7 metode de personalizare pentru ecranul principal al dispozitivului tău cu Android

Imaginează-ți că telefonul tău este ca o carte. Fiecare lucru pe care-l faci corespunde unei pagini din interiorul cărții. Vrei să-ți verifici agenda, așa că deschizi cartea și răsfoiești paginile până când găsești pagina Calendar; vrei să apelezi pe cineva și deschizi cartea la pagina Telefon. Dacă fiecare pagină a cărții corespunde unei aplicații sau unei funcții a telefonului tău, atunci ce ar trebui să corespundă Cuprinsului? Cuprinsul ar trebui să fie aplicația care-ți oferă ecranul principal, primul lucru pe care-l vezi când pornești telefonul, aplicația centrală pe care o folosești ca să accesezi orice altceva. De altfel, chiar denumirea ei în limba engleză ("launcher", tradus literal în "lansator") denotă importanța acestei aplicații. În acest tutorial, o vom denumi lansator de aplicații. Ecranul principal oferit de aplicația în cauză se numește în limba engleză "Home Screen" (în traducere liberă, "Ecranul acasă"). Din fericire, acest ecran principal nu este în niciun caz ceva impersonal, ci de cele mai multe este unul dintre cele mai ușor de personalizat aspecte ale unui dispozitiv cu Android. Îți poți adăuga pe el scurtături sau widget-uri interactive care să te ajute să faci mai repede ceea ce faci în mod frecvent cu telefonul tău. În acest tutorial, vom învăța cum să îți personalizezi ecranul principal al unui dispozitiv cu Android, pentru a se potrivi cu personalitatea și preferințele tale.

NOTĂ: Pentru acest tutorial am folosit un smartphone Motorola Nexus 6 pe care rulează Android 7.1.1 Nougat. Procedura este similară în ceea ce privește toate dispozitivele care rulează Android, așa că n-ar trebui să ai probleme indiferent de ce versiune de Android folosești.

Primii pași către personalizarea ecranului principal Android

Atunci când este pornit pentru prima dată, ecranul principal al sistemului de operare Android arată cam așa:

Cele mai multe dintre opțiunile și setările ecranului principal pot fi accesate prin apăsarea și menținerea apăsată a unei zone goale a ecranului, adică o zonă a ecranului unde nu se află nicio iconiță sau widget:

Această acțiune va deschide setările lansatorului de aplicații, oferindu-vă trei opțiuni principale: Imagini de fundal, Widgeturi și Setări. Acesta este ecranul în care unele dintre următoarele secțiuni ale acestui tutorial vor începe.

1. Schimbă fundalul ecranului principal din Android

Primul și cel mai simplu lucru pe care-l poți face pentru a îți personaliza ecranul principal din Android este să îi schimbi imaginea de fundal, cu fotografia sau imaginea ta preferată. Pentru a face asta, deschideți setările lansatorului de aplicații (apasă lung pe un spațiu de pe ecranul principal) și apoi apasă pe opțiunea Imagini de fundal.

Sistemul va afișa un dialog în care poți să alegi o imagine de fundal predefinită sau o fotografie proprie pe care o ai stocată în dispozitiv pentru a o seta ca imagine de fundal. Pentru a alege o imagine de fundal, derulează lista de imagini din partea de jos a ecranului până ajungi la cea pe care o vrei, apoi apasă pe ea pentru o previzualizare a ecranului cu acea imagine setată ca imagine de fundal. Pentru a folosi una dintre fotografiile tale ca imagine de fundal, poți apăsa pe butonul "Fotografiile mele" din stânga listei de imagini.

După ce te-ai decis asupra imaginii pe care o vrei, apasă pe butonul "Setați imaginea de fundal" din colțul din stânga-sus al ecranului pentru a o alege ca imagine de fundal.

