Cum recuperezi versiuni precedente ale fișierelor și documentelor, din OneDrive

Una dintre cele mai tari caracteristici ale OneDrive este faptul că păstrează un istoric al fișierelor sincronizate, astfel încât poți recupera versiuni mai vechi ale lor, atunci când ai nevoie. De exemplu, poți lucra la o foaie de calcul în Excel împreună cu altcineva, sau să lucrezi singur, dar pe mai multe dispozitive. La un moment dat, se face o greșeală și fișierul Excel nu mai este util. Poți economisi timp prețios, restaurând o versiune mai veche, fără acea greșeală, astfel încât să-ți poți continua munca, în loc să reiei totul de la zero. Iată cum se restaurează versiuni mai vechi ale fișierelor tale de pe OneDrive:

Pasul 1. Autentifică-te pe saitul OneDrive, folosind contul Microsoft

Deschide browserul tău web favorite și mergi la saitul OneDrive. Autentifică-te cu contul Microsoft. Ia în considerare faptul că trebuie să te autentifici folosind același cont pe care-l folosești pentru a-ți sincroniza fișierele prin OneDrive. Acum ar trebui să vezi fișierele sincronizate pentru contul tău.

OneDrive, documente, versiuni, precedente

Pasul 2. Găsește fișierul pe care vrei să-l restaurezi într-o versiune mai veche și accesează-i istoricul de versiuni

În coloana din stânga, alege Fișiere (Files) iar apoi navighează prin conținutul din OneDrive, până găsești fișierul care te interesează. Un mod prin care poți accesa istoricul versiunilor este să dai clic dreapta (ori să apeși și să ții apăsat) iar apoi să alegi Istoric versiuni (Version history), în meniul contextual.

OneDrive, documente, versiuni, precedente

O altă metodă presupune să selectezi fișierul dând clic pe caseta de selectare din colțul său din dreapta-sus, iar apoi să apeși pe butonul Istoric versiuni (Version history) din bara de unelte de sus.

OneDrive, documente, versiuni, precedente

Dacă fereastra browserului tău nu este mare, cu mult spațiu, nu vei vedea butonul Istoric versiuni (Version history) în bara de unelte de sus. Vei vedea în schimb trei puncte. Apasă pe ele și, în meniul care se deschide, alege Istoric versiuni (Version history).

OneDrive, documente, versiuni, precedente

OneDrive încarcă versiunile existente ale fișierului ales. Modul în care le afișează diferă în funcție de tipul fișierului.

Pasul 3. Restaurează ori descarcă versiunea mai veche a fișierului, din OneDrive

Dacă restaurezi un document Microsoft Office creat folosind o aplicație precum Excel, Word, PowerPoint, Access și așa mai departe, se deschide versiunea online a acelei aplicații, care încarcă automat fișierul care te interesează. Pentru un exemplu, privește captura de ecran de mai jos:

OneDrive, documente, versiuni, precedente

Am deschis o foaie de calcul în Excel Online și, în partea stângă, vedem toate versiunile mai vechi ale acestui fișier, data și ora la care au fost salvate. Apasă pe versiunile mai vechi disponibile până o găsești pe cea pe care vrei să o folosești. Odată găsită versiunea care îți este utilă, ai două opțiuni: Descărcare (Download) și Restaurare (Restore).

OneDrive, documente, versiuni, precedente

Dacă apeși pe Restaurare (Restore), versiunea mai veche a documentelui devine versiunea curentă și OneDrive o sincronizează automat, pe toate dispozitivele. Poți continua munca de la acea versiune și actualiza fișierul așa cum ai nevoie. Orice actualizare vei face în viitor, este salvată automat într-o nouă versiune a aceluiași fișier.

Dacă vrei să păstrezi versiunea curentă a fișierului, fără să o înlocuiești cu una mai veche la care te uiți, este mai bine să alegi opțiunea Descărcare (Download). În fereastra de salvare a fișierului, alege o locație diferită de cea unde se găsește versiunea curentă ori, alege același folder dar dă-i un nume diferit fișierului, pentru a putea deosebi versiunile între ele. După aceea, apasă pe butonul de salvare.

Problema cu istoricul versiunilor din OneDrive: nu funcționează pentru toate fișierele!

În iulie 2017, echipa OneDrive de la Microsoft s-a lăudat cu faptul că au făcut istoricul versiunilor disponibil pentru toate tipurile de fișiere. Poți citi anunțul lor aici: Expanding OneDrive version history support to all file types.

Am încercat această facilitate pentru fișierele create cu Microsoft Office și a mers întotdeauna. Dar, pentru fotografii, fișiere text simple și alte tipuri de fișiere, nu ne-a mers. De fiecare dată când am încercat să accesăm istoricul versiunilor pentru acele fișiere, am întâlnit o pagină goală fără versiuni mai vechi ale fișierelor.

OneDrive, documente, versiuni, precedente

Conform Microsoft, ar trebui să vedem o listă cu versiuni mai vechi, similară cu captura de ecran de mai jos (oferită de Microsoft). Apoi, ar trebui efectuat un clic dreapta urmat de un clic pe Restaurare (Restore) sau Deschidere fișiere (Open File).

OneDrive, documente, versiuni, precedente

NOTĂ: Captura de ecran de mai sus este de la Microsoft. Noi nu am putut crea ceva similar, în OneDrive-ul nostru.

Cât timp păstrează OneDrive versiuni mai vechi ale fișierelor?

Microsoft spune: "OneDrive va păstra versiuni mai vechi ale fișierelor tale pentru 30 de zile. Suport pentru istoricul versiunilor mai extins a început să fie implementat și va fi disponibil tuturor vara aceasta".

Din păcate, am observat că această afirmație nu este adevărată. Pentru fișiere text, PDF, imagini și alte tipuri de fișiere, istoricul versiunilor nu a funcționat pentru noi. Pentru fișierele Microsoft Office create în Excel, Word, PowerPoint (și alte aplicații Office), OneDrive a păstrat istoricul versiunilor pentru mai mult de șase luni.

Care este experiența ta cu istoricul versiunilor fișierelor din OneDrive?

Așa cum ai văzut, această facilitate a OneDrive este utilă când ai probleme cu versiunile unor fișiere create în Microsoft Office. O folosim din când în când și de fiecare dată economisim timp și câștigăm în productivitate. Ne-am bucurat să aflăm că Microsoft au anunțat extinderea acestei facilități pentru toate tipurile de fișiere, pentru ca apoi să ne frustrăm când am văzut că adevărul este diferit. De aceea suntem curioși cum merge această facilitate pentru tine. Comentează mai jos și împărtășește experiența pe care ai avut-o.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Microsoft Office OneDrive Programe Recomandate Rețea și Internet Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează