Cum reveniți la adresa MAC originală a plăcii de rețea

Așa cum am discutat în unele dintre articolele anterioare, puteți fi puși în situația în care să aveți nevoie de schimbarea adresei MAC a plăcii de rețea. Dar ce faceți dacă trebuie să resetați adresa MAC la cea originală, și nu știți care este aceasta? Din fericire, puteți reseta adresa MAC foarte ușor folosind ori "Centru rețea și partajare" din Windows, ori diverse apicații terțe, cum este și cea pe care v-o voi prezenta spre sfârșitul articolului. Vă invit să citiți în continuare pentru a aflat cum să resetați adresa MAC a plăcii de rețea.

Cum resetați adresa MAC folosind Centrul de Rețea și Partajare

Cel mai ușor mod de a reseta adresa MAC la valoarea originală, este prin folosirea ferestrei "Centru rețea și partajare" din Windows.

Prima dată trebuie să deschideți fereastra "Centru rețea și partajare". Dacă nu știți cum să faceți asta, aruncați o privire peste articolul nostru dedicat: Întrebări simple: Ce este Centrul de rețea și partajare în Windows.

Odată deschisă fereastra, puteți vedea informații despre conexiunile de rețea active, puteți crea conexiuni noi, schimba anumite setări sau rezolva diferite probleme.

Apoi, apăsați pe opțiunea "Modificare setări adaptor" din partea stângă a ferestrei.

Acum puteți vedea toate plăcile de rețea disponibile, inclusiv conexiunile virtuale sau dispozitivele Bluetooth conectate la rețea.

Faceți click dreapta sau apăsați și țineți apăsat pe pictograma plăcii de rețea a cărei adresă MAC doriți să o resetați. Selectați opțiunea Proprietăți.

Fereastra Proprietăți vă oferă informații despre protocoalele de rețea folosite de conexiunea respectivă și vă permite să le modificați sau să instalați unele noi. În plus, vă dă posibilitatea de a configura setări avansate pentru placa de rețea. Pentru a face acest lucru, apăsați butonul Configurare.

Apoi, selectați secțiunea Complex și selectați caracteristica Adresă Rețea (este posibil să o găsiți sub denumirea de Network Address sau Locally Administered Address). Dacă adresa MAC a fost schimbată în trecut, veți vedea o valoare în câmpul Value (Valoare).

Selectați opțiunea Not Present (Nu există) sau Use Default (Utilizează valoarea implicită) pentru a reseta adresa MAC la cea originală, apoi apăsați butonul OK.

Pentru a aplica schimbările făcute, reporniți calculatorul sau dezactivați și reactivați placa de rețea din Windows.

Cum resetați adresa MAC folosind software dedicat

O altă metodă de a reseta adresa MAC a plăcii de rețea la valoarea originală este folosirea unui program dedicat pentru această operațiune. Una dintre soluțiile disponibile este Technitium MAC Address Changer. Puteți descărca gratuit aplicația de pe situl oficial după care trebuie să o instalați pe calculatorul sau dispozitivul cu Windows, unde este instalată placa de rețea în cauză.

Când rulați aplicația, va detecta toate plăcile de rețea instalate și va afișa adresele lor MAC.

Aplicația oferă destul de multe opțiuni utile, cum ar fi exportarea de rapoarte despre plăcile de rețea, activarea sau dezactivarea conexiunilor IPv4 și IPv6, ștergerea plăcilor de rețea din regiștri și repornirea automată a plăcii de rețea pentru aplicarea schimbărilor efectuate.

Pentru a reseta adresa MAC originală, apăsați butonul Restore Original (Restaurează original).

După ce programul schimbă adresa MAC, primiți o notificare cu privință la rezultatul operațiunii.

Apăsați butonul OK apoi închideți Technitium MAC Address Changer. Asta e tot! Acum aveți adresa MAC resetată la valoarea originală.

Concluzie

Acum că ați văzut două metode destul de simple de a reseta adresa MAC, nu ar trebui să aveți probleme mari în configurarea plăcii de rețea, la nevoie. Vă recomandăm de asemenea să citiți și câteva dintre articolele recomandate mai jos, pentru a înțelege mai multe despre adresele MAC.