8 metode de a modifica luminozitatea în Windows 11

8 metode de a modifica luminozitatea în Windows 11

Unul din lucrurile pe care fiecare utilizator de calculator le face relativ regulat este să ajusteze luminozitatea ecranului. Acest lucru este adevărat inclusiv pentru utilizatorii de Windows 11, mulți dintre noi dorind fie să creștem luminozitatea laptopului ca să vedem mai bine în lumină puternică, fie să scădem luminozitatea ca să micșorăm efectul ecranului asupra ochilor în timpul nopții. Indiferent de motivele tale, iată opt metode diferite de a schimba luminozitatea pe calculatoarele, laptopurile și tabletele cu Windows 11:

Reclamă

1. Cum ajustez luminozitatea în Windows 11: Care este combinația de taste pentru luminozitate?

Cea mai ușoară și mai rapidă cale de a reduce luminozitatea în Windows 11 sau de a o crește este utilizarea unei scurtături de la tastatură. De obicei, pe majoritatea laptopurilor, este o combinație de două taste pe care trebuie să le apeși simultan pentru a schimba luminozitatea. De exemplu, pe laptopul nostru ASUS ROG Strix G17 G713, trebuie să apăsăm Fn + F7 pentru a reduce luminozitatea în Windows 11 sau Fn + F8 pentru a crește luminozitatea ecranului.

Cum modifici luminozitatea pe un ASUS ROG Strix G17 G713

Cum modifici luminozitatea pe un ASUS ROG Strix G17 G713

Pe un alt laptop al nostru, un HP Spectre 13t, putem folosi tastele F2 și F3 ca să schimbăm luminozitatea în Windows 11.

Cum ajustezi luminozitatea pe un HP Spectre 13t

Cum ajustezi luminozitatea pe un HP Spectre 13t

Dacă folosești un dispozitiv Surface Pro echipat cu o tastatură copertă, poți utiliza combinația de taste pentru luminozitate Fn + Del ca să o crești sau Fn + Backspace pentru a o reduce.

Cum schimbi luminozitatea pe o tabletă Surface Pro

Cum schimbi luminozitatea pe o tabletă Surface Pro

Diferite laptopuri și tablete, de la diferiți producători, folosesc alte scurtături de la tastatură pentru luminozitate. Ideea este că trebuie să te uiți la tastatura dispozitivului tău pentru a găsi cele două taste care au caracterul ce indică nivelurile luminozității.

Reclamă

Din păcate, nu ai astfel de taste și pe tastaturile pentru desktop, deoarece fiecare monitor are propriile setări de luminozitate. Citește următorul capitol din acest tutorial ca să vezi cum modifici luminozitatea pe un monitor normal.

2. Cum schimbi luminozitatea în Windows 11 folosind butoanele fizice de pe monitor

Multe monitoare au butoane fizice pe ele ce îți permit să reduci sau să le crești luminozitatea, contrastul, culorile și alte setări. De obicei, găsești aceste butoane în partea de jos din fața, lateralele sau spatele monitorului tău. Totuși, dacă nu găsești butoanele de luminozitate, pe monitorul tău, s-ar putea să fie nevoie să navighezi prin meniul lui de setări până le identifici sau să-i citești manualul de utilizare ca să afli unde se găsesc.

De exemplu, pe un monitor ASUS ROG Strix XG32VQ, schimbarea luminozității necesită utilizarea joystick-ului pentru a naviga la meniul Color (Culoare) > Brightness (Luminozitate), ca în imaginea de mai jos.

Cum ajustezi luminozitatea folosind butoanele de pe monitor

Cum ajustezi luminozitatea folosind butoanele de pe monitor

3. Cum modifici luminozitatea în Windows 11 din setările rapide

Setările rapide din Windows 11 îți permit să modifici cu ușurință luminozitatea laptopului sau tabletei tale. Pentru asta, începe prin a apăsa pe una din pictogramele de sistem (Wi-Fi, Volum, Baterie) din dreapta barei de activități. Alternativ, poți folosi și combinația de taste Win + A.

Deschide setările rapide din Windows 11

Deschide setările rapide din Windows 11

Această acțiune deschide panoul de setări rapide din Windows 11, unde, printre altele, găsești și un cursor pentru luminozitate, în partea de jos. Trage de cursor la stânga pentru a reduce luminozitatea în Windows 11 sau la dreapta pentru a crește luminozitatea laptopului sau tabletei tale.

Cursorul de luminozitate din setările rapide Windows 11

Cursorul de luminozitate din setările rapide Windows 11

4. Cum crești sau scazi luminozitatea în Windows 11 din aplicația Setări

O altă metodă de a ajusta luminozitatea în Windows 11, deși ceva mai lungă, este disponibilă în aplicația Setări. Deschide Setările (Windows + I) și, pe pagina Sistem, apasă pe Afișare.

Mergi la Setări > Sistem > Afișare în Windows 11

Mergi la Setări > Sistem > Afișare în Windows 11

Pe pagina Afișare, folosește cursorul Luminozitate de sub “Luminozitate și culoare” pentru a ajusta “[...] luminozitatea ecranului încorporat”. Trage cursorul spre dreapta ca să crești luminozitatea ecranului laptopului tău sau trage-l spre stânga ca să reduci luminozitatea în Windows 11.

Cum ajustezi luminozitatea din Setările Windows 11

Cum ajustezi luminozitatea din Setările Windows 11

NOTĂ: Dacă laptopul sau tableta ta cu Windows 11 are și senzori de lumină, s-ar putea să ai încă o opțiune aici, care îți permite să ajustezi automat luminozitatea în funcție de cât de luminos sau întunecat este mediul în care te afli.

Reclamă

5. Cum schimbi luminozitatea în Windows 11 folosind Centrul Windows pentru mobilitate

Deși este un instrument vechi, rămas din versiunile anterioare de Windows, poți folosi și Centrul Windows pentru mobilitate ca să ajustezi luminozitatea în Windows 11. În primul rând, găsește Centrul Windows pentru mobilitate folosind căutarea: scrie mobilitate în Căutarea Windows 11 și apoi apasă pe rezultatul relevant.

Deschide Centrul Windows pentru mobilitate în Windows 11

Deschide Centrul Windows pentru mobilitate în Windows 11

Apoi, în Centrul Windows pentru mobilitate, folosește cursorul Luminozitate ecran pentru a reduce sau crește luminozitatea laptopului tău.

Utilizarea Centrului Windows pentru mobilitate, pentru a ajusta luminozitatea în Windows 11

Utilizarea Centrului Windows pentru mobilitate, pentru a ajusta luminozitatea în Windows 11

6. Cum crești sau reduci luminozitatea în Windows 11 din PowerShell sau Terminal

Această metodă este adresată celor pasionați de linia de comandă. În primul rând, lansează aplicația Terminal sau PowerShell din Windows 11. Apoi, scrie sau copiază și lipește următoarea comandă:

(Get-WmiObject -Namespace root/WMI -Class WmiMonitorBrightnessMethods).WmiSetBrightness(1,nivelluminozitate)

Înainte de a apăsa pe tasta Enter, modifică nivelluminozitate cu valoarea procentuală pe care o vrei pentru luminozitatea ecranului tău. De exemplu, dacă vrei să setezi luminozitatea la 70%, rulează:

(Get-WmiObject -Namespace root/WMI -Class WmiMonitorBrightnessMethods).WmiSetBrightness(1,70)

Cum ajustezi luminozitatea în Windows 11 din Terminal sau PowerShell

Cum ajustezi luminozitatea în Windows 11 din Terminal sau PowerShell

Luminozitatea este apoi setată imediat de către Windows 11 în conformitate cu procentul pe care l-ai specificat.

7. Cum ajustezi luminozitatea în Windows 11 prin activarea funcției Economisire baterie

Una dintre principalele opțiuni de economisire de energie de pe orice laptop, tabletă sau dispozitiv mobil este reducerea luminozității ecranului. Și cea mai rapidă metodă de a economisi energie pe un dispozitiv cu Windows 11 este să activezi modul de funcționare Economisire baterie. Îl poți găsi ușor în panoul de setări rapide, pe care îl deschizi apăsând pe una din pictogramele de sistem din dreapta barei de activități sau apăsând pe tastele Win + A. Apoi, apasă pe butonul Economisire baterie.

Butonul Economisire baterie din Windows 11

Butonul Economisire baterie din Windows 11

Având în vedere că Windows 11 este configurat în mod implicit să reducă luminozitatea atunci când Economisire baterie este activată, ar trebui să vezi imediat că ecranul tău se întunecă puțin.

8. Cum modifici luminozitatea în Windows 11 schimbând Modul de alimentare al laptopului sau tabletei tale

O altă metodă utilă de a economisi energie, mai ales pe un laptop sau tabletă care merge pe baterie, este să-i schimbi modul de alimentare. Modul de alimentare care consumă cele mai multe resurse în Windows 11 este cel denumit “Cele mai bune performanțe”. Însă, modul de alimentare “Cea mai bună eficiență de alimentare” îți ajută dispozitivul să funcționeze mai mult timp pe baterie. Iar unul din lucrurile pe care le face este să reducă automat luminozitatea și să activeze funcția Economisire baterie dacă o anumită limită este atinsă, precum atunci când bateria mai are doar 20% capacitate.

Așa că, o metodă excelentă de a reduce luminozitatea în Windows 11 este să activezi un mod de alimentare mai eficient energetic. Pentru a ajunge rapid la modurile de alimentare, dă clic dreapta sau apasă și menține apăsat pe pictograma de baterie din dreapta barei de activități și apoi apasă pe “Setări de alimentare și repaus”.

Deschiderea Setărilor de alimentare și repaus din Windows 11

Deschiderea Setărilor de alimentare și repaus din Windows 11

Acțiunea precedentă deschide aplicația Setări și te duce pe pagina Sistem > Baterie & alimentare. Acolo, selectează “Cea mai bună eficiență de alimentare” din lista derulantă de lângă “Mod de alimentare”.

Schimbarea modului de alimentare în Windows 11

Schimbarea modului de alimentare în Windows 11

Asta a fost tot!

Tu cum schimbi luminozitatea PC-ului, laptopului sau tabletei tale cu Windows 11?

Acum știi nu doar una sau două, ci opt metode diferite de a ajusta luminozitatea pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 11. Mai sunt și altele care ne-au scăpat? Ai o metodă preferată de a crește sau reduce luminozitatea pe laptopul tău? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Aspect și Personalizare Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Windows