8 metode prin care ajustezi luminozitatea ecranului, în Windows

Dacă folosești un laptop, o tabletă ori un alt dispozitiv mobil, ai nevoie să ajustezi luminozitatea ecranului, astfel încât să vezi mai bine, în funcție de unde te afli și câtă lumină este în jurul tău. Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7, oferă multe metode prin care poți schimba luminozitatea ecranului, iar mulți utilizatori nu cunosc nici măcar jumătate din ele. Dacă vrei să afli cele mai rapide moduri prin care ajustezi luminozitatea ecranului, citește acest tutorial:

1. Schimbă luminozitatea ecranului folosind scurtături de la tastatură (toate versiunile de Windows)

Unele tastaturi de laptopuri sau tablete cu Windows, au taste care pot fi folosite pentru a schimba rapid luminozitatea. De exemplu, pe un laptop HP Spectre 13t, poți folosi tastele F2 și F3 pentru a descrește sau crește luminozitatea ecranului.

Pe un Surface Pro cu tastatură detașabilă, poți apăsa Fn + DEL pentru a crește luminozitatea și Fn + BACKSPACE pentru a o descrește.

Pe un laptop de gaming Lenovo Legion Y520 cu Windows 10, poți apăsa tastele Fn+F11 pentru a crește luminozitatea ecranului sau Fn+F12 pentru a o descrește. Caută taste similare pe tastatura laptopului tău.

Astfel de scurtături de la tastatură sunt disponibile pe laptopuri și tablete cu Windows. Pe tastaturile pentru calculatoare desktop, aceste taste lipsesc, deoarece pe PC-urile desktop, Windows nu le permite utilizatorilor să schimbe nivelul de luminozitate al ecranului. Monitoarele pentru PC-uri au butoane și controale manuale pentru schimbarea luminozității. Activitatea aceasta nu este realizată din Windows.

2. Schimbă luminozitatea ecranului folosind pictograma pentru baterie de pe bara de activități (doar în Windows 10)

Dacă folosești un laptop ori o tabletă cu Windows 10, o metodă rapidă este să apeși pe pictograma pentru baterie, de pe bara de activități (în colțul dreapta-jos al ecranului). Apoi, în fereastra afișată, apasă pe pictograma pentru luminozitate, până ajungi la nivelul dorit.

Pe unele laptopuri și tablete cu Windows 10, luminozitatea este exprimată în procente care merg de la 0% la 100%. Pe alte dispozitive, precum Surface Pro, luminozitatea este exprimată în descrieri precum: Cel mai întunecat, Mai întunecat, Sugerat, Mai luminos și Cel mai luminos. Ele înlocuiesc următoarele niveluri procentuale: 0%, 25%, 50%, 75% și 100%.

3. Schimbă nivelul de luminozitate folosind acțiunile rapide din Centrul de Acțiune (doar în Windows 10)

Utilizatorii de Windows 10 pot folosi Centrul Acțiuni pentru a schimba luminozitatea. Poți apăsa pe pictograma Centrul Acțiuni din colțul dreapta jos al ecranului, poți apăsa Windows + A, sau trage cu degetul din partea dreaptă a ecranului către stânga (pe un ecran tactil). În Centrul Acțiuni, apasă pe pictograma pentru luminozitate, până ajungi la nivelul dorit.

Adu-ți aminte că pe unele laptopuri și tablete cu Windows 10, nivelul de luminozitate este exprimat în procente în timp ce pe altele în adjective precum: Cel mai întunecat, Mai întunecat, Sugerat, Mai luminos și Cel mai luminos. Ele înlocuiesc următoarele niveluri procentuale: 0%, 25%, 50%, 75% și 100%.

4. Ajustează luminozitatea din Panoul de Control (toate versiunile de Windows)

O altă metodă pentru a schimba luminozitatea presupune să folosești Panoul de Control. Deschide Panoul de Control și mergi la "Hardware și sunete -> Opțiuni de alimentare". O altă opțiune este să dai clic dreapta pe pictograma pentru baterie de pe bara de activități și să alegi "Reglarea luminozității ecranului".

Ambele metode te duc la fereastra Opțiuni de alimentare. În partea de jos a acestei ferestre, caută glisorul pentru Luminozitate ecran. Folosește-le pentru a schimba nivelul luminozității ecranului.

NOTĂ: Această opțiune nu este afișată pe PC-uri desktop, ci doar pe laptopuri, tablete și dispozitive convertibile.

5. Schimbă luminozitatea ecranului folosind aplicația Setări (doar în Windows 10)

Utilizatorii de Windows 10 pot folosi aplicația Setări pentru a schimba luminozitatea ecranului. Deschide Setări (Windows + I) și mergi la Sistem.

În coloana din stânga, alege Afișare. Pe partea dreaptă, caută glisorul Schimbați luminozitatea din secțiunea Luminozitate și culoare.

Folosește glisorul pentru a seta luminozitatea ecranului așa cum dorești.

6. Folosește Centrul Windows pentru mobilitate pentru a schimba luminozitatea (toate versiunile de Windows)

Utilizatorii de laptopuri cu Windows pot folosi și Centrul Windows pentru mobilitate pentru a schimba luminozitatea. Pornește aplicația Centru Windows pentru mobilitate și folosește glisorul Luminozitate ecran pentru a o seta așa cum dorești.

7. Schimbă luminozitatea ecranului folosind butonul special Setări (doar în Windows 8.1)

Dacă folosești Windows 8.1, accesează butoanele speciale. O metodă rapidă de a face asta este să apeși tastele Windows + C, ori să glisezi cu degetul pe un ecran tactil, din partea dreaptă a ecranului spre centru. Apoi, apasă pe Setări (Settings).

În partea de jos a panoului Setări, sunt câteva butoane. Caută-l pe cel numit Ecran (Screen) și apasă pe el.

Mută glisorul pentru luminozitate în sus sau în jos, în funcție de cum vrei să setezi luminozitatea. Atunci când ai terminat, apasă oriunde în afara butonului special Setări (Settings), pentru a-l face să dispară de pe ecran.

8. Ajustează luminozitatea ecranului schimbând planul activ pentru baterie (toate versiunile de Windows)

Diferite dispozitive cu Windows au planuri pentru baterie diferite. Unele vin cu setări pentru schimbarea luminozității ecranului, deoarece reducerea ei se traduce într-un consum mai redus de energie și o creștere a autonomiei.

Drept urmare, dacă vrei să micșorezi luminozitatea, schimbă planul de baterie cu unul care oferă o autonomie crescută. Dacă vrei să o crești, schimbă planul activ cu unul care oferă mai multă performanță și mai puțină autonomie. Pentru a afla mai multe despre planurile de baterie și cum le schimbi, citește acest tutorial: Ce sunt planurile de alimentare & cum comutăm între ele, în Windows

Care este metoda ta favorită de a schimba luminozitatea ecranului, în Windows?

Acestea sunt toate metodele pe care le cunoaștem pentru a schimba luminozitatea ecranului în Windows. Încearcă-le pe toate și vezi care sunt mai confortabile pentru tine. Înainte de a închide acest tutorial, spune-ne ce metode sunt preferatele tale, într-un comentariu.