7 metode de a minimiza și maximiza aplicații în Windows

Minimizarea și maximizarea aplicațiilor în Windows sunt lucruri ușoare și intuitive. Totuși, există mai multe metode de a realiza aceste acțiuni, iar unele dintre ele funcționează mai bine decât altele, în funcție de situație. Uneori s-ar putea să fie mai ușor să dai clic pe un buton, dar alteori poate fi mai simplu să folosești tastatura. Dacă vrei să știi toate metodele de a minimiza și maximiza aplicațiile și jocurile în Windows, citește acest tutorial:

Ce înseamnă să minimizezi sau să maximizezi o aplicație în Windows?

Deși majoritatea utilizatorilor probabil știu ce înseamnă să minimizezi și să maximizezi o fereastră, pentru siguranță, am vrea să începem acest ghid prin a spune că:

  • Minimizarea unei aplicații înseamnă ascunderea ferestrei de pe desktop, fără a închide aplicația. Atunci când fereastra unei aplicații este minimizată, o poți restaura la starea sa anterioară sau, cu alte cuvinte, o poți afișa din nou, apăsând pe butonul ei de pe bara de activități.
  • Maximizarea unei aplicații înseamnă să o faci la fel de mare cât este desktop-ul tău. O aplicație maximizată ocupă întregul spațiu disponibil pe ecran, cu excepția barei de activități din Windows.

Ca să îți oferim un exemplu: iată o fereastră maximizată de Microsoft Edge, în care am încărcat saitul nostru. După cum vezi, ocupă întregul ecran.

Atunci când Microsoft Edge este minimizat, el nu mai este afișat pe desktop. Dar, iconița sa este afișată pe bara de activități din Windows. O apăsare pe ea va restaura fereastra Microsoft Edge la starea ei anterioară.

Acum, hai să vedem care sunt toate metodele de a minimiza și maximiza aplicații în Windows:

1. Minimizează sau maximizează aplicații apăsând pe butoanele din colțul din dreapta sus

Cea mai cunoscută metodă de a minimiza sau maximiza o aplicație este să apeși pe butoanele de Minimizare sau Maximizare, în funcție de ceea ce vrei să faci. Aplicațiile implicite din sistemele de operare Windows și majoritatea aplicațiilor din terțe părți au butoanele Minimizare și Maximizare în colțul dreapta sus al ferestrelor lor. Butonul Minimizare este de obicei desenat ca o liniuță de subliniere, iar butonul Maximizare arată ca un pătrat gol.

Atunci când fereastra aplicației este deja maximizată, butonul Maximizare se transformă într-o reprezentare a două pătrate unul peste celălalt. Dacă apeși pe butonul Maximizare acum, fereastra aplicației se întoarce la forma sa originală de dinainte să fi fost maximizată.

Dacă aplicația este minimizată, pentru a o aduce la starea sa normală, apasă pe butonul ei de pe bara de activități.

2. Minimizează aplicațiile apăsând pe iconițele lor de pe bara de activități

O altă metodă foarte cunoscută de a minimiza aplicații este să apeși pe iconițele lor de pe bara de activități. De exemplu, atunci când deschizi o aplicație precum Microsoft Edge, Windows 10 afișează o iconiță pentru ea pe bara de activități. Atunci când apeși pe ea, aplicația Microsoft Edge se minimizează. Apasă din nou pe aceeași iconiță și se restaurează aplicația la starea sa inițială, ce poate sau nu să fie maximizată.

3. Minimizează sau maximizează aplicații folosind meniul ferestrelor aplicațiilor

O altă metodă care funcționează în orice situație este să folosești meniul ferestrei aplicației. Pentru a deschide acest meniu, ai două opțiuni: dai clic dreapta (sau apeși și ții apăsat pe ea) pe bara de titlu a ferestrei, sau apeși simultan pe tastele Alt + Spațiu. Alege varianta pe care o preferi - ambele metode afișează un meniu ca cel din captura de ecran de mai jos. În acest meniu, apasă pe Minimizare sau Maximizare, în funcție de ceea ce vrei să faci cu fereastra aplicației.

