Care este cel mai rapid browser web pentru Windows în 2023?

Care este cel mai rapid browser web pentru Windows în 2023?

Există atât de multe browsere web pe care le poți încerca și utiliza, încât numărul lor poate părea copleșitor. Așadar, dacă încerci să găsești cel mai bun browser web din 2023, ne-am gândit că ar fi o idee bună să le analizăm pentru tine pe cele mai populare. Există o mulțime de aspecte de luat în considerare atunci când te decizi asupra unui browser web, inclusiv, dar nu numai, viteza, caracteristicile, siguranța și confidențialitatea. Hai să aruncăm o privire asupra celor mai populare browsere web și să vedem ce are de oferit fiecare dintre ele și, cel mai important, care sunt cele mai rapide:

Reclamă

Cele mai bune browsere din 2023: Ce oferă acestea?

Potrivit site-ului statcounter.com, cele mai populare browsere web pentru calculatoarele desktop din ultimele douăsprezece luni sunt Chrome, Edge, Safari, Firefox și Opera. Aceste cinci browsere au o cotă de piață totală de 97,11%, lăsând doar 2,89% pentru toate celelalte browsere de nișă.

Cota de piață a browserelor pentru desktop la nivel mondial în 2023

Cota de piață a browserelor pentru desktop la nivel mondial în 2023

După cum poți vedea în graficul de mai sus, Google Chrome este liderul incontestabil, deținând o cotă de piață uriașă de 66,45%, de șase ori mai mare decât următorul concurent, Microsoft Edge.

Ascultând părerile cititorilor noștri, am decis să compar și să testez nu doar browserele majore (Chrome, Edge, Firefox, Opera), ci și alte câteva browsere de nișă, pe care încep să le folosească tot mai mulți oameni: Opera GX, Vivaldi, Brave. Deoarece aceasta este o analiză pentru Windows, realizată pe un PC cu Windows, nu am inclus Safari, browserul web implicit pentru calculatoarele Mac.

Înainte să trecem la partea de benchmarking și să vedem care dintre browsere este mai rapid, hai să le analizăm pe toate și să vedem ce au de oferit în afară de viteza și performanța brută:

Google Chrome

Chrome, care se bazează pe browserul web gratuit și open-source Chromium, este liderul incontestabil al tuturor browserelor web pentru desktop, cu o cotă de piață globală de peste 65% în ultimele 12 luni. Browserul Chrome de la Google este renumit pentru viteza sa, designul minimalist și integrarea excepțională cu alte servicii Google.

Reclamă

În plus, acest browser web oferă o colecție imensă de extensii și opțiuni de personalizare, care-ți permit să schimbi modul în care funcționează și arată, pentru a-ți îmbunătăți experiența de navigare. Cu toate acestea, multe persoane se plâng de utilizarea nerezonabilă a memoriei de către Chrome, precum și de funcțiile încorporate, care afectează confidențialitatea.

Google Chrome

Google Chrome

SUGESTIE: Chromium, browserul pe care se bazează Chrome, folosește motorul pentru browser Blink. Blink a fost creat ca parte a proiectului Chromium, iar la dezvoltarea sa contribuie companii mari, precum Google, Meta, Microsoft, Opera Software, Adobe, Intel, IBM și Samsung. Motorul de randare este cel responsabil pentru desenarea și animarea paginilor web, generând tot ceea ce vezi pe un site web.

Microsoft Edge

Edge, browserul cu care Microsoft a înlocuit vechiul Internet Explorer, a început prin a folosi un motor de redare complet nou la prima lansare, dar, în cele din urmă, a trecut la utilizarea aceleiași baze Chromium ca și Google Chrome. Asta îi permite să ofere o viteză mai mare și compatibilitate cu extensiile create inițial pentru Chrome. În plus, pentru că este realizat de Microsoft, Edge este, de asemenea, cel mai bun browser, dacă vrei cel mai bun nivel de integrare cu serviciile și caracteristicile companiei, inclusiv, dar fără a se limita la sistemele de operare Windows 11 și Windows 10, precum și Microsoft 365. Browserul se remarcă, de asemenea, prin setările detaliate de confidențialitate și prin caracteristici suplimentare, precum filele verticale, o bară laterală și integrarea cu Bing Chat (bazat pe Chat GPT). Deși cota sa de piață a înregistrat un progres semnificativ în ultima vreme, mai are încă un drum lung de parcurs pentru a concura serios cu Chrome la acest capitol.

Microsoft Edge

Microsoft Edge

Mozilla Firefox

Firefox, din păcate, și-a pierdut mult din avânt în ultimii ani, chiar dacă este unul dintre cele mai vechi și legendare browsere web din istorie. Deși dezvoltatorii și baza sa de utilizatori sunt destul de devotați și fideli, browserul se luptă să câștige noi utilizatori și a reușit să obțină o cotă de piață de doar aproximativ șapte procente în ultimele 12 luni. Firefox este cunoscut pentru faptul că folosește propriul motor de randare (Gecko) pentru a afișa textul și imaginile din site-urile web pe care le vizitezi. În plus, urmărește să ofere utilizatorului un control excelent și confidențialitate, oferind în același timp o mulțime de funcții de personalizare. Printre altele, merită menționat faptul că Firefox oferă teme și grupuri de file, modul picture-in-picture și chiar și un serviciu VPN.

Reclamă

Însă, pe lângă faptul că și-a pierdut din popularitate, Firefox a rămas în urma lui Chrome și Edge și în ceea ce privește viteza și performanța oferite în timpul navigării pe internet. Dar discutăm despre asta puțin mai târziu în această recenzie.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Opera

Opera este unul dintre cele mai personalizabile browsere web din prezent, iar caracteristicile sale îl diferențiază cu ușurință de toate celelalte, chiar dacă se bazează pe același browser Chromium și pe același motor (Blink). Pe lângă ad-blockerul și serviciul VPN încorporate, Opera vine și cu o bară laterală, de unde poți accesa rapid aplicațiile și serviciile tale preferate, precum WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram și Twitter. Cu toate că și Edge are o bară laterală, cea din Opera este mai bună când vine vorba de caracteristici, opțiuni de personalizare și creștere a productivității.

Opera

Opera

Brave

Brave este un browser web de nișă, bazat pe proiectul Chromium, cu o cotă de piață mică, dar special în felul său. S-ar putea spune că scopul său principal este de a oferi în primul rând confidențialitate. Observi imediat asta atunci când folosești acest browser web, deoarece dezactivează, în mod implicit, reclamele și trackerii. Acest lucru, de unul singur, face ca întreaga experiență de navigare pe internet să pară mai rapidă. Pentru a-i compensa pe creatori, Brave permite utilizatorilor să opteze pentru vizionarea de reclame care protejează confidențialitatea, în schimbul unor Basic Attention Tokens (BAT), un tip de criptomonedă pe care utilizatorii o pot oferi ca recompensă site-urilor și/sau autorilor lor preferați. Aceste tokenuri pot fi păstrate într-un portofel integrat în browserul Brave, care poate stoca și alte tokenuri criptografice.

Brave

Brave

Opera GX

Opera GX este un alt browser web, bazat pe proiectul open-source Chromium, dar creat special pentru gameri. Acesta vine cu toate facilitățile browserului Opera clasic, dar adaugă caracteristici orientate către gameri, precum limitatoare de CPU și RAM, conectivitate Twitch, acces simplu la știrile despre jocuri și o mulțime de moduri și teme pentru a-i personaliza aspectul și sunetul. Din câte știu eu, niciun alt browser nu oferă instrumente și capacități de personalizare similare.

Opera GX

Opera GX

Vivaldi

Un alt browser bazat pe proiectul gratuit și open-source Chromium, Vivaldi este ceea ce am putea numi browserul de personalizare suprem. Din câte îmi dau seama, acesta este browserul cu cele mai multe instrumente, setări și opțiuni disponibile pentru personalizare, ceea ce-l face unic printre celelalte browsere. Având în vedere numărul mare de opțiuni disponibile pentru a schimba totul, de la culori la fonturi, file, panouri, meniuri, scurtături, gesturi de mouse și combinații de taste, probabil că nu există doi utilizatori care să aibă browsere Vivaldi cu aspect identic.

Vivaldi

Vivaldi

SUGESTIE: Înainte de a vedea care este cel mai rapid browser de pe piață, află ce browsere consumă mai puțină baterie.

