Cum îți administrezi partițiile cu instrumentul Gestionare disc, în Windows

Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7 vin toate cu un utilitar de gestionare a discurilor care îți permite să creezi, să redimensionezi și să ștergi partiții direct din sistemul de operare, fără a fi nevoie să repornești și să folosești vreun disc special sau să fie nevoie să cumperi vreun software suplimentar. În acest tutorial, îți vom arăta cum să folosești instrumentul Gestionare disc pentru a îți administra partițiile de pe hard disk. Așa cum vei vedea, acest utilitar este ușor de folosit și nu ai nevoie de alt software provenit din terțe părți. Hai să începem:

Cum accesezi Gestionare disc în Windows

În Windows 10, Windows 8.1 și în Windows 7, există mai multe moduri prin care poți să deschizi utilitarul Gestionare disc. Iată-le:

Cum accesezi Gestionare disc în Windows 10

În Windows 10, poți să lansezi Gestionare disc folosind meniul utilizatorului profesionist. Pentru a deschide acest meniu, dă clic dreapta sau apasă lung pe butonul Start , ori apasă pe tastele Alt + X. Apoi, apasă pe opțiunea Gestionare disc din meniu, pentru a deschide aplicația.

O altă metodă de a deschide Gestionare disc în Windows 10 este să folosești caseta de căutare de pe bara de activități. Scrie cuvântul “partiții” și apoi apasă pe rezultatul “Creare și formatare partiții pe hard disk”.

O a treia metodă de a deschide Gestionare disc în Windows 10 este să lansezi Panoul de control. să mergi la Sistem și securitate și apoi să apeși pe legătura numită “Creare și formatare partiții pe hard disk” din secțiunea Instrumente de administrare.

Indiferent de calea pe care alegi să o urmezi pentru a deschide Gestionare disc , la final ar trebui să vezi asta:

Cum accesezi Gestionare disc în Windows 8.1

În Windows 8.1, la fel ca în Windows 10, poți să lansezi Gestionare disc folosind meniul utilizatorului profesionist. Pentru a accesa acest meniu, dă clic dreapta sau apasă lung pe butonul Start , sau apasă pe tastele Alt + X. Apoi, apasă pe opțiunea Gestionare disc din meniu.

De asemenea, în Windows 8.1 poți să folosești și funcția de căutare. Mergi la ecranul Start și scrie “partiții”. Odată ce rezultatele căutării încep să apară, apasă pe “Creare și formatare partiții pe hard disk”.

Nu în ultimul rând, poți să folosești Panoul de control pentru a lansa Gestionare disc. Mergi la secțiunea Sistem și securitate și apasă pe legătura numită “Creare și formatare partiții pe hard disk”.

Iată cum ar trebui să arate fereastra Gestionare disc în Windows 8.1:

Cum accesezi Gestionare disc în Windows 7

În Windows 7, cea mai rapidă metodă de a lansa Gestionare disc este să folosești funcția de căutare din Meniul Start.

Scrie cuvântul “partiții” și apoi dă clic pe rezultatul “Creare și formatare partiții pe hard disk”.

O altă metodă de a lansa Gestionare disc în Widnwos 7 este să folosești Panoul de control. Odată ce ai deschis Panoul de control , mergi la secțiunea Sistem și securitate și dă clic pe legătura “Creare și formatare partiții pe hard disk” din secțiunea Instrumente de administrare.

Iată cum arată fereastra Gestionare disc în Windows 7:

Cum accesezi Gestionare disc din consola Gestionare computer, în Windows

Instrumentul Gestionare disc poate fi accesat și ca parte a consolei mai complexe Gestionare computer , prezentă în toate versiunile moderne de Windows: 7, 8.1 și 10.

Dacă preferi să folosești acest instrument, urmează pașii din secțiunea “Cum deschizi Gestionare computer” a acestui tutorial: De ce Gestionare Computer este instrumentul meu favorit de administrare. Odată ce ai deschis Gestionare computer , uită-te în partea sa stângă și selectează Gestionare disc din secțiunea Stocare.

NOTĂ: Pașii pe care îi vom arăta în acest ghid, funcționează la fel atât în Windows 10, în Windows 8.1 cât și în Windows 7. De aceea, pentru simplitate, vom folosi doar capturi de ecran din Windows 10.

Mergi la pagina următoare a acestui tutorial pentru a afla cum poți să creezi și să ștergi partiții de pe hard disk-ul tău.