Sponsorizat de

Cum alegi un router wireless ASUS pentru casa ta?

De-a lungul timpului, echipa Digital Citizen a testat multe routere wireless și sisteme mesh Wi-Fi. De asemenea, am publicat diverse articole și ghiduri despre rețelistică, precum și sfaturi despre cum să-ți alegi următorul router wireless. De aceea, ASUS ne-a solicitat să creăm un ghid de cumpărare pentru persoanele interesate de routerele lor și sistemele lor mesh Wi-Fi. Compania are un portofoliu impresionant de dispozitive wireless, cu prețuri diverse, hardware și funcții variate. Dacă nu ești specialist în domeniu, atât de multe opțiuni s-ar putea să te intimideze. De asemenea, s-ar putea să nu știi care router este cel mai potrivit pentru bugetul și nevoile tale. Dacă vrei să-ți îmbunătățești rețeaua Wi-Fi din casă și ești interesat(ă) de produsele ASUS, iată ce ar trebui să cumperi, în funcție de cât de mare este casa ta și de numărul de dispozitive pe care le ai:

Routerele wireless AC1200 sunt bune pentru garsoniere și apartamente de tip studio

Dacă locuiești într-o garsonieră sau un studio, probabil ai puține dispozitive conectate la rețeaua Wi-Fi și la internet. În acest caz, poți economisi bani achiziționând un router cu un preț foarte accesibil, cum ar fi ASUS RT-AC1200 V2.

ASUS RT-AC1200 V2

Nu ar trebui să ai probleme în navigarea pe internet, să lucrezi de la distanță ori să vizionezi videoclipuri în rezoluție Full HD de pe YouTube sau Netflix. Dar, dacă vrei streaming video la rezoluție 4K sau jocuri online cu lag minim, credem că este mai bine să faci un upgrade și să iei în considerare routerele menționate în secțiunea următoare a acestui articol.

Apartamentele și casele cu două camere au nevoie de mai multă putere de la routerul tău wireless

Dacă spațiul în care locuiești are două camere, este o idee bună să folosești un router wireless ceva mai puternic. Ar trebui să acopere o suprafață mai mare și dispozitive folosite de mai mult de o persoană. Să presupunem că sunteți un cuplu care locuiește împreună. Fiecare are un laptop și un smartphone. În casă aveți și un smart TV, o tabletă și poate și o consolă care se conectează la Wi-Fi de fiecare dată când o pornești. Ce router este bun într-un astfel de scenariu?

Unul dintre routerele accesibile care merită luate în considerare este ASUS RT-AC58U v2. Are un procesor ceva mai puternic decât ASUS RT-AC1200 V2 și mai multă memorie RAM, astfel încât poate gestiona mai mulți clienți de rețea în același timp.

ASUS RT-AC58U v2

Dacă rețeaua ta de acasă are multe dispozitive care funcționează în paralel, un router mai puternic, precum ASUS RT-AC85P AC2400, este o idee și mai bună. Deși nu are funcțiile avansate pe care le găsești pe routerele mai scumpe, acesta oferă puterea hardware suplimentară necesară pentru a gestiona mai multe dispozitive decât ASUS RT-AC58U v2.

ASUS RT-AC85P

Dacă vrei un firmware avansat care să-ți ofere și unelte de securitate, precum antivirus, firewall și control parental, este o idee foarte bună să cumperi ASUS Blue Cave - unul dintre modelele noastre favorite din clasa medie. Este o alegere excelentă pentru familiile cu mai mulți copii care au access la diverse dispozitive, ce pot accesa pe internet conținut nepotrivit pentru vârsta lor ori malițios.

ASUS Blue Cave

Dacă vrei un router multifuncțional, încearcă ASUS Lyra Voice. Poate fi folosit și drept boxă Bluetooth, dispozitiv Amazon Alexa și nod într-un sistem AiMesh. Acest dispozitiv inovator îți permite să-ți controlezi dispozitivele din casa ta inteligentă folosind comenzi vocale și așa numitele Alexa Skills.

ASUS Lyra Voice

Dacă vrei să profiți de noutățile aduse de noul standard Wi-Fi 6 și să ai o rețea care poate gestiona multe dispozitive conectate simultan, noul router ASUS RT-AX58U este o alegere excelentă. Îți oferă hardware modern, cele mai noi tehnologii Wi-Fi 6, precum și firmware avansat care include uneltele de securitate necesare pentru a-ți proteja rețeaua de amenințări externe.

ASUS RT-AX58U

Routerele high-end și sistemele mesh Wi-Fi își arată mușchii în apartamente și case cu trei camere

Apartamentele și casele cu trei camere pot fi o provocare pentru multe routere mid-range. Dacă vrei o experiență de rețelistică foarte bună, ar trebui să faci un upgrade și să alegi un model puternic. ASUS are un portofoliu impresionant de opțiuni pentru locuințele de dimensiuni mai mari. Dacă vrei firmware cu unelte de securitate de top, administrare de la distanță, controale parentale eficiente, integrate cu dispozitivele de tip smart home și Amazon Alexa, ASUS are multe modele de oferit. Ca bonus, toate modelele high-end sunt compatibile cu ecosistemul AiMesh, care-ți permite să-ți creezi propriul sistem mesh Wi-Fi folosind diverse dispozitive ASUS.

