Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB sau un fișier ISO

Cum configurezi Windows 10 pentru utilizarea unui cont Microsoft

Ți se cere să te autentifici folosindu-ți contul Microsoft. Dacă vrei asta, scrie-ți datele de conectare și apasă pe Sign in (Conectare). În caz contrar, dacă vrei să folosești un cont local pe PC-ul tău cu Windows 10, sari la următoarea secțiune a acestui ghid. De asemenea, dacă la pasul anterior ai ales ca PC-ul tău să fie configurat pentru o organizație, ți se cere să introduci contul creat pentru tine de către organizația ta. Oricum ar fi, trebuie să îți scrii contul de e-mail asociat contului tău Microsoft și să apeși pe Next (Următorul).

Conectarea la Windows 10 cu un cont Microsoft

Scrie parola contului tău Microsoft și apasă pe Next (Următorul).

Expertul de instalare pentru Windows 10 îți cere parola contului Microsoft

Dacă ți-ai activat serviciul de verificare în doi pași pentru contul tău Microsoft, ți se cere să introduci și un cod de securitate înainte de a putea continua, pentru a-ți confirma identitatea. În funcție de preferințele tale, poți să obții acest cod de securitate prin e-mail, ca mesaj SMS text pe telefon, sau din o aplicație de autentificare pe care ai instalat-o pe smartphone.

De asemenea, poți alege să îți confirmi identitatea cu o cerere de autentificare pe smartphone-ul tău, folosind aplicația Microsoft Authenticator.

Utilizarea aplicației Microsoft Authenticator pentru a-ți confirma identitatea

La pasul următor, Windows 10 te întreabă dacă vrei să creezi un PIN pentru a te putea conecta mai rapid la sistemul tău. Apasă „Create PIN” (Creează PIN).

Alegerea de a crea un cod PIN pentru contul tău de utilizator

Introdu codul PIN pentru acces, apoi repetă-l. Apasă OK pentru a continua.

Crearea codului PIN asociat contului tău de utilizator

Pe ecranul „Choose privacy settings for your device” (Alege setările de confidențialitate pentru dispozitivul tău), poți să alegi dacă vrei să activezi sau nu funcții precum Location (Localizare), Diagnostic data (Date de diagnosticare), Find my device (Găsește-mi dispozitivul), Online speech recognition (Recunoaștere vocală online), Inking & Typing (Scris și tastat) și Tailored experiences (Experiențe adaptate). Îți recomandăm să citești cu atenție ce face fiecare dintre aceste opțiuni și să le activezi doar pe cele pe care le vrei. Când ai terminat de schimbat setările, apasă pe Accept (Acceptă).

Configurarea setărilor de confidențialitate pentru dispozitivul tău cu Windows 10

Windows 10 te întreabă dacă vrei să activezi istoricul activităților tale. Această setare activează sau dezactivează posibilitatea de a folosi Cronologia și sincronizarea activităților tale pe diversele dispozitive pe care le deții. Alege Yes (Da) dacă ești de acord sau No (Nu) dacă nu vrei această funcție.

Activarea sau dezactivarea Cronologiei Windows 10

Ti se recomandă să-ți asociezi telefonul cu PC-ul, folosind numărul tău de telefon. Dacă vrei asta, alege țara ta, introdu numărul de telefon și apasă Send (Trimite).

Primești un SMS cu o legătură pentru descărcarea unei aplicații de la Microsoft pe smartphone. Pentru a trece mai departe, apasă Next (Următorul). De asemenea, poți sări peste acest pas, alegând „Do it later” (Fă mai târziu).

Asocierea smartphone-ului tău cu PC-ul cu Windows 10

Dacă vrei să folosești OneDrive pentru a-ți salva fișierele importante în cloud, poți alege să îl activezi pe ecranul următor. Desigur, poți și să optezi să nu folosești această facilitate apasând pe „Only save files to this PC” (Salvează fișiere doar pe acest PC).

Opțiunea de a activa OneDrive sau nu

Dacă ți-ai setat o regiune în care Cortana este disponibilă, poți alege să activezi Cortana – asistentul virtual de la Microsoft. Totuși, trebuie să știi că Microsoft are nevoie să colecteze și să utilizeze multe informații despre tine pentru funcționarea Cortanei, inclusiv istoricul locației, contacte, voce, șabloane de vorbire și scris, istoricul tastării, istoricul căutărilor, detalii din calendar și altele. Dacă ești de acord, apasă pe Accept, altfel apasă pe Decline (Refuz).

Opțiunea de a activa sau nu Cortana

Windows 10 are nevoie de puțin timp pentru a pregăti calculatorul sau dispozitivul, aplicațiile și toate setările.

