Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator

Să stabilim asta de la început: nu vom face nimic complicat. Totuși, este posibil să îți pui această întrebare: ce versiune de Windows am instalată? Dacă te descurci cât de puțin să folosești un calculator, răspunsul la întrebare este la doar câteva clicuri distanță. Pe cealaltă parte, dacă semeni cu tatăl meu, s-ar putea să îți suni copilul la 7 dimineața ca să îl întrebi cum afli răspunsul. Acest tutorial se adresează, în principal, tuturor acelora care nu vor să dea un telefon și vor să afle răspunsul singuri:

Metoda 1 - Folosește secțiunea Sistem din Panoul de control (Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10)

Toate specificațiile sistemului de operare pe care îl folosești se găsesc în panoul Sistem. Există mai multe metode de a ajunge acolo. Prima ar fi să deschizi Panoul de control. În el, mergi la secținea Sistem și securitate și apasă pe Sistem.

Dacă folosești vizualizarea Clasică pentru Panoul de control, Sistem se găsește direct în lista de iconițe. Dar găsirea iconiței s-ar putea să dureze mai mult decât toți ceilalți pași din acest articol puși la un loc.

În captura de ecran de mai jos, poți vedea cum arată fereastra Sistem în Windows 7.

În următoarea captură de ecran poți vedea fereastra Sistem din Windows 8.1.

Și, în final, așa arată fereastra Sistem în Windows 10:

După cum vezi, cu excepția a câteva diferențe minore, ferestrele Sistem sunt identice și afișează aceleași informații, indiferent dacă ai Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10.

Ne-am gândit că ar fi o idee bună să îți arătăm și alte metode de a deschide fereastra Sistem. Așa că iată-le:

Poți oricând să alegi să dai clic dreapta (sau să apeși și să ții apăsat) pe iconița Computer (în Windows 7) sau Acest PC (în Windows 8.1 și Windows 10) de pe Desktop și apoi să apeși pe Proprietăți. Această acțiune te va duce direct la fereastra Sistem, evitând astfel Panoul de control.

Și cea mai rapidă metodă de a ajunge la fereastra Sistem este să apeși simultan pe tastele Windows + Pause/Break. Știm că asta este cea mai rapidă și cea mai ușoară metodă, și tocmai de aceea am lăsat-o la urmă. :)

Cum afli versiunea și ediția de Windows instalată

În prima secțiune din fereastra Sistem, numită Ediție Windows, poți să vezi ediția de Windows pe care o ai instalată. Ediția afișată diferă în funcție de ce Windows ai: Windows 7, Windows 8.1 sau Windows 10.

Tipul de sistem pe care îl ai, ce poate fi un sistem de operare pe 32 de biți ori pe 64 de biți, este afișat în secțiunea Sistem, la linia Tip sistem.

Metoda 2 - Folosește ecranul de blocare (doar în Windows 7)

Dacă vrei să afli doar ediția de Windows pe care o ai, apasă tastele CTRL+ALT+Delete. Această acțiune te va duce pe ecranul de blocare, unde poți să vezi în partea sa inferioară ediția de Windows pe care o folosești.

Totuși, nu vei găsi niciun fel de informații despre tipul sistemului de operare pe care îl ai: pe 32 de biți sau pe 64 de biți. De asemenea, această metodă nu funcționează nici în Windows 8.1 și nici în Windows 10.

Metoda 3 - Folosește comanda Winver (Windows 7, Windows 8.1 & Windows 10)

Pentru a afla ce ediție de Windows ai, poți și să folosești comanda winver.

Există mai multe metode de a rula această comandă:

  • Apasă simultan pe tastele Windows + R pentru a lansa o fereastră Executare, scrie winver și apoi apasă pe Enter. Această metodă funcionează în toate versiunile de Windows.

  • Deschide o Linie de comandă, scrie winver și apasă Enter. Și această metodă funcționează în toate versiunile de Windows.

  • Dacă folosești Windows 7, poți să scrii această comandă în caseta de căutare din meniul Start.

  • În Windows 8.1, mergi pe ecranul Start, începe să scrii winver și apoi apasă pe rezultatul căutării.

  • În Windows 10, poți să folosești câmpul de căutare al Cortanei pentru a scrie winver și apoi, fie apeși Enter pe tastatură, fie apeși pe rezultatul căutării numit winver.

Indiferent de metoda pe care o alegi, executarea comenzii winver va lansa o fereastră numită Despre Windows. Ea afișează sistemul de operare pe care îl folosești, precum și versiunea internă a Microsoft pentru sistemul de operare (6.1 pentru Windows 7, 6.2 pentru Windows 8, 6.3 pentru Windows 8.1 și 10.0 pentru Windows 10).

Printre altele, Despre Windows menționează și ediția de Windows pe care o ai.

Concluzie

Asta a fost tot. Simplu și util. Dacă mai știi și alte metode, nu ezita să ni le spui. Dacă vrei să citești și alte tutoriale interesante (și poate ceva mai complexe), aruncă o privire și la lista de articole pe care ți le recomandăm mai jos.