUGESTIE: Dacă vrei să-ți vezi notițele de fiecare dată când te conectezi la Windows, citește acest tutorial: Cum setezi Note adezive (Sticky Notes) să pornească la startup.

Cum sincronizezi notele tale în Note adezive

Una dintre cele mai bune caracteristici ale aplicației Note adezive este capacitatea de a-ți sincroniza notițele în cloud folosind contul tău Microsoft. Sincronizarea este activată în mod implicit și este efectuată de Note adezive la intervale regulate. Sincronizarea înseamnă că notele tale se încarcă automat în orice alt sistem cu Windows 11 sau Windows 10, la care te conectezi cu același cont Microsoft. Dacă folosești un desktop acasă sau la muncă, iar apoi continui să lucrezi pe drum folosindu-ți laptopul, notele tale se actualizează automat pe toate dispozitivele tale cu Windows.

Dacă vrei să te asiguri că sincronizarea este efectuată, poți declanșa o sincronizare manuală din Setările aplicației Note adezive. Deschide pagina Setări din fereastra principală apăsând pe pictograma rotiță.

Deschide Setări în Note adezive

Deschide Setări în Note adezive

În pagina Setări apasă pe butonul Sincronizați acum:

Sincronizează Note adezive

Sincronizează Note adezive

Textul butonului se schimbă în Se sincronizează... pentru câteva momente, iar apoi revine la Sincronizați acum când procesul s-a încheiat.

SUGESTIE: Te-ar putea interesa și cum sincronizezi Note adezive pe un dispozitiv cu Android și pe iPhone.

Cum redeschizi fereastra principală din Note adezive

O parte din funcționalitățile aplicației Note adezive pot fi accesate doar din fereastra principală a acesteia. Pentru că poți închide această fereastră la fel cum închizi orice notă, apăsând butonul X în colțul din dreapta sus, este posibil să vrei s-o deschizi din nou. Asta se poate face în două feluri.

Prima metodă este să apeși pe butonul de meniu (...) al oricărei note deschise și să selectezi „Listă de note”.

Deschide Lista de note în Note adezive

Deschide Lista de note în Note adezive

A doua metodă este să dai clic dreapta sau să apeși și să menții apăsat pe pictograma Note adezive din bara de activități și să alegi Listă de note din meniul contextual.

Deschide fereastra principală Note adezive din bara de activități

Deschide fereastra principală Note adezive din bara de activități

SUGESTIE: Dacă dai clic dreapta pe butonul Note adezive din bara de activități, poți efectua rapid și alte acțiuni, precum să creezi o Notă nouă, să accesezi Setările pentru Note adezive și să afișezi sau să ascunzi toate notele de pe desktop.

Reclamă

Cum schimbi culoarea unei note din Note adezive

Note adezive poate folosi culori diferite pentru notele pe care le creezi. Astfel, este mai ușor să organizezi lucrurile pe desktop, precum și să creezi note pe placul tău, dacă preferi alte culori decât galbenul, care este culoarea implicită. Pentru a schimba culoarea unei note, apasă în interiorul notei și apoi pe butonul de meniu, care arată ca trei puncte de suspensie.

Butonul de meniu din Note adezive

Butonul de meniu din Note adezive

Alege culoarea pe care o preferi pentru acea notă, apăsând pe ea.

Schimbarea culorii unei note

Schimbarea culorii unei note

Notele create cu Note adezive pot fi galbene, verzi, roz, violete, albastre, gri sau cărbune.

Culorile disponibile în Note adezive

Culorile disponibile în Note adezive

În plus, dacă preferi, poți folosi Note adezive și în modul întunecat. Atunci când aplici această temă, toate notele, inclusiv fereastra principală a aplicației Note adezive, devin gri închis. Cu toate acestea, culorile individuale ale notelor sunt afișate în continuare, deși doar ca o linie orizontală subțire în partea de sus a acestora.

Note adezive în modul întunecat

Note adezive în modul întunecat

Pentru a comuta la modul de culoare Întunecat sau Luminos sau pentru a seta Note adezive să se asorteze cu modul tău Windows, accesează Setările aplicației Note adezive apăsând pe micul buton rotiță din colțul din dreapta sus al ferestrei principale. Apoi, selectează modul pe care-l preferi în secțiunea Culoare.

Activează modul întunecat în Note adezive

Activează modul întunecat în Note adezive

SUGESTIE: Dacă vrei să activezi Modul întunecat în Windows, citește aceste ghiduri:

Cum formatezi text și adaugi imagini în Note adezive

Aplicația Note adezive îți dă și posibilitatea de a formata textul din notele tale. Este posibil să faci textul să fie îngroșat, să creezi liste sau chiar să tai în Note adezive. Acestea sunt combinațiile de taste pe care le poți folosi pentru formatarea textului:

 • Bold (Aldin): Ctrl + B
 • Underline (Subliniere): Ctrl + U
 • Italic (Cursiv): Ctrl + I
 • Strikethrough (Tăiere text cu o linie): Ctrl + T
 • Toggle bullets (Comutare marcatori): Ctrl + Shift + L

Aceleași opțiuni de formatare a textului sunt disponibile prin intermediul a cinci butoane aflate într-o bară de instrumente în partea de jos a notei.

Formatări de text și combinații de taste disponibile în Note adezive

Formatări de text și combinații de taste disponibile în Note adezive

În plus, Note adezive îți permite și să adaugi imagini la notițele tale. Lângă butoanele de formatare a textului, poți vedea o mică pictogramă cu o imagine. Apasă pe ea, iar Note adezive deschide o fereastră Explorer, din care poți selecta imaginea pe care vrei s-o introduci.

