Cum instalezi Windows 10 de pe DVD, USB ori un fișier ISO

Windows 10

Cum configurezi Windows 10 pentru utilizarea unui cont Microsoft

Ți se cere să te autentifici folosindu-ți contul Microsoft. Dacă vrei asta, scrie-ți datele de conectare și apasă pe Next (Următorul). În caz contrar, dacă vrei să folosești un cont local pe PC-ul tău cu Windows 10, sari la următoarea secțiune a acestui ghid. Dacă la pasul anterior ai ales ca PC-ul tău să fie configurat pentru o organizație, ți se cere să introduci contul creat pentru tine de către organizația ta.

Introdu adresa de email pentru contul tău Microsoft

Dacă ai activat autentificarea în doi pași pentru contul tău Microsoft, s-ar putea să vezi un număr pe care trebuie să-l confirmi în aplicația mobilă pe care o folosești pentru astfel de autentificări. Altfel, ți se cere parola contului tău Microsoft. Introdu detaliile cerute și apasă pe Next (Următorul).

Introdu parola pentru contul tău Microsoft

NOTĂ: S-ar putea să ți se ceară și să-ți confirmi identitatea folosind o cerere de verificare pe smartphone-ul tău, prin aplicația Microsoft Authenticator

La pasul următor, Windows 10 te întreabă dacă vrei să creezi un PIN pentru a te putea conecta mai rapid la sistemul tău. Apasă pe “Create PIN” (Creează PIN).

Crează un cod PIN pentru acces rapid la Windows 10

Introdu codul PIN pentru acces, apoi repetă-l. Apasă OK pentru a continua.

Introdu și confirmă codul PIN

Pe ecranul “Choose privacy settings for your device” (Alege setările de confidențialitate pentru dispozitivul tău), poți să alegi dacă vrei să activezi sau nu funcții precum Location (Localizare), Diagnostic data (Date de diagnosticare), Find my device (Găsește-mi dispozitivul), Online speech recognition (Recunoaștere vocală online), Inking & Typing (Scris și tastat) și Tailored experiences (Experiențe adaptate). Îți recomandăm să citești cu atenție ce face fiecare dintre aceste opțiuni și să le activezi doar pe cele pe care le vrei. Când ai terminat de schimbat setările, apasă pe Accept (Acceptă).

Personalizează-ți setările de confidențialitate

Ți se cere să-ți personalizezi PC-ul cu Windows 10 alegând ce fel de activități vrei să faci pe el: Gaming (Jocuri), Schoolwork (Teme școlare), Entertainment (Divertisment), Business și altele. În funcție de activitățile pe care le alegi, Windows 10 îți va oferi recomandări personalizate pentru funcții, produse și servicii relevante. După ce ai terminat de ales activitățile tale, apasă pe Accept (Acceptare).

Alege tipurile de activități pe care vrei să le faci în Windows 10

Ți se recomandă să-ți asociezi telefonul cu PC-ul, pentru a prelua apeluri de pe PC, a trimite mesaje SMS ori a folosi aplicații mobile. Pentru a continua, alege între “Skip for now” și “Remind me later.”

Windows 10 îți recomandă să-ți folosești telefonul de pe PC

Dacă vrei să folosești OneDrive pentru a-ți salva fișierele importante în cloud, poți alege să îl activezi apăsând Next (Următorul). Desigur, poți și să optezi să nu folosești acest serviciu apasând pe “Only save files to this PC" (Salvează fișiere doar pe acest PC).

Vrei să folosești OneDrive?

Dacă mai devreme ai ales Gaming drept o activitate pe care o dorești, Microsoft îți poate recomanda să cumperi un abonament Xbox Game Pass pentru PC. Dacă nu-l vrei ori dacă vrei să decizi mai târziu, apasă pe “No thanks” (Nu mulțumesc).

Vrei să cumperi un Xbox Game Pass pentru PC?

Dacă ți-ai setat o regiune în care Cortana este disponibilă, poți alege să activezi asistentul virtual de la Microsoft. Totuși, trebuie să știi că Microsoft are nevoie să colecteze și să utilizeze multe informații despre tine pentru funcționarea Cortanei, inclusiv istoricul locației, contacte, voce, șabloane de vorbire și scris, istoricul căutărilor, detalii din calendar și altele. Dacă nu o vrei pe Cortana, apasă “Now now” (Nu acum).