Care este cel mai rapid browser în 2023?

Este greu să determinăm care este cel mai bun și mai rapid browser web fără a investiga suplimentar, deoarece fiecare browser are punctele sale forte și slabe. De exemplu, unele pot fi mai rapide la încărcarea paginilor web sau la rularea scripturilor, iar altele sunt mai rapide la redarea graficii. Așadar, metoda cea mai bună de a determina cel mai rapid browser dintre toate este să le comparăm rezultatele din teste. În plus, în loc să rulez doar unul singur, am decis să folosesc toate cele trei benchmarkuri oferite de browserbench.org:

  • JetStream 2: O suită de teste pentru JavaScript și WebAssembly, care se declară a fi axată pe cele mai avansate aplicații web. Aceasta recompensează browserele ce pornesc rapid, execută rapid codul și rulează fără probleme.
  • MotionMark: Un benchmark grafic, care măsoară capacitatea unui browser de a anima scene complexe la o rată de cadre țintă.
  • Speedometer: Un benchmark pentru browsere, ce măsoară reactivitatea aplicațiilor web. Acesta folosește aplicații web demonstrative pentru a simula acțiunile utilizatorului, precum adăugarea de activități în liste.

Înainte de a-ți prezenta rezultatele obținute de browserele web în aceste benchmarkuri, trebuie să precizez că am efectuat toate testele pe același calculator, folosind următoarele componente hardware și software:

Reclamă

Să trecem acum la rezultate:

JetStream 2

Primul benchmark pe care l-am rulat a fost JetStream 2. Rezultatele din această suită de teste îți arată cât de rapide sunt browserele la rularea scripturilor și la îndeplinirea sarcinilor avansate. Un scor mai mare înseamnă că browserul tău va fi mai rapid și va avea performanțe mai bune la încărcarea și randarea paginilor web complexe, cu multe elemente pe ele.

În testele mele cu Jet Stream 2, au existat trei câștigători: Chrome, Opera și Opera GX. Rezultatele lor au fost aproape identice, cu o diferență infimă de doar un punct între ele, care poate fi considerată fără probleme în marja de eroare. Și locul doi a fost împărțit de trei browsere: Microsoft Edge, Vivaldi și Brave. Din nou, rezultatele lor au fost identice sau foarte apropiate.

Mozilla Firefox este browserul web care a pierdut această competiție, înregistrând un rezultat slab în comparație cu celelalte. Dacă pui unul lângă altul rezultatele lui Firefox și cele obținute de Chrome sau Opera, vei vedea că ultimele browsere oferă o creștere de performanță de aproximativ 65%, ceea ce este enorm!

Rezultatele browserelor web în JetStream 2

Rezultatele browserelor web în JetStream 2

MotionMark

Benchmarkul MotionMark testează performanța grafică a browserului prin desenarea mai multor elemente de randare. Aceste elemente pot fi noduri SVG, elemente HTML cu stiluri CSS sau serii de operațiuni de tip canvas. Efectele testelor urmăresc să reflecte tehnicile folosite de obicei pe web, solicitând mai degrabă sistemul grafic decât JavaScript. Un scor mai mare în acest benchmark înseamnă că browserul web este mai bun la randarea elementelor vizuale din paginile web decât browserele cu scoruri mai mici.

Câștigătorul incontestabil în MotionMark a fost Google Chrome, cu mult înaintea tuturor celorlalte browsere. Surpriza aici a fost că Brave a ocupat fără probleme locul al doilea, în fața altor browsere cu o cotă de piață mai mare, precum Microsoft Edge sau Opera. Edge s-a clasat pe locul al treilea la o diferență mică, iar Opera GX, Opera și Vivaldi au obținut rezultate similare și au ocupat locul al patrulea în clasament. Din păcate, sau chiar rușinos, aș spune, Mozilla Firefox a fost cel mai lent browser și în acest test. Scorul său este aproximativ jumătate din cel al lui Chrome, ceea ce spune destul de multe.

Rezultatele browserelor web în MotionMark 1.2

Rezultatele browserelor web în MotionMark 1.2

Speedometer

Cel de-al treilea benchmark, Speedometer, este conceput pentru a testa reactivitatea unui browser în aplicații web prin cronometrarea interacțiunilor de utilizator simulate. Printre activitățile de utilizator pe care le simulează, se numără acțiunile de adăugare, finalizare și eliminare a sarcinilor de rezolvat. Astfel, benchmarkul calculează un scor, care-ți arată cât de rapid este un browser pe site-uri web precum Facebook sau Twitter, care, prin natura lor, implică multe interacțiuni cu utilizatorul.

Chrome a câștigat din nou și în Speedometer. Au urmat Opera, Opera GX, Vivaldi și Microsoft Edge, toate cu rezultate destul de asemănătoare și nu la mare distanță de Chrome. Învinșii au fost Brave și, așa cum te aștepți probabil după ce ai văzut graficele anterioare, Mozilla Firefox.

Rezultatele browserelor web în Speedometer 2.1

Rezultatele browserelor web în Speedometer 2.1

După ce am testat Chrome, Edge, Firefox, Opera, Opera GX, Vivaldi și Brave, rezultatele din benchmarkuri oferă o imagine mai clară decât mă așteptam. Câștigătorul incontestabil în ceea ce privește viteza de navigare pe internet este Google Chrome. Este cel mai rapid la rularea scripturilor, a aplicațiilor web și chiar a graficii. Niciun alt browser nu îl poate egala atunci când ne uităm la performanța de ansamblu.

Însă și Edge, Opera, Opera GX, Vivaldi și Brave sunt rapide, iar dacă-ți plac caracteristicile sau instrumentele unuia dintre ele, folosirea oricăruia din aceste browsere îți oferă performanță și viteză.

Ca ultimă și tristă concluzie, Firefox pare a fi cea mai proastă alegere pe care ai putea-o face în acest moment. Alții ca mine sunt de aceeași părere. Lăsând la o parte toate funcțiile, instrumentele și opțiunile sale de personalizare, performanțele și viteza de navigare pe internet oferite de acest browser sunt foarte slabe în comparație cu ceea ce pot oferi celelalte. Să sperăm că Mozilla se va trezi și va schimba lucrurile înainte să fie prea târziu.

Cum se compară browserele web în ceea ce privește utilizarea RAM?

Un alt indicator bun al performanței este consumul de memorie. În definitiv, uneori nu contează dacă un browser web redă rapid paginile web, dacă-ți acaparează calculatorul necesitând prea multă memorie RAM pentru a face asta. Pentru o idee clară despre ce se întâmplă cu memoria RAM atunci când folosești browserele testate, am conceput un test simplu:

Am luat browserele comparate mai devreme și am deschis cinci file în fiecare dintre ele, accesând aceleași site-uri web: Digital Citizen, Facebook, Twitter, Amazon și Wikipedia. Apoi, am folosit Managerul de activități din Windows 11 pentru a vedea câți MB de RAM folosea fiecare browser. Iată rezultatele:

Utilizarea RAM de către browsere în MB

Utilizarea RAM de către browsere în MB

După cum vezi, Chrome confirmă încă o dată că este cel mai bun browser web din acest clasament, având nevoie de mai puțină memorie decât oricare dintre celelalte. Edge se află pe locul al doilea, ceea ce era de așteptat, deoarece Microsoft nu ar fi putut să-l integreze în sistemul său de operare fără să-l optimizeze. Pe locul trei se află Brave, o surpriză plăcută, urmat de Firefox și Vivaldi, și continuând cu Opera și Opera GX. Aparent, cu cât ai mai multe opțiuni și funcții de personalizare, consumul de memorie RAM crește.

Luând totul în considerare, inclusiv rezultatele din benchmarkuri și utilizarea memoriei RAM, pot spune că învingătorul bătăliei browserelor în 2023 este Google Chrome!

Care este cel mai bun browser web pentru tine?

Acum știi mai multe despre ce au de oferit cele mai populare browsere web din prezent în ceea ce privește performanța. Le-ai văzut rezultatele în benchmarkuri și poți alege în cunoștință de cauză care ar trebui să fie următorul tău browser web. Care dintre aceste browsere este preferatul tău? De ce anume? Folosești un alt browser decât cele incluse în acest articol? Spune-mi dacă ai întrebări în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Blog Google Chrome Microsoft Edge Mozilla Firefox Opera Programe Recomandate Windows