Cum adaugi imagini la Note adezive

Cum adaugi imagini la Note adezive

Navighează prin PC-ul tău cu Windows, alege imaginea pe care vrei s-o incluzi în nota ta și apasă pe Deschidere.

Selectează imaginea de introdus într-o notă

Selectează imaginea de introdus într-o notă

Imaginea selectată este adăugată imediat la nota ta, ca în captura de ecran de mai jos.

O imagine adăugată la Note adezive

O imagine adăugată la Note adezive

Apoi, poți continua să adaugi text la nota ta sau chiar imagini suplimentare.

Cum închizi o notă în Note adezive

Notele din Note adezive pot fi închise. În versiunile precedente, închiderea unei note însemna ștergerea ei. Acum poți decide să păstrezi o notă, dar nu neapărat lipită pe desktop în permanență. Dacă acumulezi mai multe note, asta-ți poate distrage atenția. Noua versiune are în colțul din dreapta sus un buton X, care apare atunci când apeși în interiorul unei note.

Butonul care închide o notă în Note adezive

Butonul care închide o notă în Note adezive

După ce apeși pe X, nota rămâne vizibilă în fereastra principală, dar dispare de pe desktop.

Notele închise continuă să apară în fereastra principală Note adezive

Notele închise continuă să apară în fereastra principală Note adezive

Notele închise apar în continuare în fereastra principală Listă de note și le poți deschide din nou dând dublu clic sau apăsând de două ori pe ele în succesiune rapidă.

Reclamă

Cum ștergi o notă din Note adezive

Pentru a șterge o notă din Note adezive, apasă mai întâi în acea notă, iar apoi pe butonul de meniu cu trei puncte din colțul din dreapta sus al notei.

Butonul de meniu dintr-o notă adezivă

Butonul de meniu dintr-o notă adezivă

În meniu, apasă pe opțiunea Ștergeți nota.

Ștergerea unei note

Ștergerea unei note

Atunci când Note adezive îți cere să-ți confirmi alegerea, apasă pe Ștergere, iar nota dispare și nu mai poate fi recuperată.

Confirmă ștergerea unei note în Note adezive

Confirmă ștergerea unei note în Note adezive

Înainte de a apăsa pe Ștergere poți dezactiva solicitarea de confirmare bifând caseta „Nu se mai întreabă”.

Cum muți sau să redimensionezi notele create cu Note adezive

Pentru a muta o notă creată cu Note adezive, apasă în interiorul acesteia și apoi trage bara de titlu (zona mai întunecată din partea de sus a notei) oriunde vrei s-o plasezi pe desktopul tău.

Mutarea unei note

Mutarea unei note

Dacă vrei să redimensionezi o notă creată cu Note adezive, mută cursorul mouse-ului în colțul din dreapta jos al acesteia. Atunci când cursorul își schimbă aspectul într-o săgeată cu două capete, trage cursorul mouse-ului pentru a ajusta dimensiunea notei.

Redimensionarea unei note

Redimensionarea unei note

Cum activezi și folosești Detaliile în Note adezive

O altă caracteristică interesantă a aplicației Note adezive este Detalii. Dacă este activată, Detalii poate identifica în mod automat anumite tipuri de informații pe care le scrii într-o notă creată cu Note adezive și poate lua măsurile corespunzătoare.

Pentru a o activa, deschide Setările aplicației Note adezive. Apasă pe butonul rotiță din interiorul ferestrei principale.

Butonul Setări pentru Note adezive

Butonul Setări pentru Note adezive

Această acțiune deschide o mică fereastră, unde apar două comutatoare, inclusiv unul pentru Activați detaliile. Asigură-te că acest comutator este activat.

Comutatorul Activați detaliile din Note adezive

Comutatorul Activați detaliile din Note adezive

Atunci când este activată, caracteristica Detalii ar trebui, de exemplu, să detecteze automat:

 • Ora sau data: atunci când introduci o oră sau o dată într-o notă, ar trebui să apară un buton Adaugă memento, care-ți permite să creezi un eveniment în aplicația ta Calendar.
 • Adrese: dacă apeși pe o adresă, Note adezive deschide aplicația Hărți.
 • E-mailuri: dacă apeși pe o adresă de e-mail, Note adezive deschide aplicația Mail.
 • Numere de telefon: dacă apeși pe un număr de telefon, Note adezive deschide Skype.
 • Număr de zbor: dacă introduci numărul unui zbor în interiorul unei note și apeși pe el, apar detalii despre acesta pe baza motorului de căutare Bing.
 • Acțiuni: dacă introduci un simbol de acțiuni listate la bursă cu semnul $ la început și apeși pe acesta, apar detalii despre acțiunile respective pe baza datelor din motorul de căutare Bing.

Însă caracteristica Detalii nu pare să funcționeze corect în ultimele versiuni de Windows 11 și Windows 10. Cel puțin, eu nu am reușit s-o fac să funcționeze pe calculatoarele mele, deși știu că în trecut funcționa.

Folosești Note adezive?

Am fost și rămân un utilizator împătimit al aplicației Note adezive încă din primele sale zile. Deși în general îmi place cum s-a îmbunătățit Note adezive de-a lungul anilor, cred că mai are nevoie de muncă. Nu neapărat de funcții noi, ci de șlefuirea celor vechi. De exemplu, nu găsesc niciun motiv pentru care Detaliile nu funcționează pe calculatoarele mele și nu înțeleg de ce Note adezive nu mai pornește automat odată cu Windows. Aceste lucruri mergeau în versiunile mai vechi ale aplicației, dar acum nu mai funcționează. Ce ai adăuga la aplicația Note adezive pentru a funcționa mai bine? Spune-ne părerea ta în secțiunea de comentarii și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Windows