Finalizarea instalării Windows 10

După ce se termină instalarea, ești autentificat(ă) în Windows 10 și îți poți vedea desktopul. Felicitări, ai terminat de instalat Windows 10 de unul singur!

Cum configurezi Windows 10 cu un cont local (offline)

Dacă nu vrei să folosești un cont Microsoft, atunci când instalarea Windows 10 te întreabă despre cont, poți să alegi să îți creezi și să folosești un cont local, offline (non-Microsoft). Pentru a face asta, apasă pe legătura „Offline account” (Cont local) din partea stânga jos a ecranului de conectare.

Opțiunea de a folosi un cont local offline în loc de un cont Microsoft

Microsoft încearcă să te convingă că un cont Microsoft este mai bun. Dacă vrei în continuare contul offline, apasă pe Limited experience (Experiență limitată) la pasul următor.

Confirmarea faptului că vrei un cont offline

Am observat că, pe unele PC-uri cu Windows 10, opțiunea „Offline account” evidențiată mai devreme lipsește cu desăvârșire. Pare o problemă aleatoare, deoarece am folosit același kit de instalare Windows 10 pe mai multe PC-uri și am obținut rezultate diferite. Dacă nu vezi această opțiune, poți crea un cont local în timpul instalării Windows 10 numai dacă deconectezi calculatorul de la internet înainte de a începe procesul de instalare. Apoi, se încarcă direct un ecran unde poți alege un nume pentru contul de utilizator local. Introdu numele de utilizator dorit și apasă pe Next (Următorul).

Utilizarea unui cont local în locul unui cont Microsoft

Scrie parola pe care o vrei pentru contul tău local și apasă pe Next (Următorul).

Introducerea parolei pentru contul de utilizator local offline

Pentru conturile offline, Windows 10 îți cere să răspunzi la trei întrebări de securitate. Alege întrebările pe care le preferi, scrie răspunsurile pentru ele și apasă pe Next (Următorul).

Configurarea celor trei întrebări de securitate pentru recuperarea contului offline

La pasul următor, ești întrebat despre setările de confidențialitate. În ecranul „Choose privacy settings for your device” (Alege setările de confidențialitate pentru dispozitivul tău), poți să alegi dacă vrei să activezi sau nu funcții precum Location (Localizare), Diagnostic data (Date de diagnosticare), Find my device (Găsește-mi dispozitivul), Online speech recognition (Recunoaștere vocală online), Inking & Typing (Scris și tastat) și Tailored experiences (Experiențe adaptate). Îți recomandăm să citești cu atenție ce face fiecare dintre aceste opțiuni și să le activezi doar pe cele pe care le vrei. Apasă pe Accept (Acceptare) după ce ai terminat de ales ce vrei să fie activat și ce nu.

Configurarea setărilor de confidențialitate pentru dispozitivul tău cu Windows 10

Poți alege dacă vrei sau nu să activezi și să folosești Cronologia și alte facilități din Windows 10 ce necesită stocarea de informații despre activitățile tale. Poți să alegi să nu folosești istoricul activităților tale, selectând No (Nu). Deoarece ai ales să folosești un cont local offline, dacă activezi această facilitate, istoricul activităților tale nu este transmis către Microsoft, ci păstrat local pe dispozitivul tău, ceea ce înseamnă că poți să accesezi doar cronologia activităților tale locale.

Activarea sau dezactivarea istoricului de activitate

În cazul în care Cortana este disponibilă în regiunea pe care ai ales-o mai devreme, poți alege dacă vrei să o folosești drept asistentul tău digital. De asemenea, poți să alegi dacă vrei ca ea să îți răspundă când spui „Hey Cortana”, bifând această opțiune.

Opțiunea de a activa sau dezactiva Cortana

Windows 10 are nevoie de puțin timp pentru a-ți pregăti calculatorul sau dispozitivul, aplicațiile și toate setările.

Procesul de instalare al Windows 10 pregătește totul pentru tine

După ce se termină instalarea, ești autentificat(ă) în Windows 10 și îți poți vedea desktopul.

Ai avut probleme la instalarea Windows 10 pe curat?

După cum vezi, procesul de instalare pentru Windows 10 este lung. În plus, sunt destul de multe setări pe care le poți configura, chiar dinainte să fie finalizată instalarea. Sperăm că ghidul nostru a fost destul de explicit pentru a te ajuta să treci prin toți pașii. Dacă ai întrebări sau probleme, nu ezita să ne spui în comentariile de mai jos. De asemenea, vrem să aflăm și primele tale impresii despre Windows 10. Îți place acest sistem de operare? L-ai recomanda și altora? Comentează mai jos și hai să discutăm.