Instalează Windows 10 de pe un DVD, dintr-un fișier ISO ori de pe un stick de memorie USB

Windows 10 este cel mai cunoscut sistem de operare pentru PC și mulți utilizatori vor să îl instaleze pe calculatoarele dispozitive compatibile pe care le dețin. O metodă este să faci upgrade de la Windows 7 sau Windows 8.1. O alta este să folosești un DVD cu Windows 10, un stick USB sau un fișier ISO cu kitul de instalare. În acest ghid îți arătăm cum se face o instalare de Windows 10 pe curat, pe calculatorul sau dispozitivul tău, folosind unul dintre aceste tipuri de stocare: DVD, fișier ISO sau stick de memorie USB. Să începem:

NOTĂ: Acest ghid este bazat pe Windows 10 November 2019 Update, ultima versiune de Windows 10 disponibilă la redactarea acestui tutorial.

Citește înainte de a începe instalarea Windows 10:

Citește secțiunea de Specificații și cerințe de sistem Windows 10 de pe site-ul Microsoft și verifică cerințele de sistem. Windows 10 are nevoie de următoarele:

  • Procesor sau System on a Chip (SoC): 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid, cu un nucleu sau mai multe, compatibile cu Windows 10
  • RAM: 1 gigaoctet (GO) pentru versiunea pe 32 de biți sau 2 GO pentru cea pe 64 de biți
  • Spațiu liber pe unitatea de stocare: 32 de GO sau mai mult, atât pentru pentru versiunea pe 32 de biți, cât și pentru cea pe 64 de biți
  • Placă grafică: placă video cu suport Microsoft DirectX 9
  • Un ecran cu o rezoluție minimă de 800 x 600 pixeli

Trebuie să ai o cheie de licență pentru Windows 10, chiar dacă poți instala sistemul de operare fără să o ai imediat la dispoziție. Dar, dacă nu o introduci, nu poți folosi tot ce are de oferit Windows 10. În plus, activarea Windows 10 pe parcursul instalării sale este un proces mai simplu și mai rapid. De asemenea, recomandăm să ai o conexiune la internet și un cont Microsoft. Astfel, vei avea acces la mai multe caracteristici decât dacă folosești un cont de utilizator local.

Dacă ai nevoie de o imagine ISO pentru Windows 10, citește acest ghid: Folosește Windows 10 Media Creation Tool pentru a crea un fișier ISO, DVD sau un stick USB. De asemenea, îți recomandăm și o aplicație non-Microsoft pe care o poți folosi pentru a descărca ce versiune de Windows sau de Office dorești: Cum descarci imaginile de disc ISO pentru Windows și Office, rapid și legal.

Dacă vrei să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, cele mai bune soluții de virtualizare pe care le-am testat, capabile să ruleze Windows 10, sunt VirtualBox, VMware Player, VMware Player Pro, Hyper-V și VMware Workstation. VMware Player, Hyper-V și VirtualBox sunt produse gratuite. Ca să instalezi Windows 10 într-o mașină virtuală, trebuie să montezi un fișier ISO cu instalarea de Windows 10, înainte de a porni mașina virtuală. Asigură-te că înțelegi cum funcționează aplicația de virtualizare favorită, înainte de a porni.

Cum instalezi Windows 10

Pornește-ți calculatorul sau mașina virtuală folosind DVD-ul de instalare, stick-ul de memorie USB sau fișierul ISO pe care l-ai creat cu kit-ul de instalare pentru Windows 10. După pornire, vezi un mesaj care-ți spune să apeși orice tastă pentru a continua. Fă asta și se încarcă expertul de instalare. După ce au fost copiate toate fișierele necesare, se pornește instalarea, care te întreabă ce limbă, oră și tip de tastatură vrei să folosești. Fă alegerile pe care le preferi și apoi apasă pe Next (Următorul).

Alegerea limbii, orei, valutei și tastaturii pentru instalarea Windows 10

Apasă pe Install now (Instalați acum) pentru a porni instalarea.

