Cum resetezi toate adaptoarele de rețea în Windows 10, cu 6 clicuri

În vreme de război orice este permis, inclusiv o decizie radicală precum aceea pe care trebuie să o iei atunci când nu mai ai nicio soluție pentru depanarea conexiunii tale la internet, care parcă este posedată și nu vrea să meargă sub nicio formă. Atunci când ajungi în pragul disperării, o ultimă soluție este să îți resetezi adaptoarele ori plăcile de rețea. Deși va trebui să reconfigurezi totul după aceea, faptul că adaptoarele de rețea folosesc acum setările implicite îți poate fi de ajutor în repararea problemelor de conectivitate. Ultima versiune de Windows 10 îți oferă o metodă ușoară de a îți reseta plăcile de rețea, inclusiv pe cele wireless. În acest ghid, îți vom arăta cum:

NOTĂ: Opțiunile despre care discutăm în acest articol sunt disponibile în Windows 10 cu Anniversary Update sau în Windows 10 Insider Preview Build 14367 sau mai nou. Windows 10 cu Anniversary Update va fi disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu luna iulie 2016.

Cum resetezi toate plăcile de rețea în Windows 10

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a putea reseta adaptoarele de rețea de pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 este să deschizi aplicația Setări. Cea mai rapidă metodă de a o face este să apeși simultan tastele Windows + I.

Intră în categoria de setări Network & Internet (Rețea și internet).

Dacă nu este deja selectată, apasă pe secțiunea Status din coloana din stânga.

În partea dreaptă a ferestrei, derulează până ajungi la sfârșitul listei de setări. Acolo, ar trebui să vezi o legătură numită Network reset (Resetare rețea). Apasă pe ea.

Aplicația Setări va afișa un ecran nou numit Network reset (Resetare rețea) unde ți se spune că, dacă vei continua acțiunea, Windows 10 va elimina și apoi va reinstala toate adaptoarele de rețea, pentru a reconfigura toate componentele de rețelistică la setările lor inițiale. Va fi nevoie să reinstalezi software-urile de rețea pe care le folosești, precum clienții de VPN.

Dacă ești de acord cu toate aceste consecințe și vrei să continui cu resetarea adaptoarelor de rețea, apasă pe butonul Reset now (Resetează acum).

Windows 10 îți va cere să confirmi că vrei să resetezi adaptoarele de rețea. Dacă o faci, apasă pe Yes (Da).

Dacă ai continuat acțiunea și ai ales să îți resetezi adaptoarele de rețea, Windows 10 te va informa că dispozitivul sau calculatorul tău se va opri în 5 minute. Închide notificarea și salvează orice ai deschis, înainte să expire acest timp.

Dacă nu vrei să aștepți cele 5 minute, poți să îți repornești calculatorul sau dispozitivul cu Windows 10 și manual. Rezultatul final este același.

După ce calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 a repornit, toate adaptoarele sale de rețea sunt resetate și trebuie reconfigurate. Inclusiv trebuie să alegi dacă vrei ca dispozitivul tău cu Windows 10 să poată fi descoperit de către alte dispozitive din rețea.

Acum, va trebui să reconfigurezi tot ce este legat de adaptoarele de rețea, de la zero. Dacă folosești un proxy sau un VPN , va trebui să le setezi din nou și pe acestea.

Concluzie

Resetarea adaptoarelor (plăcilor) de rețea în Windows 10 nu este un lucru complicat și nu îți solicită decât câteva clicuri (între 6 și 10, în funcție de cum te miști). Însă chiar dacă este ușor să îți resetezi adaptoarele de rețea, s-ar putea să nu fie la fel de ușor să le reconfigurezi în așa fel încât totul să meargă ca la început. Înainte de a face acest lucru, asigură-te că nu mai există alte opțiuni de depanare pentru problemele de conectivitate pe care le ai. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne lași un comentariu în secțiunea de mai jos.