Una dintre alegerile cu un preț moderat este ASUS RT-AC86U, care a avut performanțe foarte bune în testele noastre. Acest router are un procesor cu două nuclee, 512 MO de RAM, două porturi USB și firmware avansat cu securitate inclusă și multe instrumente utile.

ASUS RT-AC86U

Dacă te interesează iluminarea RGB și preferi un model orientat către gaming, atunci ASUS ROG Rapture GT-AC2900 este o alternativă care merită luată în considerare. Are hardware la zi, ce poate gestiona multe dispozitive și funcții utile pasionaților de jocuri online.

ASUS ROG Rapture GT-AC2900

Pentru persoanele interesate de cel mai nou standard wireless - Wi-Fi 6 - ASUS RT-AX88U este o adevărată "bestie". Acesta oferă Wi-Fi super rapid pe dispozitivele din rețea care au suport pentru noul standard. Un alt beneficiu sunt porturile sale USB 3.0 ultrarapide, ideale pentru cei care vor să conecteze la routerul lor soluții de stocare rapidă.

ASUS RT-AX88U

Atunci când vine vorba de apartamente mari, sistemele mesh Wi-Fi sunt și ele o idee bună. Un model care ne-a plăcut este ASUS Lyra Trio. Stațiile care compun acest kit au un aspect unic, aplicația mobilă disponibilă pentru administrarea lor este ușor de folosit, iar acoperirea Wi-Fi nu va fi o problemă pentru acest sistem.

ASUS Lyra Trio

Dacă vrei un sistem mesh Wi-Fi robust, cu suport pentru standardul Wi-Fi 6, ASUS RT-AX92U este o alegere foarte bună. Acest sistem mesh oferă firmware-ul avansat pe care-l aștepți de la ASUS și beneficiile routerelor wireless tradiționale, precum ar fi porturi generoase (atât Ethernet cât și USB) ori funcții ca port aggregation.

ASUS RT-AX92U

Apartamentele cu patru camere și casele mari: Este timpul pentru cele mai bune modele de top

Dacă ai o casă ori un apartament mare, nu ar trebui să te uiți la routerele mid-range. De obicei, persoanele care locuiesc în apartamente sau case mari au și familii pe măsură, cu un număr ridicat de dispozitive conectate. Dacă este nevoie ca întreaga familie să lucreze și să învețe de acasă, s-ar putea să ai doi adulți, cu doi sau trei copiii, toți folosind aceeași conexiune la internet. Astfel, s-ar putea să fie trei laptopuri conectate la Wi-Fi simultan, un PC desktop, un Smart TV sau două, o consolă, patru sau cinci smartphone-uri, plus dispozitive pentru case inteligente cum ar fi senzori, becuri, prize inteligente, etc. Într-o astfel de situație, dacă vrei o acoperire Wi-Fi foarte bună, viteză excelentă și stabilitate, precum și integrare cu dispozitivele de tip smart home, ar trebui să alegi ce are ASUS mai bun de oferit.

Dacă preferi un router care folosește standardul matur Wi-Fi 5, ar trebui să cumperi ASUS ROG Rapture GT-AC5300. Are un procesor cu patru nuclee, 1 GO de RAM și 256 MO spațiu de stocare pentru firmware. Este o adevărată bestie cu cel mai avansat firmware pe care-l oferă ASUS.

ASUS ROG Rapture GT-AC5300

Pentru persoanele interesate de standardul Wi-Fi 6, cel mai puternic router este ASUS ROG Rapture GT-AX11000. Are același aspect și firmware avansat precum predecesorul său, dar adaugă suport pentru Wi-Fi 6 și o conexiune Ethernet la viteza de 2.5 Gbps. De asemenea, are și două porturi USB 3.1 foarte rapide pentru un router wireless.

ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Atunci când ai o casă cu mai multe etaje, este o idee bună să alegi un sistem mesh Wi-Fi în locul unui router wireless. Dacă preferi standardul matur Wi-Fi 5, atunci ASUS ZenWiFi AC (CT8) este cea mai bună alegere. Atunci când l-am testat, ne-am bucurat de Wi-Fi rapid, acoperire largă și multe funcții avansate. Un plus este faptul că poți folosi un Ethernet backhaul dacă ai o casă cu mulți pereți groși care absorb ușor semnalul wireless.

ASUS ZenWiFi AC (CT8)

Pentru utilizatorii interesați de Wi-Fi 6, cel mai bun sistem mesh Wi-Fi de la ASUS este ZenWiFi AX (XT8). Având hardware și mai puternic decât ZenWiFi AC (CT8), este capabil să gestioneze și mai mulți clienți de rețea. De asemenea, oferă și conectivitate Ethernet la 2.5 Gbps. Dacă vrei cea mai bună performanță posibilă de la sistemul tău mesh Wi-Fi, ASUS ZenWiFi AX (XT8) este alegerea potrivită.

ASUS ZenWiFi AX (XT8)

Cât de mare este casa ta și ce router sau sistem mesh Wi-Fi marca ASUS ai ales?

Așa cum se vede, ASUS are o gamă largă de opțiuni, pentru bugete diferite, mărimi diferite ale spațiului în care locuiești și numărul de dispozitive conectate la Wi-Fi. Sperăm că acest ghid îți este util în procesul de alegere a celui mai bun router ori sistem mesh Wi-Fi pentru casa ta. Înainte de a închide, spune-ne cât de mare este casa ta, câte dispozitive sunt conectate la rețea și ce router ori sistem mesh Wi-Fi ai ales să cumperi. Comentează mai jos și hai să discutăm.