Review ASUS TUF-AX5400: Wi-Fi 6 pentru gameri!

ASUS TUF-AX5400
Rating

Performanța rețelei wireless

Să ne uităm la apartamentul în care am făcut testele: routerul a fost amplasat în Sufragerie. Cu majoritatea routerelor wireless, puterea semnalului nu este excelentă în locuri precum Bucătăria și Balconul mediu.

Apartamentul în care am testat ASUS TUF-AX5400

Testele noastre au fost realizate folosind o conexiune la internet de 1 Gbps, care oferă o viteză maximă de upload (încărcare) de până la 800 Mbps. Am evaluat rețeaua Wi-Fi emisă de ASUS TUF-AX5400 folosind standardele: Wi-Fi 4 pe frecvența de 2.4 GHz, Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 pe banda de 5 GHz.

Pentru a ne face o idee mai bună despre performanțele ASUS TUF-AX5400, l-am comparat cu ASUS RT-AX82U and TP-Link Archer AX50. RT-AX82U este un router de gaming AX5400 similar, cu același SoC, dar mai puține funcții incluse în firmware. Pe de altă parte, Archer AX50 este un router AX3000 cu un preț accesibil, un SoC creat de Intel și mai puține funcții.

Am început testele pe banda de 2.4 GHz și standardul Wi-Fi 4, măsurând puterea semnalului cu aplicația NetSpot. Îi vezi evoluția în graficul de mai jos. Din aceste măsurători, se pare că puterea semnalului este o zonă unde sunt necesare unele îmbunătățiri pentru ASUS TUF-AX5400.

Putere semnal wireless pe banda de 2.4 GHz

Am folosit SpeedTest pentru a evalua viteza conexiunii la internet atunci când am folosit Wi-Fi 4. Viteza de descărcare oferită de ASUS TUF-AX5400 a fost mai rapidă decât cea oferită de ASUS RT-AX82U, dar mai lentă decât Archer AX50.

ASUS TUF-AX5400 - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

Atunci când am măsurat viteza de upload pe banda de 2.4 GHz, performanța a variat între camere și nu a existat un câștigător clar.

ASUS TUF-AX5400 - SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6

Am utilizat PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea prin banda de 2.4 GHz și Wi-Fi 4. Din nou, ASUS TUF-AX5400 a fost depășit de TP-Link Archer AX50.

ASUS TUF-AX5400 - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 4

La fel s-a întâmplat atunci când am măsurat viteza de încărcare (upload).

ASUS TUF-AX5400 - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 4

Pe banda de 2.4 GHz, atunci când folosești standardul Wi-Fi 4, ASUS TUF Gaming AX5400 are performanțe medii pentru un router din zona sa de preț. Ne așteptam la viteze mai mari și sperăm că acest aspect va fi îmbunătățit în viitoare versiuni de firmware.

Pentru următoarele măsurători, am analizat banda wireles de 5 GHz folosind standardele Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6. Din nou, am început prin a masura puterea semnalului în fiecare cameră. De data asta, ASUS TUF Gaming AX5400 ne-a oferit rezultate foarte apropiate de ASUS RT-AX82U.

Putere semnal wireless pe banda de 5 GHz

Apoi, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza conexiunii la internet pe banda de 5 GHz, folosind standardul Wi-Fi 5. Vitezele de descărcare au fost rapide în majoritatea camerelor, dar ASUS TUF-AX5400 a strălucit mai ales în camerele cele mai depărtate de router.

ASUS TUF-AX5400 - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Încărcările de date au fost și ele rapide, dar nu am identificat un câștigător clar în această comparație.

ASUS TUF-AX5400 - SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 5

În continuare, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea prin Wi-Fi 5. Vitezele de download au fost foarte bune în toate camerele, dar niciun router nu s-a detașat în fața celorlalte.

ASUS TUF-AX5400 - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 5

Atunci când am măsurat viteza de upload, ASUS TUF-AX5400 s-a întrecut de la egal la egal cu ASUS RT-AX82U.

ASUS TUF-AX5400 - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 5

Atunci când folosești standardul Wi-Fi 5, ASUS TUF-AX5400 este un router rapid și stabil.

Am rămas pe banda de 5 GHz dar am trecut la standardul Wi-Fi 6 și am folosit SpeedTest în toate camerele din apartament. Descărcările au fost foarte rapide, iar TUF-AX5400 a fost campionul vitezei în câteva camere.

