Cum modifici ce face butonul de pornire/oprire atunci când apeși pe el

Unii utilizatori nu folosesc butonul Închidere din Meniul Start pentru a își închide calculatoarele cu Windows. În schimb, preferă să folosească butonul hardware de pornire/oprire de pe carcasa dispozitivelor pe care le folosesc. Dacă și tu ești un astfel de utilizator, s-ar putea să vrei să schimbi comportamentul implicit al butonului de Închidere astfel încât să facă altceva, ce folosești mai des: Deconectare, Blocare, Repornire, Repaus sau Comutare utilizator. Sau poate preferi să configurezi butonul de pornire/oprire hardware care se află pe calculatorul tău cu Windows, pentru a îl pune în repaos în loc de a îl închide.

Cum modifici ce face Windows atunci când apeși pe butonul hardware de pornire/oprire de pe dispozitivul tău

În toate versiunile moderne de Windows, poți alege ce face PC-ul tău atunci când apeși butonul de alimentare. Ne referim la butonul aflat pe carcasa calculatorului, pe laptop, pe tabletă sau pe dispozitivul tău hibrid.

Windows, buton, Shut Down, oprire

NOTĂ: Dacă vrei să schimbi ce face Windows atunci când apeși butonul de Alimentare software aflat în Meniul Start (în Windows 10 și Windows 8.1), sări peste această primă secțiune și citește următoarele secțiuni din acest ghid.

Indiferent dacă folosești Windows 10, Windows 7 sau Windows 8.1, începe prin a deschide Panoul de control

După ce ai deschis Panoul de control, apasă pe "Sistem și securitate".

Windows, buton, Shut Down, oprire

În "Sistem și securitate", imediat sub "Opțiuni de alimentare", vei vedea o legătură numită "Modificare funcții butoane alimentare". Apasă pe ea.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Dacă preferi, poți să intri întâi în "Opțiuni[le] de alimentare" și apoi să apeși pe "Alegerea acțiunii butonului de alimentare" în partea stângă a ferestrei.

Windows, buton, Shut Down, oprire

În ambele cazuri, vei ajunge la o pagină numită "Definire butoane alimentare și activare protecție parolă". Caută secțiunea "Setări buton alimentare". Acolo vei găsi o singură setare, numită "La apăsarea butonului de alimentare". În dreapta sa, ai acces la o listă derulantă cu toate opțiunile disponibile pe calculatorul tău.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Alege ce preferi să facă PC-ul tău cu Windows atunci când apeși pe butonul de alimentare. În mod implicit, ar trebui să fie setat pe Închidere, dar în funcție de tipul de dispozitiv, poți să alegi și alte opțiuni precum Reapus, Repornire, Hibernare sau "Închidere ecran".

Windows, buton, Shut Down, oprire

După ce ai selectat ce vrei să se întâmple atunci când apeși butonul de alimentare, apasă pe butonul "Salvare modificări" din partea dreapta jos a ferestrei.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Reține și faptul că dacă ai un dispozitiv cu baterie, cum este un laptop sau o tabletă, poți să alegi două acțiuni diferite pentru când apeși butonul de pornire/oprire: una pentru când dispozitivul tău funcționează pe baterie și alta pentru când este conectat la priză.

Windows, buton, Shut Down, oprire

De asemenea, dacă dispozitivul tău cu Windows are un buton dedicat de Repaus, este posibil să vezi și o listă derulantă suplimentară pentru el, ca în imaginea de mai sus.

Hai să vedem acum ce putem să modificăm pentru butonul software Închidere din Meniul Start din Windows 7 și Windows 10 sau de pe ecranul Start din Windows 8.1.

Cum modifici ce face butonul "Închidere" din Meniul Start din Windows 7

În Windows 7, butonul Închidere se găsește în partea din dreapta jos a Meniului Start.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Dacă dai clic pe săgeata de lângă Închidere, poți să găsești și alte opțiuni conexe, toate putând fi configurate ca implicite.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Pentru a schimba comportamentul implicit, dă clic dreapta pe bara de activități și în meniul de clic dreapta, selectează Proprietăți.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Se deschide fereastra "Proprietăți bară de activități și meniu Start". Dă clic pe fila Meniu Start.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Dă clic pe lista derulantă "Acțiune buton alimentare" și selectează acțiunea pe care vrei să o setezi ca implicită.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Apasă pe butonul OK și modificarea va fi aplicată imediat.

Windows, buton, Shut Down, oprire

Pot să schimb și ce face butonul software "Alimentare" din Windows 8.1 și Windows 10?

Spre deosebire de Windows 7, nu poți să schimbi ce face butonul de alimentare de pe ecranul Start din Windows 8.1 sau din Meniul Start din Windows 10. Atât în Windows 8.1 cât și în Windows 10, butonul de alimentare nu face altceva decât să deschidă lista de opțiuni de alimentare a calculatorului sau dispozitivului tău. Mulți oameni au însă tendința să îl confunde cu butonul de Închidere din Windows 7. Iată cum arată în Windows 8.1:

Windows, buton, Shut Down, oprire

În Windows 10, opțiunile disponibile sunt aceleași:

Windows, buton, Shut Down, oprire

Doar după ce deschizi meniul Alimentare poți să alegi ce vrei să faci: Închidere, Repornire, Repaus sau Hibernare (dacă ai activat și această opțiune).

Concluzie

Poți să setezi butonul de alimentare al calculatorului tău să facă ce vrei atâta timp cât este vorba despre o opțiune de alimentare disponibilă în Windows, pentru hardware-ul tău. Dacă folosești Windows 7, poți să alegi și care este acțiunea implicită la apăsarea butonului de alimentare din Meniul Start, ca să economisești astfel un clic ori două atunci când vrei să îți oprești calculatorul. Pentru alte sfaturi legate de opțiunile de alimentare disponibile în Windows, citește și articolele recomandate mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Economisire energie Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează