Review ADATA Legend 840 review: Un SSD PCIe 4 moderat de rapid

Review ADATA Legend 840 review: Un SSD PCIe 4 moderat de rapid
Rating

ADATA a lansat recent o nouă unitate de stocare solid-state ce suportă PCI Express Gen 4, promițând viteze de scriere și de citire excelente la un preț rezonabil. Aceasta se numește Legend 840 și este disponibilă la capacități de 512GB și 1TB. Am primit-o în teste și pentru o perioadă, am folosit-o și i-am evaluat performanțele. Acum, am dori să-ți împărtășim ce am aflat deci, dacă ești interesat, citește această recenzie pentru a vedea dacă ADATA Legend 840 PCIe Gen4 x4 M.2 2280 își are locul pe lista ta de cumpărături:

Reclamă

ADATA Legend 840 PCIe Gen4 x4 M.2 SSD: Pentru cine este o alegere potrivită?

Unitatea de stocare solid-state ADATA Legend 840 este o alegere excelentă pentru:

 • Cei care vor să treacă la o unitate solid state PCIe 4
 • Cei ce vor un SSD rapid la un preț rezonabil
 • Utilizatorii care au calculatoare și laptopuri cu PCIe 4

Pro și contra

Avem destul de multe lucruri bine de spus despre SSD-ul ADATA Legend 840:

Vezi prețul:
 • Este rapid, atât la citirea, cât și la scrierea de date
 • Rulează pe PCI Express 4.0 x4
 • Folosește memorie flash fiabilă 3D NAND
 • Include un radiator, util pentru scăderea temperaturii în timpul funcționării
 • Are garanție pe cinci ani
 • Preț rezonabil comparat cu alte unități solid state PCIe 4.0

Cât despre dezavantaje, cele pe care le-am identificat sunt că:

 • Este un SSD DRAM-less (nu există RAM încorporat pentru cache rapid)
 • Tinde să se încălzească destul de mult (am măsurat 64 de grade Celsius când l-am instalat cu tot cu radiator într-un PC desktop)
Notă produs 4/5

Verdict

ADATA Legend 840 este o unitate de stocare solid-state PCIe4 moderat de rapidă, care poate crește viteza calculatorului dacă faci upgrade de la o unitate PCIe 3. Vitezele sale de citire și scriere a datelor sunt foarte bune, iar prețul cerut de ADATA este rezonabil. În opinia noastră, este o alegere bună pentru gameri, precum și pentru oricine își dorește un dispozitiv de stocare rapid la un preț rezonabil.

Despachetarea SSD-ului ADATA Legend 840 PCIe Gen4 x4 M.2

Unitatea solid-state ADATA Legend 840 este ambalată într-o cutie mică, dreptunghiulară, din carton negru. Nu are decupaje, deci nu poți vedea unitatea înainte de a o despacheta, dar îți poți face o idee despre ce este înăuntru uitându-te la imaginea de pe cutie.

Ambalajul lui ADATA Legend 840

Ambalajul lui ADATA Legend 840

Cutia te informează și că ADATA Legend 840 este un SSD M.2 NVMe, ce rulează pe PCIe Gen4 x4, capabil de a atinge viteze de citire de până la 5000MB/s și de scriere de până la 4500MB/s.

ADATA Legend 840: Spatele cutiei

ADATA Legend 840: Spatele cutiei

În pachet, găsești doar unitatea de stocare solid-state și radiatorul pentru ea, ambele plasate în și protejate de un blister transparent de plastic.

Despachetarea lui ADATA Legend 840 SSD

Despachetarea lui ADATA Legend 840 SSD

Despachetarea SSD-ului ADATA Legend 840 este rapidă și simplă. Apreciem că ADATA a inclus și un radiator împreună cu unitatea de stocare.

