Instalează Windows 10 de pe un stick USB, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO

Windows 10 este cel mai nou sistem de operare al Microsoft și mulți utilizatori vor să îl instaleze pe calculatoarele, laptopurile sau tabletele lor. O metodă este să faci upgrade de la Windows 7 sau Windows 8.1. O alta este să folosești un disc DVD retail cu Windows 10 sau un stick USB pe care l-ai cumpărat. De asemenea, poți să folosești o imagine ISO pe care ai descărcat-o de la Microsoft sau de altundeva de pe internet. În acest ghid îți arătăm cum se face o instalare pe curat, pe calculatorul sau dispozitivul tău, cu ajutorul unui DVD, al unui stick de memorie sau al unui fișier ISO cu Windows 10. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 April 2018 Update, ultima versiune de Windows 10, care a fost lansată pe 30 Aprilie 2018.

Citește asta înainte de a instala Windows 10!

Înainte de a instala Windows 10, citește secțiunea de Specificații și cerințe de sistem Windows 10 de pe saitul Microsoft și verifică-i cerințele de sistem. Windows 10 are nevoie de următoarele:

  • Procesor: 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid, cu un nucleu sau mai multe
  • RAM: 1 gigaoctet (GO) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2 GO pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe disc: 16 GO pentru versiunea pe 32 de biți și 20 de GO pentru cea pe 64 de biți
  • Placă grafică: placă cu suport Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800x600 pixeli

Înainte de a porni instalarea, trebuie să ai o cheie de licență pentru Windows 10, chiar dacă poți instala sistemul de operare fără să o ai imediat la dispoziție. Dar, dacă nu o introduci, nu poți folosi tot ce are de oferi Windows 10. În plus, activarea Windows 10 pe parcursul instalării sale este un proces mai simplu și mai rapid.

De asemenea, recomandăm să ai o conexiune la internet și un cont Microsoft. Astfel, vei avea acces la mai multe caracteristici decât dacă folosești un cont local.

Dacă ai nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, citește acest ghid: Creează mediul tău de instalare pentru Windows 10 (pe un stick USB) sau descarcă un fișier ISO. De asemenea, îți recomandăm și o aplicație non-Microsoft pe care o poți folosi pentru a descărca ce versiune de Windows sau de Office dorești: Cum descarci imaginile de disc ISO pentru Windows și Office, rapid și legal.

Dacă vrei să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare pe care le-am testat, capabile să ruleze Windows 10, sunt VirtualBox, VMware Player, VMware Player Pro, Hyper-V și VMware Workstation. VMware Player, Hyper-V și VirtualBox sunt produse gratuite. Ca să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, trebuie să montezi un fișier ISO cu instalarea de Windows 10, înainte de a porni mașina virtuală. Asigură-te că înțelegi cum funcționează aplicația de virtualizare favorită, înainte de a porni.

Cum se instalează Windows 10

Pornește-ți calculatorul sau mașina virtuală folosind DVD-ul de instalare, stick-ul de memorie USB sau fișierul ISO pe care l-ai creat cu kit-ul de instalare pentru Windows 10. După pornire, vezi un mesaj care-ți spune să apeși orice tastă pentru a continua. Fă asta și se încarcă Windows Setup. După ce au fost copiate toate fișierele necesare, se pornește instalarea, care te întreabă ce limbă, oră și tip de tastatură vrei să folosești. Fă alegerile pe care le preferi și apoi apasă pe Next (Următorul).

Windows Setup - alege limba, formatul pentru oră și tastatura

Apasă pe Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea.

Windows Setup - pornește instalarea Windows 10

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și îți cere să introduci cheia de produs pentru Windows 10. Scrie-o și apasă pe Next (Următorul). Dacă reinstalezi Windows 10, alege că nu ai o cheie de produs ("I don't have a product key") și copia ta de Windows 10 va fi activată mai târziu. De asemenea, poți face o instalare pe curat, fără o cheie de produs, dacă dai clic pe "I don't have a product key".

Windows Setup - Activează Windows 10

După aceea, trebuie să alegi ce ediție de Windows 10 vrei să instalezi, de la Windows 10 Home la Windows 10 Education ori Windows 10 Pro.

Sunt afișați termenii de licențiere. Apasă pe "I accept the license terms" (Accept termenii și condițiile) și apoi pe Next (Următorul).

Windows Setup - Acceptă termenii de licențiere

Trebuie să specifici tipul instalării pe care vrei să o faci. Fiindcă instalezi Windows 10 de la zero, apasă pe "Custom: Install Windows only (advanced)" ("Instalare personalizată de Windows").

Windows Setup - Alege ce tip de instalare dorești

Ți se cere să selectezi unde vrei să instalezi Windows. Alege partiția pe care vrei să o folosești pentru Windows 10 și apasă pe Next (Următorul). Dacă ai nevoie să configurezi partițiile într-un mod anume, nu ezita să folosești instrumentele disponibile pentru a crea sau formata partiții, înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Windows Setup - Alege unde se instalează Windows 10

Începe instalarea și durează câteva minute pentru a fi copiate toate fișierele necesare și pentru a instala sistemul de operare Windows 10. Se instalează și actualizări de sistem, dacă este disponibilă o conexiune la internet.

Windows Setup - instalarea Windows 10

După ce este gata instalarea, Windows Setup repornește sistemul cel puțin odată, pentru a executa scripturile pentru configurarea inițială. Trebuie să ai răbdare și să aștepți ca procesul să se finalizeze. Dacă vezi fereastra de mai jos, poți anula așteptarea de câteva secunde, pentru a reporni imediat, apăsând Restart now (Repornește acum).

Windows Setup - repornirea sistemului

Pe parcursul așteptării, Windows 10 îți arată starea instalării și a activităților pe care le execută, pentru a ști dacă progresează sau nu.

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a vedea cum se personalizează instalarea ta de Windows 10.