Ce este Modul Tabletă din Windows 10, cum merge și cum se configurează

Modul tabletă este o caracteristică nouă care a fost introdusă odată cu Windows 10. Aceasta a fost creată drept răspuns la frustrările generate de ecranul Start din Windows 8.1, care ocupa tot ecranul, și la modul în care se interacționa cu sistemul în această versiune de Windows. Spre deosebire de Windows 8.1, Modul tabletă din Windows 10 reprezintă o metodă excelentă de a interacționa cu sistemul, pentru posesorii de tablete sau dispozitive hibride cum ar fi Microsoft Surface Pro, care nu îi frustează pe utilizatorii de PC-uri clasice, fără ecrane tactile. În acest articol îți vom explica pe îndelete ce este Modul tabletă , cum funcționează și cum să-l personalizezi astfel încât să meargă exact cum îți dorești tu:

Ce este Modul tabletă din Windows 10?

În Windows 8, atât ecranul Start cât și aplicațiile moderne din Magazinul Windows ocupau tot ecranul, chiar dacă nu foloseai o tabletă ori un dispozitiv cu un ecran tactil. Asta a creat multă frustrare pentru utilizatorii de PC-uri clasice, cu mouse și tastatură, care nu aveau la dispoziție un ecran tactil. În Windows 10, Microsoft a lansat Modul tabletă care nu este impus tutoror utilizatorilor. Spre deosebire de Windows 8, în Windows 10, nici măcar nu se menționează în mod activ Modul tabletă dacă nu ai un dispozitiv cu un ecran tactil, ceea ce este grozav.

Dacă ai un dispozitiv hibrid cu Windows 10, cum ar fi Surface Pro, ASUS Transformer ori Lenovo Miix, când detașezi tableta de baza sau stația sa de andocare, ești întrebat(ă) dacă vrei să comuți la Modul tabletă.

Dacă apeși pe Da , Meniul Start este afișat pe întreg ecranul, la fel și aplicațiile pe care le deschizi, inclusiv aplicația Setări ori Panoul de Control. De asemenea, pictogramele aplicațiilor de pe bara de activități sunt ascunse, inclusiv căsuța de căutare, care nu mai este afișată în Modul tabletă.

Desktop-ul nu mai este afișat, iar punctul de start pentru toate activitățile tale devine ecranul Start. În mod implicit, ecranul Start afișează dalele care sunt fixate pe el. În colțul din stânga sus sunt trei pictograme, marcate în captura de ecran de mai jos.

Dacă apeși pe prima dintre ele, ecranul Start afișează numele butoanelor din stânga sa. Dacă apeși pe a doua, îți arată dalele fixate la Start (comportamentul implicit al ecranului Start ), iar a treia pictogramă deschide o listă cu toate aplicațiile instalate pe dispozitivul tău cu Windows 10.

Cum ieși din Modul tabletă?

Să presupunem că ești în Modul tabletă din Windows 10 și vrei să ieși, ca să poți reveni la desktop. Pe un dispozitiv cu ecran tactil, glisează cu degetul din marginea dreaptă a ecranului către stânga pentru a deschide Centrul Acțiuni. Apoi, apasă butonul Mod tabletă , semnalat în captura de ecran de mai jos.

Dacă ai un mouse și o tastatură, poți deschide Centrul Acțiuni dând clic pe iconița sa din zona de notificare ori apăsând tastele Windows + A de pe tastatură. Apoi, dă clic pe butonul Mod tabletă pentru a ieși din el.

Cum pornești Modul tabletă în Windows 10

Dacă ai ratat notificarea care te întreabă dacă vrei să comuți la Modul tabletă , poți porni manual acest mod, chiar dacă dispozitivul tău nu are un ecran tactil, folosind pașii descriși în secțiunea precedentă, pentru ieșirea din acest mod. Diferența este că, aceiași pași vor porni acest mod atunci când nu este activat.

Cum se configurează Modul tabletă din Windows 10

Dacă vrei să configurezi cum merge acest mod, deschide aplicația Setări. Apoi, mergi la Sistem -> Mod tabletă. Aici vei găsi toate setările pentru această caracteristică a Windows 10.

Prima opțiune de configurare se numește "Când mă conectez ". Dacă apeși pe lista cu posibilele valori pentru ea, poți alege dintre următoarele:

  • "Utilizați modul tabletă" - forțează Windows 10 să folosească Modul tabletă de fiecare dată când te conectezi, chiar dacă folosești un mouse și o tastatură la momentul respectiv. Acesta este comportamentul din Windows 8, pe care s-ar putea să nu-l apreciezi, mai puțin scenariul în care ai o tabletă cu Windows 10, fără mouse și tastatură.
  • "Utilizați modul desktop" - forțează Windows 10 să meargă la desktop de fiecare dată când te conectezi, chiar dacă ai un ecran tactil.
  • "Utilizați modul potrivit pentru hardware" - când folosești această opțiune, Windows 10 verifică de fiecare dată când te autentifici dacă sunt disponibile un mouse și o tastatură. Dacă da, se duce la desktop. Dacă lipsesc și ai un ecran tactil la dispoziție, pornește Modul tabletă. Îți recomandăm să alegi această opțiune pentru dispozitivele tale cu Windows 10.

A doua opțiune de configurare este numită "Când acest dispozitiv activează sau dezactivează automat modul tabletă ". Apasă pe lista cu alegeri disponibile și poți alege una dintre următoarele valori:

  • "Nu mi se solicită confirmarea și nu se comută " - Windows 10 nu va schimba modul curent decât dacă-l schimbi manual, folosind instrucțiunile împărtășite în secțiunile precedente ale acestui ghid;
  • "Mi se solicită întotdeauna confirmarea înainte de a comuta " - când se detectează faptul că ai pus sau scos tableta din doc, Windows 10 te întreabă ce vrei să faci. Asta este cea mai bună alege din punctul nostru de vedere;
  • "Nu mi se solicită confirmarea și se comută întotdeauna " - Windows 10 pornește automat modul tabletă și-l închide, în funcție de ce faci cu dispozitivul tău și dacă-l pui sau îl scoți din docul său.

Ultimele două comutatoare din lista de setări pentru Modul tabletă pot fi activate ori dezactivate. Dacă-l activezi pe primul, atunci se ascund pictogramele aplicațiilor de pe bara de activități. Noi preferăm ca această setare să fie dezactivată, pentru a putea vedea pictogramele aplicațiilor, asemeni capturii de ecran de mai jos.

Ultimul comutator este pentru a activa ori dezactiva ascunderea automată a barei de activități în Modul tabletă. Am încercat această ascunde re și nu ne-a plăcut deloc, așa că preferăm acest comutator pe poziția Dezactivat.

Îți place Modul tabletă din Windows 10?

Acum știi ce este Modul tabletă din Windows 10, cum merge și cum se configurează. Încearcă-l și tu pe dispozitivele tale, configurează-i comportamentul implicit și, la final, spune-ne ce crezi despre el. Îți place? Vrei ca Microsoft să îmbunătățească anumite aspecte? Care sunt acelea?