Cum personalizezi ecranul principal al dispozitivului tău cu Android

Imaginează-ți că telefonul tău este ca o carte. Fiecare lucru pe care-l faci cu el corespunde unei pagini din interiorul cărții. Vrei să-ți verifici agenda, așa că deschizi cartea și răsfoiești paginile până când găsești pagina Calendar; vrei să apelezi pe cineva, așa că deschizi cartea la pagina Telefon. Dacă fiecare pagină a cărții corespunde unei aplicații sau unei funcții a telefonului tău, atunci ce ar trebui să corespundă Cuprinsului? Cuprinsul ar trebui să fie aplicația care-ți oferă ecranul principal, primul lucru pe care-l vezi când pornești telefonul, aplicația centrală pe care o folosești ca să accesezi orice altceva. De altfel, chiar denumirea ei în limba engleză ("launcher", tradus literal în "lansator") denotă importanța acestei aplicații. În acest tutorial, o vom denumi lansator de aplicații. Ecranul principal oferit de aplicația în cauză se numește în limba engleză "Home Screen" (în traducere liberă, "Ecranul acasă"). Din fericire, acest ecran principal nu este în niciun caz ceva standard și impersonal, ci de cele mai multe este unul dintre cele mai ușor de personalizat aspecte ale unui dispozitiv bazat pe Android. Îți poți adăuga pe el scurtături sau widget-uri interactive care să te ajute să faci mai repede ceea ce faci în mod frecvent cu telefonul tău. În acest tutorial, vom învăța cum să vă personalizați ecranul principal al dispozitivului vostru, pentru a vi se potrivi ca o mănușă.

NOTĂ: Pentru acest tutorial am folosit un smartphone Google Nexus 5 pe care rulează Android 5.1.1 Lollipop. Procedura este similară în ceea ce privește toate dispozitivele care rulează Android, așa că n-ar trebui să ai probleme indiferent de ce versiune de Android folosești.

Primii pași către personalizarea ecranului principal Android

Atunci când este pornit pentru prima dată, ecranul principal al sistemului de operare Android arată așa:

Cele mai multe dintre opțiunile și setările ecranului principal pot fi accesate prin apăsarea și menținerea apăsată a unei zone goale a ecranului, adică o zonă a ecranului unde nu se află nicio iconiță sau widget:

Această acțiune va deschide setările lansatorului de aplicații, oferindu-vă trei opțiuni principale: Imagini de fundal , Widgeturi și Setări. Acesta este ecranul în care unele dintre următoarele secțiuni ale acestui tutorial vor începe.

Cum schimbi imaginea de fundal a ecranului principal Android

Primul și cel mai simplu lucru pe care-l veți învăța este cum să schimbați imaginea de fundal a ecranului principal. Acesta este primul pas pe care-l poți face către personalizarea propriului dispozitiv - setarea unei imagini sau fotografii favorite ca fundal pentru ecranul principal. Pentru a accesa dialogul în care poți alege imaginea de fundal favorită, deschideți setările lansatorului de aplicații și apăsați pe opțiunea Imagini de fundal.

Sistemul va afișa un dialog în care puteți alege o imagine de fundal predefinită sau o fotografie proprie pe care o aveți stocată în dispozitiv pentru a o seta ca imagine de fundal. Pentru a alege o imagine de fundal, derulați lista de imagini din partea de jos a ecranului până ajungeți la cea pe care o doriți, apoi apăsați pe ea pentru o previzualizare a ecranului cu acea imagine setată ca imagine de fundal. Pentru a folosi una dintre fotografiile voastre ca imagine de fundal, puteți apăsa pe butonul "Fotografiile mele" din stânga listei de imagini.

După ce v-ați decis asupra imaginii pe care o doriți, apăsați pe butonul "Setați imaginea de fundal" din colțul din stânga-sus al ecranului pentru a o alege ca imagine de fundal.

Cum adăugați scurtături către aplicații pe ecranul principal Android

Pentru a adăuga o scurtătură către o aplicație pe ecranul principal, nu este nevoie să intrați în modul de setări al lansatorului de aplicații. În loc de aceasta, este nevoie doar să deschideți panoul de aplicații prin apăsarea iconiței Aplicații din partea de jos a ecranului principal.

Apoi, în timp ce vă aflați în panoul de aplicații, apăsați și țineți apăsat pe orice aplicație, ceea ce vă va permite să o apucați. Dacă veți continua să țineți degetul pe ecran, sistemul vă va permite să plasați iconița aplicației prin tragere către orice loc de pe ecranul principal.

Când ridicați degetul de pe ecran, iconița aplicației este așezată în ecranul principal, iar acum veți putea să porniți acea aplicație rapid.