Începerea instalării Windows 10

Procesul de instalare pornește în câteva secunde și îți cere să introduci cheia de produs pentru Windows 10. Scrie-o și apasă pe Next (Următorul). Dacă reinstalezi Windows 10, alege că nu ai o cheie de produs ("I don't have a product key") și copia ta de Windows 10 va fi activată mai târziu. De asemenea, poți face o instalare pe curat, fără o cheie de produs, dacă dai clic pe "I don't have a product key" (Nu am un număr serial de licență).

Introducerea numărului serial de licență pentru activarea Windows 10

După aceea, trebuie să alegi ce ediție de Windows 10 vrei să instalezi, de la Windows 10 Home la Windows 10 Education ori Windows 10 Pro.

Lista de versiuni și ediții de Windows 10 disponibile pentru instalare

Sunt afișați termenii de licențiere. Apasă pe "I accept the license terms" (Accept termenii și condițiile) și apoi pe Next (Următorul).

Termenii de licențiere pentru Windows 10

Trebuie să specifici tipul instalării pe care vrei să o faci. Fiindcă instalezi Windows 10 de la zero, apasă pe "Custom: Install Windows only (advanced)" ("Instalare personalizată de Windows").

Alegerea de a instala Windows 10 în modul personalizat

Ți se cere să selectezi unde vrei să instalezi Windows. Alege unitatea de stocare sau partiția pe care vrei să o folosești pentru Windows 10 și apasă pe Next (Următorul).

Dacă ai nevoie să configurezi partițiile într-un mod anume, nu ezita să folosești instrumentele disponibile pentru a crea noi partiții, ștergerea unora vechi, formatare ș.a.m.d., înainte de a apăsa pe Next (Următorul).

Alegerea locului unde se instalează Windows 10

Începe instalarea și durează câteva minute pentru a fi copiate toate fișierele necesare și pentru a instala sistemul de operare Windows 10. Se instalează și actualizări de sistem, dacă este disponibilă o conexiune la internet.

Instalarea Windows 10

După ce este gata instalarea, instalarea Windows 10 repornește sistemul, cel puțin o dată, pentru a executa scripturile pentru configurarea inițială. Trebuie să ai răbdare și să aștepți ca procesul să se finalizeze. Dacă vezi fereastra de mai jos, poți anula așteptarea de câteva secunde, pentru a reporni imediat, apăsând Restart now (Repornește acum).

Instalarea Windows 10 cere repornirea PC-ului pentru a putea continua

Pe parcursul așteptării, Windows 10 îți arată starea instalării și a activităților pe care le execută, pentru a ști dacă progresează sau nu.

Cum îți personalizezi instalarea de Windows 10

După ce s-au terminat repornirile, Windows 10 te întreabă în ce regiune locuiești. Selecteaz-o din listă și apoi apasă pe Yes (Da).

Alegerea țării unde locuiești

Apoi, alege din listă modelul de așezare al tastelor pe tastatură, pe care vrei să îl folosești.

Alegerea tastaturii pe care vrei să o folosești

Dacă ai nevoie să folosești și o a doua limbă de tastatură, o poți adăuga la pasul următor. Dacă nu, alege Skip (Sari).

Opțiunea de a adăuga o tastatură secundară sau nu

Dacă ai o conexiune de internet funcțională, Windows 10 verifică dacă există actualizări disponibile. Dacă există, le descarcă și le instalează.

Windows 10 instalează ultimele actualizări disponibile

Ți se cere să confirmi faptul că deții acest dispozitiv cu Windows 10. Dacă ești proprietarul lui, selectează "Set up for personal use" ("Configurează pentru utilizare personală"). Dacă dispozitivul aparține unei organizații (de exemplu, companiei la care lucrezi), selectează "Set up for an organization" ("Configurează pentru o organizație") și apoi poți să îl folosești cu contul tău de la serviciu pentru a te conecta la resursele companiei. După aceea, apasă Next (Următorul).

Configurarea Windows 10 pentru uz personal

Citește a doua pagină a acestui tutorial folosind butoanele de mai jos, pentru a vedea cum îți configurezi contul de utilizator în Windows 10.