Întrebări simple: Ce este meniul WinX & Cum îl accesezi?

Deoarece Microsoft a decis să elimine butonul Start și Meniul Start din Windows 8, ei au creat un înlocuitor ascuns pentru ceea ce era odată Meniul Start. Între timp, au reintrodus butonul Start în Windows 8.1 și vor reintroduce și Meniul Start în Windows 10. Dar, acest înlocuitor ascuns – meniul WinX rămâne aici. Haideți să vedem ce este acest meniu, cum îți poate fi util și cum este accesat în Windows 8, Windows 8.1 și Windows 10.

Ce este meniul WinX?

Meniul WinX este numit așa de foarte multe saituri web, pur și simplu pentru că Microsoft nu i-a dat un nume oficial. Alții îl numesc meniul super-utilizatorului. În prezent, majoritatea îl numesc direct după combinația de taste implicită pentru deschiderea sa: Windows + X. Dacă folosești Windows 8, Windows 8.1 sau Windows 10, apasă aceste taste ca să vezi ce se întâmplă.

Mai jos poți să vezi și o captură de ecran a acestui meniu, în Windows 8.1.

După cum observi, meniul include următoarele scurtături:

 • Programe și caracteristici – Deschide fereastra Programe și caracteristici, de unde poți să modifici, să repari și să dezinstalezi aplicațiile desktop.
 • Opțiuni de alimentare – Deschide fereastra Opțiuni de alimentare, unde poți să modifici planul de alimentare activ.
 • Vizualizator evenimente – Deschide Vizualizatorul de evenimente. Poți să afli mai multe despre acest instrument și modul lui de funcționare, din acest ghid: Primii pași în lucrul cu Event Viewer în Windows.
 • Sistem – Deschide fereastra Sistem, unde poți să afli informații despre calculatorul sau dispozitivul tău.
 • Manager dispozitive – Deschide Managerul dispozitive. Poți citi mai multe detalii despre acest instrument și despre lucrul cu el din acest ghid: Găsiți driverele lipsă & dispozitivele ascunse cu Managerul de dispozitive.
 • Conexiuni în rețea – Deschide fereastra Conexiuni în rețea, de unde poți să modifici proprietățile conexiunilor tale de rețea.
 • Gestionare disc – Deschide instrumentul Gestionare disc. Poți să afli mai multe despre cum se lucrează cu el, în acest tutorial: Administrarea Hard-Disk-urilor utilizând aplicația Gestionare Disc.
 • Gestionare computer – Deschide utilitarul Gestionare computer. Poți afla mai multe informații despre lucrul cu acest panou de control, din acest ghid: De ce Gestionare Computer este instrumentul meu favorit de administrare.
 • Linie de comandă – Deschide Linia de comandă.
 • Linie de comandă (Admin) – Deschide Linia de comandă, cu drepturi de administrator.
 • Manager de activități – Deschide Managerul de activități.
 • Panou de control – Deschide Panoul de control.
 • Explorer – Deschide File Explorer.
 • Căutare – Deschide butonul special Căutare.
 • Rulare – Deschide fereastra Executare.
 • Închideți sau deconectați-vă – Deschide un meniu cu următoarele opțiuni: închidere, repornire, repaus și sign out. Accesarea acestui meniu este una dintre cele mai rapide metode de a opri Windows.
 • Desktop – Te duce pe Desktop, ceea ce nu este foarte util deoarece, în majoritatea cazurilor, vei accesa acest meniu oricum de pe Desktop.

Meniul WinX în Windows 8, Windows 8.1 & Windows 10

Meniul WinX a evoluat de la prima sa introducere în Windows 8. După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, în acest sistem de operare, el includea 15 scurtături care erau utile mai ales utilizatorilor tehnici și profesioniștilor IT.

În Windows 8.1, el are 20 de scurtături, inclusiv metode ușoare de a opri sau reporni calculatorul.

Până acum, în variantele de teste ale Windows 10, acest meniu a rămas identic cu cel din Windows 8.1. Totuși, ne așteptăm ca Microsoft să aducă schimbări și îmbunătățiri pentru el. Dar haideți să vedem cum evoluează procesul de dezvoltare pentru această versiune de Windows.

Cum accesezi meniul WinX?

Cea mai ușoară metodă de a accesa meniul WinX este să apeși tastele Windows + X. Această combinație de taste funcționează în toate cele trei versiuni de Windows în care meniul este inclus: 8, 8.1 și 10.

În Windows 8, dacă folosești un mouse, poți accesa meniul de pe Desktop, dacă duci cursorul mouse-ului în colțul din stânga jos al ecranului. Ține-l acolo până apare indicatorul Start.

Apoi, dă clic dreapta pe el pentru a deschide meniul WinX.

În Windows 8.1 și Windows 10, procedura este mult mai simplă: mergi pe Desktop și dă clic dreapta pe butonul Start. Dacă folosești un ecran sensibil la atingere, mergi pe Desktop și apasă și menține apăsarea pe butonul Start. Meniul WinX va fi afișat.

Concluzie

Acum că știi ce este meniul WinX, cum funcționează, cum se accesează, precum și evoluția sa între diferitele versiuni de Windows, nu ezita să îl încerci și să ne spui dacă îți este util. Îl folosești regulat?