ASUS TUF-AX5400 - SpeedTest - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

Atunci când am măsurat viteza de încărcare, ASUS TUF-AX5400 a fost întrecut de fratele său, ASUS RT-AX82U.

ASUS TUF-AX5400 - SpeedTest - Viteza de upload prin Wi-Fi 6

La final, am folosit iarăși PassMark Performance test pentru a transfera date între două calculatoare conectate la rețea prin Wi-Fi 6. În acest test, ASUS TUF-AX5400 a fost campionul vitezei, fiind mult mai rapid decât routerele cu care l-am comparat, în toate camerele.

ASUS TUF-AX5400 - Viteza de descărcare prin Wi-Fi 6

Cu câteva excepții, atunci când am măsurat viteza de încărcare prin Wi-Fi 6, ASUS TUF-AX5400 a rămas cel mai rapid din comparația noastră.

ASUS TUF-AX5400 - Viteza de încărcare prin Wi-Fi 6

Pe Wi-Fi 6, ASUS TUF-AX5400 este un router wireless excelent, care oferă viteze pe măsura așteptărilor.

Performanța pentru rețelele cu fir

Am ajuns la secțiunea în care măsurăm performanța pe conexiunile Ethernet. Atunci când am folosit SpeedTest, ASUS TUF-AX5400 a atins potențialul maxim al conexiunii noastre la internet: 929.90 Mbps viteza medie de download și 816.12 Mbps viteza medie de upload. Reține faptul că, atunci când am testat ASUS RT-AX82U, conexiunea noastră era limitată la 500 Mbps pentru viteza de upload.

ASUS TUF-AX5400 - SpeedTest prin conexiuni Ethernet

Apoi, am realizat un transfer între două calculatoare conectate prin rețea, folosind PassMark Performance test. ASUS TUF Gaming AX5400 ne-a oferit viteze foarte apropiate de specificațiile sale. Nicio surpriză la acest capitol.

ASUS TUF-AX5400 - Transferuri prin conexiuni Ethernet

Așa cum se întâmplă cu mai toate routerele moderne, ASUS TUF-AX5400 oferă conexiuni Ethernet care merg la 1 Gbps. În plus, portul prioritizat de gaming poate fi util celor pasionați de jocuri, la fel ca și funcția de Link Aggregation disponibilă pentru două porturi Ethernet și pentru portul WAN.

Performanța portului USB

Am conectat un SSD portabil la portul USB 3.2 de pe spatele ASUS TUF-AX5400 și am făcut câteva transferuri de date. Am măsurat o viteză de descărcare de 719.03 Mbps și una de încărcare de 381.35 Mbps.

Viteza portului USB de pe ASUS TUF-AX5400

Portul USB de pe ASUS TUF Gaming AX5400 este foarte rapid și oferă viteze foarte apropiate de ASUS RT-AX82U, fratele său din gama de routere pentru pasionații de jocuri.

Funcții suplimentare

Securitatea este o zonă foarte importantă pentru ASUS TUF-AX5400. Acest router vine cu modulul AiProtection, care include următoarele:

 • Router Security Assessment – o unealtă care verifică nivelul de securitate al setărilor routerului. Atunci când găsește probleme, te anunță în mod proactiv și te îndrumă la zonele unde trebuie să faci schimbări.
 • Malicious Sites Blocking – o unealtă de securitate bazată pe cloud, pentru blocarea site-urilor malițioase pe toate dispozitivele conectate la rețea.
 • Two-Way IPS – un sistem de prevenție al intruziunilor, care te protejează de spam, de atacuri de tip DDOS, de atacuri la nivel de rețea și altele. În plus, scanează atât pachetele care intră în rețea, cât și pe cele care ies din rețea.
 • Infected Device Prevention and Blocking – dacă un dispozitiv din rețea este infectat și devine un zombie într-o rețea malware, este blocat automat și ești informat(ă) de această problemă pentru a putea lua măsuri.
 • Parental Controls – controale parentale bazate pe cloud, pe care părinții le pot folosi pentru a crea reguli pentru accesul la internet al copiilor. Dacă vrei să afli mai multe despre cum se folosesc eficient, citește Configurează controlul parental pe un router ASUS și Folosește-ți routerul ASUS pentru a controla timpul copilului tău pe internet.

Uneltele incluse în modulul AiProtection

Lista funcțiilor avansate nu se oprește aici. Primești și următoarele:

 • AiMesh - poți să folosești acest router pentru a-ți crea propria rețea mesh Wi-Fi, împreună cu alte routere ASUS, pentru o acoperire largă.
 • Guest network – poți activa până la trei rețele wireless pentru oaspeți pe fiecare bandă (2.4 GHz și 5 GHz) și setări de personalizare a tipului de acces.
 • Game Boost - un set de unelte pentru pasionații de jocuri:
  • Gear Accelerator - îți permite să prioritizezi în rețea dispozitivele de gaming (console, PC-uri de gaming, etc).
  • Mobile Game Mode - cu ajutorul aplicației ASUS Router, poți activa un mod de gaming specializat pentru smartphone sau tabletă.
  • Open NAT - un mod simplu de a crea reguli de port-forwarding pentru jocurile online și a optimiza rutarea pachetelor pentru consola ta de gaming.
 • Adaptive QoS – un serviciu avansat de tipul Quality of Service care poate fi folosit pentru a optimiza traficul în rețea, inclusiv pe cel pentru gaming online.
 • Traffic Analyzer – statistici vizuale care te ajută să vezi cât trafic trece prin rețeaua ta, cine folosește cea mai multă lățime de bandă și cum.
 • USB Applications - poți configura routerul să folosească hard disk-uri sau SSD-uri externe sau imprimante prin porturile sale USB. De asemenea, este oferit și suport pentru funcția Time Machine din macOS.
 • AiCloud 2.0 – uneltele necesare pentru a-ți crea propriul serviciu de stocare în cloud, folosind un hard disk sau SSD conectat la router.
 • Dual WAN - poți folosi două conexiuni la internet în același timp.
 • IPv6 – suport pentru adresele IPv6, care devin noua normă, înlocuind treptat adresele IPv4.
 • VPN – îți poți configura routerul să funcționeze precum un server VPN, folosind protocoalele PPTP, OpenVPN și IPSec VPN. De asemenea, se oferă suport și pentru conexiuni VPN realizate de dispozitivele din rețeaua ta.
 • Instant Guard - o aplicație mobilă disponibilă pe unele routere ASUS care-ți permite să realizezi o conexiune VPN către routerul tău atunci când ești pe mobil, conectat la rețele Wi-Fi publice și nesigure. O funcție foarte utilă dacă ne întrebi pe noi.
 • VPN Fusion - altă facilitate disponibilă doar pe unele routere ASUS. Acesta îi permite routerului să aloce dispozitivele din rețea unor tuneluri VPN diferite, concomitent. Astfel, poți avea dispozitivele de gaming conectat la un serviciu VPN specializat pentru jocurile online, în timp ce laptopul de muncă se conectează simultan la serviciul VPN al companiei pentru care lucrezi.
 • Network Tools – o colecție de unelte, care sunt utile atunci când ai probleme cu rețeaua, routerul sau conexiunea la internet.
 • DDNS – un serviciu care îți permite să te conectezi la routerul wireless chiar și atunci când are o adresă IP dinamică, printr-un nume de domeniu înregistrat.
 • Integrare cu Amazon Alexa, Google Assistant și IFTTT– poți spune comenzi precum “Alexa, ask ASUS ROUTER to upgrade the firmware” pentru a realiza diverse sarcini. De asemenea, poți automatiza sarcini repetitive, care în mod obișnuit “nu ar putea comunica una cu cealaltă”, prin IFTTT.

Funcții de gaming care s-ar putea să te intereseze

TUF Gaming AX5400 oferă cele mai noi funcții și unelte de la ASUS, inclusiv unele foarte noi precum VPN Fusion și Instant Guard.

Care este părerea ta despre routerul ASUS TUF-AX5400?

Acum știi părerea noastră despre routerul de gaming ASUS TUF-AX5400 cu Wi-Fi 6. De asemenea, îi știi punctele forte și pe cele slabe. Înainte de a închide acest review, spune-ne dacă ți se pare că acest model este potrivit nevoilor tale. Ești interesat(ă) să-l cumperi? Dacă-l ai deja, spune-ne care este experiența ta cu el. Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smarthome Hardware și sunete Recenzii Recomandate Rețea și Internet Wireless