Cum dezinstalezi Microsoft Edge din Windows

Cum dezinstalezi Microsoft Edge din Windows

Folosești Windows 10 sau Windows 11 și dorești să scapi de Microsoft Edge? Contrar a ceea ce te-ai putea aștepta, nu îl poți dezinstala din Panoul de control, așa cum faci cu multe alte aplicații desktop și nici nu îl poți elimina din Setări. Din păcate, procesul de dezinstalare este destul de complicat și implică utilizarea Liniei de Comandă (CMD) și a unor comenzi lungi și relativ complicate. Iată cum dezinstalezi Microsoft Edge din Windows:

Reclamă

Citește înainte de a elimina Microsoft Edge din Windows

Microsoft Edge a devenit o parte esențială a Windows 10 și Windows 11, dezinstalarea acestuia nefiind recomandată. În schimb, este o idee mai bună să setezi Chrome, Firefox sau un alt browser drept implicit.

Schimbă browserul implicit din Windows 10

Schimbă browserul implicit din Windows 10

Cu toate acestea, dacă vrei să continui cu eliminarea Microsoft Edge, înainte de a face acest lucru, asigură-te că ai descărcat și instalat un alt navigator web. Apoi, setează browserul respectiv ca implicit.

Dezinstalează Microsoft Edge din Windows

Mai întâi, deschide File Explorer și navighează la “C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application”. Acolo, caută un folder cu un număr de versiune. De exemplu, dacă Microsoft Edge a fost instalat recent, vezi doar un număr de versiune, ca în captura de ecran de mai jos.

Reclamă

Dacă a fost instalat acum multe luni și a primit mai multe actualizări, este posibil să vezi câteva foldere cu numere de versiune. Ideea este să deschizi folderul cu cea mai mare versiune (sau cea mai recentă “Data modificării”).

Deschide File Explorer și mergi la Fișiere program

Deschide File Explorer și mergi la Fișiere program

Deschide și folderul Installer. Apoi, dă clic în bara de adrese a File Explorer, pentru a selecta calea către folder și copiaz-o în clipboard (CTRL+C).

Selectează calea în bara de adrese

Selectează calea în bara de adrese

Apoi, deschide Linia de Comandă ca administrator. Dacă o pornești fără permisiuni de administrator, eliminarea Microsoft Edge nu se va realiza cu succes. Atunci când vezi fereastra CCU, apasă pe Da. În fereastra Linie de comandă, scrie cd, urmat de spațiu, lipește calea copiată din File Explorer și apasă Enter. Ar trebui să fie ceva de genul cd C:\Program Files (x86)\Microsoft\Edge\Application\92.0.902.62\Installer.

Tastează CD, lipește calea copiată mai devreme și apasă Enter

Tastează CD, lipește calea copiată mai devreme și apasă Enter

IMPORTANT: Te rugăm să reții faptul că numărul versiunii de Microsoft Edge de pe calculatorul tău va fi probabil diferit de exemplul nostru. Trebuie să utilizezi versiunea de pe PC-ul tău pentru ca acest proces să funcționeze.

Apoi, vezi Linia de Comandă utilizând folderul pe care l-ai lipit mai devreme. Introdu această comandă și apasă Enter: setup --uninstall --force-uninstall --system-level.

setup --uninstall --force-uninstall --system-level

setup --uninstall --force-uninstall --system-level

Microsoft Edge este acum eliminat de pe calculatorul tău cu Windows. Scurtăturile acestuia vor dispărea rapid și vor deveni inutilizabile. Am testat această metodă atât în ​​Windows 10, cât și în Windows 11, și a funcționat.

Eliminarea Microsoft Edge din Setări sau din Panoul de control nu funcționează

La început, poate ai încercat să dezinstalezi Microsoft Edge din Setări accesând “Aplicații-> Aplicații și caracteristici” și apoi derulând până la intrarea Microsoft Edge. Din păcate, atunci când faci asta, observi că butonul Dezinstalare este gri și nu poate fi utilizat.

Butonul Dezinstalare nu e disponibil în Setări

Butonul Dezinstalare nu e disponibil în Setări

De asemenea, poți deschide Panoul de control și accesa “Programe -> Programe și caracteristici”. Acolo, vezi Microsoft Edge în lista de aplicații desktop care pot fi dezinstalate. Cu toate acestea, după ce dai clic pe intrarea Microsoft Edge, nu ai un buton de Dezinstalare disponibil.

Butonul Dezinstalare nu e disponibil în Panoul de Control

Butonul Dezinstalare nu e disponibil în Panoul de Control

PONT: Dacă folosești Windows 7, există un buton pentru disponibil în fereastra Programe și caracteristici. Îl poți folosi pentru a elimina cu ușurință Microsoft Edge. Aceste metode nu mai funcționează în Windows 10 și Windows 11, deoarece Microsoft a decis să promoveze puternic noul browser și să îl încorporeze în multe funcții ale sistemului de operare.

Ai reușit să dezinstalezi Microsoft Edge?

Sperăm că ghidul nostru a reușit să te ajute. Dacă Microsoft va actualiza Windows în viitor, făcând această metodă ineficientă, spune-ne în comentarii și vom relua cercetările noastre ca să publicăm o versiune actualizată a acestui ghid. De asemenea, dacă ai întrebări despre procesul descris în ghidul nostru, nu ezita să le transmiți într-un comentariu folosind opțiunile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Microsoft Edge Programe Windows