Ce este nou în Windows 11 Moment 5 Update (February 2024 Moment)

Ce este nou în Windows 11 Moment 5 Update (February 2024 Moment)

Microsoft se află în ultimele etape de testare a viitoarei actualizări Moment 5 Update pentru Windows 11. Această actualizare va fi disponibilă la sfârșitul lunii februarie 2024, iar apoi va fi implementată treptat pentru toți utilizatorii de Windows 11, inclusiv pentru cei ce folosesc versiunile de Windows 11 22H2 și 23H2. Moment 5 nu este o actualizare mare, dar include câteva îmbunătățiri binevenite pentru caracteristici precum Aspectele de fixare (care-ți permit să împarți ecranul între aplicații), Widgeturi și Căutare. În caz că vrei să afli ce este nou și să decizi dacă instalezi această actualizare imediat ce este disponibilă sau dacă o amâni pentru cinci săptămâni, citește acest articol:

Reclamă

Aspecte de fixare folosește inteligența artificială pentru a sugera organizări rapide ale aplicațiilor

Microsoft folosește platforma sa de inteligență artificială pentru a oferi mici îmbunătățiri experienței de utilizare atunci când vrei să aranjezi ferestrele aplicațiilor una lângă alta, folosind Aspectele de fixare. Acum, Windows 11 analizează cum îți folosești aplicațiile și-ți sugerează automat aspecte și aranjamente ale aplicațiilor, în funcție de cele deschise. Aplicațiile sugerate sunt reprezentate prin pictogramele lor, similar imaginii de mai jos. Nu trebuie decât să selectezi aranjamentul dorit și ai terminat fixarea acelor aplicații cu mai puține clicuri decât înainte. Windows 11 a adăugat, de asemenea, setări pentru activarea sau dezactivarea acestei caracteristici în aplicația Setări, în rubrica Sistem > Multitasking.

Aspecte de fixare cu sugestiile inteligenței artificiale

Aspecte de fixare cu sugestiile inteligenței artificiale

Această mică modificare inteligentă îi face pe oameni mai productivi și sper că Microsoft va continua să-și îmbunătățească platforma de inteligență artificială pentru a continua să ofere astfel de optimizări mici, dar utile.

Reclamă

Widgeturile și Căutarea sunt îmbunătățite

La momentul lansării lor, Widgeturile din Windows 11 au fost o idee bună, dar prost implementată. Din fericire, Microsoft le îmbunătățește. În primul rând, dacă nu-ți plac știrile nesolicitate, pe care le afișează, bucură-te! Vei putea să dezactivezi fluxul de știri Microsoft Start, afișat în mod implicit, și să scapi de ele. Este, de asemenea, mai simplu să dezactivezi afișarea panoului Widgeturi atunci când ții cursorul deasupra lui și să-l setezi să se deschidă doar apăsând pe pictograma sa din bara de activități.

Dezactivarea știrilor din Widgeturi în Windows 11

Dezactivarea știrilor din Widgeturi în Windows 11

Apoi, poți să adaugi widgeturile pe care vrei să le folosești și să le păstrezi doar pe cele care-ți sunt utile. Microsoft face, de asemenea, ca platforma sa de widgeturi să fie interoperabilă, ceea ce înseamnă că orice serviciu de știri poate crea un plug-in prin care să se integreze cu Widgeturile din Windows 11. Cine știe, poate că vom putea adăuga Știri Google sau Flipboard în Windows 11. Nu ar fi interesant?

O altă îmbunătățire complementară este că Microsoft a făcut interoperabilă și Căutarea din Windows 11. Asta înseamnă că un alt furnizor de motoare de căutare, precum Google sau DuckDuckGo, se poate conecta la platforma de căutare Microsoft și poate oferi rezultate de căutare direct în Windows 11.

Căutarea din Windows 11 este acum interoperabilă

Căutarea din Windows 11 este acum interoperabilă

Integrare îmbunătățită cu dispozitivele mobile

Actualizarea de Windows 11 Moment 5 Update a redenumit pagina de setări Link către telefon în Dispozitive mobile. Accesează Setări > Bluetooth și dispozitive > Dispozitive mobile pentru a o găsi. Microsoft a îmbunătățit, de asemenea, integrarea cu dispozitivele cu Android. De exemplu, pe Samsung Galaxy S23, pot acum să-mi setez laptopul Windows 11 să se conecteze automat la hotspotul smartphone-ului atunci când îl pornesc.

O integrare mai bună cu dispozitivele mobile

O integrare mai bună cu dispozitivele mobile

Poți, de asemenea, să folosești Instrumentul de decupare de pe PC-ul tău pentru a edita ultimele fotografii și capturi de ecran de pe dispozitivul tău cu Android. Aștept cu nerăbdare să testez noile integrări și să actualizez ghidurile noastre de folosire a aplicației Link către telefon.

Reclamă

Imaginile de fundal pentru desktop și pentru Ecranul de blocare vor fi diferite

Dacă ai configurat Ecranul de blocare să afișeze prognoza meteo, acesta va oferi acum o experiență mai bogată, cu actualizări interactive ale vremii. Totodată, dacă apeși pe vremea de pe Ecranul de blocare atunci când te conectezi, se deschide prognoza completă în MSN Weather, iar dacă ții cursorul deasupra prognozei meteo de pe Ecranul de blocare, apar mai multe informații.

Ecranul de blocare poate afișa informații meteo dinamice

Ecranul de blocare poate afișa informații meteo dinamice

O altă schimbare complementară este că Reflector Windows (Windows Spotlight) va deveni fundalul implicit pentru desktop în Windows 11. Dacă folosești în prezent una dintre imaginile de fundal implicite, incluse în Windows 11, după actualizarea Moment 5, fundalul desktopului tău va fi schimbat zilnic prin intermediul acestei caracteristici.

Reflector Windows devine fundalul implicit al desktopului tău

Reflector Windows devine fundalul implicit al desktopului tău

Microsoft Store oferă un mod Arcade

Dacă vrei să încerci jocuri pentru Windows 11 fără să le descarci și să le instalezi pe PC-ul sau pe laptopul tău, le poți accesa cu un simplu clic. Asta funcționează similar caracteristicii Instant Plays, prezentă pe smartphone-urile Samsung Galaxy. Singurul dezavantaj este dimensiunea redusă a colecției de jocuri disponibile pentru streaming, care include doar câteva jocuri arcade, bune pentru a pierde timp din când în când.

Testează jocurile cu modul Arcade în Microsoft Store

Testează jocurile cu modul Arcade în Microsoft Store

Este un plus binevenit față de recentul AI Hub, care a fost adăugat înainte de Moment 5 Update pentru a ajuta utilizatorii să descopere aplicații bazate pe inteligență artificială, care pot fi folosite pentru a edita fotografii, a crea videoclipuri sau a planifica excursii.

Copilotul se mută în colțul din dreapta jos al ecranului

Microsoft a investit foarte mult în Copilot - produsul de inteligență artificială al companiei, bazat pe ChatGPT și integrat cu Bing. Copilot a fost recent adăugat în Paint, iar acum poate să creeze imagini pe baza textului introdus prin comenzi vocale și să facă anumite lucruri în Windows 11, precum să activeze modul întunecat.

O schimbare minoră, introdusă în Windows 11 Moment 5 Update, este că pictograma Copilotului va înlocui opțiunea Afișare desktop, care se afla în colțul din dreapta jos al barei de activități. Din experiență personală, această schimbare este deja implementată la unii utilizatori, chiar înainte de lansarea acestei actualizări oficiale, care ar trebui s-o includă. 🙂

Copilotul se mută în partea dreaptă a ecranului

Copilotul se mută în partea dreaptă a ecranului

Nu-mi place această schimbare, dar cred că Microsoft mută Copilotul și pictograma sa în partea dreaptă a ecranului, pentru a oferi o experiență familiară celor care folosesc deja Copilot în Microsoft Edge.

Copilot în Microsoft Edge

Copilot în Microsoft Edge

Practic, ei vor să ne obișnuim să avem produsul lor de inteligență artificială în partea dreaptă a ecranului, gata să răspundă în orice moment solicitărilor noastre. Sună ca o nouă lume, nu-i așa?

Reclamă

Alte îmbunătățiri ale experienței de utilizare

Lista de schimbări nu se oprește aici. Ea include și următoarele:

 • Windows 11 include o nouă opțiune în Setări > Sistem > Recuperare. Aceasta se numește „Remediați problemele folosind Windows Update” și le permite utilizatorilor să-și repare calculatoarele și dispozitivele descărcând versiunea curentă de Windows 11 din Windows Update, păstrându-și în același timp aplicațiile, documentele și setările. După ce va fi implementată pentru toată lumea, vom testa această opțiune și vom reveni cu un ghid detaliat pas cu pas.
 • Trimiterea în apropiere beneficiază de viteze îmbunătățite la transferul de fișiere între dispozitive. O altă îmbunătățire utilă sunt noile opțiuni de partajare a URL-urilor către aplicații precum WhatsApp, Facebook și LinkedIn. De asemenea, Microsoft spune că urmează în curând partajarea către X (cunoscut înainte ca Twitter).
 • Poți folosi Setările rapide pentru a activa funcția Trimitere în apropiere, chiar și atunci când Wi-Fi sau Bluetooth sunt dezactivate. Acum, acestea ar trebui să se activeze automat, deoarece Trimiterea în apropiere le solicită. Totodată, dacă dezactivezi Wi-Fi sau Bluetooth, se dezactivează și Trimiterea în apropiere.
 • Meniul Distribuiți din Setările rapide (Windows + K) îți oferă mai mult ajutor pentru a găsi ecrane din apropiere și pentru a repara conexiuni.
 • Poți folosi acum scrisul digital de mână pe dispozitivele cu ecran tactil pentru a scrie (ink) direct în casetele de text afișate de Windows 11. Tehnologia de inking a fost, de asemenea, îmbunătățită pentru a oferi o recunoaștere mai precisă, precum și gesturi pentru a șterge, selecta, uni și despărți cuvinte și pentru a introduce un rând nou.
 • Aplicația Acces vocal a fost actualizată și este disponibilă în alte limbi: franceză (Franța, Canada), germană și spaniolă (Spania, Mexic). Acum, poate funcționa cu mai multe ecrane și poți să folosești comenzi personalizate, să deschizi mai multe aplicații, să dictezi text și așa mai departe. Îmi place foarte mult această aplicație și sper că Microsoft va continua s-o extindă la și mai multe limbi, inclusiv la cele vorbite în țări mai mici, precum România, Ungaria sau Finlanda.
 • O schimbare complementară este că, atunci când descarci vocile pentru Narator pe calculatorul tău cu Windows 11, poți acum să asculți o previzualizare a cum sună acestea.

Primim și multe mici remedieri de erori:

 • Îmbunătățirea fiabilității apelurilor video în Windows 11.
 • Îmbunătățirea tranzițiilor de alimentare în Windows 11 pentru a reduce riscul de erori de oprire.
 • Închiderea ferestrelor tooltip afișate de Galeria din File Explorer funcționează acum fără probleme.
 • Utilizatorii din Spațiul Economic European vor putea să dezinstaleze Microsoft Edge din Windows 11, dar și alte aplicații Microsoft, precum Cameră și Fotografii. Cred că mulți vor aprecia această schimbare și sper ca Microsoft s-o implementeze și în alte regiuni.
 • Îmbunătățiri ale procesului de depanare atunci când se folosești aplicația Obțineți Ajutor (Get Help).
 • Au fost corectate erori legate de criptarea datelor în BitLocker și de inițializarea modulelor TPM (Trusted Platform Modules).
 • Căștile care folosesc Bluetooth Low Energy (LE) nu mai pierd sunetul atunci când redai muzică.
 • Au fost corectate mai multe erori legate de Active Directory, certificatele UEFI, Windows Management Instrumentation (WMI) și așa mai departe.

Cum poți obține Windows 11 Moment 5 Update (February 2024 Moment)

Moment 5 Update va fi disponibilă începând cu sfârșitul lunii februarie și va fi implementată treptat, pentru toată lumea, începând cu luna martie și continuând în aprilie. Cei ce doresc o vor imediat ce este disponibilă trebuie să deschidă Setările din Windows 11 și să acceseze Windows Update. Activează comutatorul „Obțineți cele mai recente actualizări imediat ce sunt disponibile”.

Obține cât mai repede actualizarea de Windows 11 Moment 5

Obține cât mai repede actualizarea de Windows 11 Moment 5

Apoi, data viitoare când verifici dacă există actualizări, acesta va fi instalat automat. Reține că Moment 5 Update nu modifică versiunea ta de Windows 11. Vei rămâne pe Windows 11 22H2 sau 23H2, în funcție de ce ai instalat pe calculatorul tău. Versiunea Windows 11 se va schimba doar după ce instalezi actualizarea 24H2, care se zvonește că va sosi în toamna acestui an. Dacă nu vrei această actualizare, poți întârzia instalarea ei, amânând actualizările de Windows 11 timp de cel mult cinci săptămâni.

Cum ți se pare această actualizare de Windows?

Deși Moment 5 nu este o actualizare mare, apreciez majoritatea schimbărilor pe care le introduce. Acestea ar trebui să îmbunătățească experiența de utilizare a Windows 11, mai ales pentru utilizatorii europeni. Dar acesta este punctul meu de vedere și sunt curios să aflu părerea ta. Îți place ce are de oferit? Ești dornic(ă) să instalezi această actualizare imediat ce va fi disponibilă? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi.

Descoperă: Productivitate Blog Recomandate Sistem și Securitate Windows