Cum se instalează Windows 10 de pe un stick, de pe DVD ori dintr-un fișier ISO

Windows 10 este cel mai nou sistem de operare al Microsoft și, ca urmare, multe persoane vor să îl instaleze pe calculatoarele, laptopurile sau tabletele lor. O metodă este să faci upgrade de la Windows 7 sau Windows 8.1. O alta este să folosești un disc DVD retail cu Windows 10 pe care l-ai cumpărat sau o imagine ISO pe care ai descărcat-o de la Microsoft sau de altundeva de pe internet. În acest ghid îți vom arăta cum se face o instalare pe curat, pe calculatorul sau dispozitivul tău, cu ajutorul unui DVD, al unui stick de memorie sau al unui fișier ISO cu Windows 10. Procesul este diferit față de instalarea Windows 7 sau Windows 8.1 și îți recomandăm să urmărești cu atenție acest ghid:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 Fall Creators Update, ultima versiune de Windows 10, care a fost lansată pe 17 Octombrie 2017.

Citește asta înainte de a instala Windows 10!

Înainte de a te decide dacă să instalezi Windows 10, citește secțiunea de Specificații Windows 10 de pe saitul Microsoft și verifică-i cerințele de sistem. Windows 10 are nevoie de următoarele:

  • Procesor: 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid, cu un nucleu sau mai multe
  • RAM: 1 gigaoctet (GO) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2 GO pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe disc: 16 GO pentru versiunea pe 32 de biți și 20 de GO pentru cea pe 64 de biți
  • Placă grafică: placă cu suport Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800x600 pixeli

Înainte de a porni instalarea, trebuie să ai o cheie de licență pentru Windows 10. Asigură-te că ai una înainte de a continua acest ghid. De asemenea, este recomandat să ai o conexiune la internet și un cont Microsoft. Astfel, vei avea acces la mai multe caracteristici decât dacă folosești un cont local.

Dacă ai nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, o poți descărca de aici: Descarcă Windows 10. Citește acest ghid pentru a vedea cum se descarcă fișierul ISO: Cum descarci Windows 10 și îți creezi un stick USB sau un DVD de instalare. De asemenea, îți recomandăm și o aplicație non-Microsoft pe care o poți folosi pentru a descărca ce versiune de Windows sau de Office dorești: Cum descarci imaginile de disc ISO pentru Windows și Office, rapid și legal.

Dacă vrei să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare pe care le-am testat, capabile să ruleze Windows 10, sunt VirtualBox, VMware Player, VMware Player Pro și VMware Workstation. VMware Player și VirtualBox sunt singurele produse gratuite din această listă.

Aplicația Media Creation Tool îți permite să creezi un stick USB bootabil cu Windows 10 sau să descarci un fișier ISO pe PC-ul tău. Dacă vrei să creezi un stick USB cu Windows 10, îl vei putea folosi pe orice calculator cu un port USB. Aceasta este cea mai bună metodă dacă vrei o instalare cât mai rapidă cu putință.

Dacă preferi un DVD, descarcă fișierul ISO și scrie-l pe un disc. Dacă dorești să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, nu trebuie să scrii fișierul ISO pe un disc. Trebuie doar să-l atașezi înainte de a porni mașina virtuală.

Cum se instalează Windows 10

Pornește-ți calculatorul sau mașina virtuală folosind DVD-ul de instalare, stick-ul de memorie USB sau fișierul ISO pe care l-ai creat cu kit-ul de instalare Windows 10. După ce au fost copiate toate fișierele, se pornește instalarea, care te întreabă ce limbă, oră, valută și tip de tastatură vrei să folosești. Fă alegerile pe care le preferi și apoi apasă pe Next (Următorul).

Apasă pe Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea.

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și îți cere să introduci cheia de produs pentru Windows 10. Scrie-o și apasă pe Next (Următorul).

NOTĂ: Dacă reinstalezi Windows 10, alege că nu ai o cheie de produs (“I don’t have a product key”) și copia ta de Windows 10 va fi activată mai târziu. După ce faci asta, trebuie să alegi ce ediție de Windows 10 vrei să instalezi: de la Windows 10 S, la Windows 10 Home, până la Windows 10 Pro.

Sunt afișați termenii de licențiere. Apasă pe “I accept the license terms” (Accept termenii și condițiile) și apoi pe Next (Următorul).

Acum trebuie să specifici tipul instalării. Fiindcă instalezi Windows 10 de la zero, apasă pe “Custom: Install Windows only (advanced)” (“Instalare personalizată de Windows”).

Acum ți se cere să selectezi unde vrei să instalezi Windows. Alege partiția pe care vrei să o folosești pentru Windows 10 și apasă pe Next (Următorul).

Dacă ai nevoie să configurezi partițiile într-un mod anume, nu ezita să folosești instrumentele disponibile aici pentru a crea sau formata partiții, înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Începe instalarea. Va dura câteva minute pentru a fi copiate toate fișierele necesare și pentru a instala sistemul de operare Windows 10. Se vor instala și actualizări de sistem, dacă este disponibilă o conexiune la internet.

După ce este gata instalarea, calculatorul va reporni cel puțin o dată, pentru a rula scripturile care se execută pentru configurarea inițială. Trebuie să ai răbdare și să aștepți ca procesul să se finalizeze.

Pe parcursul așteptării, Windows 10 îți arată starea instalării și a activităților pe care le execută, pentru a ști dacă progresează sau nu.

Citește pagina următoare a acestui tutorial pentru a vedea cum se personalizează instalarea ta de Windows 10.