Reclamă

Design și specificații hardware

ADATA Legend 840 este o unitate solid-state NVMe 1.4 PCI Express Gen4 x4, ce folosește un controler Innogrit IG5220 (DRAM-less, ceea ce înseamnă că nu există memorie RAM încorporată pentru cache rapid) care poate atinge o rată de transfer apropiată de 5 GBps. Iar aceasta este exact viteza secvențială de citire pe care susține ADATA că o suportă SSD-ul: până la 5000MB/s. Viteza maximă secvențială de scriere pe care o poate atinge este puțin mai mică: 4500MB/s. În ceea ce privește vitezele aleatorii de citire/scriere, specificațiile sale dezvăluie valori maxime de 650K/600K IOPS (Input/Output Operations Per Second) pentru citire/scriere aleatorie de blocuri cu dimensiunea de 4K. SSD-ul este disponibil în două variante de capacitate: 512GB și 1024GB, dintre care noi am testat-o pe cea din urmă.

Informații despre ADATA Legend 840 SSD

Informații despre ADATA Legend 840 SSD

După cum știi deja din secțiunea de despachetare a acestei recenzii, unitatea de stocare solid-state Legend 840 vine și cu un radiator care, conform ADATA, poate reduce temperaturile cu până la 15%. În timpul testelor noastre, SSD-ul (cu radiatorul montat) a atins până la 64 de grade Celsius, ceea ce este puțin cam mult.

Pentru Legend 840 SSD, ADATA a folosit memorie 3D TLC NAND, ceea ce înseamnă capacități de stocare generoase și cerințe reduse de energie. Este, de asemenea, un tip rezistent de memorie flash, ceea ce le permite celor de la ADATA să ofere acestui SSD o garanție de 5 ani.

Legend 840 este un SSD M.2 2280: măsoară 80 mm × 22 mm și cântărește 9 grame cu tot cu radiator sau 6 grame fără radiatorul montat. SSD-ul oferă compatibilitate excelentă în această privință, deoarece formatul M.2 2280 este folosit în majoritatea calculatoarelor, laptopurilor și chiar consolelor de gaming.

Dacă vrei să știi mai multe despre specificațiile și caracteristicile acestei unități solid-state, vizitează ADATA Legend 840 PCIe Gen4 x4 M.2 SSD.

ADATA Legend 840 are specificații care îl plasează chiar în vârful clasamentului, printre cele mai rapide unități SSD de pe piață. Obții un controler PCI Express 4.0 foarte rapid, NVMe, M.2, memorie flash durabilă și multă capacitate de stocare.

Experiența de utilizare a SSD-ului ADATA Legend 840 PCIe Gen4 x4 M.2

Am folosit și testat SSD-ul ADATA Legend 840 pe un calculator desktop cu următoarea configurație:

Reclamă

După instalarea unității solid-state ADATA Legend 840 pe PC-ul nostru, primul lucru pe care am vrut să-l verificăm a fost câtă capacitate de stocare obții dacă instalezi pe el Windows 11. După cum poți vedea în imaginea următoare, spațiul real de stocare este de 953GB atunci când este formatat folosind sistemul de fișiere implicit NTFS.

ADATA Legend 840 SSD în Windows 11

ADATA Legend 840 SSD în Windows 11

În continuare, am vrut să vedem vitezele reale de copiere oferite de SSD-ul ADATA Legend 840. Pentru a verifica asta, am folosit o altă unitate de stocare solid-state PCIe 4.0, care este și mai rapidă: un SSD Kingston KC3000 de 2TB. Atunci când am copiat pe Legend 840 un fișier ISO de Windows 11 cu o dimensiune de 5,18 GB, am înregistrat o viteză impresionantă, ce a depășit 3GB/s.

Copierea unui fișier mare pe SSD-ul ADATA Legend 840

Copierea unui fișier mare pe SSD-ul ADATA Legend 840

Copierea aceluiași fișier mare de pe ADATA Legend 840 pe cealaltă unitate solid-state a fost similar de rapidă, atingând din nou peste 3GB pe secundă.