Vrei să activezi Cortana?

Windows 10 are nevoie de puțin timp pentru a pregăti calculatorul sau dispozitivul, aplicațiile și toate setările. Acest proces poate dura, așa că ai răbdare.

Așteaptă ca Windows 10 să termine ce are de făcut

După ce se termină instalarea, ești autentificat(ă) în Windows 10 și poți vedea desktopul. Felicitări! Ai terminat de instalat Windows 10 de unul singur/una singură.

Cum configurezi Windows 10 cu un cont local (offline)

Dacă nu vrei să folosești un cont Microsoft, poți instala Windows 10 folosind și un cont local. Atunci atunci când instalarea de Windows 10 te întreabă despre adăugarea unui cont, apasă pe legătura “Offline account” (Cont local) din partea stânga jos a ecranului de conectare.

Alege Offline account

Microsoft încearcă să te convingă că un cont online este mai bun. Dacă vrei în continuare contul offline, apasă pe Limited experience (Experiență limitată) la pasul următor.

Alege Limited experience

Am observat că, pe unele PC-uri cu Windows 10, opțiunea “Offline account” evidențiată mai devreme lipsește cu desăvârșire. Pare o problemă aleatoare, deoarece am folosit același kit de instalare Windows 10 pe mai multe PC-uri și am obținut rezultate diferite. Dacă nu vezi această opțiune, poți crea un cont local în timpul instalării Windows 10 numai dacă deconectezi calculatorul de la internet înainte de a începe procesul de instalare. Apoi, se încarcă direct un ecran unde poți alege un nume pentru contul de utilizator local. Introdu numele de utilizator dorit și apasă pe Next (Următorul).

Introdu numele contului local

Scrie parola pe care o vrei pentru contul tău local și apasă pe Next (Următorul). Confirm-o și apasă iarăși pe Next (Următorul).

Introdu și confirmă parola pentru contul local

Pentru conturile offline, Windows 10 îți cere să răspunzi la trei întrebări de securitate. Alege întrebările pe care le preferi, scrie răspunsurile pentru ele și apasă pe Next (Următorul) după fiecare întrebare.

Alege și răspunde la întrebările de securitate

La pasul următor, ești întrebat despre setările de confidențialitate. Poți să alegi dacă vrei să activezi sau nu funcții precum Location (Localizare), Diagnostic data (Date de diagnosticare), Find my device (Găsește-mi dispozitivul), Online speech recognition (Recunoaștere vocală online), Inking & Typing (Scris și tastat) ori Advertising ID (ID Reclame). Îți recomandăm să citești cu atenție ce face fiecare dintre aceste opțiuni și să le activezi doar pe cele pe care le vrei. Apasă pe Accept (Acceptare) după ce ai terminat de ales.

Alege setările de confidențialitate pentru sistemul tău

În cazul în care Cortana este disponibilă în regiunea pe care ai ales-o mai devreme, poți alege dacă vrei să o folosești drept asistentul tău digital. Pentru a o activa, apasă Accept (Acceptă). Pentru a o dezactiva, apasă pe Now now (Nu acum).

Alege daca vrei sa o activezi pe Cortana

Windows 10 are nevoie de puțin timp pentru a-ți pregăti calculatorul sau dispozitivul, aplicațiile și toate setările. Așteaptă câteva minute.

Așteaptă câteva momente înainte de a putea folosi Windows 10

După ce se termină instalarea, ești autentificat(ă) în Windows 10 și îți poți vedea desktopul.

Ai avut probleme la instalarea Windows 10 pe curat?

Așa cum ai văzut, procesul de instalare pentru Windows 10 este lung. În plus, sunt destul de multe setări pe care le poți configura, chiar dinainte să fie finalizată instalarea. Sperăm că ghidul nostru a fost destul de explicit pentru a te ajuta să treci prin toți pașii. Dacă ai întrebări sau probleme, nu ezita să ne spui în comentariile de mai jos. De asemenea, vrem să aflăm și primele tale impresii despre Windows 10. Îți place acest sistem de operare? L-ai recomanda și altora? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows