Cum modifici ce face butonul de alimentare pe un PC cu Windows

Cum modifici ce face butonul de alimentare pe un PC cu Windows

Un mod cunoscut de a opri un calculator sau un laptop cu Windows este să apeși butonul fizic de alimentare de pe dispozitiv, mai degrabă decât să folosești opțiunea Închidere din Meniul Start. Dacă-ți place ideea de a folosi butoanele hardware de pe PC pentru a face anumite lucruri, vestea bună este că poți modifica setările butonului de alimentare pentru a efectua și alte sarcini decât oprirea. Este posibil să existe alte acțiuni pe care preferi să le atribui acestui buton de alimentare, acțiuni pe care le folosești mai des. De exemplu, poți apăsa butonul de pornire pentru a-ți pune calculatorul cu Windows în repaus sau doar pentru a stinge ecranul. Sau, de ce nu, dacă ai casa plină de copii, poate ai prefera să dezactivezi cu totul butonul de alimentare, astfel încât aceștia să nu-ți mai închidă PC-ul atunci când lucrezi.🙂 Oricare ar fi motivele tale, iată cum modifici ce face butonul de alimentare pe un laptop sau pe un calculator desktop cu Windows 10 sau Windows 11:

Reclamă

NOTĂ: Acest tutorial este despre butonul hardware de alimentare de pe laptopul sau PC-ul tău desktop și despre cum să-i schimbi funcția. Dacă ai ajuns aici căutând moduri de a opri sau reporni calculatorul tău cu Windows folosind butoane software (din interiorul sistemului de operare), ar trebui să citești mai degrabă aceste ghiduri: Cum închizi un laptop, o tabletă sau un PC desktop cu Windows 10 sau Cum închizi un calculator sau dispozitiv cu Windows 11 (9 metode). Iar dacă te întrebi cum am făcut imaginea asociată acestă acestui articol, ce pare ușor stranie, ei bine a fost desenată de AI-ul Copilot, inclus în Windows 11 și ajustată cu Microsoft Designer.

Ce se întâmplă atunci când apeși pe butonul de alimentare al unui PC cu Windows

Indiferent dacă folosești Windows 10 sau Windows 11 pe laptopul tău, acțiunea implicită atunci când apeși pe butonul de alimentare este fie pornirea, fie oprirea. Ca să fie clar, când spun butonul de alimentare, mă refer la butonul fizic (I/O) aflat pe dispozitivul tău. La unele notebook-uri, acesta arată ca în imaginea de mai jos, iar la altele, poate fi o tastă subțire, aflată pe o parte. Oricum, ar trebui să fie ușor de identificat, deoarece este aproape întotdeauna separat de tastatură și de alte butoane.

Butonul de alimentare de pe un laptop

Butonul de alimentare de pe un laptop

Pe un calculator desktop, butonul de pornire este la fel de ușor de găsit, dacă nu chiar mai ușor. Este de obicei mare și, în funcție de carcasă, poate fi chiar iluminat. Și, la fel ca pe un laptop, acțiunea implicită atunci când apeși butonul de alimentare pe un PC cu Windows este de a-l porni sau de a-l opri.

Butonul de alimentare de pe un calculator desktop

Butonul de alimentare de pe un calculator desktop

Nu puteți schimba ce face butonul de alimentare atunci când calculatorul tău cu Windows este oprit: acesta va porni întotdeauna PC-ul. Totuși, atât în Windows 10, cât și în Windows 11, poți alege ce face PC-ul tău atunci când este pornit și apeși pe butonul de alimentare. Iată...

Reclamă

Cum schimbi setările butonului de alimentare în Windows

Pașii pentru a schimba funcția butonului de alimentare sunt aceiași în Windows 11 și Windows 10. Indiferent de sistemul de operare pe care-l folosești, începe prin a deschide Panoul de control. O metodă rapidă de a face asta este să folosești caseta de căutare din bara de activități.

Caută și deschide Panoul de control

Caută și deschide Panoul de control

După ce ai deschis Panoul de control, apasă pe Sistem și securitate.