Copierea unui fișier mare de pe SSD-ul ADATA Legend 840

Copierea unui fișier mare de pe SSD-ul ADATA Legend 840

La sfârșit, am verificat și cât de rapid pornește Windows 11 de pe SSD-ul ADATA Legend 840. Pentru asta, am folosit BootRacer, care ne-a spus că timpul de pornire este rapid, aproximativ 27 de secunde.

Cât de rapid pornește Windows 11 folosind ADATA Legend 840

Cât de rapid pornește Windows 11 folosind ADATA Legend 840

Unitatea solid-state de stocare ADATA Legend 840 pare rapidă în scenariile de utilizare de zi cu zi, oferind ceea ce noi am numi performanțe moderate pentru un SSD PCIe 4, dar semnificativ mai bune decât un SSD obișnuit pe PCIe 3.

Performanțe în benchmarkuri

Pentru a ne face o idee mai bună despre cât de rapid este SSD-ul ADATA Legend 840, am rulat, în continuare, și câteva benchmarkuri. Primul a fost CrystalDiskMark. Am obținut rezultate excelente în toate testele făcute folosind ADATA Legend 840. Viteza maximă de citire secvențială a fost extrem de apropiată de cea promisă de producător (4963MB/s), în timp ce viteza de scriere a fost în realitate mai rapidă decât cea promovată: 4816MB/s față de 4500MB/s! Vitezele aleatorii au fost de asemenea excelente.

ADATA Legend 840 SSD: Rezultatele din benchmarkurile CrystalDiskMark

ADATA Legend 840 SSD: Rezultatele din benchmarkurile CrystalDiskMark

PCMark 10 System Drive Benchmark a oferit unității solid-state un scor de 2930 de puncte. Acesta este un scor excelent, care demonstrează încă o dată că ADATA Legend 840 este un SSD rapid.

Rezultat benchmark ADATA Legend 840 în PCMark 10

Rezultat benchmark ADATA Legend 840 în PCMark 10

Ultimul benchmark pe care l-am rulat a fost BlackMagic Disk Speed Test. Acest benchmark face parte dintr-o suită mai mare de software destinată capturii și redării de fișiere video. Rezultatele sale sunt bune indicatoare ale performanței reale oferite de unitate profesioniștilor precum videografi ce lucrează cu fișiere mari. Unitatea noastră solid-state ADATA Legend 840 a reușit să atingă viteze de citire și scriere bune, deși ambele au fost cu aproximativ 600MB/s mai joase decât vitezele maxime declarate.

ADATA Legend 840 SSD: Rezultate în benchmarkul Blackmagic Disk Speed Test

ADATA Legend 840 SSD: Rezultate în benchmarkul Blackmagic Disk Speed Test

Testele rulate demonstrează că ADATA Legend 840 este un SSD PCIe 4 capabil. Este cu siguranță mai bun decât un SSD pe PCIe 3 și are performanțe medii între SSD-urile pe interfața PCIe4.

Software inclus

Pentru unitatea de stocare solid-state Legend 840, ADATA oferă o aplicație numită ADATA SSD ToolBox, care arată și funcționează bine. Cu ea, poți să verifici starea de sănătate a SSD-ului tău, să vezi informații despre el și să-l optimizezi, să-i actualizezi firmware-ul și să ștergi date de pe el într-un mod sigur.

ADATA SSD Toolbox

ADATA SSD Toolbox

Ne place faptul că ADATA oferă o aplicație de monitorizare a SSD-ului cu Legend 840. Aceasta este utilă la a gestiona unitatea și la a-i menține firmware-ul actualizat.

Vei cumpăra un SSD ADATA Legend 840?

După cum ai văzut, ADATA Legend 840 este o unitate solid-state PCIe bună, iar prețul său este rezonabil. Intenționezi să cumperi una? Te mai uiți încă la SSD-uri PCIe 3? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware și sunete Recenzii Windows