Cum accesezi, utilizezi și personalizezi acțiunile rapide din Windows 10

Sistemul de notificări din Windows 10 reprezintă o nouă modalitate de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă pe calculatorul ori dispozitivul tău. Într-un ghid precedent am discutat despre notificări și, printre altele, am menționat faptul că Centrul Acțiuni din Windows 10 include un set de acțiuni rapide pe care le poți folosi. În acest ghid ne vom concentra pe aceste acțiuni rapide și-ți vom explica ce sunt, cum se folosesc și cum se personalizează acestea. Hai să trecem la treabă:

NOTĂ: Capturile de ecran din acest articol sunt realizate în Windows 10 cu Anniversary Update. Windows 10 Anniversary Update este disponibil în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 august 2016.

Ce sunt acțiunile rapide din Windows 10?

În primul rând, hai să vedem ce sunt acțiunile rapide din Windows 10: un set de butoane care îți permit să faci diferite lucruri, cum ar fi să deschizi aplicații ori să pornești sau să oprești facilități Windows.

Deși numărul de acțiuni rapide disponibile variază în funcție de dispozitiv, pe un laptop obișnuit, ar trebui să ai disponibile următoarele acțiuni rapide:

 • Toate setările : lansează aplicația Setări.
 • Notă : îți permiți să iei notițe foarte rapid, utilizând OneNote.
 • Blocare rotație : îți permite să blochezi sau să deblochezi rotația ecranului în Windows 10, atunci când îl folosești în Modul Tabletă.
 • Modul tabletă : comută între Modul Tabletă și Modul Desktop , în Windows 10.
 • Luminozitate : îți permite să schimbi nivelul de luminozitate al ecranului.
 • Perioadă de liniște : oprește toate notificările.
 • Locație : pornește sau oprește serviciile bazate pe locație.
 • Modul avion : activează sau dezactivează Modul avion. Poți afla mai multe despre el, în acest ghid: Cum folosești Modul avion pe o tabletă sau laptop cu Windows.
 • Proiectare : îți permite să proiectezi imaginea de pe ecran pe un alt monitor ori pe un proiector.
 • Economisire baterie : pornește sau oprește facilitatea de Economisire baterie din Windows 10. Această limitează sarcinile executate în fundal pentru a economisi energia și a maximiza cât ține bateria.
 • VPN : îți permite să te conectezi și să te deconectezi la/de la o rețea virtuală privată.
 • Bluetooth : activează ori dezactivează cipul Bluetooth de pe calculatorul tău cu Windows 10, dacă un astfel de cip este disponibil.
 • Wi-Fi : îți activează ori dezactivează placa de rețea wireless.
 • Conectare : îți conectează calculatorul sau dispozitivul la alte dispozitive. De exemplu, poți folosi această facilitate pentru a căuta și a te conecta la ecrane și dispozitive audio wireless.

Cum accesezi acțiunile rapide în Windows 10

Pentru a accesa acțiunile rapid din Windows 10, mai întâi trebuie să deschizi Centrul Acțiuni. Dacă nu știi cum se face asta, găsești îndrumare la începutul acestui tutorial: Cum folosești notificările Centrului de Acțiune din Windows 10. Pentru a îți reîmprospăta memoria, poți apăsa tastele Windows + A de pe tastatură ori poți apăsa pe iconița de notificări din zona dreapta jos a ecranului, în zona de notificare.

Odată ce deschizi Centrul Acțiuni , în partea sa de jos vei vedea o secțiune cu unul sau mai multe rânduri, fiecare cu 4 butoane care reprezintă fiecare o acțiune rapidă. În captura de ecran de mai jos, poți vedea acțiunile rapide disponibile pe un dispozitiv hibrid Surface Pro 3, cu Windows 10. În total sunt disponibile 14 acțiuni rapide.

Pe un calculator desktop cu Windows 10, sunt disponibile mai puține acțiuni rapide. Iată lista disponibilă pe un calculator de-al nostru.

Dacă dai clic ori apeși pe oricare din aceste butoane, se va realiza acțiunea corespunzătoare butonului. Un aspect important este faptul că lista de acțiuni rapid disponibile poate fi personalizată pentru a include acele acțiuni pe care le realizezi mai frecvent.

Desupra acestor butoane vei vedea o legătură care spune Extindere ori Restrângere , în funcție de context. Dacă apeși pe Extindere , lista de acțiuni rapide va fi extinsă pentru a afișa toate acțiunile rapide care sunt activate. Dacă apeși pe Restrângere , lista se restrânge și va afișa doar primul rând de acțiuni rapide.

Cum se personalizează acțiunile rapide din Windows 10

Mai devreme am menționat că lista de acțiuni rapide disponibile poate fi personalizată, pentru a include acțiunile pe care le realizezi mai frecvent. Pentru a face asta, deschide aplicația Setări (apasă Windows + I pe tastatură ori dă clic pe Start și apoi pe Setări ). Apoi, apasă pe Sistem.

Dă clic ori apasă pe Notificări și acțiuni , în coloana din stânga. Pe partea dreaptă vei vedea secțiunea Acțiuni rapide care îți arată o listă cu acțiunile disponibile. Poți apăsa și ține apăsat pe o acțiune, iar apoi să o glisezi în poziția dorită, pentru a o rearanja în listă. Dacă vrei să activezi sau să dezactivezi anumite acțiuni rapide din lista, apasă pe legătura care spune "Adăugați sau eliminați acțiuni rapide ".

Windows 10 deschide o listă cu toate acțiunile rapide care sunt disponibile pentru calculatorul sau dispozitivul tău. Pentru fiecare acțiune există un comutator. Dacă vrei să o ai disponibilă, pune comutatorul pe poziția Activat.

Pentru a elimina o acțiune rapidă, mută comutatorul său pe poziția Dezactivat.

Schimbările pe care le realizezi se aplică imediat, fără a fi nevoie de o repornire a sistemului de operare. Când ai terminat de personalizat acțiunile rapide, închide aplicația Setări.

Concluzie

Acțiunile rapide au un impact important asupra ușurinței de utilizare a Windows 10. Deși nu par a fi mare lucru, îți pot face viața mai ușoară, mai ales atunci când folosești Windows 10 pe o tabletă ori un dispozitiv hibrid cum ar fi Microsoft Surface.

Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne ce părere ai despre această facilitate a Windows 10. Îți este utilă? Merge bine?