În cazul în care alegi să folosești combinația de taste Alt + Spațiu, poți să continui comanda prin apăsarea tastei N sau X. Dacă apeși Alt + Spațiu + N, minimizezi fereastra aplicației, iar dacă apeși Alt + Spațiu + X, o maximizezi.

Dacă folosești Windows în altă limbă decât româna sau engleza, atunci este posibil să trebuiască să folosești alte taste decât N și X. Poți să afli care sunt aceste taste dacă te uiți la literele subliniate din opțiunile Minimizare și Maximizare din meniul Alt + Spațiu.

4. Minimizează sau maximizează aplicații din meniul clic dreapta din previzualizarea lor de pe bara de activități

În Windows 10 și Windows 8.1, poți să minimizezi sau să maximizezi aplicații folosindu-le previzualizarea din bara de activități. Ține cursorul deasupra aplicației pe care vrei să o maximizezi sau să o minimizezi. După scurt timp, ar trebui să vezi o previzualizare a acelei aplicații, la fel ca în captura de ecran de mai jos.

Dă clic dreapta sau apasă lung pe previzualizarea aplicației. Apoi, în meniul contextual care se va deschide, apasă pe Minimizare sau Maximizare, în funcție de starea curentă a ferestrei aplicației și în funcție de ce vrei să faci cu ea.

Dacă aplicația este deja minimizată, vei avea doar opțiunea de a o maximiza. De asemenea, dacă aplicația este deja maximizată, ai doar opțiunea de a o minimiza.

5. Minimizează sau maximizează aplicația curentă folosindu-ți tastatura

Unii oameni preferă să folosească tastatura cât mai mult posibil, în loc să folosească mouse-ul sau ecranul tactil. Dacă și tu ești unul dintre ei, s-ar putea să îți placă această metodă de a minimiza sau maximiza aplicații:

  • Pentru a minimiza aplicația curentă pe care o folosești, apasă simultan pe tastele Windows + Săgeată jos. Dacă starea prezentă a ferestrei aplicației pe care vrei să o minimizezi este maximizată, combinația de taste va avea un pas intermediar în care fereastra își ia dimensiunile standard pe desktop (nici minimizată dar nici maximizată, doar o fereastră normală).
  • Pentru a maximiza aplicația curentă pe care o folosești, apasă simultan pe tastele Windows + Săgeată sus. Dacă starea prezentă a ferestrei aplicației pe care vrei să o maximizezi este minimizată, combinația de taste va avea un pas intermediar în care fereastra își ia dimensiunile standard pe desktop (nici minimizată dar nici maximizată, doar o fereastră normală).

6. Minimizează toate aplicațiile de pe desktop apăsând pe butonul "Afișare desktop"

Dacă nu vrei să minimizezi doar o anumită fereastră a unei aplicații, ci preferi să minimizezi tot ce este deschis pe desktop-ul tău, poți să faci asta apăsând pe butonul Afișare desktop. Găsești acest buton în colțul din dreapta al barei tale de activități.

Dacă apeși din nou pe butonul Afișare desktop, vei restaura toate ferestrele aplicațiilor la dimensiunilor și pozițiile lor inițiale de pe desktop-ul tău.

7. Minimizează toate aplicațiile de pe desktop folosindu-ți tastatura

O altă meodă de a minimiza toate ferestrele aplicațiilor de pe desktop odată este să apeși simultan pe tastele Windows + M.

Pentru a restaura toate ferestrele aplicațiilor la starea lor inițială de pe desktop-ul tău, folosește combinația de taste Windows + Shift + M.

Concluzie

Minimizarea și maximizarea ferestrelor aplicațiilor sunt lucruri ușoare ce pot fi realizate în mai multe feluri. Majoritatea metodelor funcționează la fel indiferent de versiunea de Windows pe care o folosești. Avem speranța că ți-am arătat unele metode pe care nu le știai. Dacă mai știi și altele, nu ezita să le împărtășești și cu noi în comentariile de mai jos și vom actualiza articolul nostru.