Android te întreabă dacă vrei să folosești acea imagine ca fundal de ecran pentru ecranul de pornire, pentru ecranul de blocare, sau pentru ambele. Dacă vrei să o folosești doar pentru ecranul principal, apasă pe opțiunea "Ecranul de pornire".

Acum imaginea este afișată ca fundal pentru ecranul de pornire.

NOTĂ: Dacă vrei un fundal diferit în fiecare zi, pentru dispozitivul tău cu Android, atunci ar trebui să citești acest tutorial: Schimbă-ți zilnic imaginea de fundal pe dispozitivul tău cu Android.

2. Adaugă sau elimină scurtături pe ecranul de pornire din Android

Pentru a adăuga o scurtătură către o aplicație pe ecranul principal, deschide panoul de aplicații prin apăsarea iconiței Aplicații din partea de jos a ecranului principal. De obicei arată ca șase puncte în mijlocul unui cerc alb.

Apoi, în sertarul de aplicații, apasă lung pe orice aplicație, acest lucru permițându-ți să o apuci. Dacă vei continua să ții degetul pe ecran, sistemul îți va permite să plasezi iconița aplicației prin tragere în orice loc de pe ecranul principal.

Când ridici degetul de pe ecran, iconița aplicației este așezată pe ecranul principal, iar acum vei putea să pornești rapid acea aplicație, oricând vrei.

Dacă, la un moment dat ai impresia că ecranul principal este prea încărcat și observi că ai acolo prea multe aplicații pe care le folosești rar sau chiar deloc, le poți elimina. Ține minte faptul că ștergerea unei aplicații de pe ecranul principal nu dezinstalează aplicația din dispozitiv.

Pentru a șterge o aplicație de pe ecranul principal, apasă lung pe scurtătura ei. În timp ce ții sub deget scurtătura aplicației, un buton Eliminați va apărea în partea de sus a ecranului. În unele versiuni de Android apare un mic coș de gunoi. Dacă tragi iconița peste butonul Eliminați , aceasta va fi ștearsă de pe ecranul principal, eliberând locul pe care îl ocupa înainte.

NOTĂ: Dacă ai nevoie de un ghid pentru cum se dezinstalează aplicațiile de pe un smartphone cu Android, citește-l pe acesta: Cum dezinstalezi aplicații de pe un smartphone ori tabletă cu Android.

3. Creează sau elimină grupuri de aplicații pe ecranul principal din Android

Pentru a elibera spațiu util pe ecranul principal și pentru a păstra lucrurile organizate poți, de asemenea, să grupezi scurtăturile în dosare, sau grupuri de aplicații dacă preferi. Pentru acest lucru, trebuie să tragi o scurtătură peste o altă scurtătură de pe ecranul de pornire. Un grup care va conține ambele scurtături va fi creat instantaneu.

După ce grupul este creat, poți să adaugi mai multe aplicații în acest grup prin tragerea și plasarea oricărui număr de scurtături peste grupul de aplicații, din ecranul principal sau din panoul de aplicații.

Dosarul, sau grupul de aplicații, va arăta ultima aplicație adăugată în el ca fiind prima, cu toate celelalte aplicații vizibile parțial în spatele acesteia.

Poți, de asemenea, să redenumești dosarul deschizându-l și apăsând pe numele său, implicit numit Dosar fără nume și apoi tastând un nume nou.

Dacă vrei să elimini un dosar de pe ecranul de pornire, trage-l în partea de sus a ecranului și dă-i drumul peste butonul Eliminați.

Reține faptul că această caracteristică nu este disponibilă pe toate smartphone-urile și tabletele cu Android. Totuși, majoritatea dispozitivelor cu versiuni noi de Android ar trebui să o ofere.

Citește pagina următoare a acestui ghid pentru a vedea cum să adaugi sau să elimini widget-uri pe ecranul de pornire din Android, cum să administrezi paginile ecranului de pornire, cum accesezi setările lansatorului de aplicații, precum și care sunt cele mai bune lansatoare disponibile pe internet.