Apasă pe Sistem și securitate

Apasă pe Sistem și securitate

În Sistem și securitate, imediat sub Opțiuni de alimentare, vei vedea un link numit „Modificare funcții butoane alimentare”. Apasă pe el.

Urmează linkul Modificare funcții butoane alimentare

Urmează linkul Modificare funcții butoane alimentare

Dacă preferi, poți și să apeși mai întâi pe Opțiuni de alimentare, pentru a le deschide, iar apoi pe „Alegerea acțiunii butonului de alimentare”, în panoul din stânga.

Accesează Opțiuni de alimentare > Alegerea acțiunii butonului de alimentare

Accesează Opțiuni de alimentare > Alegerea acțiunii butonului de alimentare

SUGESTIE: Vrei o metodă ușoară de a programa oprirea sau repornirea calculatorului tău? Iată cum să-ți programezi PC-ul cu Windows să se oprească sau să repornească cu Simple Shutdown Scheduler.

Reclamă

În ambele cazuri, ajungi la pagina „Definire butoane alimentare și activare protecție parolă”. Caută secțiunea numită Setări buton alimentare. În aceasta, găsește setarea „La apăsarea butonului de alimentare”. În dreptul ei, se află un meniu derulant, cu toate opțiunile disponibile pe calculatorul tău Windows.

Setări buton alimentare

Setări buton alimentare

Alege ce preferi să facă calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows atunci când apeși pe butonul de alimentare. În mod implicit, este setat pe Închidere, dar în funcție de tipul de dispozitiv, ar trebui să poți alege și alte opțiuni, precum Nicio acțiune, Repaus, Hibernare sau Închidere ecran.

La apăsarea butonului de alimentare

La apăsarea butonului de alimentare

Deși nu mai este cazul, când fiica mea era mai mică, avea obiceiul de a-mi închide calculatorul. Și găsea întotdeauna butonul pentru a-mi opri atât laptopul, cât și PC-ul desktop. Așadar, obișnuiam să setez butonul de alimentare pe Nicio acțiune. Pe scurt, alege din listă acțiunea pe care o preferi apăsând pe ea. Când este selectată, o vei vedea lângă setarea „La apăsarea butonului de alimentare”.

La apăsarea butonului de alimentare Nicio acțiune

La apăsarea butonului de alimentare Nicio acțiune

Ultimul pas este modificarea funcției butonului de alimentare al calculatorului tău cu Windows apăsând pe Salvare modificări în partea din dreapta jos a ferestrei.

Salvează modificările pentru funcția butonului de alimentare

Salvează modificările pentru funcția butonului de alimentare

Asta este tot! De acum încolo, funcția butonului de alimentare este modificată, în funcție de ceea ce ai ales.

Reclamă

NOTĂ: Dacă ai un dispozitiv cu Windows cu baterie, precum un laptop sau o tabletă, poți alege două acțiuni diferite pentru când apeși butonul de alimentare: una pentru situațiile în care dispozitivul tău funcționează pe baterie și alta pentru cele când se încarcă. În plus, dacă dispozitivul tău cu Windows are un capac sau un buton dedicat de Repaus, este posibil să vezi liste derulante suplimentare dedicate acestora, ca în următoarea imagine.

Setări pentru butoanele de alimentare și de repaus și pentru capacul unui laptop cu Windows

Setări pentru butoanele de alimentare și de repaus și pentru capacul unui laptop cu Windows

Ai schimbat funcția butonului tău de alimentare?

După cum ai văzut, este ușor să personalizezi ce face butonul de pornire al calculatorului tău. Ai decis să-i schimbi funcția pentru a facilita punerea calculatorului tău în modul de repaus? Preferi acțiunea implicită de închidere? De asemenea, nu ezita să folosești secțiunea de comentarii de mai jos pentru a-mi spune mie și celorlalți colegi cititori dacă ai vreo sugestie legată de opțiunile butonului de alimentare din Windows 10 sau Windows 11.

Descoperă: Productivitate Aspect și Personalizare Economisire energie Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows