Ce este nou în Windows 11 2024 Update (versiunea 24H2)?

Ce este nou în Windows 11 2024 Update (versiunea 24H2)?

Ultima actualizare de Windows 11, numită Update 2024 sau versiunea 24H2, va fi lansată în mai multe etape: o lansare incompletă pe 18 iunie 2024, pentru noile PC-uri Copilot+ bazate pe ARM, cu actualizări de bază, urmată de o lansare completă pentru toate dispozitivele compatibile în septembrie sau octombrie 2024. Deși nu este încă lansată la momentul redactării acestui articol, este disponibilă pentru testare în cadrul Release Preview Channel al programului Windows Insider. Eu am instalat-o pe calculatorul meu desktop pentru a vedea care sunt noutățile, iar în acest articol, îți voi spune totul despre ea. Așadar, dacă vrei să afli care sunt cele mai interesante caracteristici și îmbunătățiri din Windows 11 24H2, continuă să citești:

Reclamă

Caracteristici și îmbunătățiri pentru AI și Copilot în Windows 11 24H2

În primul rând, Windows 11 24H2 se concentrează pe îmbunătățirea integrării AI în sistemul de operare și în aplicațiile sale. Iată la ce să te aștepți:

Copilot devine o aplicație independentă

În Windows 11 versiunea 24H2, Copilotul devine o aplicație independentă. Nu mai apare ca o pictogramă în bara de sistem, dar îi găsești pictograma în bara de activități. Când îl deschizi, descoperi că acum îl poți redimensiona și muta pe ecran și că-l poți, de asemenea, fixa sau anula fixarea sa în bara de activități, asemenea oricărei aplicații obișnuite.

Copilotul devine o aplicație independentă

Copilotul devine o aplicație independentă

O altă schimbare este că noul Copilot este de fapt o aplicație web, iar o consecință este că nu mai poate modifica setările de sistem de pe calculatorul tău cu Windows 11. Acesta este un minus, în opinia mea, și sunt curios ce părere ai tu despre asta.

Windows Recall îți permite să-ți vezi activitățile din trecut

Aceasta este una dintre cele mai atractive și interesante caracteristici noi din Windows 11 24H2. Windows Recall este o nouă funcție de inteligență artificială, care te ajută să-ți revezi activitățile anterioare de pe calculatorul tău. Este un fel de versiune îmbunătățită a funcției Cronologia (Timeline), pe care o aveam în versiunile mai vechi de Windows 10, dar cu funcții îmbunătățite de AI și funcționalitate offline.

Reclamă

Windows Recall va funcționa permanent în fundal, înregistrând instantanee ale activităților tale și folosind modele de inteligență artificială (offline) de pe dispozitiv pentru a face ca totul să poată fi căutat. Iată o prezentare a felului în care va funcționa efectiv:

Din păcate, se pare că cerințele de sistem din Windows 11 24H2 pentru Windows Recall îl vor face să fie disponibil exclusiv pe PC-urile Copilot+. Acest lucru înseamnă calculatoare echipate cu procesoare puternice Qualcomm Snapdragon din seria X, cel puțin 16 GB de RAM și un SSD de 256 GB. Deocamdată, sistemele cu procesoare AMD și Intel vor fi lăsate pe dinafară.

Voice Clarity îmbunătățește sunetul

O altă funcție nouă de inteligență artificială, Voice Clarity, va face ca apelurile și înregistrările audio să sune mai bine, eliminând zgomotul de fundal, precum și ecoul și reverberația nedorite. Nu trebuie să activezi niciun comutator sau să schimbi vreo setare din sistemul de operare pentru a activa Voice Clarity. Dacă dispozitivul tău cu Windows 11 are o unitate de procesare neuronală (NPU), această funcție este activată automat în aplicațiile compatibile.

Windows Studio Effects îmbunătățește apelurile video și audio

Această caracteristică folosește inteligența artificială și unitatea NPU din interiorul dispozitivului tău cu Windows 11 pentru a îmbunătăți calitatea apelurilor video și audio. Ea îți permite să folosești efecte precum estomparea fundalului, încadrarea automată sau focalizarea vocală.

Subtitrări în direct traduce fluxurile audio în mod automat

Subtitrări în direct (Live Captions) din Windows 11 îți oferă transcrieri audio automate, ceea ce poate fi foarte util dacă ai probleme de auz. În versiunea 24H2, Subtitrări în direct poate oferi și traduceri live din peste 40 de limbi în limba engleză. În plus, Subtitrări în direct poate funcționa și offline.

Subtitrări în direct traduce automat audio

Subtitrări în direct traduce automat audio

Auto Super Resolution îmbunătățește calitatea imaginii în jocuri

Auto Super Resolution, sau pe scurt Auto SR, este o funcție care va apărea în versiunea 24H2 a Windows 11, concepută pentru a-ți îmbunătăți experiența de joc. Asemănător cu DLSS de la NVIDIA, AMD FSR și XeSS de la Intel, Auto SR de la Microsoft folosește inteligența artificială pentru a mări rezoluția jocurilor și pentru a îmbunătăți atât frecvența cadrelor, cât și calitatea imaginii. Din păcate, această funcție pare să fie, de asemenea, exclusivă PC-urilor Copilot+, necesitând un procesor Qualcomm Snapdragon X Elite. În plus, probabil că va fi disponibilă doar pentru anumite jocuri, nu pentru toate.

Reclamă

Alte caracteristici, modificări și îmbunătățiri disponibile în Windows11 24H2

Pe lângă funcțiile cheie AI și Copilot, există o serie de alte îmbunătățiri și modificări care apar în Windows 11 24H2:

Setările rapide din bara de activități sunt îmbunătățite

Panoul Setări rapide de pe bara de activități din Windows 11 devine o interfață derulabilă, care-ți permite să-i accesezi mai ușor butoanele. Toate scurtăturile disponibile sunt afișate acum în ea, dar le poți muta în continuare trăgându-le și plasându-le unde vrei. În plus, panoul Setări rapide include acum și un buton pentru activarea sau dezactivarea Subtitrărilor în direct.

Setările rapide din bara de activități sunt îmbunătățite

Setările rapide din bara de activități sunt îmbunătățite

File Explorer primește câteva îmbunătățiri

Actualizarea Windows 11 versiunea 24H2 optimizează și File Explorer. Una dintre îmbunătățirile pe care mulți dintre noi le așteptam este posibilitatea de a crea arhive în formate precum 7z și TAR. Acest lucru se întâmplă în sfârșit.

File Explorer îți permite să comprimi date în formatele 7Z și TAR

File Explorer îți permite să comprimi date în formatele 7Z și TAR

În plus, meniul contextual primește o îmbunătățire mică, dar utilă. Meniul clic-dreapta este mai clar acum, afișând denumiri pentru pictograme precum Decupare, Copiere, Redenumire și Ștergere.

Meniul clic-dreapta primește denumiri pentru pictograme

Meniul clic-dreapta primește denumiri pentru pictograme

Wi-Fi 7 și coduri QR pentru partajarea parolelor de rețea

Actualizarea Windows 11 24H2 aduce, de asemenea, îmbunătățiri majore la capitolul rețelistică. Această nouă versiune a sistemului de operare include suport pentru Wi-Fi 7, iar în plus, facilitează partajarea parolelor Wi-Fi, deoarece aplicația Setări îți oferă acum și coduri QR.

Wi-Fi 7 și coduri QR pentru partajarea parolelor de rețea

Wi-Fi 7 și coduri QR pentru partajarea parolelor de rețea

Economisire energie te ajută să reduci consumul de energie

Windows 11 24H2 înlocuiește Economisire baterie cu Economisire energie (Energy saver). Această funcție este gândită nu numai pentru a prelungi durata de viață a bateriei, ci și pentru a reduce consumul de energie, chiar și pe calculatoarele fără baterie.

Economisire energie te ajută să reduci consumul de energie

Economisire energie te ajută să reduci consumul de energie

Modul de imprimare protejat Windows sporește nivelul de securitate

Actualizarea 24H2 a Windows 11 introduce, de asemenea, un nou Mod de imprimare protejat Windows, conceput pentru a îmbunătăți nivelul de securitate prin dezactivarea capacității de a încărca drivere din terțe părți și prin implementarea unei game largi de noi protecții.

Modul de imprimare protejat Windows sporește nivelul de securitate

Modul de imprimare protejat Windows sporește nivelul de securitate

Acest mod acceptă numai imprimantele cu certificare Mopria, ceea ce înseamnă că este posibil ca imprimantele mai vechi să nu funcționeze cu el. Însă majoritatea imprimantelor moderne de la Canon, HP, Samsung, Brother, Epson etc. vor putea beneficia de noul standard de securitate folosit de Modul de imprimare protejat Windows.

Comanda sudo îți permite să execuți activități administrative

Windows 11 24H2 aduce suport pentru comanda sudo, un instrument familiar utilizatorilor de sisteme de operare precum Linux sau macOS. Comanda sudo îți permite să rulezi programe cu drepturi administrative fără să deschizi Terminalul, Linia de comandă sau PowerShell ca administrator. Astfel, este mai ușor să rulezi sarcini precum partiționarea, formatarea sau ștergerea fișierelor protejate dintr-o aplicație normală în linie de comandă.

Comanda sudo îți permite să execuți activități administrative

Comanda sudo îți permite să execuți activități administrative

Îmbunătățiri de securitate (SMB, LAPS, DNR)

Windows 11 24H2 aduce modificări și protocolului Server Message Block (SMB), prin impunerea semnăturii SMB și dezactivarea funcției guest fallback în edițiile Windows 11 Pro. Acest lucru ajută la prevenirea manipulării și a atacurilor de tip relay. Local Administrator Password Solution (LAPS) primește, de asemenea, caracteristici noi, precum boot securizat, securitate bazată pe virtualizare și integrare Windows Hello. În plus, părți din nucleul sistemului de operare folosesc acum Rust, un limbaj de programare sigur pentru memorie. Și nu în ultimul rând, versiunea 24H2 de Windows 11 introduce suport pentru protocolul DNR (Discovery of Network-designated Resolvers), care activează DoH (DNS over HTTPS) și DNS over TLS (DoT), ceea ce îmbunătățește intimitatea și securitatea utilizatorilor pe internet.

Reclamă

Aplicația Setări oferă mai multe opțiuni

Versiunea 24H2 a Windows 11 adaugă, de asemenea, câteva opțiuni în aplicația Setări. Printre acestea, merită să le remarcăm pe cele de Gestionare culori. Acestea au acum propria pagină în Setări, părăsind vechiul Panou de control.

Gestionare culori se mută în Setări

Gestionare culori se mută în Setări

Avem la dispoziție și o nouă pagină de Setări numită Componente de inteligență artificială. Aici, vei găsi lista tuturor funcțiilor AI disponibile pe dispozitivul tău cu Windows 11. Asta înseamnă lucruri precum Windows Recall sau Windows Studio Effects, despre care v-am vorbit mai devreme în acest articol.

Componente de inteligență artificială pot fi verificate în Setări

Componente de inteligență artificială pot fi verificate în Setări

Windows 11 24H2 elimină, de asemenea, unele caracteristici

Actualizarea Windows 11 24H2 renunță, de asemenea, la unele funcții și aplicații. În special, codecul audio AC3 va fi eliminat, iar Cortana, Tips și WordPad nu vor mai fi disponibile. Același lucru se întâmplă și cu Windows Mixed Reality, care este acum scos din uz.

Ești nerăbdător să primești Windows 11 24H2?

După cum ai văzut, Windows 11 24H2 pare a fi o actualizare majoră. Punând accentul pe funcții de inteligență artificială, Copilot, simplitatea utilizării și securitate, această nouă versiune a sistemului de operare ar trebui să fie mai bună decât toate cele dinaintea ei. Mi-aș fi dorit însă ca Microsoft să fi inclus și alte caracteristici foarte solicitate. Încă îmi lipsește opțiunea de a muta și redimensiona bara de activități de pe desktop. Mă frustrează în continuare faptul că nu pot redimensiona Meniul Start și continuă să mă deranjeze conținutul spam al Widgeturilor din Windows 11. Tu ce părere ai? Te fac noile caracteristici și îmbunătățiri să vrei să instalezi Windows 11 24H2 cât mai curând posibil? Sau vei aștepta până când se rezolvă toate problemele inerente? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Programe Sistem și Securitate Windows